Världen Idag > Nyheter

Tuesday, 21 September, 06:50

Världen Idag - 28 jul 21 kl. 00:00

Bulgariskt maktskifte på väg – rör om i EU:s maktbalansBulgarien sticker ut på flera sätt. Det är ett av de länder i Europa och EU med lägst vaccinationsgrad och samtidigt en av de stater i vår världsdel som minskat mest i befolkning.   Känslan av hopplöshet är utbredd hos många bulgarer, inte minst bland unga. Stor utvandring i denna generation medför låga födelsetal. Från att ha haft 9 miljoner invånare år 1985 är detta land i EU:s sydöstra hörn, medlemmar i EU sedan 2007 då man togs upp tillsammans med Rumänien, numera nere i under 7 miljoner.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
EU, Europa, Rumänien

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bulgariskt, maktskifte, väg, rörom i , EU:s, maktbalans

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 45 minuter sedan

Nytt museum dyker på djupet

Nu slår Vrak, eller Museum of Wrecks, upp portarna på Djurgården i Stockholm. Det nya museet tar med besökarna ner i djupet till de tusentals skeppsvrak som finns på Östersjöns botten..

Världen Idag - 6 timmar sedan

En ingrediens saknas i svensk kristenhet: gudsfruktan.

Från kemin i skolan minns nog många experiment när man tillsatte ett visst grundämne och fick en reaktion. Utan det ämnet hände inget, men med detta hände något. En ingrediens saknas i svensk kristenhet: gudsfruktan.

Världen Idag - 6 timmar sedan

Ingen bör dömas eller frikännas på förhand

Hanif Bali är en provokativ politiker, som ofta uttrycker sig klart problematiskt. Det pågående dramat om anklagelser för olämpligt sexuellt beteende mot en tonårstjej uttrycker dock en annan problematik, och handlar om grundprincipen att ingen ska dömas på förhand. I sociala medier har tonen varit bitvis mycket hård mot såväl Bali som den unga tjejen som anmält honom.

Världen Idag - 6 timmar sedan

Karl Marx var negativ till Darwins evolutionsteori

Karl Marx är en av de mest inflytelserika intellektuella under 1800- och 1900-talen och hans politiska tänkande har inspirerat olika typer av socialistiska och kommunistiska rörelser. Den israeliske statsvetaren Shlomo Avineri har konkluderat ett långt forskarlivs studier av Marx liv och tänkande i en lättillgänglig biografi, Karl Marx: Philosophy and revolution, vilken vänder upp och ner på en hel del av de invanda perspektiven på Marx. Först av allt förankrar Avineri Marx i den judiska kontext där han föddes och som skapade förutsättningarna för hans liv.

Världen Idag - 10 timmar sedan

Oklart om C och V kommer stödja regeringens budget

Varken Centern eller Vänsterpartiet vill säga om regeringens budget, som presenterades på måndagen, räcker för att de ska stödja den i riksdagen. – Det är inte alls någon självklarhet, säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl (C) till TT..

Världen Idag - 14 timmar sedan

Partiernas kyrkovalskampanjer slog tillbaka mot dem själva

Årets kyrkoval såg länge ut att bli en ganska stillsam historia. De sista veckorna höjdes dock temperaturen och nästan alla riksmedier vaknade till inför ett val som de glömt bort men insåg att de nog behövde spegla. Och inte minst satte det politiska valmaskineriet in en ordentlig spurt med annonser och LO-arbetare som ringde upp medlemmar och förklarade att de behövde göra sin plikt och gå ut och rösta rätt – det vill säga rött.

Världen Idag - 16 timmar sedan

Pingstkyrka på Tjörn eldhärjades

Pingstkyrkan Smedjan i Skärhamn på Tjörn eldhärjades på fredagen. Det är ännu oklart vad som orsakat branden. – Mitt i alltihop är vi ändå vid gott mod, säger församlingens pastor Thomas Jonsson..

Världen Idag - 17 timmar sedan

Ytterkanterna och Posk blev stora vinnare i kyrkovalet

Alla tre riksdagspartier som är representerade i kyrkopolitiken backar rejält när resultatet i kyrkovalet nu klarnar, något som tolkas som en protest mot partipolitiken i Svenska kyrkan. Nationalistiska AFS (Alternativ för Sverige) lyckades samtidigt vinna tre mandat i kyrkomötet och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) fördubblar sina mandat..

Världen Idag - 18 timmar sedan

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde för första gången på sju år. – Det är som om kristenhetens hjärta har börjat slå igen, säger läraren Nidaa Abdel Ahad till AFP..

Världen Idag - 18 timmar sedan

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland sju barn, dödades. CIA ska, precis i samband med attacken, ha fått en varning om att det fanns civila på platsen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.