SR > Vetenskap

Sunday, 24 September, 05:57

SR - 31 maj 23 kl. 10:21

Så blommar försommaren – håll koll och hjälp forskareDen 5 och 6 juni vill forskare ha hjälp av medborgare att ta reda på om några av våra vanligaste blommor har börjat blomma eller inte, i projektet Försommarkollen.Växterna att hålla utkik efter är liljekonvalj, prästkrage, rönn, hägg, syren och liten blåklocka.Syftet är att ta reda på på hur klimatförändringarna påverkar vår flora..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Försommarkollen

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: blommar, försommaren, håll, kolloch , hjälp, forskare

Fler nyheter från SR

SR - 17 timmar sedan

Sista chansen i helgen se kometen Nishimura - på 400 år

Nu är sista chansen på 400 år att se kometen Nishimura innan den åker vidare mot yttre delen av solsystemet.Kometens grönaktiga sken har varit synlig från jorden sedan i början av augusti, då isen i kometkroppen började smälta av närheten till solen och bildade en plasma - en gas av laddade partiklar.Vissa kometer överlever inte ett så nära möte med solen, men Nishimura - som var som närmast 33 miljoner kilometer från solen - klarade sig..

SR - 23 timmar sedan

Rödstjärten gör comeback i Sverige – efter 30 tuffa år

Efter en långvarig dipp har rödstjärtarna nu blivit fler igen.Rödstjärten är en insektsätande fågel som häckar hos oss och flyttar till tropiska Afrika varje höst.Hör Martin Green förklara varför och hela intervjun i Naturmorgon..

SR - Igår: 19:00

Fynd på ismånen – ger ledtrådar om möjligt liv i rymden

På Jupiters istäckta måne Europa finns det flytande saltvattenshav under isen.Nu menar forskare, med hjälp av James Webb-teleskopet, att den kol som man hittat spår av på isens yta, troligen kommer från haven under isen, och inte från externa himlakroppar.Fynden är intressanta eftersom det kan stärka Europas position som en plats där det kan finnas utomjordiskt liv..

SR - Igår: 06:48

Äldsta träkonstruktionen - halv miljon år gammal

Forskare har hittat vad de tror är den äldsta träkonstruktionen som man någonsin stött på, vid Kalambofallen i Zambia.Två trästockar som är sammanfogade tvärs över varandra med en träskåra i den ena stocken, har grävts fram i området kring vattenfallet.Stockarna dateras till att vara 476 000 år gamla och forskarna tror att de kan ha utgjort en del av en upphöjd plattform för en gångväg eller boende i det periodiskt vattentäckta flodområdet..

SR - Igår: 06:46

Forskare: Trädgårdsägare måste ha bättre koll på invasiva växter

Svenska trädgårdsägare behöver bli bättre på att känna igen invasiva trädgårdsväxter.Det konstaterar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en ny studie. Enligt forskarna är kunskapen om vissa arter är låg.

SR - I förrgår: 05:45

Miljonregn över svensk försvarsforskning

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får kraftigt höjda anslag i regeringens budget. Det i och med det säkerhetspolitiskt svåra läget med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.Hör Lena Nyberg, överdirektör på FOI om vad pengarna ska gå till..

SR - I förrgår: 19:00

Golfklubb gjorde vattenhinder till paradis för grodor

På Tomelilla golfbana har man gjort om sina så kallade vattenhinder till hotspots för groddjur.Det har gjort att ovanligt många, hela nio av Sveriges tretton groddjur har valt att bo just där.Hör Naturvårdskonsult Per Nyström berätta varför.

SR - I förrgår: 14:58

Vanligt sömnmedel orsakar många dödsfall i Sverige

En vanlig sömntablett i Sverige ligger bakom många dödsfall i förgiftningar, det här visar Rättsmedicinalverkets statistik över dödsfall orsakade av läkemedel eller droger.Förra året dog 85 personer i förgiftning av sömnmedlet Zopiklon, jämfört med 50 personer 2020.Överhuvudtaget ökar antalet förgiftningsdödsfall orsakade av läkemedel eller droger, förra året dog 814 personer av den anledningen..

SR - 21 sep 23 kl. 05:45

Svensk specialskola fick ukrainare att må bättre – på 10 timmar

Samtal i tio timmar i grupp med cirka tio deltagare ledde till en signifikant bättre upplevd hälsa hos ukrainska flyktingar. Ungefär hundra ukrainare i Västernorrland har deltagit i den särskilda hälsoskolan.Ukrainarna fick träffa olika experter från det svenska samhället, bland annat polis, skola och socialtjänsten.

SR - 20 sep 23 kl. 19:00

Kustfiskare hittade storväxt strömming – blev ny sillsort

Det har upptäckts en ny typ av sill i Östersjön som är mycket större än strömming, som sillen kallas norr om Kalmar.Upptäckten gjordes tack vare kustfiskaren Lars-Ivan Hållstrand i Gävlebukten.Han berättade för sillforskaren Leif Andersson om den stora så kallade slåttersillen som kommer till kusten runt midsommar, och nu har genetiska analyser visat att det är en egen typ av sill..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.