Råvarumarknaden > Ekonomi

Thursday, 02 December, 17:33

Råvarumarknaden - 16 okt 21 kl. 20:19

Australien översvämmas av avokados efter rekordskördar
Australien översvämmas av avokados efter rekordskördar och månaders lock down som har hållit folk borta från cafébruncher. Överutbudet av avokado driver priserna genom golvet och tvingar bönderna att låta frukten ruttna. Samtidigt väntas avokadoproduktionen i Australien öka med 30 000 ton nästa år. Industrin säger att överutbud är det största problemet
Produktionen har fördubblats under det senaste decenniet när bönderna utnyttjar landets aptit för frukten, vilket har fått priserna att falla och mindre producenter att gå med förlust. I dag kostar en avokado runt en australiensisk dollar styck (cirka 6,46 SEK) i livsmedelsaffärerna.
Läs mer på Råvarumarknaden
Läs mer om:
Australien, SEK, Avocados Australia, Råvarumarknaden

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Australien, översvämmasav , avokadosefter , rekordskördar

Fler nyheter från Råvarumarknaden

Råvarumarknaden - 18 timmar sedan

USA adderar nickel och zink till listan på kritiska mineraler

Foto: James St. John Nickel och zink anses nu vara kritiska mineraler av USA. US Geological Survey (USGS) föreslår att båda metallerna ska inkluderas i den omarbetade listan över kritiska mineraler.

Råvarumarknaden - Igår: 10:51

Vilken påverkan har inflationen på guldpriset?

Det är nog få som har missat att vi i dag har en inflation i både Sverige och Europa igen. I Sverige ligger denna nu på 3,1 procent, i Europa på 4,1 procent medan den ligger på höga 6,2 procent i USA, alla siffror på årsbasis. I USA nådde inflationen sin högsta nivå på mer än 30 år, och guldet svarade med att spränga genom den tidigare motståndsnivån på 1 835 dollar per troy ounce den 10 november 2021.

Råvarumarknaden - Igår: 09:57

Höga bränslepriser och låg vindkraftsproduktion driver upp elpriset

Låg vindkraftsproduktion, tillfällig isläggning på de större älvarna i norr, höga bränslepriser i Europa samt högre efterfrågan på el har sammantaget bidragit till högre elpriser. Under december förväntas dock elpriset att stabiliseras när vattenkraften producerar på normal kapacitet igen. Jonas Stenbeck, Vattenfall Mer nederbörd i områden med vattenkraft har inneburit en återhämtning i den hydrologiska balansen.

Råvarumarknaden - 28 nov 21 kl. 12:19

Kommer guldet att handlas över 1 800 dollar?

Efter att ha nått en rekordnivå på över 2 000 USD per troy ounce i augusti 2020, sjönk guldpriserna stadigt under fjolårets fjärde kvartal. Under större delen av 2021 har guld försökt återta dessa rekordnivåer utan framgång, även om det började året på 1 900 dollar per ounce. Förväntningar på räntehöjningar och monetära åtstramningar från den amerikanska centralbanken (Fed) samt de ekonomiska effekterna av covid-19-pandemin har lagt locket på prisuppgångar och hållit guld i en intervallbunden handel på 1 800 USD-nivån.

Råvarumarknaden - 28 nov 21 kl. 12:02

Tennpriset stiger till över 40 000 USD efter utspel från Jakarta

Indonesien kan komma att stoppa tennexporten 2024 som en del av dess ambitioner att locka investeringar till bearbetning och tillverkning i den asiatiska nationen, sa president Joko Widodo på onsdagen. Nyheten skickade metallen, som används flitigt inom elektroniksektorn, till en nytt rekordnivå med tremånaderskontraktet som toppade 40 000 dollar per ton för första gången någonsin. Direkt leverans av tenn har handlats till oöverträffade premier på mer än 1 000 dollar per ton i år, vilket tyder på allvarliga leveransbrister på kontantmarknaden.

Råvarumarknaden - 24 nov 21 kl. 22:44

BSE lanserar mandelterminskontrakt

Börsen BSE i Indien lanserade under juni 2020 ett helt nytt terminskontrakt på råvarumarknaden. Det nya terminskontraktet avser mandelterminskontraktet som fått ett regulatoriskt godkännande från finansinspektionen SEBI. Detta är världens enda tillgängliga derivatkontrakt för handel med mandel.

Råvarumarknaden - 24 nov 21 kl. 20:56

Få mynt erbjuder samma historia som en brittisk sovereign

Den 28 oktober 1489 instruerade Henrik VII sina myntmästare på sitt myntverk att börja producera en ny typ av guldmynt. På den tiden hade det funnits guldmynt i cirkulation i nästan ett och ett halvt sekel, men Henrik VII hade bestämt sig för att det nya myntet skulle vara det största som England sett, i fråga om både valör och storlek. Han bestämde också att det skulle kallas för Sovereign.

Råvarumarknaden - 20 nov 21 kl. 16:55

Brent-oljan tar en paus framöver

Priset på brent-olja tar en paus framöver enligt en teknisk analys gjord av Ingemar Carlsson. I videon går han igenom de olika stöden och motstånden för priset. Inlägget Brent-oljan tar en paus framöver dök först upp på Råvarumarknaden.

Råvarumarknaden - 19 nov 21 kl. 09:47

Nästa vecka kan elpriset bli rekordhögt

Efter några veckor med lite lägre elpriser på ett genomsnitt mellan 40 och 60 öre per kWh, får vi räkna med kraftigt stigande priser under kommande vecka, enligt elbolaget Bixias prisprognos.  Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia De senaste veckorna har dominerats av lågtryck och relativt milt väder för årstiden, men nästa vecka kommer vädret slå om till mer högtrycksbetonat vilket gör att elpriset återigen kommer stiga kraftigt, framför allt i södra Sverige. – Priset på den nordiska elbörsen Nordpool har varit nedåtgående under oktober från toppnoteringarna i september, men börjat stiga igen under november.

Råvarumarknaden - 17 nov 21 kl. 19:40

Ryssland kommer att fastställa spannmålsexportkvot för H1 2022

Ryssland, världens största veteexportör, planerar att fastställa en spannmålsexportkvot för januari-juni 2022, sa landets jordbruksminister Dmitrij Patrushev vid ett regeringsmöte på onsdagen. Ryssland kan också ändra en formel som de använder för att beräkna sin spannmålsexportskatt varje vecka i händelse av betydande ytterligare prisökning på den globala marknaden, tillade han. Inlägget Ryssland kommer att fastställa spannmålsexportkvot för H1 2022 dök först upp på Råvarumarknaden.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.