SR > Kultur

Tuesday, 26 September, 08:43

SR - 04 jun 23 kl. 07:00

Svensk folkmusik lockar européer till kurser – "Intresset ökar"Kurser i svensk folkmusik har visat sig locka deltagare främst från andra europeiska länder."Turnérande band utanför Svergie gör att intresset ökar mer och mer", säger Magnus Lundmark på studieförbundet - som ordnar kurser i dans och folkmusik.Få svenskar har anmält sig till kurserna, något Lundmark tror beror på en föråldrad syn på vad folkmusik kan vara..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Svergie, Magnus Lundmark, Lundmark

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svensk folkmusik, lockar, européertill , kurser, Intresset, ökar

Fler nyheter från SR

SR - Igår: 08:40

Nya litteraturpoddaren: Vill slå ett slag för läsningen

Den nya Sveriges Radio-podden ”P3 Klassikern” vill hjälpa dig att ta dig an de gamla litteraturklassikerna.”Det kan vara ett roligt sätt att ta sig an de här verken som man nästan kan vara lite rädd för, för att de är så tunga eller gammalmodiga. Vi försöker göra det roligt och tillgängligt”, säger programledare Emelie Rosenqvist..

SR - 1 timme sedan

Naturen tar hämnd på misogyna män i Tokarczuks nya roman ”Empusion”

Nobelpristagaren Olga Tokarczuks nya roman ”Empusion” är hennes första sedan hon mottog priset 2019. Romanen är i genren naturläkande skräck och en feministisk variant av Thomas Manns klassiska kurortsroman ”Bergtagen”.Kulturnytts kritiker Anna Tullberg om en märklig roman som är platt på vissa ställen och glimrar på andra..

SR - 2 timmar sedan

Georg Riedel får Alfons Åbergpris

Musikern och kompositören Georg Riedel får årets Alfons-bokal.Priset belönar föredömliga insatser inom barnkulturen, och består av en statyett och en prissumma om 25 000 kronor.Priset delas ut av förlaget Rabén & Sjögren på Bokmässan i Göteborg..

SR - 2 timmar sedan

Ny bok om svensk råpunk – ett kulturarv med världsrykte

1980-talets svenska råpunk-scen har dokumenterats i nya boken ”Råpunk - The birth of Swedish hardcore 1981-1989”.De svenska banden, musikerna och stilen fick ett världsrykte som fortfarande lever kvar. ”Estetiken från den här tiden, skapade en tydlig stil som har 'cred' och en typ av råhet som attraherar många, säger författaren David Andersson..

SR - 2 timmar sedan

Bokmässan ökar säkerheten – ”En tankeställare”

I och med den förhöjda terrorhotnivån har Bokmässan i Göteborg infört visitering för samtliga besökare och ökat närvaron av säkerhetspersonal.”Jag tänker absolut på det, men jag är inte jätteorolig,” säger mässbesökaren Sofia Brage.Frida Edman, mässansvarig, säger att Bokmässan har en dialog med polisen och känner sig trygg med sina insatser..

SR - 15 timmar sedan

Kritikern i ny attack mot självupptagna författare: ”Hötorgskonst”

Lider svenska författare av självupptagenhet? Hör Elin Cullhed, författare och Mikaela Blomqvist, litteraturkritiker Göteborgs-Posten.Håller författare på med navelskåderi?

SR - 16 timmar sedan

Bibliotekarier protesterar – vägrar ange papperslösa

I helgen demonstrerade vårdpersonal, lärare och bibliotekarier i södra Sverige mot att behöva anmäla papperslösa till polisen.Regeringens förslag om en anmälningsplikt kan innebära att skolbibliotekarien Soledad Cartagena måste anmäla papperslösa hon möter. Men det tänker hon inte göra.

SR - 17 timmar sedan

Svenska tecknare står upp mot AI

Organisationen Svenska tecknare tycker att AI-verktyg, artificiell intelligens, inskränker upphovsrätten.Organisationen har sammanställt en lista med förslag på hur AI bör regleras.Bland annat borde AI-verktyg enbart tränas på material där upphovspersonerna har givit sitt tillstånd..

SR - Igår: 08:04

Usher uppträder på Super Bowl

Artisten Usher blir huvudakt för halvtidsshowen under nästa Super Bowl, rapporterar Billboard.Super Bowl är den amerikanska fotbollsligan NFL:s finalmatch och är en av de tv-sändningar med flest tittare på hela året i USA. Super Bowl går av stapeln den 11 februari 2024 i Las Vegas..

SR - Igår: 06:30

Danska konstnärer i upprop mot lag om koranbränningar

388 konstnärer. författare och debattörer har skrivit under en protest i Berlingske mot det danska lagförslaget för att komma till bukt med koranbränningar.”Förslaget är mer radikalt än utlovat, det går långt när det gäller att begränsa den konstnärliga friheten”, säger Ferdinand Ahm Krag är bildkonstnär och professor vid Kungliga danska konstakademien..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.