Nyhetspressen > Ekonomi

Wednesday, 06 July, 12:32

Nyhetspressen - 24 maj 18 kl. 10:00

Det kontantlösa Sverige

Genom åren har Sverige legat i framkant på många områden, framför allt vad gäller ny teknik. Under 1990-talet var det en stor del av Sveriges befolkning som tidigt skaffade mobiltelefonen och Sverige var också ett av de länder där Internet först slog igenom på allvar.

Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att Sverige även är ett av de länder i världen med minst kontanter. Men, frågan är om det enbart är positivt. Hur skulle det påverka samhället om Sverige blev helt och hållet kontantlöst?


Inga kontanter i handeln om fem år

Sveriges väg mot att helt och hållet fasa ut kontanter går i rasande fart. I dagsläget sker endast två procent av det totala värdet av alla transaktioner inom Sverige med kontanter. En siffra som år 2020 beräknas sjunka till under en halv procent.

Enligt Niklas Arvidsson, forskare vid Kungliga Tekniska Högskola, KTH, kommer dagen då det helt kontantlösa samhället blir verklighet vara 24 mars år 2023, vilket alltså är mindre än fem år. Att det kommer att ske exakt på dagen 24 mars ska man kanske dock låta vara osagt.

Fördelarna med ett kontantlös samhälle är förstås att kostnaden för kontanthantering i handeln minskar. Samtidigt minskar förstås även risken för rån när det inte finns några kontanter att stjäla.

Dock finns det även de som varnar för ett helt kontantlöst samhälle. Bland annat riksbankschef Stefan Ingves som menar att ett helt kontantlöst samhälle innebär att vi måste förlita oss på ett fåtal kommersiella aktörer som blir ansvariga för alla betalningar i hela landet. Detta gör att infrastrukturen för betalningar i Sverige blir mycket sårbar, framför allt i händelse av kris.

  

Kryptovalutor – framtiden?

En annan sida av det kontantlösa samhället är förstås alla de kryptovalutor som poppat upp under de senaste åren. Den mest kända är bitcoin, eller btc som de även kallas, som funnnits i snart tio år. När vi i december förra året hade ett btc pris på över 17 000 dollar var det en del som trodde att btc definitivt var framtidens valuta. Sedan dess har dock btc fallit tillbaka och nu finns det de som istället tror att kryprovalutan på sikt kommer att försvinna.

Det som är unikt med kryprovalutor är att det inte finns någon centralbank som står bakom valutan. Istället bygger det hela på den så kallade blockchain-tekniken där transaktioner sker direkt mellan användarna.


ABBA-Björn vill slippa sedlarna och mynten

När och kanske framför allt om det helt kontantlösa samhället blir verklighet får så klart framtiden utvisa. Men, faktum är att många redan nu lever helt och hållet kontantlösa. Vissa anser till och med att vi så snart som möjligt bör skippa sedlar och mynt, bland annat före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus som länge varit en stark förespråkareför det kontantlösa samhället.

Om mannen som en gång i tiden skrev låten ”Money, Money” kommer få sin önskan uppfylld återstår att se.


Läs mer om:
Sverige, Sveriges, Internet, Niklas Arvidsson, Kungliga Tekniska, KTH, Stefan Ingves, Abba-bj, ABBA, Bj, Ulvaeus, Money

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det kontantlösa, Sverige


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.