Nyhetspressen > Nöje

Friday, 14 June, 07:09

Nyhetspressen - 12 feb 21 kl. 11:25

Hur har Sverige blivit en av de mest lovande platserna för teknikföretag i Europa på senaste tiden?

Silicon Valley har på senaste tiden fått konkurrens av andra länder, regioner och städer, varav Sverige är en av dem. Sverige har alltid legat i framkant vad gäller teknologi, men landets mest erfarna och kunniga teknikpersoner och företag har förr eller senare valt att flytta till andra länder, exempelvis USA. På senaste tiden har dock detta förändrats, allt fler människor och företag väljer att istället stanna och etablera sig i Sverige istället för att ge sig ut till andra länder. Människor från andra länder flyttar till och med till Sverige för att jobba på olika teknikföretag.

3 teknikföretag som har börjat sin resa i Sverige

Följande tre företag har börjat sin resa i Sverige: 

  • Spotify. Spotify är en av världens största och bästa streamingtjänster för musik. Vad många inte vet är att Spotify faktiskt har sitt ursprung i Sverige. Grundaren bakom tjänsten är Daniel Ek, född och uppväxt i Stockholm. Även om de har flyttat sitt företag till ett annat land har de fortfarande sitt huvudkontor i Sverige.
  • Klarna. Den här betalningstjänsten är en av Sveriges mest populära betalningsmetoder, men håller även på att etablera sig rejält på många andra platser runt om i världen. De erbjuder snabba betalningar och delbetalning, ungefär hur snabblån med direkt utbetalning fungerar, med skillnaden att de betalar för det du ska köpa istället för att betala ut pengarna till dig. Klarna är fortfarande ett svenskt företag och har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • iZettle. Tjänsten lanserades 2011 och är en smart betalningslösning som revolutionerade möjligheten att ta betalning med kort för småföretagare. Företaget grundades i Sverige 2010 och är ett svenskt publikt aktiebolag, men är en underordnad organisation till PayPal som köpte tjänsten för 19 miljarder kronor 2018. Tjänsten fortsätter att växa och fortsätter att ge storbankerna konkurrens med sina förmånligare avgifter och transaktioner.

5 anledningar till varför Sverige är en bra plats för teknikföretag

Följande anledningar är en bidragande faktor till att Sverige är en bra plats för teknikföretag:

  • Bättre regleringar och skattelättnader har införts under de senaste åren. Under de senaste åren har ett flertal regleringar och skattelättnader införts för att göra det lättare för företag att växa och etablera sig i Sverige. Det här är en stor bidragande faktor till att företag stannar kvar i Sverige under en längre tid istället för att flytta till andra länder. Ett annat resultat av detta är att företagen får bättre möjligheter att växa eftersom att det finns mer pengar kvar i företag, och mer tid till att fokusera på den huvudsakliga verksamheten.
  • En stor blandning av olika kulturer och nationaliteter. Sverige är ett land med en stor blandning av olika kulturer och nationaliteter, vilket bidrar till att det är en attraktiv plats att arbeta på, även för människor från andra länder. Tack vare detta är det många duktiga och talangfulla människor från andra nationaliteter, exempelvis Kina och Indien, som väljer att etablera sig och arbeta i Sverige.
  • En arbetskultur som tillåter för platta hierarkier. Sverige är känt för sina platta hierarkier inom arbetslivet. Detta möjliggör för att flera talangfulla och duktiga människor får sprida sina idéer och åsikter, vilket i slutändan leder till bättre resultat. Här är det inte ovanligt att underordnade har lika mycket att säga till om som sina chefer. Det här är ovanligt på andra platser runt om i världen, och är även en stor anledning till att många personer kommer hit från andra länder. 
  • Ett bra socialt stöd och skydd. I Sverige finns ett starkt socialt stöd och skydd. Vid arbetslöshet finns en a-kassa som erbjuder upp till 80% av lönen under en längre tid. Sverige erbjuder även liknande skydd vid sjukdom eller skada. Tack vare detta är det många som vågar starta företag eftersom att de vet att de har ett skyddsnät om de misslyckas.
  • En stor tillgång till högutbildad personal. Att hitta rätt kompetenser och erfarenheter är oerhört viktigt för att teknikföretag ska kunna lyckas och växa över tid. Höga utbildningsnivåer tillsammans med många möjligheter till kostnadsfri vidareutbildning är något som resulterar i att de svenska företagen får tillgång till kunnig personal inom tekniksektorn. 

Summering

Sverige har blivit en av de mest lovande tekniska hotspotsen i hela Europa, och det av bra anledningar. Här finns kompetenta och utbildade medarbetare, bra och schyssta villkor och arbetsmiljö, en bra företagsmiljö, tillsammans med många andra aspekter som skapar gynnsamma förhållanden för nystartade och befintliga teknikföretag.

Många stora teknikföretag har haft sin start på svensk mark men sedan flyttat sin verksamhet till annat land, men numera är det allt fler som väljer att behålla sin bolag i Sverige tack vare bättre förhållanden och miljö. Klarna är ett utmärkt exempel på företag som både har huvudkontor och huvudsakliga verksamhet kvar inom Sveriges gränser trots att de har blivit väldigt stora.

Bilden delad av Nyhetspressen via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Sverige, Europa, Valley, USA, Spotify, Daniel Ek, Stockholm, Den, Sveriges, Izettle, Tj, PayPal, Under, Kina, Indien, Att

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hur har Sverigeblivit en av de , mest, lovande, platserna för teknikföretag i Europa på senaste tiden


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?Kontakta kontakt@pressen.se för kommunikation eller annonsering.

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.