SR > Kultur

Wednesday, 22 September, 16:34

SR - 29 jul 21 kl. 22:48

Underhållande om kärlek och död - Blow och Purcell på ConfidencenStor kärlek men också svår död - det handlar om två korta brittiska operor från slutet av 1600-talet. På Confidencen utanför Stockholm spelar man John Blows Venus och Adonis och Henry Purcells Dido och Aeneas. Den sista innehåller en av operahistoriens största och sorgligast hits: Didos klagan. Ändå: vår kritiker Per Feltzin har sett en uppsättning gjort med det bredaste leendet man kan tänka sig..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Purcell, Confidencen, Stockholm, John Blows Venus, Adonis, Henry Purcells Dido, Aeneas, Per Feltzin

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Underhållandeom , kärlekoch död , Blowoch , Purcell, Confidencen

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Bokmässan inte orolig: ”Vi är en motor”

Bokmässan i Göteborg oroar sig inte för framtiden efter att pandemin satt mässans betydelse under lupp. När det för andra året i rad blir främst digitalt fokus på mässan har flera förlag börjat omvärdera hur mycket energi och pengar de ska lägga på att vara med, visar Kulturnytts rundringning. ”Det är klart att vi tittar på hur bokmässan kan utvecklas vidare tillsammans med förlagen”, säger Frida Edman, mässansvarig..

SR - 1 timme sedan

Celina Escher: När kvinnor fått missfall ringer läkaren polisen

Dokumentären ”The seventeen” skildrar kvinnors utsatta situation i El Salvador, ett land med världens hårdaste anti-abortlagar Regissören Celina Escher har följt sjutton kvinnor som dömts till långa fängelsestraff, anklagade för att ha dödat sina barn, i många fall efter missfall ”Kvinnorna anklagas för brott de inte begått”, säger hon..

SR - 1 timme sedan

Nytt museum för skeppsvrak som döljs under ytan

Ett nytt statligt, marint museum för Östersjöns vrak har sett dagens ljus på Djurgården i Stockholm. Museet presenterar fynd från olika tidsperioder och epoker, från stenåldern fram till i dag. Det nya museet använder sig av ny teknik för att levandegöra skeppsfynden för besökarna..

SR - 4 timmar sedan

Friluftsmuseets succé – lockade fler besökare under pandemin

Medan museerna i Sverige i somras lockade långt färre än innan pandemin, så ökade besöksantalet jämfört med förra året, visar en ny rapport från Sveriges museer. Flera av museerna i Stockholm har fortfarande låga siffror, medan landets friluftsmuseer överlag har varit de stora publikdragarna. ”Det är mycket roligare att få ordentligt med utrymme och inte behöva trängas”, säger Tina Karlsson From är chef på Gamla Linköping, där besökssiffrorna 2021 till och med var bättre än innan pandemin..

SR - 4 timmar sedan

Behöver 470 miljoner – skolbiblioteken besvikna över 26 miljoner

För skolbiblioteken blev regeringens budget en besvikelse, det rapporterar Biblioteksbladet. I en utredning som lades fram i vintras skulle det kosta 470 miljoner kronor per år för att stärka skolbiblioteken, men i budgeten för 2022 föreslås 26 miljoner. ”Vi hade gärna sett en riktig satsning på bemannade skolbibliotek”, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder till Biblioteksbladet..

SR - 4 timmar sedan

De experimenterar med väv i Märta Måås-Fjetterströms anda

På Hallands konstmuseum visas just nu både klassisk vävkonst av Märta Måås-Fjetterström och nygjort, vävt konsthantverk av unga. Fem unga mellan 16 och 24 år har fått låna en flyttbar vävstol, lärt sig varpa, väva egna mönster och experimentera utifrån sitt eget intresse. ”Jag tänkte göra en väst, men det blev en sjal”, säger Oscar Gybäck som överraskade sig själv..

SR - 10 timmar sedan

Recension: Andra stället av Rachel Cusk

Den brittiska författaren Rachel Cusk slog igenom stort med sina tre böcker ”Konturer”, ”Transit” och ”Kudos”, en trilogi som förnyade romankonsten med sin tysta, ansiktslösa berättare. Den nya boken ”Andra stället” är ett triangeldrama om konst och skrivande i ett hus vid den engelska kusten. Kulturnytts Nina Asarnoj har läst en svart, lite lufttom text om konstnärens villkor som då och då lättas upp av Rachel Cusks klarsynta blick på skrivande, föräldraskap och kärlek..

SR - 10 timmar sedan

Skrev bok om livet som cykelbud – tvingas sluta

Anders Teglund är förläggare och musiker, men när pandemin slog till, försvann alla jobb och han bestämde sig snabbt för att ta ett nytt: Som cykelbud. Under tiden som han trampat gatorna fram har Ander Teglund också skrivit på boken ”Cykelbudet” som just släppts. I samband med boksläppet har Anders Teglund också fått veta att han inte får jobba kvar som cykelbud..

SR - 10 timmar sedan

Svenska förlag: Bokmässan allt mindre viktig för försäljning

Under fredagen inleds bokmässan i Göteborg för andra året i rad utan ett fysiskt mässgolv, montrar eller publik. Det har tydliggjort behovet av en fysisk mötesplats för samtal om litteratur, visar Kulturnytts rundringning till de svenska bokförlagen. Samtidigt har pandemin lett till en omprövning av kostnaderna som förlagen vanligtvis lägger på en fysisk bokmässa – flera tror att mässan kommer att förändras..

SR - 23 timmar sedan

60 år gammalt landmärke jämnas med marken

Malmbergets landmärke Focushuset jämnades med marken under tisdagen. Det 13 våningar höga lägenhetshuset byggdes 1962 för att möta den höga bostadsbristen i och med gruvbrytningen i Gällivare, Norrbotten. Malmberget som samhälle värderas högt av Riksantikvarieämbetet och ingår i ett riksintresse för kulturmiljövård..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.