SR > Kultur

Tuesday, 19 October, 05:03

SR - 21 sep 21 kl. 09:04

Sällsynt förstautgåva av ”Frankenstein” såld – för 11 miljonerEtt sällsynt exemplar av Mary Shelleys klassiska roman ”Frankenstein: eller den moderne Prometeus” har gått under klubban för rekordbelopp. Förstautgåvan trycktes i endast 500 exemplar år 1818 och senast ett ex såldes var 1985. Boken såldes för nära 11 miljoner svenska kronor – ett nytt rekord för ett tryckt verk av en kvinna..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Frankenstein, Mary Shelleys, Prometeus

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sällsynt, förstautgåvaav , Frankenstein, såldför 11 miljoner

Fler nyheter från SR

SR - 11 timmar sedan

Då kommer Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah i svensk översättning

Sedan Abdulrazak Gurnah tilldelades 2021 års Nobelpris i litteratur har det varit oklart hur hans böcker ska ges ut i Sverige. Som Kulturnytt tidigare rapporterat om har förlagets rättigheter till Nobelpristagarens böcker har gått ut. Men nu står det klart att Albert Bonniers förlag ska ge ut böckerna i samarbete med Celanders förlag som tidigare gett ut Abdulrazak Gurnah i Sverige..

SR - 12 timmar sedan

Dator blir redaktör på förlag – ska hitta bästsäljare

Ett bokförlag i Danmark kan bli först i världen med att använda artificiell intelligens, AI, för att bedöma bokmanus och hitta möjliga storsäljare. "Det här betyder att vi får fler och bättre manuskript, och att det arbete som blir kvar (på förlagen) blir roligare", säger förlagsdirektören Eva Götzche till Kulturnytt. I november ska en prototyp av den nya AI-redaktören visas vid bokmässan i Köpenhamn..

SR - 13 timmar sedan

Snipp, Snapp och Mensträsk – märkliga ortsnamn på berättarfestival

Berättarfestivalen i Skellefteå är i år rekordstor med sina 165 programpunkter. Berättelserna trängs på scener i stadens nybyggda kulturhus, men får också plats ute i byarna. En som ska prata är lokalhistoriker Ulf Lundström som dykt ner i ämnet märkliga ortsnamn.

SR - 13 timmar sedan

Abba släpper låt från 1978

Efter ny Abba-musik kommer nu gammal – bandet släpper nämligen låten ”Just a notion”. Den spelades in 1978 och färdigställdes aldrig, men kommer att under fredagen släppas i sin helhet, det meddelar Abba på social medier. De två redan släppta låtarna från Abbas återkomst har legat på topplistorna sedan släppet..

SR - 14 timmar sedan

Tantsnuskroman blir barnförbjuden dockteater

Jackie Collins är känd som tantsnuskromanens okrönta drottning och nu ska hennes debut "The world is full of married men" bli dockteater. Föreställningen är ett samarbete mellan Malmö stadsteater och Malmö dockteater och får premiär 11 december. "Jag vet inte vad det ska bli.

SR - 15 timmar sedan

Prisas för sin jakt på kvinnors glömda operor

Operasällskapet Den andra operan får Stefan Johansson nyinstiftade operastipendium på 100 000 kronor. Operasällskapet, som grundades 2016, arbetar med att finna och uppföra operor av kvinnliga tonsättare. Senaste uppsättningen är "Argenore" av 1700-talsprinsessan Vilhelmina av Bayreuth.

SR - 17 timmar sedan

Lars Noréns skrivmaskin såld för 70.000 kronor

Över 170 av Lars Noréns ägodelar har fått nya ägare efter att de sålts på auktion, Totalt inbringade Noréns saker 2,2 miljoner. Bland föremålen som gått under klubban finns hans elektriska skrivmaskin, som hade ett utropspris på 5 000 kronor, men slutligen såldes för 69 875 kronor..

SR - 17 timmar sedan

Stålmannen får uppdaterat motto

Stålmannen har fått ett nytt, uppdaterat motto. Det gamla ”truth, justice and the american way” – sanning, rättvisa och det amerikanska sättet – har slopats. I stället blir stålmannens nya signum ”sanning, rättvisa och en bättre morgondag”..

SR - 19 timmar sedan

Filmstrejk avblåst – nytt avtal för 40 000 filmarbetare

Den filmarbetarstrejk som skulle ha brutit ut i USA under måndagen blåstes av i helgen, efter att parterna kommit överens om ett nytt avtal. Nu ska de berörda medlemmarna i fackförbundet IATSE rösta om att godkänna förslaget. Förutom höjda löner har en stor del av förhandlingarna handlat om allt för långa arbetsdagar och enligt facket finns nu ett beslut om en daglig viloperiod på tio timmar – utan undantag..

SR - 23 timmar sedan

Recension: Tredje säsongen av Succession på HBO

Nu drar den tredje – men troligen inte sista – akten i den amerikanska familjesagan ”Succession” igång. Serien handlar om vem av barnen som ska ta över mediekonglomeratet efter den åldrade miljardären Logan Roy. Kulturnytts kritiker Emma Engström ser en lysande serie fullbordas i en mörk säsong där huvudpersonerna tvingas att bekänna färg..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.