Anna Rotkirch

Sunday, 16 May, 16:47

Nyheter om Anna Rotkirch

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 13 apr 17 kl. 14:15

Planering, jämlikhet och pappor i offentligheten kan sporra nativiteten

Nativiteten sjunker i Finland för sjätte året i rad.
- Dramatiskt. Och överraskande att det gått så snabbt, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet.

YLE - 29 jan 16 kl. 07:54

"Sociala medier inget hot mot riktig vänskap"

Det har hävdats att vänskapsrelationer lider och blir ytligare av att människor hänger på sociala medier. Men det har också hävdats att sociala medier kan motverka ensamhet och göra svaga band starkare. Mänskorelationerna förändras under livets gång och betydelsen av vänner accentueras vid livskriser.

YLE - 26 aug 17 kl. 08:49

Pratet om barnfödartalko blottlägger maktstrukturer: "Synd att ett sådant ord slinker ur en"

Diskussionen om Finlands sjunkande nativitet fick en rivstart efter SDP-basen Antti Rinnes utttalande om att Finland behöver ett "barnfödartalko." Avsikten var att uttrycka oro över den sjunkande nativiteten i Finland. Den omstridda formuleringen kom ändå att överskugga Rinnes egentliga budskap.

YLE - 26 mar 20 kl. 16:20

Forskningsprofessor vill se modernare myndighetsmedel: "Väldigt förvånad över den totala avsaknaden av tydlig digital information"

Varför får inte olika befolkningsgrupper relevant information direkt i telefonen? Det frågade sig forskningsprofessor Anna Rotkirch i Svenska Yles coronaspecial. När det här är över måste vi blicka tillbaka och fundera på vad vi kunde ha gjort bättre, säger Maria Hoikkala från Polisstyrelsen..

YLE - 31 jan 14 kl. 12:07

Barnlöshet bland män vanligare än vi tror

- Ofrivillig barnlöshet bland män är delvis ett dolt och tabubelagt ämne, säger familjeforskaren, forskningsprofessor Anna Rotkirch vid det finska befolkningsförbundet Väestöliitto. Spela upp klipp på Arenan Var fjärde man i 40-årsåldern har inte barn, trots att den skulle vilja ha det, förtydligar hon. Rotkirch utger sin första populärvetenskapliga bok Tillsammans - Om föräldraskapets härlighet och svårighet.

YLE - 16 apr 19 kl. 04:30

Mammors ensamhet är onaturlig säger Anna Rotkirch - som vill prata mer om familjens nätverk och behov: "Våga be om hjälp"

Mammors ensamhet i vardagen är onaturlig men vanlig i dag. Föräldrar borde ha andra att stöda sig på, en gemenskap på gården, i trappan, bland släktingar. Det borde finnas fler händer än barn, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet..

YLE - 07 sep 18 kl. 19:56

Forskare: Föräldraskap är inte på de ungas agenda i dag - många unga har aldrig haft ett barn i famnen - arbete och livsstil är viktigare

Det har skett en dramatisk förändring i synen på att ha egna barn, säger forskaren Anna Rotkirch. Fenomenet syns i Finland, i Norden och i alla rika västländer. De unga skjuter fram planerna på barn..

YLE - 18 aug 16 kl. 15:33

Färre barn föds, men invandring ökar folkmängden

Det finns nu knappt 5,5 miljoner finländare, trots att nativiteten fortsätter att sjunka. Orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet. Finlands folkmängd har ökat till 5 495 830, visar siffror från Statistikcentralen.

YLE - 24 okt 17 kl. 18:34

Professor: Fungerande familjeledighet måste få kosta

Regeringen måste inse att ett välfungerande system med familjeledigheter kostar pengar. Annars kan regeringens reformer bli en halvmesyr, varnar Befolkningsförbundets forskningsprofessor Anna Rotkirch..

YLE - 04 jun 15 kl. 12:55

Här är Vegas sommarpratare 2015

Musikartister, författare, toppidrottare, kulturpersonligheter, forskare, journalister och företagare. Det är med stolthet och glädje vi presenterar årets 40 sommarpratare i Radio Vega. I sommar bjuds du på en åktur från Enare i Lappland till Zanzibar utanför Tanzanias kust.

YLE - 28 okt 14 kl. 17:56

Barnlösheten ökar - frysta celler ett alternativ?

Det föds allt färre barn i Finland och barnlöshet i vårt land är högre än i många andra europeiska länder, uppger förbundet Väestöliitto. Att frysa ner sina äggceller på arbetsgivarens bekostnad är redan en lösning på barnlöshet i USA. Fram till augusti i år föddes det ungefär 600 barn färre i Finland jämfört med samma period ifjol.

YLE - 28 okt 14 kl. 17:56

Barnlösheten ökar - nedfrysning ett alternativ?

