Råvarumarknaden > Ekonomi

Sunday, 20 June, 17:08

Råvarumarknaden - 14 maj 21 kl. 08:49

Ett stigande koboltpris understryker dess betydelse för elfordonFörsörjningskedjan för den sällsynta råvaran kobolt är begränsad och kopplad till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Priset på kobolt har stigit med 40 procent hittills i år bland annat beroende på efterfrågan från tillverkare av elfordon, vilket understryker utmaningen att minska beroendet av den sällsynta metallen för att tillverka batterier för bilar.


Elbilstillverkare inklusive Tesla och Volkswagen har lovat att under de kommande åren minska användningen av kobolt som till stor del är beroende av gruvdrift i Demokratiska republiken Kongo, avskräckt av brott mot mänskliga rättigheter i försörjningskedjan och av det höga priset. Priserna för världens dyraste batterimetall nådde sin högsta nivå sedan januari 2019 i mars, 25 dollar per pound,
Läs mer på Råvarumarknaden
Läs mer om:
Tesla, Volkswagen, Demokratiska, Kongo, USD, Fastmarkets, RBC, International Energy Agency, Michael Widmer, Bank, America, Glencore, London, Kinas, CATL, DRC, Caspar Rawles, Benchmark Mineral Intelligence, BMW, Australien, Marocko, Kongos, Générale, Cobalt, Jean-Dominique Takis Kumbo, Kina, LFP, William Adams, BYD, Rho Motion, EGC, Trafigura, James Nicholson, Mutanda, Widmer, Ett, Råvarumarknaden

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ett stigande koboltpris, understrykerdess , betydelseför , elfordon

Fler nyheter från Råvarumarknaden

Råvarumarknaden - I förrgår: 14:47

Förändrad stämning i kraftmarknaden

Veckans kommentar om elmarknaden v. 24. 2021 Den senaste veckan ser vi att både spotpriset och terminspriserna i framtiden korrigeras nedåt.

Råvarumarknaden - 16 jun 21 kl. 22:44

London Metal Exchange öppnar handelsgolvet igen

London Metal Exchange har skrotat planerna för att stänga Europas sista handelsgolv och kommer att öppna ”The Ring” igen i september. Platsen, där handlare skriker bud på råvaror från ljusröda stoppade sittplatser, har varit stängd sedan pandemin började i mars 2020 och börsen sa i januari 2021 att den övervägde att stänga ringen permanent. Förslaget möttes dock av starkt motstånd från mäklare och andra marknadsaktörer som hävdade att stängning av golvet har skadat handelsvolymerna och gjort prissättningen mindre robust.

Råvarumarknaden - 14 jun 21 kl. 10:05

Lundin Mining får höjd riktkurs med ny verklighet för koppar

Pareto Securities har idag höjt riktkursen för Lundin Mining från 70 kronor till 100 kronor. Bakgrunden är att man ser en prisnivå för koppar på 10 000 USD per ton jämfört med tidigare 7 500 USD. Man betonar även att prisnivån är det nya normala och inte en tillfällig prisuppgång.

Råvarumarknaden - 13 jun 21 kl. 23:15

Största prisfallet någonsin på timmer

Timmer-terminer på Chicago Mercantile Exchange uppvisade sin största veckovisa nedgång någonsin. Det förlängde en flera veckor lång nedgång i timmerpriset när sågverksproduktionen ökar och köpare avvaktar med inköp, enligt Bloomberg. På fredagen föll virkesterminer med 5,61 procent till 1 059,20 dollar per tusen kvadratfot.

Råvarumarknaden - 06 jun 21 kl. 22:18

OPEC+ is holding good cards and a steady course

OPEC+ is to meet virtually in Vienna today for its official half-yearly meeting. The bull-recipe is still intact: ”Reviving demand, muted US shale oil response and controlled/restrained supply from OPEC+”. This will drive inventories yet lower and prices yet higher.

Råvarumarknaden - 01 jun 21 kl. 15:59

Högsta majpriset för elektricitet på tio år

Maj blev inte en så vacker och varm månad som vi hade önskat. Med relativt låga temperaturer och stigande råvarupriser i Europa, blev elpriset fem gånger högre än i maj i fjol. Låga temperaturer i Norden har försenat snösmältningen ett par veckor men även om snösmältningen nu pågår för fullt, är det svårt att se att det ger någon press på spotpriserna.

Råvarumarknaden - 31 maj 21 kl. 12:51

Vattenfall blir minoritetsägare i det estniska kärnkraftsföretaget Fermi Energia

Vattenfall har tecknat ett avtal med det estniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia för att bli minoritetsaktieägare i företaget med en investering på 1 miljon euro. Kalev Kallemets (till vänster), VD för Fermi Energia, och Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområde Generation vid Vattenfall, i samband med signering vid estländska ambassaden i Stockholm av avtalet som gör Vattenfall till minoritetsägare inom Fermi Energia. I november 2020 utökade Vattenfall sitt pågående samarbete med Fermi Energia genom att underteckna en avsiktsförklaring för att utforska möjligheterna för distribution av Small Modular Reactor (SMR) i Estland.

Råvarumarknaden - 21 maj 21 kl. 10:00

Samma väder som förra året men elpriset är sju gånger högre

Just nu ligger temperaturen i landet cirka 1- 4 grader under det normala, förra året samma vecka var det ännu kallare. Trots det är elpriset sju gånger högre än förra året. Enligt elbolaget Bixias elprisrapport kommer genomsnittspriset för veckan hamna på cirka 45 öre per kWh att jämföra med samma period förra året då det låg på drygt 6 öre.

Råvarumarknaden - 17 maj 21 kl. 12:21

Bomullsbörsen som aldrig öppnade igen

The Mobile Cotton Exchange var en råvarubörs som var operativ från 1871 till 1942 i hamnstaden Mobile i Alabama. Börsen grundades för att göra det möjligt för viktiga lokala bomullsfabrikanter och handlare att bibehålla kontroll över bomullsförsäljning, lagerhållning och frakt från Mobile Bay. The Mobile Cotton Exchange var den tredje bomullsbörsen som grundades i USA efter de i New York och New Orleans.

Råvarumarknaden - 14 maj 21 kl. 13:27

Brittiska Royal Mint ser efterfrågan på silvertackor stiga med 540 procent

Den globala marknaden för ädelmetaller fortsätter att se en omättlig efterfrågan på fysiskt silver. Under torsdagen rapporterade det brittiska myntverket, Royal Mint, en 540-procentig ökning av försäljningen av silvertackor jämfört med förra året. Royal Mint sa också att dess Britannia 2021-mynt med ett troy ounce silver såg försäljningen fördubblas mellan mars och april jämfört med förra året.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.