SR > Vetenskap

Thursday, 28 October, 14:01

SR - 29 dec 15 kl. 16:06

Insatser mot tuberkulos viktigt nästa årTuberkulos, cancervård, diabetes och mental hälsa finns på en lista i tidskriften PLOS Medicine över viktiga områden att jobba med 2016..
Läs mer på SR
Läs mer om:
PLOS Medicine

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Insatsermot , tuberkulos, viktigtnästa år

Fler nyheter från SR

SR - 5 timmar sedan

Glasögon ser om du får ha körkortet kvar

Att avgöra vilka äldre personer eller personer drabbade av sjukdom som ska få ha körkortet kvar är både svårbedömt och känsligt, men nu pågår en studie vid Örebro universitet om det går att ta hjälp av ögonrörelseglasögon i bilen för att kunna avgöra det mer objektivt. Ögonrörelsetekniken finns till exempel i en del moderna bilar, bland annat för att hålla koll på om vi är vakna. I januari börjar de testköra med patienter, men redan har doktoranden Ravi Chadalavada fått mejl från både läkare och privatpersoner om att det är ett angeläget problem att lösa....

SR - 5 timmar sedan

Bra kondition kan skydda dig mot allvarlig covid

God kondition kan ha en skyddseffekt mot allvarlig covid - den slutsatsen drar forskare på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Forskarna har jämfört siffror från en hälsodatabas med siffror från det nationella registret med allvarlig covid. De kunde se att personer med god kondition mer sällan blev allvarligt sjuka av en coronainfektion, och det gällde även de som hade kända riskfaktorer.

SR - 8 timmar sedan

Efterlängtat rymdteleskop snart redo för uppskjutning

Världens största och mest avancerade rymdteleskop är nu på plats i sydamerikanska Franska Guyana där uppskjutningen ska ske i december. James Webb-teleskopet, som det heter, ska kunna visa saker vi aldrig har sett förut, det berättar astronomen Martin Sahlén vid Uppsala universitet. "Det skulle kunna vara så att vi kan lyckas se några av de allra första galaxerna och kanske till och med några av de allra första stjärnorna", säger han..

SR - 23 timmar sedan

Tydlig åldersklyfta på nätet - sju av tio äldre kan inte köpa digital bussbiljett

Sju av tio i Sverige har åtminstone en uppkopplad pryl hemma - som en smart-TV eller en smart klocka, det visar undersökningen Svenskarna och internet. Samtidigt blir åldersklyftan när det gäller internetanvändning tydlig i rapporten - sju av tio av de äldsta kan till exempel inte köpa en digital bussbiljett utan hjälp. Många känner också oro för den information vi delar med oss av på nätet, hälften av internetanvändarna känner stor oro för att utländska myndigheter ska samla in data om dem.

SR - Igår: 12:47

Rymden ska öppna för allmänheten

Amazongrundaren Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin vill bygga en kommersiell rymdstation som ska kunna ta emot turister och där företag ska kunna utföra experiment. Orbital Reef, som rymdstationen ska heta, tävlar om rejäla summor pengar i potten. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelade i våras att man kan tänka sig att betala uppemot 400 miljoner dollar under årets fjärde kvartal till konsortier för att inleda arbetet med privata rymdstationer, rapporterar TT..

SR - Igår: 07:44

Forskarskola för konflikt mellan fossilfri industri och lokal miljö

En ny tvärvetenskaplig forskarutbildning vid Luleå tekniska universitet har som mål att mildra konflikten mellan klimatomställningens nya industrier och det lokala samhället och dess miljö. Det handlar bland annat om etablering av nya gruvor för kritiska metaller och vatten- och vindkraftverk, som ofta möter starkt motstånd från lokala miljöorganisationer. Enligt malmgeologiprofessor Christina Wanhainen, en av de ansvariga vid utbildningen, behövs en bättre förståelse för den här konflikten som väntas bli allt vanligare..

SR - Igår: 07:45

Ländernas klimatplaner långtifrån 1,5-gradersmålet

Ytterligare en FN-rapport om klimatet - Emissions Gap Report - visar på att världens länder är långtifrån att klara 1,5-gradersmålet. Utsläppen av växthusgaser ökar och ländernas klimatplaner leder till 2,7 graders uppvärmning. "Det är ett allvarligt läge" säger Åsa Persson, forskningschef och vice VD på Stockholm Environment institute.

SR - I förrgår: 07:21

Testflygning runt månen närmar sig

Ett steg närmare mot att sätta människor på månen igen ska tas i februari nästa år, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasas planer. För nu är det bestämt att det blir en obemannad rymdfärd i februari 2022 för att testa den nya kapsel och raket som senare är tänkt att ta människor till månen. Planen är sedan att människor ska landa på månen under 2024..

SR - I förrgår: 06:03

Rubbade aktivitetsmönstret i hjärnan och fick effekt på depression

Forskare har behandlat svår depression genom att stimulera hjärnan djupt inuti med elektriska signaler. De har än så länge testat det på endast en patient som haft återkommande depressioner sedan barndomen och där annan behandling inte hjälpt, och enligt studien blev hon snabbt bättre. Teorin bakom den här studien är att depression handlar om att aktivitetsmönstret i hjärnan har blivit rubbat, ett område har kanske överaktivitet och ett annat för lite aktivitet..

SR - I förrgår: 06:00

Laddbrist för elbilar redan för 100 år sedan

Forskare har studerat fordonsmarknaden i USA för drygt 100 år sedan och finner att den stora utbyggnaden av elnätet där kom 15-20 år för sent för att elbilen riktigt skulle få fäste. År 1900 så var det bara drygt var femte såld bil som gick på bensin, både elbilar och ångbilar var vanligare. "De allra flesta bilproducenter hade valt elbilar om elnätet hade utvecklats 15-20 år snabbare", säger Josef Taalbi, som är universitetslektor i ekonomisk historia vid Lunds universitet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.