Det föds allt färre barn i Finland och barnlöshet i vårt land är högre än i många andra europeiska länder, uppger förbundet Väestöliitto. Att frysa ner sina äggceller på bekostnad av arbetsgivaren är redan lösningen mot barnlöshet i USA. Fram till augusti i år föddes det ungefär 600 barn färre i Finland jämfört med samma period ifjol.

YLE - 06 jun 17 kl. 13:53

Allt väl under regnbågen - regnbågsfamiljernas barn undersöktes för första gången

Barn och unga som växer upp i regnbågsfamiljer mår lika bra som sina jämnåriga. Det visar en ny studie som undersöker regnbågsfamiljernas barn för första gången. - Aj, du kommer att bli en kvinna, utbrast Ella Kovanen, 10 år, när hon hörde att hennes pappa skulle gå igenom en könskorrigering.

YLE - 21 jan 15 kl. 14:27

Kan kärlek mellan främlingar framkallas i laboratorium?

Ett kärlekstest har blivit mäkta populärt på sociala medier och sprider hopp till kärleksträngtande singlar, men forskningsprofessor Anna Rotkirch från befolkningsförbundet Väestöliitto är skeptisk. Det är tidningen New York Times som dammat av ett försök som psykologen Arthur Aron utförde för mer än 20 år sedan. Aron ska ha fått två främlingar att bli kära i varandra i ett laboratorium, efter att ha svarat på 36 självutlämnande frågor och sett varandra i ögonen i fyra minuters tid.

YLE - 12 sep 16 kl. 07:53

Finländare oroar sig över att det föds för få barn

Födslarna i Finland har blivit färre fem år i rad. Enligt en undersökning som Yle Uutiset har gjort tycker 70 procent av finländarna att vi borde få nativiteten att stiga. Särskilt oroliga är personer över femtio år.

YLE - 08 jul 15 kl. 17:40

Babyfeber är en allvarlig sjukdom

Längtan efter att få ett barn kan vara en riktigt allvarlig sjukdom. Babyfebern ska nu undersökas globalt, avslöjar specialforskare Anna Rotkirch för Yle Västnyland. Anna Rotkirch är en av sommarpratarna i Radio Vega.

YLE - 28 mar 17 kl. 13:12

"Med barnen försvinner känslan av frihet"

De eviga korttidsjobben, de utmanande studierna och det hätska politiska klimatet. Det är några av orsakerna till att allt fler finländare väntar allt längre innan de försöker bilda familj, tror Svenska Yles läsare. - Om jag plötsligt skulle ha barn så känns det som att jag skulle tvingas ge avkall på mycket av det jag trivs med i livet, säger 26-åriga Sofia Knipström från Vasa.

YLE - 18 aug 15 kl. 13:46

Generationer stöder varandra

Utsatta unga vuxna får mer ekonomiskt stöd av sina närmaste än andra men de får inte mer praktisk hjälp i vardagen, visar ny finländsk forskning. Forskarna har undersökt de så kallade stora åldersklasserna födda 1945-1950 och deras vuxna barn och hur de förhåller sig till varandra. - Den informella hjälp som människorna får är betydande och borde bättre beaktas i det officiella stödsystemet, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet (Väestöliitto).

YLE - 07 okt 15 kl. 16:52

Kända författare väljer det nya Förlaget

Det nya svenskspråkiga förlaget som grundas i Finland får många kända författare att lämna Schildts & Söderströms. Claes Andersson, Henrika Andersson, Ralf Andtbacka, Maria Antas, Tove Appelgren, Johan Bargum, Linda Bondestam, Jörn Donner, Agneta Enckell, Monika Fagerholm, Nils Erik Forsgård, Ted Forsström, Tua Forsström, Lena Frölander-Ulf, Johanna Holmström, Emma Juslin, Malin Kivelä, Kaj Korkea-aho, Anna-Lena Laurén, Magnus Londen, Jenny Lucander, Ulla-Lena Lundberg, Fredrik Lång, Per-Erik Lönnfors, Peter Mickwitz, Sara Razai, Henrika Ringbom, Susanne Ringell, Anna Rotkirch, Christel Rönns, Annika Sandelin, Ulf Stark, Yrsa Stenius, Lars Sund, Hannele Mikaela Taivassalo, Märta Tikkanen, Maria Turtschaninoff och Tove Jansson är några namn på författare och illust

YLE - 13 nov 12 kl. 15:58

Het debatt: Deltidsarbete för hemmamammor

Statsministern Jyrki Katainens utspel om att hemmamammorna borde återgå snabbare till arbetslivet via deltidsarbete välkomnas av både familjeforskare och av ekonomer. Alla efterlyser mera flexibilitet, men av olika orsaker. Statsminister Jyrki Katainen vill se över alla familjeförmåner och bedöma deras effekt på sysselsättningen bland finländska kvinnor.

