SR > Kultur

Friday, 01 March, 22:19

SR - 04 okt 22 kl. 06:00

Johannes Anyuru valde Antwerpen i ny roman - gav ökad frihetFörfattaren Johannes Anyuru är tillbaka med sin första roman sedan han fick Augustpriset för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" 2017. Nya romanen "Ixelles", utspelar sig i en förort till Antwerpen. Det gav en ökad frihet i skrivandet att placera den på en plats där han aldrig själv varit."Det finns en satirisk dimension i det", säger Johannes Anuyuru..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Anyuru, Antwerpen, Johannes Anyuru, Augustpriset, De, Ixelles, Johannes Anuyuru

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Johannes, Anyuru, valde, Antwerpeni ny , roman, gav, ökad, frihet

Fler nyheter från SR

SR - 2 timmar sedan

Hon jagade ”den stora afrikanska kärleksfilmen”

Den debuterande fransk-senegalesiska regissören och manusförfattaren Ramata-Toulaye Sy ville från början göra den stora afrikanska kärlekshistorien.Men sen bestämde hon att den kvinnliga huvudrollen Banel, skulle få mer komplexa drag.Hennes film ”Banel och Adama” visas nu på de svenska biograferna..

SR - 4 timmar sedan

En av Muhammed-karikatyrerna såld på auktion

En av de Muhammed-karikatyrer som utlöste en internationell kris efter att tidningen Jyllands-Posten publicerat dem 2005 har nu sålts på auktion. Slutpriset för teckningen av Kurt Westergaard blev 445 000 euro..

SR - 5 timmar sedan

Minskade försäljningen av böcker: ”Naturlig utveckling”

Det såldes 1,9 miljoner färre tryckta böcker under 2023, jämfört med 2022, och antalet strömmade böcker minskade med 1,1 miljon.”Vad gäller den fysiska försäljningen så hänger det säkert ihop med den ekonomiska verkligheten,” säger Mikaela Zabrodsky, VD för svenska Förläggareföreningen..

SR - 6 timmar sedan

Trots kraven: Israel välkomna på Venedigbiennalen

Israel är välkomna att delta i årets Venedig-biennal, precis som planerat.Det skriver arrangörerna i ett uttalande som svar på ett upprop i veckan från bland annat konstnärer som ville stoppa landet från att medverka på grund av kriget.”Alla länder som är erkända av Italien är fria att delta,” skriver arrangörerna..

SR - 6 timmar sedan

Recension: ”Det finns alltid en morgondag” – en musikalisk film om hustrumisshandel

Den italienska filmen ”Det finns alltid en morgondag” av Paola Cortellesi behandlar sexuella övergrepp - i en musikalisk inramning.Det är en oväntad rolig pärla på bioduken, menar kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström i samtal med P1 Kulturs Cecilia Blomberg..

SR - 8 timmar sedan

Kritiksamtal: Wim Wenders har gjort film om konstnären Anselm Kiefer

Regissören Wim Wenders har vid snart 80 års ålder gått mot en ny vår. Först spelfilmen ”Perfect Days”, som fyller många salonger över landet, och nu kommer hans dokumentärfilm om den omsusade konstnären Anselm Kiefer.Två tyska kulturmän och kompisar gör film ihop, eller den ena om den andre, om det ena och det andra – hur blir det?

SR - 12 timmar sedan

Kritik mot teater för endast svart publik

Den brittiska regeringen är bekymrad över planerna på att visa en teaterpjäs i London och enbart tillåta svarta personer i publiken. Två föreställningar av pjäsen Slave play är planerade som så kallade ”Black out nights” där vita personer inte är välkomna. Syftet är att svarta ska kunna uppleva och diskutera pjäsen utan det man kallar ”den vita blicken”.

SR - 14 timmar sedan

Dramatiskt och storslaget på Gerds ”Meet me in the blue”

Musikal- och operaskolade Gerd har flera musikaliska framgångar i bagaget, bland annat utsågs hon till framtidens artist på P3 Guld.Nu släpper hon debutalbumbet ”Meet me in the blue”, och Gustav Ingerhage har lyssnat..

SR - 15 timmar sedan

Bokpriserna har gått upp, försäljningen ner

Böcker blir dyrare så här i inflationstider. Snittpriset på en pocketbok eller inbunden bok ökade med runt 6 procent under 2023 jämfört med året innan, visar färsk statistik från Förläggareföreningen och Bokhandlarföreningen.Totalt såldes böcker i Sverige för nästan 5 miljarder kronor under förra året.

SR - 15 timmar sedan

Gatsten och vindskydd visas när Luleåbiennalen startar

Många av konstnärerna på Luleåbiennalen visar sina verk i det offentliga rummet. Norsk-sudanesiske Fadlabi har smyckat vindskydd på isen med arabisk kalligrafi, och tillägnar verket en vän som gått bort.Brasilianske Daniel de Paula gjuter en gatsten av metall, bland annat hämtad från krematoriet i Kiruna - men även från stadens gruva..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.