SvD > Kultur

Sunday, 25 July, 17:53

SvD - 16 jun 21 kl. 07:15

Förnuftets ständiga kamp mot sig självDet mänskliga förnuftet har två sätt att agera: som en soldat eller som en spejare, menar Julia Galef i boken ”The scout mindset”. Soldaten främjar förmågan att agera samfällt men tystar invändningar, medan spejaren ständigt söker och ifrågasätter..
Läs mer på SvD
Läs mer om:
Julia Galef, The

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Förnuftets, ständiga, kampmot sig själv

Fler nyheter från SvD

SvD - 7 timmar sedan

Semestra i Gösta Berlings fotspår

Rottneros i Värmland är på en och samma gång en underbar kvarleva av gammal mellansvensk herrgårdskultur, en av Nordeuropas mest fascinerande skulpturparker och ett minne av en av våra största litterära klassiker..

SvD - 10 timmar sedan

Det är nu jag inser hur utmattad jag är

Drömmen om lantliv har blivit verklighet – men David Jonstad känner sig alltmer stressad. Är det nu hjärnblödningen kommer?.

SvD - 20 timmar sedan

Fluffiga små skateboards för helgon och änglar

Det är lätt att vi filtrerar bort målerikonstens alla moln som ointressant bakgrund. Med ett personligt tilltala bjuder Elisabet Haglund in läsaren att betrakta molnen med nya ögon och ett öppet sinne..

SvD - Igår: 17:12

Laddade klanger i drabbande känslourladdning

Stora känslor och hög konstnärlig nivå när skapande par skildras i Staffan Storms nyskrivna opera ”Im Treibhaus” med libretto av Ebba Witt-Brattström. Verket, som skulle haft premiär förra sommaren, ges i Vattnäs Konsertlada..

SvD - Igår: 14:26

Sårbarhet är hennes nyckel till framgång

För Therése Lindgrens många följare verkar de obefintliga skarvarna mellan ett klipp där hon äter genomskinlig mat, och en video där hon berättar om en upplevd våldtäkt, vara tämligen oproblematiska. .

SvD - Igår: 13:13

Tom Hanks säljer sin husvagn

SvD - Igår: 13:00

Här tar den svarta kroppen en självklar plats

Lynette Yiadom-Boakye fångar sinnesstämningar genom människoskildringar där ofta mannen, snarare än kvinnan, är objektet. Håkan Nilsson grips av bildernas inneboende nostalgi, de utspelar sig i ett tidlöst rum som lika gärna kunde vara 1950-tal som häromdagen..

SvD - I förrgår: 12:23

Ebba Witt-Brattström gör librettodebut

Efter att ha ägnat flera böcker åt relationen mellan kulturmannen och kulturkvinnan riktar Ebba Witt-Brattström ljuset mot 1800-talets Schweiz. Nu debuterar hon som librettist med en opera om Richard Wagner och Mathilde Wesendonck – verklighetens Isolde..

SvD - 22 jul 21 kl. 15:30

Jösses så dumt, men vilka skådespelare!

Sista veckan som tv-tipsare för mig, nästa vecka är Elias Björkman tillbaka från semestern. Det blir alldeles lagom till att höstsäsongerna för tv-serierna börjar komma igång så smått (även om det nog bara är i tv-världen som augusti klassas som ”höst”). Den här veckan rekommenderar jag bland annat en riktigt fin komediserie och en rejäl filmspecial med tillhörande långläsning.

SvD - 22 jul 21 kl. 15:00

”Självklart finns svensk kultur, SD”

KULTURDEBATT Jag är stolt över den svenska kulturen, men problem uppstår när politiken vill exkludera och sätta ramar för vad den ska vara, skriver Jonas Naddebo (C) i en slutreplik till SD..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.