Världen Idag > Nyheter

Saturday, 28 May, 02:25

Världen Idag - 20 jan 22 kl. 00:10

Makt och pengar spelar roll i krig och pandemiOckhams rakkniv, uppkallad efter franciskanmunken William Ockham (1281–1347), är en princip inom vetenskaplig metod som innebär att man inte ska anta fler moment än som behövs för att förklara de observationer man gör. I korthet: Raka bort allt onödigt och välj den enklaste av förklaringsmodellerna. Det kan vara bra att bruka Ockhams filosofi på en del av de företeelser som just nu skapar oro och förvirring. När plötsligt ett antal drönare observeras över strategiska mål, som kärnkraftverk och flygplatser, är detta uppenbart ett samordnat styrkebesked från främmande makts sida med syfte att markera makt och skapa fruktan. Sverige ska inte låta sig skrämmas.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
William Ockham, Ockhams, Micael Bydén, Sveriges

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Maktoch , pengar, spelar, rolli , krigoch , pandemi

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 2 timmar sedan

Moderskap har gått från att hedras till att bekämpas politiskt

Mors dag, som inträffar i morgon söndag, firas alltjämt i Sverige, men inte med samma självklarhet som förr. Mor har hamnat i utanförskap, modersrollen är överspelad och förlegad – ja, själva ordet ”mor”, eller ”mamma”, är bortstädat och ersatt med neutrala begrepp som ”vårdnadshavare” eller ”person som föder barn”. Kriget mot mödrarna, och därmed kvinnorna, har förts av vänsterpartierna, med Socialdemokraterna i spetsen, men så småningom ätit sig in också i borgerliga partier.

Världen Idag - 2 timmar sedan

Mor, lilla mor, vem är väl som du?

I dag hyllar vi våra mödrar. De som födde oss in i denna värld, gav oss den första måltiden, den första ögonkontakten och den första kramen. Ingen är närmare himmelriket än ett barn och ingen är närmare ett barn än en mor.

Världen Idag - 2 timmar sedan

Som att dra högsta vinsten och samtidigt få en omöjlig ekvation

Jag sitter i amningsrummet i kyrkan bredvid min vän, som också nyligen fått barn. Min son är två veckor gammal och jag känner som om jag har dragit högsta vinsten på ett lyckohjul samtidigt som jag har fått en handskriven lapp i handen med en omöjlig ekvation att lösa. I hörnet av lappen står det: ”Lös uppgiften, din tid börjar nu.

Världen Idag - 2 timmar sedan

Framväxt av en kristen identitet speglas när Växjö stift firar 850 år

Tala om väckelse! Den största väckelsen i Sveriges historia är den som skedde vid Sveriges kristnande. Utgångspunkterna var de sämsta möjliga: ett brutalt, främlingsfientligt samhälle, präglat av magi och våld.

Världen Idag - 7 timmar sedan

Ny film visar på frikyrkans viktiga roll i Sveriges historia

En ny dokumentärfilm ökar svenskarnas kunskap om frikyrkornas del i framväxten av det svenska frihetliga och demokratiska samhället. Tre månader efter premiären har den hunnit visas på ett hundratal platser..

Världen Idag - 11 timmar sedan

Regeringen vill skärpa lag för att äga apotek

Regeringen vill begränsa möjligheterna för privata vårdgivare att driva apotek. Risken finns att medicin och vård ges i onödan om det finns pengar att tjäna, menar man..

Världen Idag - 15 timmar sedan

Ny Barbiedocka mediterar i yogakläder – väcker kritik

En mediterande docka i yogakläder kan på ytan se oskyldig ut. Influencern Yasmeen Suri, som kom till kristen tro efter en uppväxt präglad av österländsk andlighet, menar dock bestämt att föräldrar inte bör låta sina barn leka med sådana dockor. ”Yoga är hinduism”, skriver Suri..

Världen Idag - 19 timmar sedan

Förre KD-ledaren Alf Svensson: Politikerna har förstört skolan

– Det är inte barnen som har förstört skolan, det är politikerna och samhället i stort, säger förre KD-ledaren Alf Svensson, som menar att fri fostran och sökandet efter värderingsmässigt vakuum – inte bordsbön – är det som har fördärvat skolan..

Världen Idag - 19 timmar sedan

Förre hockeyspelaren: Alkohol får lätt fäste inom lagidrotterna

USA:s ishockeylandslag är ett av många exempel på elitidrottare som omskrivits för sin alkoholkonsumtion. Evangelisten Håkan Axell var en gång själv en lovande ishockeyspelare som krökade. I dag vittnar han om att det finns ett bättre liv att leva.

Världen Idag - 21 timmar sedan

Wilhelm Röpke banade väg för det tyska ”ekonomiska undret”

Wilhelm Röpke lyfte inte bara fram strikt ekonomiska teorier utan insåg värdet av samhällets sociala strukturer och ramverk, där kulturen och religionen är viktiga grundstenar. Han såg vikten av en ekonomi byggd på mindre och medelstora familjeägda företag och där samarbete byggdes spontant mellan entreprenörer utan statens inblandning..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.