Riksbanken

Tuesday, 20 April, 21:49

Nyheter om Riksbanken

Sortering: Relevans | Senaste
PrivataAffärer - 14 apr 21 kl. 10:33

Analytiker: Nu toppar inflationen

”Utfallet var lite högre än vad vi räknat med, mycket till följd av högre drivmedelspriser, kläder och grönsaker. Det är inte så vi får revidera vår prognos. Inflationstoppen kommer fortfarande nu i april, drivet av baseffekter, och inflationen kommer sedan att falla tillbaka ganska ordentligt.

SR - 06 apr 21 kl. 18:21

Riksbanken testar olika lösningar för e-kronan

Riksbanken vill ta fram ett elektroniskt komplement till vanliga pengar, en så kallad e-krona och har testat en lösning som baseras på så kallad block-kedjeteknik. Men än är vägen lång till ett eventuell digital svensk krona, säger Mithra Sundberg, som är chef för enheten för e-kronaprojektet på Riksbanken. Idag finns inget politiskt beslut om att ge ut en e-krona, om hur en e-krona skulle se ut eller vilken teknik som i så fall skulle användas..

PrivataAffärer - 14 timmar sedan

Swedbank: Ökad tillväxt i sikte

Sveriges BNP väntas ha ökat 3,6 procent 2021 och 3,6 procent 2022. I föregående prognos, i november, räknade Swedbank med att BNP skulle öka 3,0 procent 2021 och 3,6 procent 2022. Coronapandemin har ännu inte släppt sitt grepp om Sverige och sjukvården är fortsatt under hård press, men vaccineringen har kommit igång.

Cornucopia - 15 apr 21 kl. 09:07

Högsta inflationen på två år

SCB rapporterade igår den officiella inflationen som numera är KPIF, för att anpassa sig till Riksbankens mått för penningpolitiken, som antogs för att man skulle slippa höja räntan. KPIF är nu på den högsta nivån sedan maj 2019.Riksbanken tänker inte höja räntanDen minst sagt expansiva penningpolitiken och utösandet av lånade pengar världen över har alltså föga överraskande lett till inflationens återkomst, men Riksbanken uppger sig inte ha någon avsikt att höja räntan de kommande åren, trots att inflationen enligt KPIF nu är vid målet på 2.

Realtid - 14 apr 21 kl. 14:55

Det stora bekymret för Riksbanken är att det inte finns något riktigt tryck i den underliggande ekonomin

Dagens inflationssiffra på 1,9 minskar det verbala trycket på Riksbanken att åter flytta stolpen för reporäntan in på det lite gungiga minusområdet. Det skriver Realtids Per Lindvall..

News55 - 14 apr 21 kl. 09:31

Inflationen tar fart – men räntehöjningen dröjer

Ett glädjebesked för Stefan Ingves och Riksbanken. Dock inget som kommer påverkar ränteläget. Det är bedömningen efter att inflationen steg tydligt i mars.

PrivataAffärer - 07 apr 21 kl. 07:00

Danske: Svårt se bopriser sjunka efter pandemin

”Även om vi tvivlar på att denna prisökningstakt kan fortsätta är det ändå svårt att föreställa sig att bostadspriserna sjunker härifrån och framåt eftersom fundamenta är så gynnsamma”, skriver de. De noterar att bostadsprisernas starka utveckling under pandemin har varit en stor överraskning. Sedan december 2019 har Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna stigit 17 procent – med villor upp hela 22 procent och bostadsrätter 9 procent – samtidigt som omsättningen på bostadsmarknaden slagit nya rekord.

Computer Sweden - 06 apr 21 kl. 13:20

Riksbanken jobbar vidare med e-kronan – hur ska betalningar offline gå till?


I ett år har Riksbanken utforskat hur en e-krona skulle kunna fungera. Många frågor återstår att lösa, bland annat kring säkerheten och banksekretessen. Nästa steg är att låta betaltjänstleverantörer vara med och testa..

IDG - 06 apr 21 kl. 13:20

Riksbanken jobbar vidare med e-kronan – hur ska betalningar offline gå till?


I ett år har Riksbanken utforskat hur en e-krona skulle kunna fungera. Många frågor återstår att lösa, bland annat kring säkerheten och banksekretessen. Nästa steg är att låta betaltjänstleverantörer vara med och testa..

DN - 06 apr 21 kl. 09:30

Riksbanken har testat sin e-krona

Riksbanken vill ta fram en egen e-krona, och har nu testat en lösning som baseras på så kallad blockkedjeteknik..

