SR > Kultur

Wednesday, 22 March, 19:31

SR - 02 feb 23 kl. 16:29

Danska skådespelare i upprop för ökad mångfaldEtt upprop från ett fyrtiotal danska skådespelare vill ha mer mångfald och representation inom dansk film och teve, det berättar SVT Kulturnyheterna.Initiativet kallas "En större bild" och vill fokusera på vilka som representerar det "normala" Danmark.Man menar att för många roller går till vita skådespelare och efterfrågar en handlingsplan..
Läs mer på SR
Läs mer om:
SVT Kulturnyheterna, En, Danmark

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Danska, skådespelarei , uppropför , ökad, mångfald

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Filmvecka ger barn runt om i landet chans att se kvalitetsfilm

Runt om i landet får barn och unga den här veckan en chans att se film på skoltid."Det är bra att kunna erbjuda kvalitetsfilm till barnen ute i byarna, som kanske inte tar sig till Malmö", säger bibliotekarien Ulrika Björkman som anordnar visning för förskolebarn i Veberöd.Den nationella filmveckan arrangeras av festivalen BUFF och Filminstitutet för att möta en minskad tillgänglighet till skolbio..

SR - 3 timmar sedan

Utbildningsministern om dom-reform: Naivt

Utbildningsminister Mats Persson vill inte se en språkreform för att byta ut skrivspråkets de/dem till talspråkets dom."Skolan har en viktig uppgift att ge barnen det man inte får med sig hemifrån", säger han till DN.Sedan debatten blossat upp har flera debattörer lyft att språkbruket blivit en klassmarkör som kan tas bort av en reform, något Mats Person avfärdar som naivt..

SR - 4 timmar sedan

Recension: "Vid havet" av Abdulrazak Gurnah

Den tanzaniske författaren Abdulrazak Gurnah fick Nobelpriset 2021. Nu har hans kanske allra mest hyllade roman utkommit på svenska: "Vid havet", i översättning av Helena Hansson. Den handlar om flykt och om tvånget att tystna.

SR - 5 timmar sedan

Malin Broman uruppför Daniel Börtz konsert: Som att kunna ringa upp Mozart

I Norrköping uruppförs nu Daniel Börtz dubbelkonsert för fiol och altfiol, skriven för violinisten Malin Broman.Hon jämför arbetet med den 79-årige kompositören med att kunna ringa Mozart eller Beethoven och fråga hur de tänkt med musiken.I konserten växlar hon mellan fiol och altfiol - och säger att den senare bjuder mer motstånd.

SR - 5 timmar sedan

Endast manliga huvudakter på Gröna Lunds konsertsommar

Nöjesparken får kritik för sommarens bokade artister.Stora scens musikakter är samtliga manliga och upprör många på sociala medier.Annika Troselius, informationschef för Gröna Lund säger till SVT Kulturnyheterna att hela konsertschemat för sommaren inte ännu är släppt..

SR - 8 timmar sedan

Pär Lindgren prisad för sin elektronmusik

Tonsättaren Pär Lindgren får föreningen Svenska Tonsättares Elektronmusikpris, som delas ut för första gången i år.Lindgren får priset för "Rummet" från 1980. Prissumman är på 75 000 kronor..

SR - 12 timmar sedan

Bortglömda historien om Stockholms kärnkraftverk ställs ut

"Det är nog många som inte vetat om att det funnits ett kärnkraftverk så nära Stockholm", säger Magdalena Tafvelin Heldner som är intendent för utställningen.Tekniska museet visar delar från Ågesta kärnkraftverk och bilder från hur det såg ut både innan och under rivningen.Ågesta kärnkraftverk, som var i drift mellan 1964 och 1974 alldeles utanför Stockholm.

SR - 14 timmar sedan

Svenska Akademien i kriskonferens om yttrandefrihet – "Ett nytt läge"

Svenska Akademien anordnar konferens om yttrandefrihet med inbjudna författare från flera länder."Även i stabila demokratier är yttrandefriheten satt under stark press", säger Ingrid Carlberg som leder konferensen tillsammans med Akademi-kollegan Åsa Wikforss.Bland föreläsarna finns Timothy Snyder, Yirgalem Fisseha Mebrahtu, Sofi Oksanen, Peter Pomerantsev och Arundhati Roy..

SR - 14 timmar sedan

Recension: "Korsett" av Marie Kreutzer

Filmen Korsett är en fri tolkning av ett år i den österrikiska kändiskejsarinnan Elisabeths liv.Huvudrollsinnehavaren Vicky Krieps har vunnit priser för sin insats i filmen som tar upp teman som ätstörningar och kvinnors åldrande. Kulturnytts Emma Engström har sett Korsett..

SR - Igår: 19:00

Juristen om bio som friskvård: "Krävs en lagändring"

Biobesök ska bli en del av friskvårdsbidraget, föreslår föreningen Sveriges Biografer.De hänvisar till EU-projektet "Culture for health", som visar att kultur är hälsofrämjande.Men förslaget möjligt att genomföra?Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.