Mariehamns

Saturday, 15 May, 06:55

Nyheter om Mariehamns

Sortering: Relevans | Senaste
Nyan - 27 apr 21 kl. 19:02

Två brasor direktsänds på Valborgsmässoafton

Ålandskanalen direktsänder från två olika brasor på fredag: Färjsundsbergets kl 18 och Notuddens kl 19.
Båda arrangörerna välkomnar publiken på distans. Färjsundsbergets brasa tänds kl 18.

Nyan - 20 apr 21 kl. 19:03

Tore samlar namn för Röda korsgården

Föreningen som driver Röda Korsgården i staden behöver ekonomisk hjälp. Aktivisten Tore Johansson ställer hoppet till Mariehamns stad och har samlat namn på plats för att rädda verksamheten. – Vi i Mariehamns Röda kors klarar oss inte, säger han.

Nyan - 24 apr 21 kl. 10:00

Uteserveringar tillåts växa

Mariehamns stad tillåter även i år att restauranger och caféer får använda stadens parkeringar och gator för att utvidga sina uteserveringar utan någon kostnad. Redan ifjol var det möjligt att ta stadsytor i anspråk för serveringsutrymmen. För att få tillgång till stadens ytor bör man ta kontakt med den samhälltekniska avdelningen, skriver Mariehamns stad på sin hemsida.

Nyan - 21 apr 21 kl. 10:45

Mariehamns-nej till gymnastikhall

GYMNASTIK. Mariehamns stad kommer inte att vara med och stöda finansieringen av den planerade gymnastikarenan i Jomala Möckelö. Stadsstyrelsen sa nej till Jomala kommuns förslag om ett kommunalt samarbete för att bekosta hallen..

Nyan - 11 maj 21 kl. 14:03

IFK skriver ungdomsavtal

FOTBOLL. IFK Mariehamn har skrivit ytterligare ett ungdomsavtal för säsongen 2021. Det är den 17-åriga Jimmi Bruhn som kommer att finnas tillgänglig för IFK:s ligalag under resten av säsongen.

Nyan - 06 maj 21 kl. 06:00

Stan delar ut evenemangsbidrag

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamns stad har beslutat att dela ut 35 450 euro i evenemangsbidrag för kulturevenemang 2021. Det sammanlagda beloppet av alla ansökningar uppgick till 74 520 euro.Samtidigt delar man ut 20 000 euro i aktivitetsbidrag, inklusive genusbonusar, baserat på förra årets besökarantal..

Nyan - 04 maj 21 kl. 10:00

Mariella åter till havs

Efter 230 långa dagar vid kajen lämnade Mariella i går för första gången Mariehamns hamn och styrde kursen mot Helsingfors, rapporterar nättidningen Ålands Sjöfart som i sin tur citerar Marine Traffic. Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström bekräftar uppgiften för Nyan och säger att Mariella ska auditeras och kontrolleras för nya certifikat. Från och med den 5 juni sätts Mariella sedan in på Helsingforsrutten tillsammans med Gabriella.

Nyan - 30 apr 21 kl. 13:59

Tips inför säker valborgsbrasa ikväll

I kväll är det valborgsmässafton och då många i år eldar sin egen brasa följer här några goda råd och påminnelser som Mariehamns Räddningsverk gått ut med på sin Facebook-sida: ”Först och främst vill vi påminna om att det alltid råder eldningsförbud i tätbebyggt område. Tätbebyggt område definieras av vägskylten som påvisar tätbebyggt område. Undantag från eldningsförbudet i dessa områden kan prövas av kommunens räddningschef.

Nyan - 29 apr 21 kl. 08:00

Nya p-tider i centrum

Många parkeringar har fått ändrade p-tider från tidigare 60 minuter till 2 timmar, samt att p-skiva ska användas. Det meddelar Mariehamns stad. Förändringarna avser främst Torggatan norr om Nygatan, Nygatan vid ÅAB och Posten samt Torggatan vid Torgområdet.

