SR > Vetenskap
Så blommar försommaren – håll koll och hjälp forskare
Den 5 och 6 juni vill forskare ha hjälp av medborgare att ta reda på om några av våra vanligaste blommor har börjat blomma eller inte, i projektet Försommarkollen.Växterna att hålla utkik efter är liljekonvalj, prästkrage, rönn, hägg, syren och liten blåklocka.Syftet är att ta reda på på hur klimatförändringarna påverkar vår flora..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Försommarkollen
Dela artikeln
delningar på Facebook.Fler nyheter från SR
Sista chansen i helgen se kometen Nishimura - på 400 år
Nu är sista chansen på 400 år att se kometen Nishimura innan den åker vidare mot yttre delen av solsystemet.Kometens grönaktiga sken har varit synlig från jorden sedan i början av augusti, då isen i kometkroppen började smälta av närheten till solen och bildade en plasma - en gas av laddade partiklar.Vissa kometer överlever inte ett så nära möte med solen, men Nishimura - som var som närmast 33 miljoner kilometer från solen - klarade sig..
Rödstjärten gör comeback i Sverige – efter 30 tuffa år
Efter en långvarig dipp har rödstjärtarna nu blivit fler igen.Rödstjärten är en insektsätande fågel som häckar hos oss och flyttar till tropiska Afrika varje höst.Hör Martin Green förklara varför och hela intervjun i Naturmorgon..
Fynd på ismånen – ger ledtrådar om möjligt liv i rymden
På Jupiters istäckta måne Europa finns det flytande saltvattenshav under isen.Nu menar forskare, med hjälp av James Webb-teleskopet, att den kol som man hittat spår av på isens yta, troligen kommer från haven under isen, och inte från externa himlakroppar.Fynden är intressanta eftersom det kan stärka Europas position som en plats där det kan finnas utomjordiskt liv..
Äldsta träkonstruktionen - halv miljon år gammal
Forskare har hittat vad de tror är den äldsta träkonstruktionen som man någonsin stött på, vid Kalambofallen i Zambia.Två trästockar som är sammanfogade tvärs över varandra med en träskåra i den ena stocken, har grävts fram i området kring vattenfallet.Stockarna dateras till att vara 476 000 år gamla och forskarna tror att de kan ha utgjort en del av en upphöjd plattform för en gångväg eller boende i det periodiskt vattentäckta flodområdet..
Forskare: Trädgårdsägare måste ha bättre koll på invasiva växter
Svenska trädgårdsägare behöver bli bättre på att känna igen invasiva trädgårdsväxter.Det konstaterar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en ny studie. Enligt forskarna är kunskapen om vissa arter är låg.
Miljonregn över svensk försvarsforskning
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får kraftigt höjda anslag i regeringens budget. Det i och med det säkerhetspolitiskt svåra läget med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.Hör Lena Nyberg, överdirektör på FOI om vad pengarna ska gå till..
Golfklubb gjorde vattenhinder till paradis för grodor
På Tomelilla golfbana har man gjort om sina så kallade vattenhinder till hotspots för groddjur.Det har gjort att ovanligt många, hela nio av Sveriges tretton groddjur har valt att bo just där.Hör Naturvårdskonsult Per Nyström berätta varför.
Vanligt sömnmedel orsakar många dödsfall i Sverige
En vanlig sömntablett i Sverige ligger bakom många dödsfall i förgiftningar, det här visar Rättsmedicinalverkets statistik över dödsfall orsakade av läkemedel eller droger.Förra året dog 85 personer i förgiftning av sömnmedlet Zopiklon, jämfört med 50 personer 2020.Överhuvudtaget ökar antalet förgiftningsdödsfall orsakade av läkemedel eller droger, förra året dog 814 personer av den anledningen..
Svensk specialskola fick ukrainare att må bättre – på 10 timmar
Samtal i tio timmar i grupp med cirka tio deltagare ledde till en signifikant bättre upplevd hälsa hos ukrainska flyktingar. Ungefär hundra ukrainare i Västernorrland har deltagit i den särskilda hälsoskolan.Ukrainarna fick träffa olika experter från det svenska samhället, bland annat polis, skola och socialtjänsten.
Kustfiskare hittade storväxt strömming – blev ny sillsort
Det har upptäckts en ny typ av sill i Östersjön som är mycket större än strömming, som sillen kallas norr om Kalmar.Upptäckten gjordes tack vare kustfiskaren Lars-Ivan Hållstrand i Gävlebukten.Han berättade för sillforskaren Leif Andersson om den stora så kallade slåttersillen som kommer till kusten runt midsommar, och nu har genetiska analyser visat att det är en egen typ av sill..
Liknande Nyheter
Prenumerera på nyheter (RSS)
RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.
Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.
Senaste Vetenskap
- Sista chansen i helgen se kometen Nishimura - på 400 år
- Rödstjärten gör comeback i Sverige – efter 30 tuffa år
- Fynd på ismånen – ger ledtrådar om möjligt liv i rymden
- Äldsta träkonstruktionen - halv miljon år gammal
- Forskare: Trädgårdsägare måste ha bättre koll på invasiva växter
- Miljonregn över svensk försvarsforskning
- Golfklubb gjorde vattenhinder till paradis för grodor
- Vanligt sömnmedel orsakar många dödsfall i Sverige
- Svensk specialskola fick ukrainare att må bättre – på 10 timmar
- Kustfiskare hittade storväxt strömming – blev ny sillsort
Senaste nyheterna
- Vi är för många ...
- Regeringen ger flyget ett lyft
- Beslut om drottningens dagböcker väcker oro
- Skott mot lägenhet i Uppsala
- Pratade för högt på buss – blev misshandlade
- Skott mot lägenhet i Uppsala
- Skott mot lägenhet i Uppsala
- Skott mot lägenhet i Uppsala
- Skott mot lägenhet i Uppsala
- Skott mot lägenhet i Uppsala