YLE - 08 jul 15 kl. 05:09

8 juli - Morgonkollen

Godmorgon! Vill du ha en snabb överblick över vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

YLE - 21 mar 13 kl. 14:28

Rotkirch: Kortare arbetstid för alla

Forskaren Anna Rotkirch vill föra upp diskussionen om småbarnsföräldrars förvärvsjobb och vårdtiden hemma med små barn på en ny nivå. Det är inte fråga om året-runt-på-dagis eller subjektiv rätt till dagvård, säger hon. I stället kunde finländarna jobba mindre överlag, 25 timmar i veckan - enligt ett danskt förslag av professor James W.

YLE - 21 mar 13 kl. 14:10

Rotkirch rör om i dagisdebatten: Kortare arbetstid för alla

Forskaren Anna Rotkirch vill föra upp diskussionen om småbarnsföräldrars förvärvsjobb och vårdtiden hemma med små barn på en ny nivå. Det är inte fråga om året-runt-på-dagis eller subjektiv rätt till dagvård, säger hon. I stället kunde finländarna jobba mindre överlag, 25 timmar i veckan - enligt ett danskt förslag av professor James W.

YLE - 23 okt 14 kl. 06:15

Följ Helsingfors bokmässa hela helgen

På torsdagen börjar Helsingfors bokmässa i Mässcentret i Böle. Följ programmet på bokmässans Edith Södergran -scen i direktsändning på Yle Arenan hela helgen. I år uppträder 180 författare, journalister och andra experter i över hundra programpunkter på bokmässan, årets största litterära evenemang på svenska i Finland.

YLE - 23 okt 14 kl. 06:15

Följ med Helsingfors bokmässa hela helgen

På torsdagen börjar Helsingfors bokmässa i Mässcentret i Böle. Följ programmet på bokmässans Edith Södergran -scen i direktsändning på Yle Arenan hela helgen. I år uppträder 180 författare, journalister och andra experter i över hundra programpunkter på bokmässan, årets största litterära evenemang på svenska i Finland.

YLE - 26 feb 14 kl. 19:34

Forskare: Föräldrar vill inte vara en börda

Anna Rotkirch, forkare vid Väestöliitto tillbakavisar tanken på att vi behöver en lag som kräver att vi tar hand om våra åldrande föräldrar. - Ingenting tyder på det och professor Urpo Kangas lyfte ju inte fram några bevis på att det skulle finns något större missförhållande. Tvärtom tyder den stora undersökning som vi har gjort med föräldrar från de stora årskullarna och deras vuxna barn just på att de äldre absolut inte vill vara till belastning för sina barn, säger Rotkirch.

YLE - 21 mar 13 kl. 10:47

Rotkirch om dagisdebatten: Pensionärerna kunde också bidra

Forskaren Anna Rotkirch vill föra upp diskussionen om småbarnsföräldrars förvärvsjobb och vårdtiden hemma med små barn på en ny nivå. Det är inte fråga om året-runt-på-dagis eller subjektiv rätt till dagvård, säger hon. Det är fråga om att lönearbetet mellan generationerna borde jämnas ut, skriver hon i en insändare i dagens Hbl.

YLE - 21 mar 13 kl. 10:27

Rotkirch ingriper i dagisdebatten: Vårdjobbet borde fördelas jämnare

Forskaren Anna Rotkirch vill föra upp diskussionen om småbarnsföräldrars förvärvsjobb och vårdtiden hemma med små barn på en ny nivå. Det är inte fråga om året-runt-på-dagis eller subjektiv rätt till dagvård, säger hon. Det är fråga om att lönearbetet mellan generationerna borde jämnas ut, skriver hon i en insändare i dagens Hbl.

YLE - 27 sep 13 kl. 13:37

Svårt hitta den rätta

Singelbrunchar, speed-dating, särskilda butikskorgar för singlar, tv-program för att hitta en partner, män och kvinnor som dyker upp på din dataskärm ? för att inte tala om alla dejttjänster på nätet. Vi överöses av möjligheter att hitta en partner.

YLE - 26 mar 13 kl. 17:01

Dagispersonal: Föräldrarnas ensak vad de gör på väg från jobbet

En debatt om dagvård och missbruk av den pågår i de sociala medierna. Daghemsföreståndaren Ann-Louise Nysand tycker att det är föräldrarnas ensak vad de gör medan barnet är på dagis. - Föräldrarna har insett att det ibland går snabbare att gå via matbutiken utan ett barn medan de för några decennier sedan skämdes över att inte komma direkt från sin arbetsplats, säger Ann-Louise Nysand, som är daghemsföreståndare vid Tölö daghem i Helsingfors.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.