SR > Nyheter

Friday, 18 June, 10:09

SR - 16 maj 21 kl. 08:11

Samer får vänta en vecka på valresultatetUnder söndagen är det val till Sametinget. Alltså det folkvalda parlament och statliga myndighet som ska verka för en levande samisk kultur i Sverige. Av de 9200 personer som får rösta i valet finns ungefär 45 procent i Norrbotten, 22 procent i Västerbotten, åtta procent i Stockholms län och sex procent i Jämtland län. Resten är spridda över hela landet. Eftersom det går att brevrösta även under valdagen dröjer det en dryg vecka, till den 25 maj, innan valmyndigheten räknar med att ha ett valresultat..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Sametinget, Sverige, Norrbotten, Västerbotten, Stockholms, Jämtland

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Samerfår , väntaen , vecka, valresultatet

Fler nyheter från SR

SR - 30 minuter sedan

Stefan Löfven kan bli statsminister igen om han röstas ner

På måndag hålls misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven. Anledningen är att Västerpartiledaren Nooshi Dadgostar sagt att partiet saknar förtroende för regeringen. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, tror att även om Stefan Löfven fälls kan det efter förhandlingar mellan talmannen och de andra partiledarna ändå bli just Löfven som blir statsminister..

SR - 1 timme sedan

Märta Stenevi: Vi kan hitta en lösning

Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en misstroendeomröstning nästa vecka. Formellt har statsministern Stefan Löfven en vecka på sig att utlysa extraval om en majoritet i riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot honom på måndag klockan 10. ”Vi kan hitta en lösning om vi få den möjligheten att göra det”, säger Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör och Jämställdhets- och bostads­minister.

SR - 1 timme sedan

E4 mellan Norrköping och Nyköping avstängd

Lastbilsolycka har stängt av E4 mot Stockholm Alternativ väg är genom Stavsjö Prognosen är satt till 9-tiden.

SR - 2 timmar sedan

Iran går till val – mer kröning än val menar kritiker

Dagens presidentval i Iran kallas av kritiker för kröning snarare än val – eftersom utgången anses given. Landets väktarråd diskvalificerade alla kandidater som kunde anses utgöra ett hot mot Ebrahim Raisi som väntas vinna valet. Bristen på tävling har lett till väljarapati i en befolkning som lidit av tuffa ekonomiska utmaningar under president Rouhanis sista år vid makten och valdeltagandet väntas bli lågt..

SR - 4 timmar sedan

Uppgiven opposition inför valet i Etiopien: ”Valet redan avgjort”

På måndag går Etiopien till val. Premiärminister Abiy Ahmed beskriver det som "det första öppna och fria valet", sedan militärdiktaturen störtades för 30 år sedan. Men det är ett val med förhinder.

SR - 4 timmar sedan

Helikopterpilot död efter krasch i Norge

I Norge omkom en helikopterpilot sent igår kväll sen han flugit in i en högspänningsledning och sedan störtat på marken vid E18 i Porsgrunn i norska Telemark. Det ska ha rört sig om en civil flygtur som inte var arbetsrelaterad. Enligt vittnen var vädret dåligt med kraftigt regn när olyckan skedde.

SR - 4 timmar sedan

Fler utnyttjas på arbetsmarknaden men få fall når domstol

Allt fler polisanmälningar görs om att personer utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden, men få fall når domstol. Flera aktörer som arbetar med frågor som rör människohandel säger till Ekot att de ännu inte ser de effekter som de hoppades på när lagen mot människoexploatering infördes för tre år sedan. Eva Norlin regionkoordinator mot människohandel i region Nord tror att det finns en kunskapsbrist i hela rättskedjan..

SR - 4 timmar sedan

EU väntas förlänga exportrestriktioner på vaccin: "Helt fel signal"

I dag röstar EU-länderna om att förlänga exportrestriktionerna på vaccin i ytterligare tre månader, fram till den 30 september. Men Sverige tänker rösta nej. ”Det ger helt fel signal”, säger handelsminister Anna Hallberg till Ekot.

SR - 4 timmar sedan

KU lägger ned Estonia-ärende igen: ”Inte funnit konkreta brott”

Konstitutionsutskottet har återigen beslutat att inte gå vidare med att utreda nuvarande och före detta statsråd för eventuella brott kopplade till omständigheterna kring Estonias förlisning 1994. Som Ekot rapporterat tidigare hade ett ärende lagts ner och tagits upp av KU flera gånger senaste halvåret, men nu är beslutet att inte gå vidare definitivt. KU:s ordförande, moderaten Karin Enström: "Har inte funnit några konkreta brott som inte är preskriberade.

SR - 4 timmar sedan

Experten: Det troliga är ett extraval

Det politiska läget med en stundande misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven är i det närmaste unikt. Det menar Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet som analyserade den förra, rekordlånga regeringsbildningen på talmannens uppdrag. "Det troligaste utfallet av det här är att det blir ett extraval", säger Jan Teorell.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.