GöteborgsPosten - 06 apr 21 kl. 09:16

Riksbanken har testat sin e-krona

Riksbanken vill ta fram en egen e-krona, och har nu testat en lösning som baseras på så kallad blockkedjeteknik..

PrivataAffärer - 24 mar 21 kl. 09:49

Boije: Boräntorna ökar snabbare än väntat

De globala realräntorna kommer ändå att hålla sig på en låg nivå, vilket innebär att räntehöjningarna inte blir dramatiska, enligt Boije. I Boräntenytt gör SBAB en prognos över de framtida boräntorna med olika bindningstider. Trots att vi nu är inne i den tredje coronavågen är det bra fart på den ekonomiska utvecklingen världen över.

ETF-marknaden - 22 mar 21 kl. 08:14

Historiska hyperinflationer runt världen

Guld är lite av en inflationsvaccination. Pengar kan urholkas i värde men guld har hållit sig stabilt genom årtusendena. Nu var det länge sedan vi hade någon inflation att tala om i Sverige, även om Riksbanken varit orolig över utvecklingen.

Expressen - 21 mar 21 kl. 18:00

När krisen kommer måste Riksbanken ha rätt vapen

För att bekämpa en kris krävs ofta improvisation. Men nästa gång riskerar Riksbanken att ha alldeles för korta tyglar. .

GöteborgsPosten - 17 mar 21 kl. 12:52

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering. Ett kontor öppnar i Jönköping under våren 2021 följt av ett till i Falun under 2022..

UNT - 17 mar 21 kl. 12:53

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering..

Corren - 17 mar 21 kl. 12:53

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering..

Vimmerby Tidning - 17 mar 21 kl. 12:53

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering..

UNT - 17 mar 21 kl. 12:53

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering..

NT - 17 mar 21 kl. 12:53

Riksbanken öppnar flera kontor

Riksbanken öppnar fler kontor för kontanthantering..

PrivataAffärer - 12 timmar sedan

Normalisering efter pandemin kan dämpa boprisrallyt

Läs också: Valueguard: Bopriserna fortsatte upp i mars ”Ingen ände på boprisrallyt”, konstaterar ekonomen Marcus Widén i SEB:s morgonbrev. Han noterar att SEB för ett år sedan trodde på att pandemin skulle leda till en nedgång för bostadspriserna med 10-15 procent, i linje med historiska mönster, men att priserna nu ett år senare i stället kom att stå 15 procent högre. Denna prognosmiss gör att man får vara ödmjuk inför kommande bedömningar, menar han.

Realtid - 16 apr 21 kl. 14:18

Riksbanken vill publicera genomsnittsräntor och ett index för Swestr

Riksbanken under tredje kvartalet i år börja beräkna och publicera bakåtblickande genomsnitt av och ett index för Riksbankens referensränta Swestr (Swedish krona Short-Term Rate)..

Cornucopia - 16 apr 21 kl. 08:07

Kraftigt ras för dollarn och amerikanska räntor - uppåt på börserna under torsdagen och i Asien under fredagsmorgonen

Dollarn faller kraftigt tillsammans med räntorna på de amerikanska statsobligationerna, vilket drog upp de amerikanska börserna under torsdagen, i synnerhet teknikbörsen Nasdaqs index. Uppgången fortsätter trevande i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. På Stockholmsbörsen blev det börsrekord under torsdagen.

DN - 14 apr 21 kl. 11:40

Inflationen tar fart med dyrare drivmedel

Ett glädjebesked för Stefan Ingves och Riksbanken. Dock inget som kommer påverkar ränteläget..

GöteborgsPosten - 14 apr 21 kl. 10:58

Inflationen tar fart - men räntehöjningen dröjer

Ett glädjebesked för Stefan Ingves och Riksbanken. Dock inget som kommer påverkar ränteläget. Det är bedömningen efter att inflationen steg tydligt i mars..

GöteborgsPosten - 10 apr 21 kl. 15:34

Populär e-krona – ett hot mot storbankernas vinster

Den svenska Riksbanken ligger i framkant i världen när det gäller att skapa en e-krona..

PrivataAffärer - 07 apr 21 kl. 07:05

Danske: Tillfällig motvind för svensk ekonomi i närtid

”Många indikatorer antyder en god start på 2021. Utbudsstörningar kommer dock troligen att tynga industrin och exporten under det andra kvartalet innan pandemin lättar och återhämtningen tar fart på allvar”, skriver de. Förutom störningar i industrin – med brist på halvledare och containrar på fel ställen – dämpas också utvecklingen i närtid av den tredje vågen av smittspridning och en oväntat långsam vaccinering.

