SVT > Ekonomi

Wednesday, 22 March, 17:00

SVT - 02 feb 23 kl. 10:57

Risk för konflikt när lönerna halkar efter vinsternaUnder flera års tid har löneandelen inom näringslivet sjunkit samtidigt som vinstandelen har ökat. Det är något som kan ställa till problem, menar nationalekonomen Fredrik NG Andersson: – Om arbetstagare ska hålla igen för inflation samtidigt som företagen gör jättestora vinster så kommer det bli en frustration hos arbetstagarna och finns risk för konflikter och strejker..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Fredrik NG Andersson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riskför , konfliktnär , lönerna, halkarefter , vinsterna

Fler nyheter från SVT

SVT - 6 timmar sedan

Försäkringskassan: Företagare får behålla utbetalt elstöd

De företagare, däribland lantbrukare, som fått elstöd avsett för hushåll ska inte behöva betala tillbaka pengarna. ”Försäkringskassan ser inte att det kommer bli aktuellt med återkrav i dessa situationer”, skriver myndigheten i en kommentar..

SVT - Igår: 14:34

Alecta säljer innehav i amerikansk krisbank

Pensionsjätten Alecta har sålt hela sitt innehav i den krisande amerikanska banken First Republic..

SVT - Igår: 12:37

Chockhöjda matpriser ger vd:ar miljonbonusar

Ju högre matpriser, desto bättre bonusar. Det blir konsekvensen av livsmedelsdirektörernas bonusprogram. Både Icas och Axfoods vd:ar fick närmast full utdelning under 2022..

SVT - Igår: 09:27

Stockholmsbörsen öppnar på plus under tisdagen

Stockholmsbörsen öppnar på plus på tisdagen. Strax efter klockan nio handlas det breda indexet upp med 0,9 procent..

SVT - Igår: 20:57

l Experterna: Därför kommer ”snippa-fallet” prövas i HD

Under tisdagen kom besked att riksåklagaren överklagar domen i det uppmärksammade ”snippa-fallet”. Nu menar flera experter att fallet kan komma att prövas i Högsta domstolen (HD)..

SVT - I förrgår: 09:18

Bankaktier faller i börsöppningen

Efter helgens schweiziska bankturbulens öppnar Stockholmsbörsen på minus. Strax efter klockan 9.00 är börsens breda index ned med 1 procent..

SVT - 18 mar 23 kl. 19:27

Finansmannen: ”Aktiemarknaden överreagerar alltid när det blir dramatiskt”

Fler bubblor kan spricka i spåren av de amerikanska bankkollapserna. Men i grunden ser finanssystemet starkt ut. Det säger Christer Gardell, medgrundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsen allra största ägare..

SVT - 18 mar 23 kl. 19:27

Ekonomibyrån förklarar: Fyra dygn som skakade USA:s banksektor

Silicon Valley Bank utsågs till en av landets bästa banker – veckan därpå gick den under. Oroligheterna har lett till bankrusning och stora rörelser på börsen. Men spridningseffekterna stannar inte på andra sidan Atlanten..

SVT - 17 mar 23 kl. 12:11

Professorn: ”Nu ökar sannolikheten för större höjning av svensk ränta”

Att Europeiska centralbanken höjer sin ränta med 0,5 procentenheter talar för att Sverige också kommer få en större räntehöjning i april. Det menar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på Institutet för Näringslivsforskning, IFN..

SVT - 16 mar 23 kl. 18:05

Trots skyhög inflation – förbättrad lönsamhet inom lantbruket

Lantbruket visar upp en förbättrad lönsamhet – samtliga fyra produktionsgrenar har en bättre lönsamhet jämfört med för ett år sedan, det visar lantbruksbarometern 2023. Mjölkproducenterna upplever en historiskt förbättrad lönsamhet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.