Råvarumarknaden > Ekonomi

Friday, 03 February, 23:55

Råvarumarknaden - 30 nov 22 kl. 21:31

Minskande produktion i Argentina kan leda ett högre veteprisSydamerika kan fortsätta att ha en stor påverkan på vart vetepriserna tar vägen. I det rådande läget kan minskad utbudsproduktion i Argentina driva upp vetepriset.
Som framgår av S&P GSCI Wheat Index och Bloomberg Wheat Subindex, kan vetepriserna öka efter en topp i början av året, särskilt under Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har priserna tagit en paus från denna geopolitiska faktor, men de kan vara på väg uppåt igen tack vare de ekonomiska krafterna av utbud och efterfrågan.
”De senaste uppgifterna från en grödoturné organiserad av Bahia Blanca Grain Exchange visar att veteproduktionen i provinserna i södra Buenos Aires och La Pampa i Argentina kommer att minska med 31 procent på årsbasis efter torka och frost”, heter det i en ING-rapport.
Läs mer på Råvarumarknaden
Lägsta pris enligt Prisjakt:

Läs mer om:
Argentina, GSCI Wheat Index, Bloomberg Wheat Subindex, Rysslands, Ukraina, Bahia Blanca Grain Exchange, Buenos Aires, La Pampa, ING, Ryssland, Minskande, Råvarumarknaden

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Minskande, produktioni , Argentinakan , ledaett , högre, vetepris

Fler nyheter från Råvarumarknaden

Råvarumarknaden - 13 timmar sedan

Hur högt kan guldpriset gå?

Guldpriset har ökat markant under 2023 till den högsta nivån på nio månader. Vilka är de viktigaste drivkrafterna bakom den ökande aptiten på den ädla metallen? Vilka är de viktigaste drivkrafterna för guldpriset?

Råvarumarknaden - I förrgår: 13:54

Lägre elpriser i början av 2023

Elpriserna under januari blev betydligt lägre än vad som förutsågs i december. Orsakerna är minskad elkonsumtion, milt väder och välfyllda gaslager i Europa. Elmarknaden är dock fortsatt väldigt svårbedömd med priser som varierar kraftigt upp och ner.

Råvarumarknaden - I förrgår: 11:49

Höga elpriser de närmaste två åren, därefter stadigt sjunkande priser

I prognosen som presenterades i veckan räknar Bixias analytiker med att snittpriset på el kommer ligga på mellan 60 öre och 1 krona per kWh de närmaste två åren för att därefter sjunka till ett snitt strax över 50 öre per kWh kommande 15 år. Priserna bygger på elbolagets basscenario som utgår från prognostiserad utveckling av förbrukning, produktion och ledningskapacitet samt kända ambitionsnivåer inom politiken på EU-nivå och enskilda länder. Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia Utöver basscenariet finns även ett låg- och högprisscenario.

Råvarumarknaden - 31 jan 23 kl. 20:59

Beowulf Mining – ett gruvbolag i Sverige, Finland och Kosovo

Beowulf Mining är ett prospekterings- och gruvbolag verksamt i tre länder. Jokkmokk Iron i Sverige med järnmalm i Kallak-projektet. Grafintec i Finland inom grafit.

Råvarumarknaden - 31 jan 23 kl. 11:31

How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why?

Råvarumarknaden - 31 jan 23 kl. 10:56

Elpriset i januari har störtdykt

Årets första månad inleds med ett snittpris på cirka 1 krona per kWh på den nordiska elbörsen, vilket är betydligt lägre än i december då snittpriset låg på cirka 2,50 kronor per kWh. Det innebär att januari månads elräkningar ser ut att bli runt en tredjedel av decembers. Ovanligt milt och blåsigt väder ligger bakom prisfallet och de mer dämpade priserna ser ut att hålla i sig vintern ut.

Råvarumarknaden - 27 jan 23 kl. 10:38

Europas dieselimport är fortfarande starkt beroende av Ryssland

Om mindre än två veckor kommer EUs embargo mot import av oljeprodukter från Ryssland att sätta igång. Trots en nedåtgående trend är ryska dieselleveranser till EU fortfarande stor, den uppgår till cirka 450 000 fat per dag, En dieselprishöjning verkar nästan oundviklig eftersom lagren av mellandestillat i OECD Europa förblir cirka 30 miljoner fat under femårsgenomsnittet. Samtidigt hämmas den amerikanska dieselproduktionen av bristen på raffineringskapacitet.

Råvarumarknaden - 25 jan 23 kl. 18:46

Äggpriset i USA har gått upp 300 procent – terminspriset i Kina stabilt

Priset på ägg i USA har stigit enormt de senaste två åren. Nedan är en graf över priset i storstadsbutiker för ett dussin ägg. Nyligen har dock priset börjat vända ner, men är fortfarande på en mycket hög nivå.

Råvarumarknaden - 25 jan 23 kl. 16:34

Indien fattar beslut om exportförbud av vete i mars

Indien förbjöd export av vete i maj 2022 med omedelbar verkan som en del av åtgärder för att kontrollera stigande inhemska vetepriser. Indiens generaldirektör för utrikeshandeln (DGFT) Santosh Kumar Sarangi sa på torsdagen att regeringen kommer att fatta ett lämpligt beslut om kravet att häva förbudet mot veteexport vid tidpunkten för skörden runt mars-april. Innan detta beslut kommer en översyn att göras av gapet mellan efterfrågan och utbudet av vete i landet, sade han.

Råvarumarknaden - 24 jan 23 kl. 15:58

Två intressanta aktier inom lax

Marie Karlsson, förvaltningschef Nordea, och Peter Lagerlöf, förvaltare Lannebo, gästade idag Börsmorgon i DiTV för att prata om laxmarknaden. Marie Karlsson går igenom Bakkafrost och varför det är en intressant aktie, där bland annat bolagets satsning i Skottland inte är direkt inprisad i värderingen. Peter Lagerlöf går ingenom varför Leröy Seafood är en intressant aktie.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.