Forskningsprofessor

Wednesday, 12 May, 16:37

Nyheter om Forskningsprofessor

Sortering: Relevans | Senaste
Sydsvenskan - 10 jan 21 kl. 05:00

”Ett internationellt avtal är det bästa sättet att hjälpa fattiga länder till mer vaccin.”

Anne O Krueger, Forskningsprofessor vid Johns Hopkins-universitetet..

YLE - 26 mar 20 kl. 16:20

Forskningsprofessor vill se modernare myndighetsmedel: "Väldigt förvånad över den totala avsaknaden av tydlig digital information"

Varför får inte olika befolkningsgrupper relevant information direkt i telefonen? Det frågade sig Forskningsprofessor Anna Rotkirch i Svenska Yles coronaspecial. När det här är över måste vi blicka tillbaka och fundera på vad vi kunde ha gjort bättre, säger Maria Hoikkala från Polisstyrelsen..

Nyan - 22 nov 19 kl. 15:37

Nyupptäckt stekel gör livet surt för fästingen

En forskargrupp vid Åbo universitet har upptäckt att stekeln Ixodiphagus hookeri parasiterar på fästingar och tar livet av dem innan de hinner föröka sig. Upptäckten gjordes i samband med ett forskningsprojekt på Själö i Åbolands skärgård. Enligt forskarna kan steklarna utnyttjas i den biologiska bekämpningen av fästingar och de sjukdomar som fästingen sprider.

YLE - 05 jun 19 kl. 16:52

Alfavargens död i Snappertuna gjorde att flocken splittrades

Efter att alfahanen sköts i Snappertuna har antalet observationer i området minskat. Hur situationen ser ut om ett år är ändå lika svårt att förutspå som vädret, menar Forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet Luke..

YLE - 16 apr 19 kl. 04:30

Mammors ensamhet är onaturlig säger Anna Rotkirch - som vill prata mer om familjens nätverk och behov: "Våga be om hjälp"

Mammors ensamhet i vardagen är onaturlig men vanlig i dag. Föräldrar borde ha andra att stöda sig på, en gemenskap på gården, i trappan, bland släktingar. Det borde finnas fler händer än barn, säger Forskningsprofessor Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet..

YLE - 04 nov 16 kl. 03:55

Bristande IT-kunskaper i alla åldrar - stor klyfta mellan högutbildade och lågutbildade

Många finländare står utanför det moderna IT-samhället på grund av att deras kunskaper om datorer och internet är begränsade. Det här kan få allvarliga konsekvenser. Forskare efterlyser nu mer utbildning om digital teknik.

YLE - 06 jun 18 kl. 15:46

Forskare om vargarna som flyttade västerut: "De kan vandra ettusen kilometer tills de hittar en lämplig trakt" – se vargläget i din del av landet

Vargen är är ett ytterst rörligt djur. Unga vargar kan vandra till och med ettusen kilometer när de söker en lämplig plats att slå sig ner. Det är bakgrunden till att västra Finland enligt den senaste kartläggningen har fått så mycket mera varg, säger Forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet..

YLE - 23 okt 16 kl. 06:15

Vi måste klä oss bättre - en liten resa till modeindustrins framtid

Vi måste klä oss bättre - en liten resa till modeindustrins framtid Vi har för mycket kläder och vi köper hela tiden mera. Vi slänger bort det mesta vi köper och kläderna kostar för litet. Det här är ohållbart och gynnar mest de stora klädjättarnas ägare, och det största priset betalas av människorna och miljön i låglöneländer.

YLE - 17 maj 18 kl. 17:01

Depression driver både yngre och mer erfarna i sjukpension – de flesta är kvinnor

Sjukpensioner på grund av depressioner blir allt vanligare. I fjol pensionerades nio finländare varje dag på grund av depression. Sex av dem var kvinnor..

YLE - 03 maj 18 kl. 04:30

Känner du dig trött och nedstämd trots att våren äntligen är här? Vårtröttheten är ingen inbillning – men under maj månad blir det bättre

Alla finländare njuter inte av våren utan drabbas i stället av djup vårtrötthet. Vårtrötthet är ett verkligt fenomen, inte något inbillat tillstånd, bekräftar Forskningsprofessor Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd THL..

