SR > Kultur

Tuesday, 04 October, 03:39

SR - 13 aug 22 kl. 12:17

Stulen tavla hittad gömd under säng i RioI Brasilien har en stulen målning av en av landets mest hyllade konstnärer, modernisten Tarsila do Amaral, hittats under en säng i samband med en polisinsats.Konstverket, värt uppskattningsvis 600 miljoner kronor, hittades i onsdags tillsammans med ett tiotal andra målningar och fyra personer greps misstänkta för att ha stulit dem från änkan till en känd konsthandlare, skriver The Guardian.Värdet på stöldgodset uppskattas till 1,4 miljarder kronor..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Rio, Brasilien, Tarsila, Amaral, The Guardian

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Stulen, tavla, hittad, gömdunder , sängi , Rio

Fler nyheter från SR

SR - 10 timmar sedan

Rysk museichef hoppar av i protest mot kriget

I St Petersburg i Ryssland har konstmuseet Eremitagets ansvarige för samtidskonst, Dimitri Ozerkov, lämnat sitt uppdrag efter 22 år på posten, skriver den oberoende ryska sajten Meduza.Han skriver på sociala medier att han fattade beslutet i samband med Rysslands invasion av Ukraina och han kritiserar nu kriget öppet. Eremitaget är ett av världens främsta konstmuseer..

SR - 10 timmar sedan

Jättarnas kris ledde till att småförlagen dominerar Nobelutgivningen

När de stora förlagen genomgick kriser under tidigt 2010-talet släppte de ifrån sig översatta författarskap som istället de mindre förlagen tog över, menar forskaren Jana Rüegg litteraturvetare vid Uppsala Universitet.Jana Rüegg har forskat på svenska förlags utgivning av nobelpristagare i litteratur 50 år tillbaka i tidenAndra faktorer till att de små förlagen dominerar i nobelprisutgivningen menar Jana Rüegg handlar om att de små förlagen har tydligare fokus på utgivning på gener och språkområden..

SR - 13 timmar sedan

Amanda Lind (MP) blir ordförande i kulturutskottet

Tidigare kulturministern - miljöpartisten Amanda Lind - blir ordförande i riksdagens kulturutskott, det skriver Dagens Nyheter. Amanda Lind säger till tidningen att hennes roll blir att leda en aktiv opposition mot den nya regeringen och framförallt Sverigedemokraternas politik. Att agera konstruktivt för att skydda det fria kulturlivet och de fria medierna, säger hon i en kommentar.

SR - 14 timmar sedan

Chris Haughton: "Misstagen i digitala bilderna ger figurerna liv"

Brittiske bilderboksmakaren Chris Haughton har skapat en egen värld med sina storögda djur.Han arbetar digitalt även om de lite grovhuggna figurerna kommer till liv på papper först – för att få rätt känsla.Nya boken började med en David Attenborough-dokumentär om pingvinfamiljer, berättar han..

SR - 16 timmar sedan

Skådespelaren och aktivisten Sacheen Littlefeather är död

Den amerikanska skådespelaren och aktivisten Sacheen Littlefeather är känd för att hon på Oscarsgalan 1973 på uppdrag av Marlon Brando närvarade och vägrade ta emot hans Oscarsstatyett.Oscarsakademin bad tidigare i år offentligt om ursäkt för hur Littlefeather blev behandlad på galan – bland annat avbröt publiken hennes tal med buarop.Sacheen Littlefeather blev 75 år..

SR - 20 timmar sedan

Recension: "Naturliga beteenden" av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Golnaz Hashemzadeh Bonde är författare och ekonom. Hennes andra roman "Det var vi" översattes till 25 språk. Nu kommer hennes tredje - "Naturliga beteenden" som handlar om ensamhet och moderskap, både att ha en mamma och försöka vara en.

SR - 20 timmar sedan

Ett år sedan Lars Vilks död: "Saknar honom jättemycket"

Ett år efter att konstnären Lars Vilks omkom i en olycka fortsätter diskussionerna om hans konst - inte minst i Höganäs kommun där ett av hans stora verk, Nimis, provocerar och berör."Man saknar honom verkligen jättemycket", säger Höganäsbon Emmett Carlsson. Medan andra i området kallar Vilks verk Nimis en "skam för Kullaberg"..

SR - 20 timmar sedan

Små förlag ofta Nobel-vinnare

Förra årets mottagare av nobelpriset i litteratur, Abdulrazak Gurnah, gavs ut av det lilla oberoende förlaget Celanders.Även förlaget Rámus räknas som ett mindre förlag och introducerade 2017 även amerikanska poeten Louise Glück, som fick priset för två år sedan."Den mer kvalitativa lite smalare och intressantare litteraturen ligger på mindre förlag nu" berättar Per Bergström en av förläggarna på Rámus..

SR - Igår: 13:00

Censuranklagelser i Kina när konstverk plockats bort

Frågor om censur i Kina har väckts efter att ett konstverk plockats bort från ett museum, det rapporterar The Arts Newspaper.Enligt rapporter ska kinesiska myndigheter ha lämnat in officiella protester mot konstverket innan det plockades bort från UCCA, ett center för samtidskonst i Beijing. Den kinesiska konstnären Li Songsongs målning bygger på ett fotografi av en japansk kamikaze-pilot från andra världskriget..

SR - Igår: 08:30

Sara Kristoffersson får stipendium till Lars Vilks minne

Sara Kristoffersson, författare och professor i designhistoria på Konstfack, blir den första stipendiaten i Lars Vilks minne."Valet har varit lätt i år. Stipendiaten ska i sin verksamhet spegla det Lars Vilks stod för gällande yttrandefrihet och konstnärlig frihet," säger en av initiativtagarna Krister Thelin.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.