Maria Hoikkala

Tuesday, 18 May, 04:43

Nyheter om Maria Hoikkala

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 12 jul 17 kl. 14:42

”Det kan bli allt från en helt vanlig kväll till total katastrof” - spänd stämning på Åland inför CL-match

På Åland ser många fram emot kvällens historiska kvalmatch i Champions Leauge då hemmalaget IFK Mariehamn tar emot det polska laget Legia Warszawa. Men samtidigt finns också en stor oro bland ålänningarna om vad kvällen ska föra med sig och både polis och sjukhus har höjd beredskap. Legia Warszawa, som är ökända för sina problemsupportrar, har mer än en gång skämt ut sig på den europeiska fotbollsscenen.

YLE - 12 jul 17 kl. 14:42

Full beredskap på Åland inför CL-match

På Åland ser många fram emot kvällens historiska kvalmatch i Champions Leauge då hemmalaget IFK Mariehamn tar emot det polska laget Legia Warszawa. Men samtidigt finns också en stor oro bland ålänningarna om vad kvällen ska föra med sig och både polis och sjukhus har höjd beredskap. Legia Warszawa, som är ökända för sina problemsupportrar, har mer än en gång skämt ut sig på den europeiska fotbollsscenen.

Nyan - 30 jun 20 kl. 15:44

Johan Pawli utsedd till polismästare

Johan Pawli är utsedd till polismästare vid Ålands polismyndighet. Han var den enda som sökte tjänsten. Pawli efterträder Maria Hoikkala, som han vikarierat sedan september.

Nyan - 02 apr 20 kl. 09:18

Fem dagar utan nya coronafall

Inga nya coronavirusfall har upptäckts på Åland på fem dagar.
Men det betyder inte att epidemin börjar dala, säger landskapsläkaren Knut Lönnroth. Han kommenterade den senaste coronastatistiken på landskapsregeringens presskonferens på onsdagseftermiddagen.

YLE - 26 mar 20 kl. 16:20

Forskningsprofessor vill se modernare myndighetsmedel: "Väldigt förvånad över den totala avsaknaden av tydlig digital information"

Varför får inte olika befolkningsgrupper relevant information direkt i telefonen? Det frågade sig forskningsprofessor Anna Rotkirch i Svenska Yles coronaspecial. När det här är över måste vi blicka tillbaka och fundera på vad vi kunde ha gjort bättre, säger Maria Hoikkala från Polisstyrelsen..

YLE - 26 mar 20 kl. 14:00

Får jag hämta mina vinterdäck i Nyland, får jag åka hem till Åland eller på begravning till Österbotten? Polisen svarade på era frågor om stängningen av Nyland

Polisöverinspektör Maria Hoikkala svarade på frågor om bland annat arbetsresor, om att flytta och om man får hämta nära och kära från flygplatsen..

YLE - 26 mar 20 kl. 14:00

Ställ dina frågor om stängningen av Nylands gränser i vår livechatt

Se på Svenska Yles livesändning 15-15:30, där överinspektör Maria Hoikkala är gäst. Efter sändningen svarar hon på frågor i vår livechatt fram till 16:30..

YLE - 21 jul 16 kl. 04:48

Polisen får ingen fortbildning på svenska

År 2015 erbjöds ingen svenskspråkig fortbildning för poliser. Vid polisyrkeshögskolan säger man att alla borde få möjligheten att vidareutbilda sig, oavsett vilket språk man talar. Kjell Nylund ansvarar för den svenskspråkiga utbildningen vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors.

Nyan - 12 jul 19 kl. 12:28

Johan Pawli blir ny polismästare

Landskapsregeringen anställer Johan Pawli som polismästare vid Ålands polismyndighet. Beslutet togs på fredagen. Anställningsperioden varar mellan den 12 augusti 2019 och 31 juli 2020.

Nyan - 20 feb 19 kl. 10:00

Polismästaren söker tjänst i Åbo

Polismästaren på Åland Maria Hoikkala har sökt en tf polischefstjänst i Åbo. Tjänsten är tillfällig, från 1 mars till 30 juni i år. Maria Hoikkala har även tidigare sökt tjänster i riket.