YLE - 18 mar 17 kl. 12:00

Nativiteten fortsätter rasa: Vi har nu bara ett och ett halvt barn

Nativitetssiffrorna lyser röda för sjunde året i följd. Under de senaste åren har det fötts så få bebisar att tusentals moderskapsförpackningar blivit över och skickats till föderskor i världens krishärdar. Trenden med att avsiktligt skaffa endast ett barn - eller inget barn alls - har börjat vinna terräng i Finland i enlighet central- och sydeuropeisk modell.

YLE - 13 apr 17 kl. 14:15

Planering, jämlikhet och pappor i offentligheten kan sporra nativiteten

Nativiteten sjunker i Finland för sjätte året i rad.
- Dramatiskt. Och överraskande att det gått så snabbt, säger Forskningsprofessor Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet.

YLE - 07 jun 17 kl. 11:38

Rapport mot ojämlikhet delar på åsikterna: "Vi har redan en hård beskattning"

Professor Heikki Hiilamos åtgärdsprogram för att minska på samhällsklyftorna delar på åsikterna. Hiilamo vill bland annat skärpa beskattningen för höga inkomster, fastigheter och kapital och se över socialpolitiken till de utsattas fördel. - Ojämlikheten är den största utmaningen som vi har i samhället.

YLE - 24 okt 17 kl. 18:34

Professor: Fungerande familjeledighet måste få kosta

Regeringen måste inse att ett välfungerande system med familjeledigheter kostar pengar. Annars kan regeringens reformer bli en halvmesyr, varnar Befolkningsförbundets Forskningsprofessor Anna Rotkirch..

YLE - 10 sep 17 kl. 05:30

Skräckchefens offer: Jag har ångest för att göra något alls av rädsla för att göra fel

Enligt olika beräkningar kostar skräckledarskap och dålig anda på arbetsplatsen flera miljarder euro varje år i form av sjukskrivningar och ineffektivitet. Problemet är stort och exemplen kan vara hårresande. För att förbättra situationen ordnas kurser, föreläsningar och teaterföreställningar som illustrerar situationen på våra arbetsplatser.

YLE - 26 aug 17 kl. 08:49

Pratet om barnfödartalko blottlägger maktstrukturer: "Synd att ett sådant ord slinker ur en"

Diskussionen om Finlands sjunkande nativitet fick en rivstart efter SDP-basen Antti Rinnes utttalande om att Finland behöver ett "barnfödartalko." Avsikten var att uttrycka oro över den sjunkande nativiteten i Finland. Den omstridda formuleringen kom ändå att överskugga Rinnes egentliga budskap.

YLE - 27 jan 17 kl. 04:39

"I dag skulle jag aldrig få det jobb jag hade i 22 år"

Vasabon Linda trodde uppsägningen skulle innebära en chans att göra något nytt, men åren har gått och nu är hon inne på sin andra utbildning i hopp om att få jobb. Arbetslösa över 50 år ökar i Österbotten och många har svårt att komma tillbaka. Pensionsreformen som höjer pensionsåldern trädde i kraft i år, men i Österbotten är en tredjedel av de arbetslösa över 50 år.

YLE - 02 jan 17 kl. 03:49

Företagshälsan står sig stark: "Den enda form av primärvård som funkar"

Företagshälsovården kommer att spela en viktig roll också i fortsättningen. Trots att hela havet stormar inom social- och hälsovården undviker regeringen att göra drastiska förändringar i företagshälsan. Medicinalrådet Kristiina Mukala vid Social- och hälsovårdsministeriet berättar att man inte vill tumma på ett system som erbjuder hälsovårdstjänster åt närmare två miljoner finländare.

YLE - 02 jan 17 kl. 03:49

Företagshälsan står sig stark: "Den enda form av primärhälsovård som funkar"

Företagshälsovården kommer att spela en viktig roll också i fortsättningen. Trots att hela havet stormar inom social- och hälsovården undviker regeringen att göra drastiska förändringar i företagshälsan. Medicinalrådet Kristiina Mukala vid Social- och hälsovårdsministeriet berättar att man inte vill tumma på ett system som erbjuder hälsovårdstjänster åt närmare två miljoner finländare.

YLE - 24 jun 17 kl. 13:06

Vi kullkastar midsommarens största myter - finländaren har sex, äter korv och dricker brännvin?

