SR > Kultur

Tuesday, 18 May, 12:07

SR - 05 maj 21 kl. 06:00

Korsord och estnisk punk inspirerade till Anna Focks nya bok KustobservationerAnna Fock belönades med de två stora svenska debutantpriserna för sin första roman ”Absolut noll” och hennes tredje, ”Väderfenomen”, Augustpris-nominerades. Nu är hon aktuell med ”Kustobservationer” som handlar om Liis i Tallinn, som städar hytter på Sverigefärjan och konstruerar korsord till dagstidningen. Kulturnytts reporter träffade författaren för att prata om estnisk punk, korsord och att skriva om ”en karaktär man inte skriver en roman om”..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Anna Focks, Kustobservationer, Fock, Absolut, Liis, Tallinn, Sverigefärjan

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Korsordoch , estnisk, punk, inspireradetill , Anna, Focksnya , bok Kustobservationer
- 01 jan 70 kl. 01:00

Fler nyheter från SR

SR - 2 timmar sedan

De är rösterna som hörs bakom Eurovision-artisterna

Under tisdagen tävlar Tusse med låten ”Voices” i den första semifinalen i Eurovision song contest. Men Sveriges tävlingsbidrag är inte det enda med svenska låtskrivare och bland låtskrivarna som tävlar för andra länder är det flera som kommer att vara med och framföra bidragen. En av dem som kommer att tävla i den första semifinalen är låtskrivaren och artisten Philip Strand som körar bakom Lesley Roy på låten ”Maps” som är Irlands bidrag och Maya Nalani Carlsson som körar bakom Victoria på Bulgariens låt ”Growing up is getting old”..

SR - 5 timmar sedan

Amazon vill köpa MGM

Amazon för samtal om att köpa det klassiska amerikanska filmbolaget MGM. Det uppger branschkällor till tidningen Variety. Den senaste tiden har rykten florerat om att flera techjättar visat intresse för MGM, sedan det i december blev känt att det anrika filmbolaget låg ute till försäljning.

SR - 6 timmar sedan

Eurovisionländer satsar på Tiktok-vänliga danser för att nå unga

Länderna i Eurovision skräddarsyr koreografierna till årets bidrag för att de ska funka på den digitala plattformen Tiktok. Många som använder Tiktok är unga och detta tros vara ett sätt för artisterna att nå en svårtillgänglig publik, enligt experter. Två exempel är Islands och Litauens bidrag som tydligt flörtar med fenomenet..

SR - 6 timmar sedan

Han tävlar mot sig själv i första semifinalen

Under tisdagen går den första semifinalen av Eurovision song contest av stapeln och den svenska låtskrivaren Jimmy ”Joker” Thörnfeldt har två bidrag i startfältet. Dels har han varit med och skrivit Cyperns bidrag ”El Diablo”, som har väckt starka reaktioner på förhand, och dels Sveriges bidrag ”Voices”. ”Man får vara så proffsig man kan och stötta båda lägren det bästa man kan”, säger han..

SR - 6 timmar sedan

Recension tv-serien "Line of duty" säsong sex

Höjden av kluriga polisserier är när poliser jagar brottslingar bland poliserna själva. Finns det något smutsigare och snaskigare än korruption bland de offentligt anställda? Bland dessa tv-serier har brittiska "Line of duty" fått något av en ikonstatus.

SR - 6 timmar sedan

Recension: Sockerormen av Karin Smirnoff

Karin Smirnoffs nya roman ”Sockerormen” utspelas i en ondskefull 1980-talsvardag och är en berättelse om övergrepp, utsatta barn och vuxna som sviker. Karin Smirnoff slog igenom med sin trilogi om Jana Kippo. Den inleddes 2018 med ”Jag for ner till bror” och nominerades till Augustpriset.

SR - 20 timmar sedan

750 miljoner i nytt krisstöd till kulturen

Regeringen förlänger krisstödet till kulturområdet och avsätter ytterligare 750 miljoner kronor. ”De krisstöd som vi hittills har betalat ut har betytt enormt mycket för väldigt många verksamheter som har undgått konkurs, det har räddat jobb. Det har gjort att man har kunnat ha sin verksamhet på sparlåga och nu påbörja så smått planeringen för en återstart, men behoven är fortsatt enorma”, säger kulturminister Amanda Lind till TT.

SR - 20 timmar sedan

Peter Settman: American song contest precis vad USA behöver

I helgen blev det klart att Eurovision får en systertävling i USA. Detta då tv-kanalen NBC köpt rättigheterna till American song contest, som kommer ha premiär nästa år. Svenska Peter Settman är en av producenterna, tillsammans med bland andra Christer Björkman.

SR - Igår: 11:40

En tyst vår vandrar genom Magasin 3

Konsthallen Magasin 3 i Stockholm öppnar igen med en utställning där 20 konstnärer på olika sätt relaterar till livet före och under pandemin, med titeln: ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”..

SR - Igår: 11:00

Recension: Romanen ”Flicka A” av Abigail Dean

Romanen ”Flicka A” handlar om Lex som räddat sina syskon från en tyranniska faders våld och övergrepp. Nu är hon vuxen och en framgångsrik jurist, men när mamman dör måste Lex och hennes syskon återigen återuppleva barndomens skräck. Kulturnytts Bella Stenberg har läst en thriller som griper tag och dessutom är obehagligt trovärdig..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.