Nyan - 17 jun 19 kl. 16:03

”Samma gärningsman kan stå för 15-20 brott”

Polismästare Maria Hoikkala säger att den senaste tidens talrika inbrott handlar om seriebrott. En person har nu häktats för fem av dem..

Nyan - 08 maj 19 kl. 13:35

Polisens flytt ser ut att bli av

– Vi går vidare enligt planerna, säger polismästare Maria Hoikkala när det gäller polisens flytt till sina tillfälliga lokaler på Elverksgatan..

Nyan - 12 jul 17 kl. 21:30

Sju supportrar gripna efter tumult

Strax innan klockan 22 under onsdagskvällen greps sju polska supportrar vid Ålandsvägen. Det efter att de försökt komma in på stadion. – Vi grep dem efter de med tvång försökt komma in.

Nyan - 14 jul 17 kl. 06:00

”Det gick över förväntan”

– Det gick över förväntan och allt gick lugnt till. Så sammanfattar polismästare Maria Hoikkala läget kring onsdagens kvalmatch till Champions League. Polisen var väl förberedda för eventuella oroligheter då IFK Mariehamn mötte Legia Warszawa på onsdagskvällen.

Nyan - 19 sep 18 kl. 10:00

Ny handbok om brott i nära relationer

Polisen har fått en ny handbok som riktar sig till poliser som utreder brott i nära relationer och sexualbrott mot vuxna. Handboken är skriven av kommissarie Olof Lindqvist och presenterades på Ålands polismyndighets senaste styrelsemöte av polismästare Maria Hoikkala. Det framgår i protokollet från mötet.

YLE - 25 apr 18 kl. 17:23

Narkotikan ett stort problem på Åland

Det finns mycket narkotika i omlopp på Åland och allmänheten inser nog inte riktigt hur stort problemet är. Det säger kommissarie Rasmus Friman, som har varit projektledare för det narkotikaprojekt som polisen på Åland startade år 2017..

YLE - 16 feb 16 kl. 15:59

Svenskspråkig polisbefälsutbildning inleds nästa år

Under 2017 inleder polisyrkeshögskolan i Tammerfors en svenskspråkig högre yrkeshögskoleutbildning för befäl. Utbildningen som omfattar 120 studiepoäng ger en examen som leder till behörighet till befälstjänster såsom kommissarie eller överkommissarie. - Polisyrkeshögskolan har genomfört en enkätundersökning som visar att det behöver anställas 20 nya polisbefäl mellan 2016 och 2018 och därför har polisstyrelsen gett grönt ljus för den två år långa utbildningen, säger överkommissarie Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors.

Nyan - 17 jul 17 kl. 15:19

Gripna hade med sig tandskydd

De fyra Legia-supportrar som greps tidigt under onsdagsmorgonen var utrustade för slagsmål – de hade med sig tandskydd. Det bekräftas av polismästare Maria Hoikkala.
Det har florerat rykten om att de supportrar som greps tidigt under onsdagsmorgonen, i samband med Baltic Queens ankomst från Tallinn, även skulle ha haft knogjärn.

Nyan - 15 maj 18 kl. 06:00

Så utreder polisen bränder

Brandutredningar är svåra för polisen eftersom lågorna ofta kan förstöra stora delar av det tekniska bevismaterialet. I Godby hotell-branden blev byggnaden vara totalförstörd. Men trots det finns det ofta tillräckligt många pusselbitar kvar för att kunna avgöra vad som orsakade branden.

Nyan - 16 mar 18 kl. 15:54

Hemligt värre om polisens nya hus

Om du är nyfiken på hur polisens utrymmen ska se ut efter ombyggnaden, glöm det. Ritningarna är, med undantag av fasaderna, sekretessbelagda.
Efter sommarsemestrarna börjar polisen flytta till de tillfälliga lokaler som de ska husera i på Elverksgatan i Mariehamn.