Vi samlar här en lista över de vanligaste midsommarmyterna. Experterna avslöjar hur många som håller streck. Myt 1: “På midsommaren dricker man brännvin” Sant och falskt.

YLE - 01 mar 17 kl. 15:43

”En frihet att få föda i hemmet”

Hemmet upplevs av hemföderskor som en trygg och bra plats att föda på jämfört med sjukhusmiljö. Under de senaste 20 åren har antalet hemförlossningar stigit mycket snabbt. Förutsatt att inga katastrofer i samband med hemförlossningar når nyhetsrubrikerna kommer antalet att öka, tror Forskningsprofessor.

YLE - 07 jun 17 kl. 17:39

Nästan tio vargar rör sig i Västnyland

Det finns omkring nio vargar som rör sig inom två revir i Västnyland. I Snappertunareviret finns två vargar och i Raseborg mellan fem och sju vargar. Naturresursinstitutet har publicerat en uppskattning på hur många vargar det rör sig på olika håll i Finland.

YLE - 06 jun 17 kl. 19:43

Professor: Fem skatter att skärpa för att minska inkomstklyftorna

Ojämlikheten i samhället är svår att motarbeta effektivt om man inte utökar progressionen i beskattningen. Det konstaterar professor i socialpolitik Heikki Hiilamo i sin rapport 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi (ungefär: 15 recept för att minska inkomstklyftorna). Rapporten baserar sig på ekonomen Anthony Atkinsons förslag till att minska inkomstklyftorna i Storbritannien och funderar på hur de förslagen kunde anpassas till finländska förhållanden.

YLE - 06 jun 17 kl. 13:53

Allt väl under regnbågen - regnbågsfamiljernas barn undersöktes för första gången

Barn och unga som växer upp i regnbågsfamiljer mår lika bra som sina jämnåriga. Det visar en ny studie som undersöker regnbågsfamiljernas barn för första gången. - Aj, du kommer att bli en kvinna, utbrast Ella Kovanen, 10 år, när hon hörde att hennes pappa skulle gå igenom en könskorrigering.

YLE - 16 maj 17 kl. 10:55

Varg i centrum av Kristinestad

En varg har under morgonnatten rört sig i centrum av Kristinestad. Vargen har bland annat rört sig över bron i centrum av Kristinestad. Folke Hed från Lappfjärdsnejdens jaktförening säger att vargen rört sig i Kristinestadsområdet redan under veckoslutet och flera observationer har gjorts av den.

YLE - 06 maj 17 kl. 18:39

Vems är ansvaret om en politiker går i väggen?

Är arbetsbördan för politiker i ledande ställning övermäktig? Vems ansvar är det om en beslutsfattare går i väggen? För arbetslivsexperten Guy Ahonen är svaret entydigt: det är chefen som bär det yttersta ansvaret.

YLE - 16 apr 17 kl. 18:13

Professor: Diesel allt ointressantare – bensinmotorer blir renare

Vi kommer att se en renare och bredare palett av drivmedel för personbilstrafiken i Finland. Men trots att dieselintresset svalnat, finns det ännu inga vettiga alternativ för den tunga, kommersiella trafiken. På statens teknologiska forskningscenter VTT i Otnäs hade man länge anat att dieselbilarna inte var så rena som tillverkarna uppgav.

YLE - 16 apr 17 kl. 07:46

Gravida kvinnor röker lika mycket som förr – experter förundrar sig

Experter är förvånade över att gravida kvinnor inte röker mindre än förr, fastän en nedgång har skett i de övriga nordiska länderna. Ännu under 1980-talet rökte cirka en tredjedel av de gravida mödrarna. Då rökte bara 15 procent av de gravida kvinnorna i Finland.

YLE - 17 mar 17 kl. 17:03

Professor: Om antalet privata sjukförsäkringar ökar har vårdreformen misslyckats

Det är inte längre bara barnfamiljer som skaffar privat sjukförsäkring. Också den vuxna befolkningen litar i allt större utsträckning på privata försäkringar då det gäller hälsa. Men vilken roll kommer privata sjukförsäkringar att ha efter att den nya vårdreformen träder i kraft?

