SR > Vetenskap

Tuesday, 27 July, 23:42

SR - 22 jul 21 kl. 06:02

Här är risken för översvämningar störst i SverigeBlir det översvämningar i Sverige är Malmö, Kristianstad, Göteborg, Örebro och Uppsala de städer där flest människor skulle beröras, enligt beräkningar från MSB. 20-25 000 personer på respektive ort beräknas bli berörda av översvämningar vid det högsta beräknade flödet, som forskarna tror kommer inträffa en gång på 100 år. Exakt var skyfallen hamnar är svårt att bedöma, enligt MSB:s naturolycksexpert..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Sverige, Malmö, Uppsala, MSB

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Här är riskenför , översvämningar, störsti , Sverige

Fler nyheter från SR

SR - 14 timmar sedan

Inte bara blommor viktiga för pollinatörer – träd är det också

Det är inte bara blommor som är viktiga för pollinerande insekter även träd är det enligt en studie från Lunds universitet. De undersökte bland annat vilka växter som var viktiga för rödmurarbin. Tidigt blommande lövträd, som ek och lönn, visade sig var väldigt viktiga och bina föredrog ek framför lönn.

SR - 14 timmar sedan

Inte farligt med andra dosen vaccin om du fått allergisk reaktion av första

Uppemot 2 procent av alla som tagit Pfizer/Biontech eller Modernas vaccin får någon form av allergisk reaktion. I den lilla studien ingick nästan 160 som fick två doser vaccin, där de efter första dosen hade fått allergiska reaktioner och 19 personer i studien hade fått en allergisk chock vid första dosen. Men alla klarade den andra dosen bra och bara 20 procent fick mycket milda allergiska reaktioner vid andra dosen.

SR - 17 timmar sedan

Lyckad återplantering av flodpärlmusslor utanför Göteborg

Flodpärlmusslan som renar rinnande vatten har funnits i Sverige sedan urminnes tider, men på grund av bland annat ett intensivt pärlfiske, och ett allt mer intensivt jord- och skogsbruk har musslorna minskat drastiskt de senaste hundra åren. Nu har levande musslor från återplantering av flodpärlmussla hittats för första gången i bäckar utanför Göteborg. Enligt Håkan Söderberg, koordinator för nationella åtgärdsprogrammet för flodpärlmussla ger detta hopp om att metoden med att infektera öringar med mussellarver kan fungerade på fler platser i landet..

SR - 17 timmar sedan

Snart kan alla PFAS-ämnen förbjudas i EU

Kemikalieinspektionen och fyra andra europeiska myndigheter har lämnat in en avsiktsförklaring till EU:s kemikaliemyndighet om att förbjuda alla PFAS-kemikalier. Ämnena är smuts- fett och vattenavstötande, har ett brett användnignsområde men är extremt svårnedbrytbara. För vissa av dem känner man till miljö- och hälsorisker, för andra är de okända.

SR - Igår: 08:02

Giftförorenade länder drabbas även av klimatförändringarna

De länder som löper störst risk att drabbas av klimatförändringar visade sig oftast även vara högriskländer vad gäller giftföroreningar, enligt en studie i PLOS ONE. Bland de mest utsatta finns främst låginkomstländer i Afrika och Sydostasien som hyser två tredjedelar av världens befolkning. Politiska strukturer och utländska företag som utnyttjar svag miljölagstiftning förvärrar riskerna..

SR - Igår: 07:17

Omställning till förnybart ökar energijobben

Enligt en analys publicerad i tidskriften One Earth skulle en omställning för att klara tvågradersmålet globalt skapa 8 miljoner fler jobb inom energisektorn till 2050. Dramatiska minskningar av jobb inom fossil bränsleutvinning skulle enligt modelleringarna mer än kompenseras av nya jobb kring förnybar energi. Indien lyfts fram som ett gott exempel vad gäller satsningar på den förnybara energisektorn..

SR - Igår: 06:00

Forskare har tagit fram svarta vinbär som är mindre sura

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp har lyckats få fram svarta vinbär som bara är hälften så sura som dagens. Att få ner syrligheten har tagit femton år, men de nya sorterna bygger också på arbete sedan 70-talet med att få motståndskraft mot besvärliga virus. Sorten Balsgård Martin är klar för uppförökning i plantskolor, och bör finnas i handeln om ett par år..

SR - Igår: 06:00

Ett steg närmre att förstå gåtan om Mars magnetfält

I en studie i tidskriften Science har Marslandaren kunna hjälpa forskare att förstå hur Mars kärna ser ut. Den utgör ungefär hälften av planetens diameter och består av bland annat flytande järn. Att kärnan består av flytande järn stödjer teorin om att Mars haft ett magnetfält för flera miljarder år sedan.

SR - 23 jul 21 kl. 08:45

Smarta fåglar fixar käk med social inlärning

Papegojfågeln kakadua kan lära sig olika tricks av att studera sina artfränder. I Australien har man för första gången visat att den landsspecifika fågeln lär sig av varandra när det gäller unika tekniker som att öppna soptunnor för att komma åt mat. Forskningen, som nu publiceras i tidskriften Science, startade efter att en av forskarna lyckats filma en kakadua som öppnar locket på en soptunna med hjälp näbb och en fot..

SR - 23 jul 21 kl. 07:05

Nu börjar uppdraget att hämta hem sten från Mars

Nu är det bestämt att Nasas robotbil Perseverance är redo att borra upp sitt första av cirka 40 stenprov från Mars yta. Det ska ske inom de närmsta två veckorna och syftet är bland annat att leta efter spår av tidigare liv. Planen är att en annan rymdfarkost sedan ska åka och hämta proverna till jorden så att de kan analyseras här..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.