Nyan - 31 okt 17 kl. 06:00

Ökade resurser för polisen

Landskapet ger Ålandspolisen resurser att anställa ytterligare tre äldrekonstaplar och Ungdomspolisen integreras i den ordinarie verksamheten. – Det känns absolut positivt, säger polismästare Maria Hoikkala. Regeringens budgetförslag för Ålands polismyndighets verksamhet 2018 stannar på 6 226 000 euro sammanlagt, 117 000 mer än föregående år.

Nyan - 17 maj 17 kl. 15:12

Öppnar dörren för fler poliser

Polismästare Maria Hoikkala har varit polis i 20 år.

– Det är ett intressant och omväxlande arbete där ingen dag är den andra lik.

Just nu pågår ansökningsperioden till polishögskolan och hon vill uppmana ålänningar att söka till utbildningen.

Nyan - 06 jan 18 kl. 09:00

Nu har polisen sina tre tjänster

Landskapsregeringen har beslutat att tre tjänster som äldre konstapel inrättas vid polisen. Som Nya Åland berättade i samband med att budgeten för i år offentliggjordes har regeringen efter flera års inbesparingskrav i år satsat extra på myndigheten. Också två andra tjänster har klubbats: En som lagberedare vid lagberedningen och en som specialsakkunnig vid social- och miljöavdelningen.

Nyan - 31 jul 17 kl. 06:00

Tuff vecka för polisen och akuten

Polisen och akuten fick ta in extra arbetskraft och jobba övertid för att klara av det höga trycket under Rockoff. Veckan förlöpte ändå relativt lugnt.
Sommarens mest hektiska vecka är över.

Nyan - 09 nov 17 kl. 06:00

”Hör polisstyrelsen om avgångsåldern”

Blir det ännu svårare att rekrytera nya poliser om avgångsåldern höjs? Lagtingsman Bert Häggblom (Ob) vill höra polisstyrelsens svar på den frågan och drev i går igenom en bordläggning av lagförslaget.
Nya Åland har tidigare skrivit om regeringens lagförslag som som går ut på att poliser födda efter 1965 får en avgångsålder på 68 år.

Nyan - 15 okt 17 kl. 19:59

Utbildning skjuts upp

Den som vill utbilda sig till polis på svenska i Finland får vänta till augusti nästa år. Polisyrkeshögskolan i Tammerfors har beslutat skjuta upp den utbildning som skulle ha startat nu i januari. Orsaken är enligt Yles nyheter att man inte lyckats få ihop de 20 studerande som behövs.

Nyan - 09 aug 17 kl. 08:00

Orsaken till dödsolyckan inte klarlagd

Det kan ta veckor innan polisen vet vad som orsakade trafikolyckan i Lemland, som ägde rum för en vecka sedan, då två män omkom. – Vi kommer att informera då vi vet, men i nuläget kan jag inte säga om det dröjer en vecka eller tre, säger polismästare Maria Hoikkala. (fb)   Tillbaka till startsidan Tipsa Nyan.

Nyan - 12 jul 17 kl. 15:25

175 supportrar på plats

Enligt polisen finns nu cirka 175 supportar på plats i Mariehamn. De har anlänt till Åland under natten och under onsdagen. – Det har spekulerats i olika siffror.

Nyan - 12 dec 16 kl. 08:37

Polissamarbete mot droger gav resultat

Två narkotikabrott och sju straffbara bruk av narkotika registrerades av polisen under helgen.
– Insatsen under helgen var ett samarbete med Åbopolisen, gränsbevakningen och tullen. Tillslagen visar att vi måste göra fler såna här insatser, då vi samlar ihop folk och effektiverar narkotikaövervakningen, säger polismästare Maria Hoikkala.

Nyan - 02 mar 17 kl. 13:25

Droger misstänks bakom fler dödsfall

Polisen uppskattar att fem personer dog av drogrelaterade orsaker 2016.

Det är fler än tidigare år.
Narkotika finns med i bilden i allt fler dödsfall i Europa visar en rapport från Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN, i Lissabon.