YLE - 22 feb 17 kl. 21:20

Guy Ahonen: Kvinnor och Finlands ekonomi förlorare när löner avtalas på förbundsnivå

Exportindustrin bestämmer lönenivån och de andra branscherna följer efter – det som har kallats Finlandsmodellen ser ut att ha gått i stöpet. Men vad innebär Finlandsmodellen och vilka blir följderna när den faller? Forskningsprofessor emeritus Guy Ahonen reder ut begreppen.

YLE - 20 feb 17 kl. 17:05

Är elbilen verkligen miljövänlig? Svaret är både ja och nej

Elbilar är ett miljövänligare alternativ än vanliga bilar, men bara om man faktiskt kör med dem. Det har också stor betydelse hurdan el som används för att ladda bilbatterierna. Elbilar är fortfarande betydligt dyrare än vanliga bensin- eller dieselbilar.

YLE - 17 feb 17 kl. 09:11

När fler använder cannabis är fler för en legalisering

Antalet cannabisanvändare har fördubblats på tio år. Det här visar en undersökning vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Enligt resultatet i en enkät hade 240 000 finländare använt cannabis under år 2014, vilket är dubbelt fler än år 2004.

YLE - 01 nov 16 kl. 11:31

Undersökning: Sexuellt aktiva par lyckligare

Väestöliittos familjebarometer år 2016 har fokuserat på sexuellt välmående i parförhållandet. Barometerns resultat baserar sig på FINSEX-enkäten som utfördes år 2015. Enkäten är den femte i sitt slag, den första genomfördes år 1971.

YLE - 27 dec 16 kl. 13:48

Läkaren skuldbelagde Anna när hon ville göra abort

Att få göra abort känns kanske som en självklar sak i Finland, men det är faktiskt inte alltid så enkelt. ”Anna” fick ett motvilligt ja samtidigt som hon kände sig skuldbelagd av läkaren. Det var för ungefär tre år sedan som Anna kontaktade hälsovårdscentralen i Nykarleby för att få en abort.

YLE - 14 dec 16 kl. 05:05

Katriina kan inte leva på sin lön - att bara klara sig är inte att leva

Skolgångsbiträdet Katriina Richter får inte lönen att räcka till och utan bostadsbidrag skulle ekonomin helt enkelt inte gå ihop. I framtiden kommer allt fler att tvingas försörja sig på en kombination av lön och stöd, förutspår både facket och arbetsgivarna. Katriina Richter jobbar som skolgångsbiträde i Helsingfors.

YLE - 11 nov 16 kl. 04:27

Stora framsteg i kampen mot barnadödlighet - också i Finland

Forskare bedömer att barnadödligheten globalt sett har minskat rejält under de senaste åren. Också i Finland dör allt färre småbarn. Däremot har världen misslyckats med att uppnå det ambitiösa mål som FN:s medlemsländer ställde upp vid millennieskiftet.

YLE - 28 okt 16 kl. 09:00

Professor: Hälsorisk då visarna flyttas

Finland och hela EU övergår igen på söndag till normaltid - eller vintertid. Natten till söndag flyttas klockans visare bakåt en timme. Finländarna har redan i 35 år flyttat visarna på klockan två gånger per år, men fortfarande blir det debatt varje gång det ska ske.

YLE - 27 okt 16 kl. 14:40

THL: Var tionde får inte vara med och konsumera

Det finns nästan en halv miljon människor i vårt samhälle vars inkomster inte räcker till för en rimlig minimikonsumtion. Siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att omkring åtta procent av befolkningen - cirka 440 000 personer - lever på mindre än vad som anses vara en människas anständiga minimibudget. En ensamstående vuxen persons minimibudget har slagits fast till 600-669 euro i månaden.

YLE - 27 okt 16 kl. 14:40

THL: Fattigdomen släpper inte greppet

Det finns nästan en halv miljon människor i vårt samhälle vars inkomster inte räcker till för en rimlig minimikonsumtion. Siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att omkring åtta procent av befolkningen - cirka 440 000 personer - lever på mindre än vad som anses vara en människas anständiga minimibudget. En ensamstående vuxen persons minimibudget har slagits fast till 600-669 euro i månaden.

YLE - 18 aug 16 kl. 15:33

Färre barn föds, men invandring ökar folkmängden

Det finns nu knappt 5,5 miljoner finländare, trots att nativiteten fortsätter att sjunka. Orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet. Finlands folkmängd har ökat till 5 495 830, visar siffror från Statistikcentralen.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.