Världen Idag > Nyheter

Sunday, 14 August, 21:46

Världen Idag - 30 jun 22 kl. 00:00

Vilken värdegrund gäller?Begreppet ”värdegrund” har trendat i Sverige länge. Gud nåde den politiker som inte nämner det regelbundet, och inte ständigt proklamerar att hela samhället vilar på just detta heliga fundament. I skolans läroplaner slås värdegrundens betydelse fast gång på gång: ”de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på”, ”vårt samhälles gemensamma värderingar”. Det är däremot intressant – speciellt eftersom värdegrunden omnämns som så oerhört central, dyrbar och oumbärlig – att det enbart är i Sverige och Norge som begreppet ens finns. Andra språk har knappt ens en bra översättning av den där termen som vårt samhälle ständigt pratar om.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Sverige, Norge

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vilken värdegrund, gäller

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 5 timmar sedan

Expert: Nederländerna på väg att bli narkostat

För ett år sedan mördades en av Nederländernas främste kriminaljournalister när han bevakade en uppmärksammad rättegång om organiserad brottslighet och droger. Strax innan det hade kronvittnets advokat och bror dödats. Dåden ses som tecken på att Nederländerna har börjat utvecklas till en så kallad narkostat, där myndigheterna har förlorat kontrollen över droghandeln..

Världen Idag - 9 timmar sedan

”Hen” förbjuds i argentinska skolor

Den lokala politiska ledningen i Argentinas huvudstad Buenos Aires har förbjudit användande av könsneutrala pronomina i skolan. Motivet uppges vara att råda bot på elevernas dåliga betyg..

Världen Idag - 13 timmar sedan

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det späder på belastningen på en redan semesterpressad vård..

Världen Idag - Igår: 17:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba Busch i en intervju med Dagens Nyheter. Det skulle bland annat innebära att polisen kunde dna-testa personer när de kontrollerar om någon har rätt att vara i Sverige..

Världen Idag - Igår: 12:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för den exporterade elen. Men förslaget strider mot EU:s konkurrenslagstiftning, enligt Svenska kraftnät..

Världen Idag - Igår: 09:01

Vart är SD på väg?

Hur har Sverigedemokraternas politiska resa sett ut de senaste tio åren? Vilka frågor diskuteras internt i partiet just nu? Och vad händer när Jimmy Åkesson slutar som partiledare?

Världen Idag - Igår: 08:00

Annie Lööf berörd i kyrkligt samtal om tidigt född dotter

Annie Lööf blev berörd när hon svarade på frågor om sin för tidigt födda dotter då hon deltog i Equmeniakyrkans partiledarutfrågning i Vårgårda. – Varför har religion så liten plats i ert partiprogram? var en av flera frågor hon fick..

Världen Idag - Igår: 00:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer för ”trossyskon”

I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir sanningsfrågan lätt satt på undantag. Juridiskt och sociologiskt accepterar vi helt motsatta uppfattningar, och så måste det vara. Det är det enda sättet att bygga ett fritt samhälle på.

Världen Idag - Igår: 00:00

Varför är Ukrainas jord så bördig?

Vad är egentligen hemligheten med just Ukrainas jordmån? Historien går ända tillbaka till istiden, men också till arvet från Sovjet..

Världen Idag - Igår: 00:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur det ska gå. ”Kommer de att reta mig för att jag inte kan skriva?

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.