SR > Kultur

Saturday, 16 October, 16:39

SR - 29 dec 15 kl. 13:56

Saxofonisten Ove Johansson dödSaxofonisten Ove Johansson har avlidit..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Ove Johansson

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Saxofonisten, Ove, Johanssondöd

Fler nyheter från SR

SR - 4 timmar sedan

Lyckotårar när påklädaren Torbjörn återvänder till operan

När landets kulturinstitutioner öppnar igen är det inte bara till glädje för publik och artister, utan också för alla som jobbar runt och bakom scenen. Torbjörn Söderberg har jobbat som påklädare på Malmö opera i snart 40 år och efter åttamånader av att gå hemma under pandemin fick äntligen komma tillbaka till operan. ”Det var fantastiskt!

SR - 10 timmar sedan

Forskarens otippade hyllning – döpte fiskfossil efter gitarrist

Forskare vid Lunds universitet har bestämt att en urtidsfisk med 470 miljoner år på nacken ska döpas efter Black sabbaths gitarrist Tony Iommi. ”Fisken har en pionjärstatus inom fossil precis som Black sabbath har inom heavy metal”, säger professor Mats Eriksson som ligger bakom namngivningen..

SR - Igår: 15:18

Pianisten Zoe Efstathiou skapar musik med leksaker

Pianisten Zoe Efstathiou har en annorlunda metod – hon använder sig av leksaker när hon skapar sin musik. Träpinnar som ingår i sällskapsspel används för att skapa celloliknande toner på pianot. ”Det jag försöker uppnå är att framkalla ett kontemplativt tillstånd hos lyssnaren”, säger Zoe Efstathiou, som är aktuell med en spelning under Stockholm jazz festival..

SR - Igår: 15:08

Spansk coronabonus för kultur gäller inte tjurfäktning

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har föreslagit en coronacheck på 400 euro till landets 18-åringar som ska kunna användas till inköp av böcker, teater- eller biobesök eller konserter. Förslaget har tagits väl emot, men möter också starkt motstånd från landets tjurfäktare: ”Tjurfäktningarna är en viktig del av det spanska kulturarvet”, säger en Victorino Martín, representant för en av de stora tjurfäktningsorganisationerna i Spanien..

SR - Igår: 15:00

Recension: The last duel med Adam Driver och Matt Damon

Adam Driver och Matt Damon duellerar om hedern i bioaktuella riddardramat ”The last duel”. Bakgrunden till striden på liv och död är ett övergrepp, en metoo-skandal i 1300-talets riddarmiljö. Kulturnytts recensent Björn Jansson tycker dock att det mer är ett för långt medeltidslajv med hockeyfrillor och onödigt blodigt slut..

SR - Igår: 14:22

Ramaskri efter musikvideo i katedral

En musikvideo som spelats in i katedralen i spanska Toledo har orsakat ramaskri och tvingat ärkebiskopen att be om ursäkt. Prästen som godkänt säger att texten till låten har ett hoppfullt budskap, som visar att steget från ateism till gudstro är möjligt – ett uttalande som bidragit till att han tvingats avgå. Musikvideon ”Ateo”, som är en duett mellan artisterna C.

SR - Igår: 13:39

Firar pandemislut med konsert – på spårvagn

Västtrafik vill fira att det återigen är okej att resa kollektivt med en konsert – på en spårvagn. 13 november löser Miriam Bryant, A36, Little Dragon och Jens Lekman biljett för att göra en konsert och publiken i vagnen betalar bara priset för en enkelresa. För den som inte kan vara på plats kommer konserterna att även kunna följas via en livestream..

SR - Igår: 13:24

Recension: Coldplays album Music of the spheres

Coldplay är tillbaka med ett nytt album: ”Music of the spheres”, producerat av stjärnsvensken Max Martin. Det är en skiva som både blickar ut i rymden och mot de stora arenorna. Anna Rosenström lyssnar och hör bombastiska produktioner och enkla melodier, men som ibland förvandlas till anonymt skval..

SR - Igår: 08:56

Cher stämmer Sonnys änka

Popstjärnan Cher har stämt änkan efter sin före detta sångarpartner Sonny Bono. Cher hävdar att Sonny Bonos arvingar har brutit mot ett avtal som skulle ge henne hälften av alla hans royaltyintäkter. Enligt stämningen till en domstol i Los Angeles har Cher förlorat ungefär en miljon dollar på det påstådda kontraktsbrottet.

SR - Igår: 08:57

Tidig hemmainspelning med Fred Åkerström ges ut

Unika inspelningar från vissångaren Fred Åkerströms arkiv ska ges ut framöver. Först ut är en hemmainspelning av Evert Taubes ”Fritjof i Arkadien” från 1962. Dottern CajsaStina Åkerström säger i ett pressmeddelande att det är fantastiskt att kunna sprida nytt ljus över Fred Åkerströms värv mer än 35 år efter hans bortgång.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.