SR > Kultur

Sunday, 25 September, 12:50

SR - 12 aug 22 kl. 11:30

Recension: "Variationer på imperfekt" av Nina BurtonNina Burton är mer känd som essäist än poet, bland annat genom Augustprisvinnaren "Gutenbergsgalaxens nova" från 2016.Men redan 1987 debuterade hon som poet med "Bakom den gröna dörren".Lars Hermansson har läst hennes fjärde diktbok, "Variationer på imperfekt" och konstaterar att "Burton skriver mer för evigheten än för samtiden"..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Nina Burton, Burton, Augustprisvinnaren Gutenbergsgalaxens, Bakom, Hermansson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Recension, Variationer, imperfektav , Nina, Burton

Fler nyheter från SR

SR - 45 minuter sedan

Osäker framtid för konstbygget Nimis efter Lars Vilks död

När konstnären Lars Vilks omkom i en bilolycka hösten 2021 lämnade han några av Sveriges mest hyllade och hatade konstverk efter sig. Vilks konstnärliga process har nått sitt slut – men vad händer med konstverken nu?Ett av Lars Vilks mest kända verk är Nimis, ett olovligt bygge av drivved på en strand i ett naturreservat på Kullaberg.

SR - 2 timmar sedan

Recension: "Tystnaden i Sapmí" om övergrepp och tabun

I sju år har Liselotte Wajstedt jobbat med sin dokumentär "Tystnaden i Sapmí" och nu är det biopremiärFilmen handlar om den tystnadskultur som finns kring övergrepp bland samerI filmen vittnar två kvinnor om hur berättelser om övergrepp tystats ned.

SR - 5 timmar sedan

De som vill skriva Dom är färre än Dem

Debatten om att skriva "de" och "dem", eller ersätta dessa med talspråkets "dom", fortsätter att splittra svenska folket.En ny undersökning från Novus visar att mest negativa till att ändra till att skriva "dom" är de unga. "Jag har aldrig riktigt förstått när man ska använda 'de' och när man ska använda 'dem', men jag tycker inte det borde ändras", säger Isabelle från Lund..

SR - Igår: 12:00

Svensk barnbok utvald att möta läsare i Uruguay och Sydkorea

Den svenska barnboken Lyckokakan ska översättas för att läsas av barn i Uruguay och Sydkorea. Den valdes ut på Bokmässan i Göteborg i projektet Läsning utan gränser, ett nystartat internationellt samarbete mellan Sverige och de båda länderna."Syftet är att öka mångfalden inom litteraturen", säger projektledare Maria Bouroncle..

SR - Igår: 10:00

Pianomaraton tonsätter New York-dokumentär

På lördag är det världspremiär för maratonfilmprojektet The New York Clock – en 24 timmar lång ljudlös dokumentärfilm som skildrar olika delar av staden under ett dygn.På premiären, på ett kulturhus i Göteborg, kommer 24 pianister att tonsätta filmen live medan den visas, en timme var. Filmen är gjord av numera Göteborgsbaserade amerikanerna Americk Lewis och Nicholas Sosin, med hjälp av flera filmande konstnärer..

SR - Igår: 07:00

Konstmuseet El Prado undersöker sina samlingar efter plundrad konst

Konstmuseet El Prado i Madrid har fler än 60 konstverk som kan ha stulits från sina ägare under Francos diktatur i landet. Det skriver El Diario.Museet har som mål att återlämna verken till ägarna.

SR - Igår: 18:52

Publicister ifrågasätter UD:s strategi om den fängslade journalisten Dawit Isaak

Dawit Isaak greps den 23 september 2001 och sedan dess har han suttit i fängslad i Eritrea utan rättegång.Utrikesdepartementet har de senaste 21 åren betonat vikten av att bygga relationer och skapa förtroende med Eritrea och fört diplomatiska samtal för att få honom fri. Men utan resultat..

SR - Igår: 17:30

Recension: "Don´t worry darling" är en utopi och en sociala medier-snackis

"Don´t worry darling" är en thriller, en sci-fi med en tvistAllra mest uppmärksamhet fick filmen vid världspremiären i Venedig där en påstådd kontrovers uppstod mellan de två manliga huvudrollsinnehavarna Harry Styles och Chris Pine Spännande visst, men det finns luckor och ibland känns filmen som en sockerbomb, tycker vår recensent Björn Jansson.

SR - Igår: 16:42

Hilary Mantel: "Hade sex fruar – tänkte det här är kvinnan i mitt liv varje gång"

Hilary Mantel fick sitt stora genombrott här i Sverige med romanen Wolf Hall, 2009, en bok som blev starten på trilogin om Thomas Cromwell.För boken Wolf Hall vann Mantel det prestigefulla Bookerpriset. Och tre år senare blev hon historisk när hon som första brittiska kvinna fick det för andra gången - för uppföljaren För in de döda.

SR - Igår: 14:45

Lättlästa romantiska feelgoodromanen "Sköna Maj" prisad på Bokmässan

Författaren Eli Åhman Owetz får Årets Lättläst-pris för sin romantiska feelgoodroman "Sköna Maj". Priset delades ut på Bokmässan i Göteborg. Priset är Sveriges största i genren lättläst litteratur och instiftat av studieförbundet Vuxenskolan.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.