SR > Vetenskap

Tuesday, 15 June, 17:04

SR - 31 jul 20 kl. 07:00

Här finns bästa vyn över stjärnhimlenDen plats på jorden som är allra bäst för stjärnskådning ligger ungefär mitt på Antarktis, enligt kinesiska forskare..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Antarktis

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Här finns bästa vynöver , stjärnhimlen

Fler nyheter från SR

SR - 8 timmar sedan

Musspermier klarade sig från kosmisk strålning

Att kosmisk strålning skulle kunna påverka vår förmåga att skaffa barn och skada DNA:t så att nya mutationer uppstår har länge oroat forskare, men det verkar inte vara fallet, i alla fall inte för möss, enligt en ny studie i Science Advances. Forskarna skickade upp musspermier till den internationella rymdstationen, ISS, där de låg nedfrysta i nästan sex år. Forskarna har även undersökt rymdmusungarnas DNA och inte sett några tecken på genetiska mutationer..

SR - 11 timmar sedan

Antisemitism och rasism ökade under pandemin

En ny rapport från EU-kommissionen beskriver en ökning av antisemitism och annan rasism i kölvattnet av covid-19-pandemin. Ökningen har framförallt skett på nätet och i sociala medier och ett nytt fenomen är något som kallas för zoombombing där någon eller några kapar en videokonferens. Bara i USA har man under 2020 dokumenterat 196 sådana här kapningar varav 114 riktade sig mot judiska institutioner eller sammankomster..

SR - 11 timmar sedan

Stora vinster att hämta i fossilfri matlagning

Världsbankens energifond har det senaste året satsat på att fler ska kunna laga mat fossilfritt i fattiga länder. Runt fyra miljoner människor beräknas dö varje år av hälsoproblem orsakade av luftföroreningar från ved- och koleldningen i köket. "Traditionell matlagning går ut på att man samlar ved eller kvistar och grenar ute i naturen, och att man förbränner dem i en liten eld.

SR - Igår: 12:45

Bakterie effektivt mot myggburen sjukdom

En bakterie har visat sig vara effektiv i kampen mot den influensaliknande, myggburna och tropiska sjukdomen denguefeber, enligt en ny studie i New England Journal. Sjukdomen skördar varje år tusentals människoliv. I studien infekterades fem miljoner myggägg med bakterien Wolbachia som förhindrar denguefeberviruset att föröka sig i myggorna..

SR - Igår: 12:41

Många coronarelaterade sjukskrivningar utdragna

Enligt en ny studie från Göteborgs universitet var många covid-relaterade sjukskrivningar utdragna under pandemins första våg från mars till augusti, då nästan 12 000 personer fick sjukpenning för covid-19. Snittiden hemma låg på 35 dagar men drygt 13 procent var sjukskrivna i mer än tre månader - och definierades därför med långcovid. Men forskarna fann det starkast sambandet mellan att ha vårdats på sjukhus för covid-19 och lång sjukskrivning..

SR - Igår: 10:15

Ny metod ska få sillen att hålla längre

Forskare vid Chalmers tekniska universitet har nu utvecklat en metod så att mer sill kan tas tillvara. Knappt 50 procent av all sill som fiskas blir faktiskt människomat, resten blir djurfoder eller slängs. Men genom en antioxidantlösning har forskarna fått fisken att hålla betydligt längre..

SR - Igår: 06:00

Mördarsnigelns nya fiende

Ett nytt sätt att bekämpa mördarsniglar är med hjälp av hundar. I år ser det ut att bli gott om spanska skogssniglar - som i folkmun ofta kallas mördarsniglar. Men det är nu på försommaren - innan de hinner lägga ägg - som det finns störst möjligheter att minska antalet sniglar..

SR - Igår: 06:00

Ny bisfenol kan påverka barns kognitiva utveckling

Forskning pekar på ett samband mellan bisfenol F och lägre kognitiv förmåga hos barn. De senaste åren har plastkemikalien BPA, eller bisfenol A, fasats ut efter att forskning visat att den har negativa hälsoeffekter, men istället har den ersatts av andra bisfenoler. Forskningen bygger på data från cirka 800 gravida kvinnor mätt halterna av olika kemikalier i deras urin – och sedan, 7 år senare, mätt kognitiv förmåga hos deras barn genom ett standardiserat test..

SR - 11 jun 21 kl. 11:18

Oväntat många har fått vaccinbiverkning i USA

I USA har fler unga män än väntat har fått hjärtmuskelinflammation efter att ha vaccinerats med mRNA-vaccin, det meddelar landets smittskyddsmyndighet. Biverkningen är dock mycket ovanlig. Av sammanlagt 283 inrapporterade fall står personer mellan 12 och 24 år för mer än hälften av fallen av hjärtmuskelinflammation som uppkommit efter vaccinering, trots att åldersgruppen bara står för nio procent av det totala antalet vaccinerade..

SR - 11 jun 21 kl. 11:12

Maorier kan ha varit först på Antarktis

Nya Zeelands ursprungsfolk maorier kan ha varit först till Antarktis – 1 300 år innan ryska och amerikanska upptäcksresande kom till kontinenten, enligt en ny studie. Studien bygger bland annat på berättelser som traditionellt överförs muntligen inom den maoriska kulturen. "Vi har polynesiska berättelser om resor mellan öarna, och om hur Hui Te Rangiora och hans besättning på fartyget Te Ivi O Ateaatt reser in i Antarktis vatten, troligtvis i början av 600-talet", säger forskaren Priscilla Wehi..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.