Realtid - 07 apr 21 kl. 06:37

Lindvall: "Boijes inlägg är naturligtvis en sågning av det mesta jag påstår"

Ekonomin idag har stora distributionsproblem, som bara kommer att bli värre om vi inte ändrar kurs, skriver Realtids Per Lindvall, som anser att den modell Riksbanken och Finansinspektionen använder sig av för att beskriva banksystemets funktion och riskerna det medör är utdaterad..

Realtid - 07 apr 21 kl. 06:37

Ekonomins stora distributionsproblem kommer bara bli värre om vi inte ändrar kurs

Ekonomin idag har stora distributionsproblem, som bara kommer att bli värre om vi inte ändrar kurs, skriver Realtids Per Lindvall, som anser att den modell Riksbanken och Finansinspektionen använder sig av för att beskriva banksystemets funktion och risker är utdaterad..

E24 - 06 apr 21 kl. 09:14

Riksbanken har testat sin e-krona

PrivataAffärer - 26 mar 21 kl. 06:27

Chefekonomen: Förbered dig på ett annat ränteläge

Enligt Winsth finns många faktorer som gör att inflationen lyfter. ”Vaccin och extremt expansiv politik öppnar för ett ordentligt uppstuds av konjunkturen. Hushållen har kunnat bygga upp stora sparbuffertar under pandemin som de sannolikt är benägna att använda när restriktionerna lättar.

Expressen Dina Pengar - 24 mar 21 kl. 09:26

SBAB: Boräntorna kan höjas tidigare än väntat

Boräntorna är på väg upp snabbare än väntat och Riksbanken väntas höja reporäntan i mitten av 2023, betydligt tidigare än vad väntades förut.Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt..

Realtid - 24 mar 21 kl. 07:53

SBAB: Boräntorna på väg upp snabbare än väntat

Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat, vilket även kommer att dra upp de rörliga boräntorna. Den bedömningen gör SBAB i sin senaste Boräntenytt..

SR - 23 mar 21 kl. 15:24

Rekordhögt förtroende för sjukvården: ”Pandemins hjältar”

Allmänhetens förtroende för svensk sjukvård steg från 62 till 81 procent i årets Förtroendebarometer från Medieakademien. ”Det är inte bara den största ökningen vi sett mellan två år utan också den högsta skattningen vi haft för någon samhällsinstitution”, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson. Under pandemiåret har förtroendet också stärkts för regeringen, riksdagen, partierna, försvaret och Riksbanken..

Realtid - 19 mar 21 kl. 06:35

Använder Riksbanken, Finansinspektionen och en rad tunga ekonomer verkligen fel modell för att beskriva finansmarknaden? 

"Jag tänker inte ta gift på att Lindvall har helt fel i sin kritik mot vare sig utpekade myndigheter eller tunga ekonomer. Jag tänker däremot peka på några faktorer som gör att jag känner mig långt ifrån övertygad om att Lindvall har rätt." Det skriver Realtids gästkrönikör Robert Boije, chefsekonom på SBAB..

Cornucopia - 18 mar 21 kl. 11:58

Stockholms lägenhetspriser fortfarande ner 4% från toppen, inflationsjusterat

Justerat för inflationen har fortfarande inte lägenhetspriserna i Stockholm återhämtat sig. Medräknat de allmänna prisökningarna är lägenhetspriserna i huvudstaden ner cirka 4% från rekordet i mars-april 2017 innan den stora frossan från de spruckna spekulationsköpen av ej färdigställda lägenheter tog över.Snyggt nybygge av skrapor pågår i Liljeholmen, söder om Söder i Stockholm Lägenhetspriserna har alltså fortfarande inte återhämtat sig i Stockholm, justerat för inflationen vilket är det korrekta sättet att mäta bostadspriserna.

Jönköpingsnytt - 17 mar 21 kl. 19:26

Riksbanken öppnar kontor i Jönköping: ”Kul att komma tillbaka”

Sveriges sedlar kan komma att flöda genom Jönköping. I alla fall om kontoret i Märsta måste....

DalaDemokraten - 17 mar 21 kl. 13:47

Riksbanken öppnar kontor i Falun

För att kunna sköta kontanthantering även vid en kris eller allvarliga störningar öppnar....


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.