SR > Kultur

Saturday, 16 October, 04:50

SR - 20 sep 21 kl. 17:44

Nio Picasso-verk skänks för att betala skatteskuldNio verk av Pablo Picasso har lämnats över till de nationella samlingarna i Frankrike. Verken har varit i privat ägo, men nu har ägaren, konstnären Picassos dotter, överlämnat verken till Picassomuseet i Paris som ett sätt att betala av en arvskatt. Det rör sig om sex målningar, två skulpturer och en skissbok som från april nästa år ska visas för allmänheten..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Picasso, Pablo Picasso, Frankrike, Picassos, Picassomuseet, Paris

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nio, Picasso-verk, skänksför att , betala, skatteskuld

Fler nyheter från SR

SR - 13 timmar sedan

Pianisten Zoe Efstathiou skapar musik med leksaker

Pianisten Zoe Efstathiou har en annorlunda metod – hon använder sig av leksaker när hon skapar sin musik. Träpinnar som ingår i sällskapsspel används för att skapa celloliknande toner på pianot. ”Det jag försöker uppnå är att framkalla ett kontemplativt tillstånd hos lyssnaren”, säger Zoe Efstathiou, som är aktuell med en spelning under Stockholm jazz festival..

SR - 13 timmar sedan

Spansk coronabonus för kultur gäller inte tjurfäktning

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har föreslagit en coronacheck på 400 euro till landets 18-åringar som ska kunna användas till inköp av böcker, teater- eller biobesök eller konserter. Förslaget har tagits väl emot, men möter också starkt motstånd från landets tjurfäktare: ”Tjurfäktningarna är en viktig del av det spanska kulturarvet”, säger en Victorino Martín, representant för en av de stora tjurfäktningsorganisationerna i Spanien..

SR - 13 timmar sedan

Recension: The last duel med Adam Driver och Matt Damon

Adam Driver och Matt Damon duellerar om hedern i bioaktuella riddardramat ”The last duel”. Bakgrunden till striden på liv och död är ett övergrepp, en metoo-skandal i 1300-talets riddarmiljö. Kulturnytts recensent Björn Jansson tycker dock att det mer är ett för långt medeltidslajv med hockeyfrillor och onödigt blodigt slut..

SR - 14 timmar sedan

Ramaskri efter musikvideo i katedral

En musikvideo som spelats in i katedralen i spanska Toledo har orsakat ramaskri och tvingat ärkebiskopen att be om ursäkt. Prästen som godkänt säger att texten till låten har ett hoppfullt budskap, som visar att steget från ateism till gudstro är möjligt – ett uttalande som bidragit till att han tvingats avgå. Musikvideon ”Ateo”, som är en duett mellan artisterna C.

SR - 15 timmar sedan

Firar pandemislut med konsert – på spårvagn

Västtrafik vill fira att det återigen är okej att resa kollektivt med en konsert – på en spårvagn. 13 november löser Miriam Bryant, A36, Little Dragon och Jens Lekman biljett för att göra en konsert och publiken i vagnen betalar bara priset för en enkelresa. För den som inte kan vara på plats kommer konserterna att även kunna följas via en livestream..

SR - 15 timmar sedan

Recension: Coldplays album Music of the spheres

Coldplay är tillbaka med ett nytt album: ”Music of the spheres”, producerat av stjärnsvensken Max Martin. Det är en skiva som både blickar ut i rymden och mot de stora arenorna. Anna Rosenström lyssnar och hör bombastiska produktioner och enkla melodier, men som ibland förvandlas till anonymt skval..

SR - 19 timmar sedan

Cher stämmer Sonnys änka

Popstjärnan Cher har stämt änkan efter sin före detta sångarpartner Sonny Bono. Cher hävdar att Sonny Bonos arvingar har brutit mot ett avtal som skulle ge henne hälften av alla hans royaltyintäkter. Enligt stämningen till en domstol i Los Angeles har Cher förlorat ungefär en miljon dollar på det påstådda kontraktsbrottet.

SR - 19 timmar sedan

Tidig hemmainspelning med Fred Åkerström ges ut

Unika inspelningar från vissångaren Fred Åkerströms arkiv ska ges ut framöver. Först ut är en hemmainspelning av Evert Taubes ”Fritjof i Arkadien” från 1962. Dottern CajsaStina Åkerström säger i ett pressmeddelande att det är fantastiskt att kunna sprida nytt ljus över Fred Åkerströms värv mer än 35 år efter hans bortgång.

SR - 22 timmar sedan

Lisa Taddeo: ”Djuret” handlar mer om sorg än sex

Den amerikanska författaren Lisa Taddeo slog igenom 2019 med reportageboken ”Tre kvinnor” och är nu aktuell med sin debutroman ”Djuret”. Boken handlar om Joan som lämnar New York efter att en älskare tagit sitt liv och bosätter sig utanför Los Angeles för att försöka bli av med ensamheten. ”För mig handlar boken mer om förlust och sorg, än vad den handlar om kvinnliga sexualitet eller mäns förtryck”, säger Lisa Taddeo till kulturredaktionens Lisa Bergström..

SR - 22 timmar sedan

Jätteorgel med 9 000 pipor invigs: ”Har en identitet”

Efter tre års installation invigs den nya konserthusorgeln i Göteborgs konserthus. Det är en riktig jättemed 9 000 orgelpipor varav 40 baspipor finns placerade under parkettgolvet. ”Det är en enorm satsning på att nå en orgel som har en identitet och en funktion i vår tid”, säger Hans Davidsson professor i orgel och konstnärlig ledare för Göteborgs internationella orgelakademi..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.