Nyan - 27 apr 21 kl. 18:00

Sakkunniga i räddningsdelegation

Landskapsregeringen har nyligen tillsatt räddningsdelegationen, med sakkunnigna representanter från olika områden, Ordförande är vicelantrådet Harry Jansson (ersättare minister Roger Höglund). Medlemmar: Karl Nordlund, Mariehamns räddningsverk (Ted Andersson). Lennart Johansson, räddningsområde Ålands landskommuner (Thomas Mattsson).

Nyan - 24 apr 21 kl. 13:21

IFK föll i genrepet

FOTBOLL. IFK Mariehamns herrar förlorade lördagens träningsmatch mot Ilves. Matchen, som var IFK:s genrep inför ligastarten den 3 maj, slutade 2-0 till hemmalaget Ilves.

Nyan - 24 apr 21 kl. 09:09

Fågelbo fyllde hus med rök

Ett hem i Flaka, Lemland rökfylldes på lördagsmorgonen när fastighetsägaren gjorde upp eld i spisen. Brandkåren tillkallades och vid närmare granskning visade det sig att fåglar i snabb takt byggt sig ett bo i skorstenen. -Det kan gå ganska snabbt om de blir ivriga, säger Johan Söderberg, räddningsledare.

Nyan - 24 feb 21 kl. 09:02

City Mariehamn inför värmekarta– för att tackla smittspridning

City Mariehamn påminner verksamheterna i Mariehamns centrum om att använda visir och/eller munskydd i kontakt med kunder och gäster. Butiker och restauranger ska också koll på hur många som rör sig i lokalerna. ”De har begränsat antalet till hälften av vad lokalen normalt får ta in”, skriver de på sin hemsida.

Nyan - 22 apr 21 kl. 09:00

Statyprotest för rysk regimkritiker

Någon hade på tisdagsmorgonen draperat statyn av den ryska tsarinnan Maria Alexandrovna med en banderoll med texten: Free Navalnyj, alltså frige Navalnyj. Redan ett par timmar senare, på tisdagsförmiddagen, var dock protestbanderollen nertagen igen. Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj blev känd för den breda allmänheten efter att han hösten 2020 förgiftades med ett nervgift ombord på ett flyg från Sibirien.

Nyan - 16 apr 21 kl. 18:48

Fältchef Tom Göstas får förtjänstmedalj

Tom Göstas, ledande prehospital fältchef vid räddningsverket i Mariehamn tilldelas Gränsbevakningsväsendets förtjänstmedalj.  Samarbetet mellan Gränsbevakningsväsendet och Mariehamns räddningsverk omfattar sjuktransporter i skärgården, utbildningar samt övningar. Målsättningen med de gemensamma övningarna är att ta fram effektiva och trygga lösningar för hanterande av olyckor och sjukdomsfall på det åländska havsområdet.

Nyan - 13 apr 21 kl. 16:05

En till sjukhus efter påkörningsolycka

En person fick föras till sjukhus efter en trafikolycka på Lemlandsvägen på tisdag eftermiddag. – Det var en påkörningsolycka där en personbil körde på en annan bakifrån, säger Karl Nordlund, räddningschef vid Mariehamns räddningsverk. Olyckan inträffade på Lemlandsvägen i korsningen med Askuddsvägen.

Nyan - 13 apr 21 kl. 16:00

Mäenpää skadad – borta i månader

FOTBOLL. IFK Mariehamns högerback Aapo Mäenpää har dragit på sig en skada och kommer att vara ur spel en längre tid framöver. Det meddelade IFK under tisdagen.

Nyan - 08 apr 21 kl. 15:05

Personbil började brinna i stan

Räddningverket fick i eftermiddags rycka ut till centrala Mariehamn när en personbil började brinna. – Föraren parkerade vid Andelsbanken och kände att det börjat lukta och ryka ur motorutrymmet, säger Ted Andersson, ledande brandinspektör vid Mariehamns Räddningsverk. Föraren ringde alarmcentralen som kom och släckte.

Nyan - 07 apr 21 kl. 22:53

Bekräftat covid-fall i Ytternäs skola

ÅHS smittskyddsläkare har bekräftat att det finns ett fall av covid-19 i Ytternäs skola, det skriver Mariehamns stad på sin hemsida på onsdagskvällen. Smittspårningen är avslutad och de som berörs har kontaktats. Ett fåtal elever och några av de anställda har satts i smittskyddskarantän.

