SR > Kultur

Friday, 22 October, 09:33

SR - 27 sep 21 kl. 14:12

Rysslandskännaren Staffan Skott är dödFörfattaren, journalisten och Rysslandskännaren Staffan Skott har gått bort, 78 år gammal. Dagens nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén beskriver Skott som en viktig inspirationskälla med ett sprudlande språk och uppenbar kärlek för rysk kultur. ”Det som gjorde starkt intryck på mig i hans böcker är Staffans fullständigt oförlåtande inställning till kommunismens brott”, säger Laurén..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Staffan Skott, Rysslandskännaren Staffan Skott, Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén, Skott, Staffans, Laurén

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rysslandskännaren, Staffan, Skottär död

Fler nyheter från SR

SR - 30 minuter sedan

”Einár var en tekniskt skicklig rappare”

Rapparen Einár blev bara 19 år sedan han skjutits till döds natten mellan torsdag och fredag. P3:s musikreporter Tina Mehrafzoon minns en mycket produktiv och mångsidig artist. ”Han var en skicklig rappare.

SR - 1 timme sedan

Fotografen Annika von Hausswolff är en mästare på osäkrade stämningar

Alternativ sekretess heter fotografen Annika von Hausswolffs retrospektiva utställning på Moderna Museet i Stockholm. Annika von Hausswolff var med och förändrade svenskt fotografi på 1990-talet inspirerad av konstnärer som Jeff Wall och Cindy Sherman. På Moderna Museet visas verk från 1989 fram till idag, samt ett personligt urval verk som inspirerat henne och som finns i museets samling..

SR - 3 timmar sedan

Delade meningar om nya Munch

Åsikterna går isär bland norska kritiker, om nya Munchmuseet som öppnar idag..

SR - 3 timmar sedan

Kött och organ blir mattor att hänga på väggen

Konstnären Maja Michaelsdotter Eriksson har väckt internationell uppmärksamhet med sina handtuftade mattliknande verk föreställande kött och inre organ. Nu är hon dubbelt aktuell, med sin första soloutställning på Galleri Misschiefs i Stockholm, och som vinnare av Lauritz konsthantverkspris 2021. ”Jag fascineras av det som ligger på gränsen mellan skönhet och äckel”, berättar konstnären för Kulturnytt i hennes verkstad i Malmö..

SR - 3 timmar sedan

Recension: Bröllop, begravning och dop av Colin Nutley

De två säsongerna av Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop” har fått en uppföljare som film. Många kända skådespelaransikten syns i de två familjerna som skriker, älskar och flätas samman. Kulturnytts recensent Björn Jansson tycker att filmen dräneras på spänning när precis allt skriks eller sägs rakt ut..

SR - 3 timmar sedan

Obegriplig Joyce-bok tog 66 år att översätta

Den modernistiska författaren James Joyce gav ut ”Finnegans likvaka” 1939, men först nu kommer den i svensk översättning. Det tog översättaren Bertil Falk 66 år att färdigställa boken efter att han började 1955. ”Jag håller inte med om att det är ett mästerverk”, säger Bertil Falk..

SR - 3 timmar sedan

Rekvisitavapen var skarpladdat – filmfotograf dog

I USA har en person avlidit under en filminspelning i New Mexiko, uppger polisen i Santa Fe. Fotografen Halyna Hutchins sköts enligt polisen av misstag av ett rekvisitavapen i västernfilmen "Rust", där Alec Baldwin spelar en av huvudrollerna. Det var enligt polisen han som höll i vapnet.

SR - 10 timmar sedan

Världspremiär för Zlatan-filmen i Rom

Filmen ”Jag är Zlatan” hade världspremiär med stående ovationer på Roms filmfestival under torsdagskvällen. Filmen är fritt baserad på boken som David Lagercrantz skrivit efter långa samtal med Zlatan Ibrahimovic. Regissören Jens Sjögren: "Vi har fokuserat på de mer oberättade sidorna av Zlatan som vi inte har fått se förut".

SR - 17 timmar sedan

Kommunförfattare inget nytt – Magnus Utvik har verkat sedan 2018

De senaste dagarna har en livlig debatt om Tranemos nya kommunpoet pågått, men det finns faktiskt liknande projekt på andra platser, Strängnäs kommun blev först ut när de 2018 tog in Magnus Utvik som kommunförfattare och de är mycket nöjda med resultatet. ”Kritiken som fanns då har tystnat helt sedan invånarna sett att vi gör nytta för kommunen”, säger kommunförfattaren Magnus Utvik..

SR - 21 timmar sedan

Ännu fler tas ut i norsk kulturstrejk på måndag

Just nu strejkar 900 kulturarbetare på 15 kulturinstitutioner i Norge och på måndag kan det bli ännu fler. Detta sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inte resulterat i någon överenskommelse under onsdagskvällen. På måndag väntas ytterligare 200 kulturarbetare att tas ut i strejken, som handlar om pensionsvillkor..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.