SR > Nyheter

Monday, 23 May, 13:35

SR - 17 jan 22 kl. 16:54

Rykten om krig sprids på Tiktok – Ludvig,11: “Obehagligt”Sedan en tid förekommer ryktesspridning via olika sajter och appar, bland annat via videoappen Tiktok där många av användarna är barn, om ett väpnat ryskt anfall mot Sverige kan komma ske i närtid.”Det är läskigt, mest obehagligt”, säger elvaårige Ludvig Mattisson från Lysekil till Ekot om det som han har fått se och läsa på Tiktok.”Att Sverige befinner sig nära ett krig med Ryssland och kommer att bombas inom en snar framtid, är ju uppenbarligen ryktesspridning och vilseledande information”, säger Henrik Landerholm som är generaldirektör vid Myndigheten för psykologiskt försvar till Ekot..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Tiktok, Sverige, Ludvig Mattisson, Lysekil, Ekot, Ryssland, Henrik Landerholm, Myndigheten

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ryktenom , krig, sprids, Tiktok, Ludvig,11, Obehagligt

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

Nu inleds dokumentationen av Estonias vrak

I dag inleds den första av två utredningar som sker vid Estonias vrak på botten av Östersjön i sommar.Syftet är att dokumentera Estonia och utredningen är ett samarbete mellan den svenska och den estländska haverikommissionen.”Avsikten är att tillgängliggöra bildmaterialet, i vilken form och vid vilket tillfälle får vi återkomma till”, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission..

SR - 30 minuter sedan

Bidens löfte: Ska försvara Taiwan militärt vid en invasion

USA:s president Joe Biden är just nu på besök i Japans huvudstad Tokyo. Där meddelande han under en presskonferens att USA kommer involvera sig militärt för att försvara Taiwan vid en invasion. ”Som väntat kom det ett svar från Kina utrikesministeriet att man resolut motsätter sig det här uttalandet”, säger vår kinakorrespondent Björn Djurberg..

SR - 1 timme sedan

Just nu: Rysk soldat döms för krigsbrott

Idag kom domen mot den förste ryska soldat som ställts inför rätta för krigsbrott i Ukraina.Den åtalade, 21-årige Vadim Sjisjimarin, har erkänt att han sköt en civil man till döds i nordöstra Ukraina den 28 februari och sagt att han ångrar sig.Hör vår korrespondent Maria Persson Löfgren och Ove Bring professor emeritus i folkrätt, Stockholms universitet och Försvarshögskolan i Ekots direktsändning..

SR - 1 timme sedan

Finland vill satsa på torv igen – trots utsläppen

Kriget i Ukraina har fått Finland att vilja satsa mer på energitorv igen ett bränsle som finns i stor mängd i det finska landskapet och har setts som ett billigt och pålitligt bränsle.Men förbränning av torv ger stora koldioxidutsläpp och därför har Finland beslutat att användningen ska halveras till 2030. Nu vill regeringen skörda mer torv i sommar för att kunna lägga upp ett beredskapslager för kommande vintrar..

SR - 2 timmar sedan

MSB: Olyckan i Östersund får inte hända igen

Efter P1-programmet Kalibers granskning som visar att det kan finnas stora säkerhetsrisker i många av landets kommuner med bortglömda sprängförråd, så kallade sprängkistor, ska nu en riktad informationskampanj göras.Bakom initiativet står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och kampanjen görs tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR.”Finns det bortglömda sprängkistor som står omärkta och som man inte känner till så är naturligtvis det inte bra.

SR - 2 timmar sedan

Sveriges första EU-kommissionär är död

Sveriges första EU-kommissionär, socialdemokraten Anita Gradin, har avlidit, berättar familjen för TT. Hon var EU-kommissionär mellan 1995 och 1999 och hade då ansvar för rätts- och inrikesfrågor, däribland invandring och kampen mot bedrägerier.Anita Gradin blev 88 år gammal..

SR - 3 timmar sedan

Ung man skjuten till döds vid skola – en anhållen

I Kalmar sköts en ung man till döds vid Funkaboskolan sent igår kväll. Området har spärrats av och det kan påverka skolans verksamhet idag.Mannen blev det tredje dödsoffret den eskalerande spiral av mord och mordförsök som staden sett de senaste månaderna.

SR - 3 timmar sedan

Efter tidigare okända hål – första dykningen vid Estonias vrak inleds

I dag startar den första av sommarens två undersökningar vid fartyget Estonias vrak.Syftet är i första hand att dokumentera vraket på botten av Östersjön, efter den dokumentär som sändes för två år sedan som visade tidigare okända hål i fartygets styrbordssida. I dag startar en laserscanning av Estonia och senare ska en så kallad fotogrammetri göras.

SR - 4 timmar sedan

Läkare: Smittspridning kan tillta i sommar

Spridningen av virussjukdomen apkoppor kan tillta i sommar då sexuellt överförbara sjukdomar brukar spridas snabbare, säger överläkare Finn Filén på på Södersjukhuset i Stockholm. I fredags klassade regeringen apkoppor som allmänfarlig sjukdom, men de finns inga planer på att införa restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren till Svenska Dagbladet. Hittills har bara en person diagnosticerats med sjukdomen, i Europa handlar det om ett hundratal..

SR - 5 timmar sedan

Scania ror hem rekordorder på ellastbilar

Fordonstillverkaren Scania har rott hem sin hittills största order på ellastbilar, rapporterar Dagens Industri.Det är det svenska logistikföretaget Einride som köper 110 elektriska lastbilar för leverans senare under det här året.Ordern visar att försäljningen av ellastbilar går in i ett nytt skede – från att ha handlat om små affärer till större affärer, säger Fredrik Allard, chef för Scanias satsning på elektrifiering till tidningen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.