SR > Kultur

Monday, 17 January, 17:15

SR - 29 nov 21 kl. 07:00

Hotade kulturarbetare får fristad i Sverige – men bara i två årSedan 2006 har runt 60 hotade författare, konstnärer, journalister och musiker kommit till Sverige för att söka fristad.Efter två år löper fristadsperioden ut och då ställs fristadskonstnärerna inför en tuff utmaning, menar Karin Hansson som är nationell fristadssamordnare.”Det är klart att det inte är lätt att som frilansande konstnär ometablera sig på två år”, säger Karin Hansson..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Sverige, Karin Hansson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hotade, kulturarbetarefår , fristadi , Sverigemen , barai , två år

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

Så kan kryptokonsten revolutionera musikindustrin

Kryptokonsten – konst som bara finns digitalt – öppnar nya vägar för artisters kontroll över sina verk och kan komma att revolutionera musikindustrin.Det säger Ametist Azordegan, grundare av plattformen Din musikbusiness, om den hajpade NFT-tekniken som hon tror är mer än bara en fluga.”Den förflyttar på sikt makten till enskilda upphovsrättsinnehavare”, säger hon..

SR - 15 minuter sedan

Recension: Ingenstans mitt segel av Ingela Strandberg

Ingela Strandbergs nya diktsamling ”Ingenstans mitt segel” är en varm och sinnlig skildring av en barndomen.Fadern arbetar vid järnvägen och ger diktjaget ett kungarike av stationshus och somrar.Kulturnytts Mikael Timm har läst en diktsamling som fyller själens segel med sommarvind..

SR - 1 timme sedan

Storbritanniens kulturminister vill avskaffa licensavgiften till BBC

Den brittiska regeringen vill förändra tv-licensen som finansierar public service-bolaget BBC.Kulturminister Nadine Dorries har meddelat att avgiften inte får höjas på två år – och att det nuvarande licensavtalet som gäller till 2027 därefter måste ersättas med något annat.Flera har pekat på att det kommer att drabba stora dramaproduktioner som sätter Storbritannien på kartan, medan andra har framhållit den samhällsviktiga betydelsen av journalister som granskar och ställer politiker och myndigheter till svars över hela landet..

SR - 2 timmar sedan

Trafikverket stoppar konstverket ”Evig anställning” i Göteborg

Trafikverket stoppar konstverket ”Evig anställning” vid Korsvägen i Göteborg, rapporterar GP. Konstverket är idébaserat och pengarna som verket kostar skulle gå till en stiftelse som genom avkastningar skulle betala en livslång anställning för en person.Men finansiering strider mot kapitalförsörjningsförordningen och Trafikverket har inte lyckats hitta en annan typ av finansiering..

SR - 2 timmar sedan

Regeringen avsätter 60 miljoner nya till kulturen

Regeringen avsätter 60 miljoner nya till kulturen, meddelade finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff undermåndagen.Pengarna ingår i årets första extra ändringsbudget och bland annat föreslås en förlängning av evenemangsstödet..

SR - 3 timmar sedan

Museum stämmer konstnären som tog pengarna och ställde ut tom ram

I oktober 2021 fick den danska konstnären Jens Haaning låna pengar av Kunstens museum i Aalborg, men i stället för ett ett traditionellt verk fick museet tomma ramar och Haaning tog pengarna för egen del. Han kallar verket för ”Take the money and run” – ta pengarna och spring.Pengarna skulle återlämnats till museet senast på söndagen, men så har inte skett och Haaning har sagt att han inte tänker lämna tillbaka dem.

SR - 6 timmar sedan

Dree Low slutar med musiken

Den prisbelönte rapparen Salah ”Dree Low” Abdulle väljer att avsluta sin karriär.Det meddelande han själv på Instagram där han skriver att han gör det för att fokusera på det som är bättre.Beskedet kommer efter att delar av Dree Lows musik plötsligt försvunnit från plattformar som Youtube och Spotify under förra veckan..

SR - 10 timmar sedan

Skansen petar ner Vasamuseet som mest besökta

Skansen var 2021 års mest besökta museum och petar ner Vasamuseet från förstaplatsen – som har förlorat 80 procent av sina besökare under pandemin.För landets museer totalt innebar 2021 en liten återhämtning för de fysiska besöken, enligt en färsk rapport från branschorganisationen Sveriges museer.Men de 9,4 miljoner fysiska besöken under året innebär ändå nästan en halvering jämfört med 2019..

SR - 11 timmar sedan

Filmade ”The alpinist” innan klättraren Marc-Andre Leclerc dog i lavin

I dokumentärfilmen ”The alpinist”, regisserad av Peter Mortimer och Nick Rosen, följer ett filmteam bergsklättraren Marc-Andre Leclerc som tar sig an omöjliga berg ensam och utan säkerhetslinor.Filmen skildrar både frihetens lyckorus – och dess konsekvenser: Marc-Andre Leclerc dog i en lavin, 26 år gammal.”Han gjorde det bara för sig själv och det ville jag förstå och det ville jag dela”, säger regissören Peter Mortimer..

SR - Igår: 16:00

Krav på bemannade skolbibliotek delar partierna

En utredning har föreslagit att det ska bli ett lagkrav att alla landets skolbibliotek ska vara bemannade.Regeringen väntas under januari komma med besked om de går vidare med planerna.Men förslaget har inte stöd hos alla i riksdagen, även om alla partier tycker att skolbiblioteken är viktiga läsfrämjare..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.