SR > Kultur

Friday, 03 February, 07:22

SR - 10 dec 22 kl. 09:00

Att spela pojke hjälpte Adrian Angelico att komma ut som transkilleAtt spela pojke och man på operascenen var ett viktigt steg mot att komma ut som transkille. Det säger Mezzosopranen Adrian Angelico, aktuell som Cherubino i Figaros Bröllop på Malmöoperan."Jag tyckte ju, när jag började spela opera, när jag spelade Cherubino på scen att jag kom hem – då fick jag äntligen lov att vara mig själv.".
Läs mer på SR
Lägsta pris enligt Prisjakt:

Läs mer om:
Adrian Angelico, Mezzosopranen Adrian Angelico, Cherubino, Figaros Bröllop, Malmöoperan

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Att spela, pojke, hjälpte, Adrian, Angelicoatt , kommaut , som transkille

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Blir popmusiken diskriminerad?

Kulturrådet diskriminerar popmusiken, hävdar branschorganisationen Svensk Live.Enligt Svensk Live beviljar kulturrådet mer än dubbelt så stor andel ansökningar om statligt verksamhetsstöd till konsertarrangörer av t ex folkmusik jämfört med popmusik.Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin uppger för Kulturnytt att stöden väljs ut av experter bl a utifrån konstnärlig kvalitet..

SR - 12 timmar sedan

"The Fabelmans" är Steven Spielbergs mest personliga film hittills

Steven Spielberg säger i introduktionen till filmen "The Fabelmans" att filmen bygger på hans egna barndomsminnen"The Fabelmans" har samlat sju Oscarsnomineringar inför galan i mars, och är en av favoriterna i kategorin Bästa filmKulturnytts Björn Jansson tycker att det är en ganska konventionell film, med ett nostalgiskt skimmer. Slutet är dock en regissörsanekdot värd att vänta på.

SR - 13 timmar sedan

Samiska föremål överläts till museet Ájtte: "Jag var så rörd"

Världskulturmuseerna överlåter nu formellt äganderätten till en samling samiska föremål till Ájtte – Svenskt fjäll- och samemuseum.Föremålen har funnits på Ájtte sen 1980-talet som en form av långtidslån. Ájtte lyfte frågan om att få överta äganderätten 2020.

SR - 14 timmar sedan

Danska skådespelare i upprop för ökad mångfald

Ett upprop från ett fyrtiotal danska skådespelare vill ha mer mångfald och representation inom dansk film och teve, det berättar SVT Kulturnyheterna.Initiativet kallas "En större bild" och vill fokusera på vilka som representerar det "normala" Danmark.Man menar att för många roller går till vita skådespelare och efterfrågar en handlingsplan..

SR - 16 timmar sedan

Filmregissören Jafar Panahi hungerstrejkar i fängelset

Den iranske filmregissören Jafar Panahi har inlett en hungerstrejk för att protestera mot sitt fängelsestraff i Iran. Det skriver Deadline.Det fanns förhoppningar om att han skulle släppas mot borgen i slutet av januari.

SR - 18 timmar sedan

Recension: "En dag kommer allt det här bli ditt" – sorg och humor i hembygden

Debutfilmen "I rymden finns inga känslor" tog sig nästan hela vägen fram till Oscarsgalan, och blev en publiksuccé på våra biografer, 2010Nu är Andreas Öhman tillbaka med femte filmen - "En dag kommer allt det här bli ditt" och med den hoppas han upprepa succén från debuten.Vår recensent Björn Jansson tycker sig i allvaret se en hemvändarfeelgood, snarare än en hemvändarblues.

SR - 19 timmar sedan

Hög andel kvinnliga artister på Billboard – men låtarna skapas av män

Kvinnliga artister stod för 30 procent av låtarna på Billboards topplista för de mest spelade låtarna i USA i fjol. Enligt en studie från University of Southern California.Av låtskrivarna till 2022 års största hits var 14 procent kvinnor och bland producenter var de ännu färre - endast tre procent.

SR - Igår: 07:00

Filmbröderna Dardenne tillbaka – skildrar flyktingbarns utsatthet

"Tori och Lokita" hade världspremiär på Cannes Filmfestival och går nu upp på de svenska biografernaBröderna Luc och Jean-Pierre Dardenne lägger ner mycket tid på research inför sina filmer, och den här gången har de djupdykt i situationen för ensamkommande flyktingbarn och droghandeln i Europa Joely Mbundu och Pablo Schils heter barnen som gör fina porträtt av Lokita och Tori.

SR - Igår: 06:00

Jockum Nordström briljerar i bräcklighet

Jockum Nordström hör sedan länge till våra mest uppskattade konstnärer.Nu visar han nya verk på Liljevalchs+ i Stockholm.En rolig och gripande föreställning, tycker vår kritiker..

SR - Igår: 05:30

Dyrare konserter i Storbritannien – liknande tendens i Sverige

I Storbritannien har det blivit dyrare att gå på livekonsert. Energikris, inflation och en ännu inte återhämtad bransch efter pandemin ligger bakom, visar en ny rapport som The Guardian skriver om. "Det ser ungefär likadant ut här.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.