Nyan - 29 mar 21 kl. 10:49

Karlström lånas ut till Husqvarna

FOTBOLL. IFK Mariehamn lånar ut den åländska mittfältaren Joel Karlström till Husqvarna FF under säsongen 2021. Det meddelade klubben under måndagen.

Nyan - 26 mar 21 kl. 11:27

Trähusbevarare får stipendium

Två fastighetsägare i Mariehamn belönas för restaureringsarbeten på sina trähus med stipendium ur Folke Wickströms minnesfond för belysande och bevarande av byggnadskulturen i Mariehamns stad..

Nyan - 25 mar 21 kl. 15:30

Kostar en miljon att riva dieselkraftverk

Mariehamns Energi har inlett upphandlingen av en rivning av dieselkraftverket G1 som inte använts sedan 2016. Enligt planerna kan rivningen inledas under sommaren och vara färdigställd innan årsskiftet..

Nyan - 25 mar 21 kl. 08:00

Västra Ytternäsvägen påverkas av arbete

Fram till den 23 april kommer det vara begränsad framkomlighet och omledning av trafik på grund av ledningsarbete på gång- och cykelvägen längs Västra Ytternäsvägen mellan Öhbergsvägen och Ringvägen. Under arbetstiden kommer gång- och cykeltrafiken att ledas via Ringvägen – Lärlingsgränd – Öhbergsvägen och vice versa, omfarten skyltas med vägvisare. ”Gående och cyklister får inte trafikera längs Västra Ytternäsvägen, detta anvisas på plats med förbudskyltning”, skriver Mariehamns stad i ett pressmeddelande.

Nyan - 24 mar 21 kl. 11:04

Litteraturen som tröst i Bakfickan

Mariehamns litteraturdagar tjuvstartar traditionsenligt med Bakfickan i morgon torsdag.Men liksom litteraturdagarna i stort sänds också Bakfickan i år digitalt.Årets tema är ”Lyckopiller – litteraturen som tröst”..

Nyan - 20 mar 21 kl. 08:08

Fyra röster om undantagsåret

Nu har det gått ett år sen undantagstillstånd utlystes i Finland för att begränsa spridningen av covid-19.
Vi frågade fyra ålänningar hur året när vi tog på oss ansiktsmaskerna blev – och det fanns ljuspunkter.     Peter Williams är delägare i affären Wemarin i Mariehamn som har båttillbehör som huvudinriktning.

Nyan - 17 mar 21 kl. 12:20

Lugnet lade sig efter bibliotekets öppning

259 sms-meddelanden och 24 e-postmeddelanden skickades ut från Mariehamns stadsbibliotek i måndags. Så många bokreservationer hade gjorts när biblioteket var stängt i två veckor..

Nyan - 14 mar 21 kl. 16:10

Strategi ska få stadsborna att välja cykeln

I Mariehamn finns 47,5 kilometer cykelväg. Det blir 4 meter cykelväg per invånare – vilket är betydligt mer än genomsnittet för en stad av Mariehamns storlek. Nu vill staden att cykelvägarna ska användas i högre utsträckning.

Nyan - 14 mar 21 kl. 12:08

Stan fick bidrag till våtmark i Sviby

Mariehamns stad får 80 000 euro i bidrag från Östersjöprojektet för att bygga en våtmark i Sviby. Det berättar stan på sin hemsida. – Ett kärt projekt under längre tid har varit att förverkliga en multifunktionell våtmark vid Svibyåns mynning.

Nyan - 12 mar 21 kl. 18:30

Södra Lillängen blev billigare

Förverkligandet av Mariehamns nyaste bostadsområde Södra Lillängen i den södra delen av stan blev billigare än budgeterat. För gatorna, utbyggnaden av vatten, avlopp, pumpstation och områdets dagvattenhantering budgeterades totalt 1,55 miljoner euro. Kostnaderna blev 1 050 325 euro, alltså en halv miljon billigare.

