SR > Kultur

Tuesday, 03 August, 19:15

SR - 20 nov 20 kl. 18:23

Artisten och presidentkandidaten Bobi Wine släppt mot borgen i UgandaBobi Wine greps tidigare i veckan och flera av hans anhängare har dödats i protester mot gripandet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Bobi Wine, Uganda, Wine

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Artistenoch , presidentkandidaten, Bobi, Wine, släpptmot , borgeni , Uganda

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Nyhetsbyråer går samman med Twitter – ska motverka fejknyheter

Twitter inleder ett samarbete med nyhetsbyråerna Reuters och AP med förhoppningen att motverka spridningen av felaktig information vid stora nyhetshändelser. Tanken är att Twitter vid stora nyhetshändelser ska samarbeta med nyhetsbyråerna och låta deras rapportering få utrymme – dels i Twitters flöde, dels som bilagor till individuella poster som rör själva nyhetshändelsen. Det är första gången som Twitter formellt samarbetar med nyhetsorganisationer..

SR - 3 timmar sedan

Krav på vaccinsintyg på svenska filminspelningar i höst

I USA inför filmbranschen krav på att skådespelare och filmarbetare ska vara vaccinerade. Jan Blomgren på branschorganisationen Film- och tv-producenterna menar att branschen i höst kommer att ställa krav på vaccinationsintyg för personal på inspelningsplatser i Sverige. ”Vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig, men vi kommer att ställa krav inför anställningar”, säger han..

SR - 4 timmar sedan

En av Hongkongs mest kända konstnärer flyr landet

En av Hongkongs mest kända konstnärer och dissidenter, Kacey Wong, lämnar Hongkong för Taiwan av politiska skäl och har hänvisat till det krympande utrymmet för konstnärlig frihet. Wong mest känd för sin aktivistiska och politiska bildkonst, men har också gjort performanceverk. Bakgrunden handlar om Hongkongs nya säkerhetslag, där bland annat har filmcensuren skärpts, flera böcker har plockats bort från bokhandlarnas hyllor och kulturutövare och journalister har gripits – däribland helt nyligen sångaren Anthony Wong..

SR - 4 timmar sedan

Recension: Karelen av Pia Koskela

I boken ”Karelen” blandar Pia Koskela fakta med känslor; blekta släktfoton med tuschteckningar och kartor, faktarutor och pilar med rena seriestrippar i en spretig collageteknik. Resultatet blir en välsmakande gröt som binder ihop den spretiga historien om två krig, barndomsminnen med den svenska medelklassmänniskans insikter om sin finsk-ryska bakgrund. Kulturnytts Jenny Teleman har läst en eklektisk bok om Karelens historia..

SR - 7 timmar sedan

Fejkat Cormac McCarthy-konto verifierades av Twitter

Ett konto som tycks tillhöra den amerikanska författaren Cormac McCarthy har gjort succé på Twitter och även verifierats av plattformen som äkta – trots att det är fejk. En talesperson från Twitter säger att kontot verifierades av misstag och att den blå pricken som visar att det är äkta plockats bort. ”Det är uppenbarligen inte han”, kommenterar agenten till den 88-årige författaren som bland annat skrivit dystopin ”Vägen” och enligt uppgift inte äger en dator..

SR - 13 timmar sedan

Konstnärer och aktivister kritiska mot Instagrams nya filter

Konstnärer och aktivister är oroliga för hur Instagrams nya filter mot känsligt innehåll kommer att slå mot deras konton. Enligt appen ska filtret minska mängden bilder som kan anses våldsamma eller sexuellt utmanande, men de Kulturnytt pratat med är rädda för att det i stället kommer att censurera konst och normbrytande bilder av kvinnokroppen. ”Jag är orolig för att hela mitt konto och det jag jobbar för ska tas bort”, säger kroppsaktivisten Nikki Svärdsén..

SR - 13 timmar sedan

Sommartipset: Skulpturerna på Landsort gör comeback

23 skulpturutställningar kring Landsorts fyr på Stockholms skärgårds sydligaste ö Öja hann Arthur Hultling med innan han 2016 lämnade jordelivet, 90 år gammal. Flera skulpturer står där permanent och nu, fem år senare, genomför familjen och andra öbor en jubileumsutställning, 30 år med skulpturer på Öja, en välfylld promenadväg kring hamnarna och fyren. Curators är Arthurs fru Birgitta och sonen Claes Hultling.

SR - Igår: 18:00

Små förlag kritiska mot Adlibris nya krav

I höst kan det bli svårare att hitta böcker från små förlag på landets största nätbokhandel, Adlibris, när företaget kräver att alla förlag som vill sälja via dem använder sig av en extern distributör. Alexandra Nedstam, ordförande i Nordiska oberoende förlags förening, är starkt kritisk och menar att detta hotar den litterära mångfalden i Sverige. Men Adlibirs menar att det i dag inte är ekonomiskt hållbart: ”Dels går vi back på det, dels är vi måna om att hitta smidiga lösningar som funkar för båda parter”, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris..

SR - Igår: 17:44

Stockholm pride tillbaka med en ny regnbågsmarknad

Under måndagen började Stockholm pride, som även i år får nöja sig med en digital prideparad medan övriga evenemang kommer att finnas både att ta del på plats med nuvarande restriktioner och via länk. Nytt för i år är regnbågsmarknaden ”Pride fair” med olika utställare som bland annat visar upp konst, böcker och utsmyckningar. ”Vi har inte riktigt haft en plattform där vi har kunnat visa upp allt fantastiskt som skapas i vårt community”, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm pride..

SR - Igår: 17:33

Prodemokratisk sångare gripen i Hongkong efter framträdande

Den pro-demokratiska sångaren och aktivisten Anthony Wong har gripits i Hongkong, anklagad för korruption, det rapporterar Reuters. Sångaren anklagas för att ha framfört två låtar under den politiska kampanjen för den prodemokratiska kandidaten Au Nok-Hin 2018, och för att ha uppmanat att rösta på honom. Anklagelserna ses av kritiker som ett led i säkerhetspolisens hårdare tag mot dissidenter, med hjälp av bland annat Hongkongs nya säkerhetslag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.