Ekonomistas > Ekonomi
Stora skillnader mellan majoritet och minoritet i direktionen
Det har uppstått en något märklig diskussion om hur mycket majoritet och minoritet i direktionen egentligen skiljde sig beträffande penningpolitiken från sommaren 2010 när räntehöjningarna började. Det har t.ex. påståtts att jag bara ville ha en marginellt lägre styrränta än majoritetens och att jag ville höja räntan nästan lika snabbt som majoriteten. Men påståendena om detta har missat att mina räntebanor bara var det första steget mot en bättre penningpolitik, inte det enda steget.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Ingves, DN, Munkhammar, Dagens Industri, Karolina Ekholm, Katastrofbana, Svenska Dagbladet, Riksbankens, Riksbanken, qvigstads, Jan Qvigstad, Norges Bank, Qvigstads, Chair Yellen, Federal Reserve Board, President Kocherlakota, Minneapolis Fed, Karolina, Financial Times, Big Read, Sverige, Paul Krugman, Svensson, Riksbankslagen
Dela artikeln
8 delningar på Facebook.Liknande nyheter
Taggar: Stora skillnadermellan , majoritetoch , minoriteti , direktionen
Fler nyheter från Ekonomistas
Hur oroade bör vi vara över Europas försämrade offentliga finanser?
Det senaste årets nedstängning av de europeiska ekonomierna i kampen mot Coronapandemin har kostat stora belopp. Att inte ge medborgarna inkomststöd under nedstängningen skulle ha skapat politiskt kaos, men även den oreda som har uppstått i många EU-länders offentliga finanser riskerar få allvarliga konsekvenser. Budgetreglerna från Maastrichtavtalet har överskridits som aldrig förr, nationella industristöd börjar diskuteras, och vissa har rentav krävt att ECB borde efterskänka sina stödlån till euroländerna.
Exportstopp för vaccin kan vara förenligt med WTO-regler
Gästinlägg av professor Henrik Horn, Institutet för näringslivsforskning EU kritiseras i debatten för sitt hot om att begränsa exporten av COVID-vaccin. Det är uppenbart att sådana restriktioner, som bara begränsar handel, är skadliga sett ur global synvinkel. Men det sägs även i debatten att sådana restriktioner ”bryter mot handelsregler”.
Det finanspolitiska ramverket borde skydda mot riksdagsinitiativ som försvagar de offentliga finanserna
Den 25 februari annonserade M, KD och V att de planerar ett utskottsinitiativ för att öka satsningen på äldreomsorgen med drygt 4 miljarder i år. Av deras pressmeddelande framgår också att de vill att satsningen på äldreomsorgen ska bli knappt 4 miljarder högre 2022 och 2023 än vad regeringen planerat för. Med tanke på de brister i äldreomsorgen som har uppdagats i samband med coronakrisen framstår det som ett behjärtansvärt initiativ.
Hemarbetarnas dolda löneökning
I Coronakrisens spår har hemarbetet ökat markant. För hemarbetarna har detta inneburit minskade omkostnader i samband med arbete kopplade till exempelvis lunch på restaurang, utgifter för kollektivtrafik eller egen biltransport, klädslitage etc. Eftersom hemarbetarnas löner i de flesta fallen har varit oförändrade, innebär utgiftsminskningen en relativt kraftig reallöneökning, något som få diskuterar.
Är verkligen hushållens skulder för höga?
Enligt en intervju i lördagens SvD vill nya finansmarknadsministern, Åsa Lindhagen, gärna se lägre skulder för hushållen. Men är verkligen hushållens skulder för höga? Vad ska de jämföras med?
Pandemin och inkomsternas spridning i Sverige: Vad vet vi?
Frågan om Covid-pandemins fördelningseffekter diskuteras allt oftare. Fortfarande saknas tillräckligt uppdaterad information om hushållens löner, inkomster, konsumtion, hälsa med mera för att dra tydliga slutsatser. Men ett fåtal studier börjar nu komma där man försöker undersöka pandemins effekt på ojämlikheten med hjälp av särskilda datainsamlingar.
Ska verkligen amorteringskraven komma tillbaka trots att de saknar påvisbar samhällsnytta?
I mars och april förra året släppte Finansinspektionen tillfälligt på amorteringskraven för bolånetagare. Bankerna fick möjlighet att ge alla bolånetagare undantag från amorteringskrav med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter. På så sätt ville Finansinspektionen ”ge bolånetagarna ökat handlingsutrymme i en osäker tid.
Behöver EU:s konkurrenspolitik reformeras?
I februari 2019 meddelade Europeiska kommissionen att den inte godkände den föreslagna fusionen mellan tyska Siemens och franska Alstom. Beslutet väckte en hel del kritik – inte minst i Frankrike och Tyskland – vilken huvudsakligen bottnade i uppfattningen att Siemens och Alstom var för sig är för små för att effektivt kunna konkurrera på världsmarknaden. Sedan dess har ändamålsenligheten i EU:s industripolitik i allmänhet och konkurrenspolitik i synnerhet samt eventuella behov till förändringar debatterats flitigt (se t ex här, här och här).
Vad kan ekonomer ha att säga om munskydd?
I förra veckan publicerades en DN-debatt artikel som jag var med och samförfattade. Texten kan läsas och förstås på lite olika sätt men mynnar ändå ut i att vi som skrivit artikeln tycker ”att man som ett minimum bör rekommendera munskydd i situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd”. Flera av författarna till texten är, liksom jag själv, nationalekonomer.
Mikroteoretikern som räddar liv
Algoritmer blir allt viktigare i våra liv och finns numera inbyggda i all tänkbar teknik. De har även gjort sitt intåg i offentligt beslutsfattande, till exempel för att behandla ansökningar om försörjningsstöd. I boken Algoritmmakaren beskriver Tommy Andersson de slags algoritmer han arbetat med och hur de används – och borde användas – i offentligt beslutsfattande.
Liknande Nyheter
Bilder
Prenumerera på nyheter (RSS)
RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.
Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.
Senaste Ekonomi
- Aluminium’s surge fuelled by fundamentals
- USA: Hushållens inflationsförväntningar steg i mars
- Mindre nedgång på Wall Street – Nuance rusar efter bud från Microsoft
- Försäljningen i tyska klädbutiker minskade med 71 procent förra veckan
- Nedåt på Stockholmsbörsen – Husqvarna föll efter säljrekommendation
- ”Glömd” förmögenhet mildrar ökande klyftor
- EatGood’s Lightfry cooking system – en game changer inom storköken
- Ikea-bolag minskar i H&M
- Stefan Ingves fixar Magdalena Anderssons fest
- Gamestop faller efter säljrekommendation
Senaste nyheterna
- Årskrönika 2020 – katastrofåret
- Nya e-tjänsten för skolskjuts havererade – 1 000 drabbade: "Ytterst olyckligt"
- Maffian misstänks ha fått inflytande över vaccinköer
- Förslag: Ge regionens vinst till medarbetarna
- Viktiga datumet: då tas beslut om seriepremiärerna
- Telefonerna går varma på vaccinbokningen i Dalarna – 1 000 av 12 000 fick svar
- Premier League-match flyttas för prins Philips begravning
- Man anhållen för hot mot gymnasieskola
- Påsklovet blev en rysare – rekordstort behov av covidvård: "Man går ändå på fester"
- Attacken kan sänka atomavtalet – igen