Nyan - 10 mar 21 kl. 21:12

Möjlig smittspridning på bussturer

Smittspårningen vid ÅHS meddelar att det finns risk för att passagerare smittats av covid-19 vid bussturer i början av veckan. Så här skriver ÅHS-direktören Jeanette Pajunen: Smittspårningen vid ÅHS har konstaterat att en person som är bärare av covid-19 har kunnat exponera andra för viruset under några bussturer. Vi ber därför personer som vistats på följande bussturer att vara extra observanta på symtom och vid behov kontakta ÅHS coronatelefon på nummer 535 313 och boka en tid för testning.

Nyan - 08 mar 21 kl. 14:46

Oavgjort i träningsmatch mot KTP

FOTBOLL. Det blev oavgjort i IFK Mariehamns träningsmatch mot liganykomlingen FC KTP på bortaplan i Kotka. KTP inledde målskyttet genom Anton Eerola i den 26:e minuten.

Nyan - 03 mar 21 kl. 17:02

Dags att tycka till om Ömsens cityprojekt

I dag tisdag hålls samrådsmötet för allmänheten om försäkringsbolaget Ömsens planer för Torggatan 7 och 9 samt Strandgatan 14, alltså tomterna där Boreniuska huset och Zeipels ligger i Mariehamns centrum. På grund av pandemin hålls samrådsmötet enbart digitalt, för den som anmält sig. Alla kan trots det ta del av planerna och ge sina synpunkter på projektet.

Nyan - 02 mar 21 kl. 18:00

Aktuellt riva del av Gullåsen

Landskapets fastighetsverk har begärt rivningslov av västra och nordvästra flygeln på Gullåsen. Det är den delen av Gullåsen som konstaterades angripen av mögel för 10 år sen. – Den här delen av byggnaden har inte varit i användning av ÅHS på många år, säger Stefan Rumander, chef för fastighetsverket.

Nyan - 02 mar 21 kl. 11:17

Digitala litteraturdagar i år

Årets upplaga av Mariehamns litteraturdagar genomförs som ett helt digitalt evenemang. Arrangörerna hade hoppats på att kunna bjuda in en liten publik till en del av programpunkterna, som kommer att sändas live i så hög utsträckning som möjligt, men på grund av smittspridningen ser det högst oklart ut..

Nyan - 02 mar 21 kl. 10:00

Museer och bibliotek stänger

Flera museer och bibliotek håller stängt under åtminstone två veckors tid på grund av coronapandemin och landskapsregeringens utvidgade rekommendationer. Exempelvis Mariehamns stadsbibliotek och flera av kommunbiblioteken håller stängt, medan andra håller öppet med begränsad service. Även Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum håller stängt åtminstone fram till den 14 mars.

Nyan - 27 feb 21 kl. 09:22

Bilförare kritiskt skadad efter singelolycka i stan

En singelolycka inträffade vid ettiden natten till lördag i Mariehamn. Föraren skadades kritiskt. – Bilen kom av vägen i kurvan vid Ålands museum och träffade ett träd, säger Johan Söderberg, brandinspektör vid Mariehamns räddningsverk.

Nyan - 19 feb 21 kl. 19:14

27 nya fall under fredagen

ÅHS meddelar att man under fredagen hittat 27 nya fall. Alla hör ihop med de två redan pågående smittkedjorna. Vid 20-tiden fanns ännu inga uppgifter om antalet personer som sätts i karantän.

Nyan - 19 feb 21 kl. 08:00

Oasen får ny ordförande

Jomala kommun föreslår att Edgar Kalm (C) utses till ny styrelseordförande för Oasen, inför Oasens förbundsfullmäktigemöte i dag fredag. – Eftersom Gyrid Högman beviljades befrielse förra året ska fullmäktige göra ett fyllnadsval av ordförande. Praxis är att Jomala har ordförandeuppdraget och de har fört fram Edgar Kalm, säger Arsim Zekaj, Oasens förbundsdirektör.

Nyan - 16 feb 21 kl. 11:17

Målerisk lovsång till trästaden

Råkar du bo i ett trähus av lite äldre snitt inne i stan?Då är chansen stor att just ditt hus har förevigats i akryl av Bertil Byman.Nu visas hans kärleksfulla hyllning till trähusstaden på Mariehamns stadsbibliotek..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.