SR > Kultur

Monday, 17 January, 05:48

SR - 29 nov 21 kl. 12:10

Maximilian Svensson, 16, debuterar med vintrig bilderbok16-åriga Maximilian Svensson har gjort flera utställningar med sina målningar och han tackar oftast nej till erbjudande om att måla akvareller åt andra, men när blev presenterad för författaren Ester Roxberg tackade han ja.Nu är de aktuella med bilderboken ”Den magiska julkatten” som riktar sig till barn mellan tre och sex år.”Jag har målat väldigt mycket snö och sådana motiv. Med mina bilder och hennes text blir det en magisk julkänsla”, säger Maximilian Svensson..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Svensson, Maximilian Svensson, Ester Roxberg, Den

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Maximilian, Svensson16 , debuterarmed , vintrig, bilderbok

Fler nyheter från SR

SR - 13 timmar sedan

Krav på bemannade skolbibliotek delar partierna

En utredning har föreslagit att det ska bli ett lagkrav att alla landets skolbibliotek ska vara bemannade.Regeringen väntas under januari komma med besked om de går vidare med planerna.Men förslaget har inte stöd hos alla i riksdagen, även om alla partier tycker att skolbiblioteken är viktiga läsfrämjare..

SR - 23 timmar sedan

Barns läsfärdigheter kan påverkas om lyssning konkurrerar ut läsning

Om lyssnandet av ljudböcker konkurrerar ut läsningen kommer det påverka barns förmåga att avkoda text.En ny rapport slog nyligen fast att 9-12-åringar är storkonsumenter av ljudböcker.”När man lyssnar på en bok lär man sig inte att avkoda tecken eller att läsa i rent teknisk mening.

SR - Igår: 16:00

Textilmuseet visar svenskt 1900-talsmode under 50 år

40 klänningar från Boråsföretaget Bröderna Magnussons damkonfektionsindustri visas på Textilmuseets nya fasta utställning.Det är en modeodyssé med fokus på detaljer, som stråveck, plisseringar, handsydda gallerfickor och raffinerade kragar.”Vi vill visa att hållbar kvalitet kan vara en framtidsvision och inspiration för nutida textildesigners och tillverkare”, säger intendent Eva Blomqvist..

SR - Igår: 06:00

Krav på bemannade skolbibliotek kan bli lag

I mitten av januari väntas regeringen besluta om att lägga fram ett nytt lagförslag om att skolbibliotek ska vara bemannade.Sedan 2011 finns en lag om att skolor ska ha bibliotek, men inga krav ställs på att det ska finnas bibliotekarie på plats.”Ett bibliotek kan inte bara vara ett rum med böcker, utan det är verksamheten som sker här som är det viktiga om det ska hända något”, säger Kiki Pettersson, skolbibliotekarie Brandströmska i Göteborg..

SR - Igår: 06:00

Recension: Filmen Luzzu om fiskare på Malta

Filmen ”Luzzu” handlar om fiskare på Malta och är den första filmen från landet som tävlar på internationella filmfestivaler.Huvudrollen som den unge fiskaren Jesmark spelas av en fiskare från Malta som heter Jesmark Scicluna.Det är en arbetarklasskildring med samma värme som vi hittar i Ken Loachs filmer, tycker Kulturnytts recensent Björn Jansson.

SR - Igår: 05:55

Sverige återlämnar inte bronsyxor till Turkiet

Statens museer för världskultur avslår Turkiets begäran om att återlämna fyra bronsyxor från bronsåldern som funnits i Sverige i över 100 år.Enligt beslutet går det inte att säkerställa att bronsyxorna faktiskt är från Turkiet.”Om vi lämnar tillbaka ett föremål till ett annat land vill vi vara säkra på att det är rätt land”, säger Maria Dahlström, intendenten som gjort utredningen..

SR - I förrgår: 17:17

Jokkmokks marknad ställs in

Jokkmokks marknad ställs in 2022, rapporterar tidningen NSD, på grund av den höga risken för smittspridning.För samiska slöjdare är marknaden ett viktigt tillfälle att sälja sina alster och att nätverka med kollegor.”Marknaden är ett av våra viktigaste forum för att kunna sälja”, säger Torild Labba - silverslöjdare..

SR - I förrgår: 17:18

Veckans ord: Lungor

Varje vecka väljer en av kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. Den här veckan säger Jenny Teleman att det är lungor..

SR - I förrgår: 16:57

SVT om inställda melloturnén: Vi måste ta ansvar

SVT meddelade på fredagen att den planerade turnén av Melodifestivalens deltävlingar ställs in.”Jag har aldrig varit med om att göra så omfattande ändringar så snart inpå en premiär någonsin. Men självklart vill vi ta ett ansvar för att inte bidra till en ökad risk för smittspridning, säger Anette Brattström, SVT:s projektledare.

SR - I förrgår: 14:50

Melodifestivalens turné ställs in

Alla deltävlingar kommer att ske från Stockholm, meddelar SVT.Anledningen till att turnén ställs in tre veckor innan start är den ökande smittspridningen.De nya restriktionerna innebär bland annat ett maxtak för besökare på 500 personer..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.