Nyan - 30 jan 17 kl. 16:24

Polismästaren söker nytt jobb

Polismästare Maria Hoikkala söker tjänsten som polischef i Tavastland.
Tjänsten som polischef för polisinrättningen i Tavastland blir ledig från och med den 1 april då den nuvarande polischefen Tapio Saarni går i pension.

Inrikesministeriet utnämner polischefen för polisinrättningen i Tavastland.

Nyan - 05 okt 15 kl. 16:57

Polismästare Hoikkala blir inte kommundirektör

Polismästare Maria Hoikkala blir inte kommundirektör på Kimitoön.

Som Nya Åland tidigare berättat var det Svenska folkpartiet, SFP, som förde fram Hoikkala, efter att den egentliga rekryteringsrundan var klar.

Före måndagens omröstning i kommunfullmäktige sades att SFP:s förslag stöds av Centern och tillsammans har partierna majoritet i Kimitööonsfullmäktige, med totalt 27 platser.

Nyan - 18 aug 16 kl. 06:09

Svart knarkstatistik i år

Trots att vi bara skriver augusti är antalet narkotikafall redan lika högt som under hela år 2015.

Många av fallen har uppdagats i trafiken.
Narkotika diskuteras mycket på stan just nu och läsare har kontaktat Nya Åland och bett oss utreda om det är sant att den livsfarliga drogen fentanyl har skördat sitt första åländska offer och om det stämmer att flera av den senare tidens inbrott i Mariehamn är narkotikarelaterade och att drogmissbruket på Åland ökar.

Nyan - 01 nov 16 kl. 07:18

Poliskontoret i Kumlinge bort

Det är Kumlingekontoret som ryker då polisen ska uppfylla regeringens sparkrav.

Och ÅMHM får ingen ny social- och hälsoskyddsinspektör.
Då polisstyrelsen i augusti klubbade myndighetens förslag till budget för 2017 landade den på drygt 6,7 miljoner euro.

Nyan - 28 sep 16 kl. 05:48

Mariehamn toppar i brottsstatistiken

Mariehamn toppar statistiken för brott i Svenskfinland som begåtts av personer mellan 18 och 21 år. Brott som begåtts av minderåriga ger Mariehamn en andra plats efter Jakobstad. De vanligaste brotten är trafikrelaterade.

YLE - 05 okt 15 kl. 16:37

Pahta ny kommundirektör i Kimitoön

Anneli Pahta har valts till ny kommundirektör i Kimitoöns kommun. Beslutet fattades i kommunfullmäktige i dag, måndag, efter flera omröstningar. Fullmäktige röstade om den nya kommundirektören med slutna sedlar.

Nyan - 17 nov 15 kl. 06:00

Polisen behöver fem tjänster till

Bara en polispatrull fanns att tillgå när ett gängbråk uppstod i helgen.

– Vi borde få ytterligare fem tjänster som äldre konstapel, säger polismästare Maria Hoikkala.
Nyligen slog Ålands polisförening larm i Nya Åland om bristen på resurser.

Nyan - 17 feb 16 kl. 19:00

Svensk utbildning för kommissarier

Nästa år startar en svenskspråkig utbildning där man utbildas till högre polistjänster.

Utbildningen är 3 år och äger rum i Tammerfors.
Det kommer att arrangeras en yrkeshögskoleutbildning på svenska vid polishögskolan i Tammerfors.

YLE - 05 okt 15 kl. 18:49

Pahta ser fram emot att kavla upp ärmarna

- Det känns jättefint förstås! Det säger jurist och förbundschef Anneli Pahta efter att det blivit klart att det är hon som är ny kommundirektör i Kimitoön. Pahta valdes av kommunfullmäktige efter flera omröstningar.

Nyan - 04 jan 16 kl. 08:00

Polisen utreder syn på trygghet

Hur ser ålänningarna på tryggheten i samhället och på sina möjligheter att få hjälp av polisen när det behövs? Det vill polismästare Maria Hoikkala veta och på polisstyrelsens senaste möte fick hon klartecken för en trygghetsutredning. Styrelsen beslöt också att tillsätta en operativ ledningsgrupp för landskapsalarmcentralen.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.