SR > Vetenskap

Thursday, 06 May, 01:52

SR - 31 jul 20 kl. 07:00

Här finns bästa vyn över stjärnhimlenDen plats på jorden som är allra bäst för stjärnskådning ligger ungefär mitt på Antarktis, enligt kinesiska forskare..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Antarktis

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Här finns bästa vynöver , stjärnhimlen
- 01 jan 70 kl. 01:00

Fler nyheter från SR

SR - 15 timmar sedan

Mikroplast funnet i Vatnajökul

Mikroplaster har för första gången hittats i Europas största glaciär, Vattnajökull på Island. Glaciären ligger långt från ett samhälle så förorening i direkt anslutning till mänsklig aktivitet är inte så trolig, menar forskarna och hävdar att deras fynd stärker teorier om att mikroplaster även kan spridas genom atmosfären. Forskarna pekar dock på att mer forskning behövs för att förstå hur mikroplasters spridning via atmosfären går till..

SR - 16 timmar sedan

Arvsmassan hos ryggradsdjur kartläggs

Den hittills mest noggranna kartläggningen av arvsmassan hos 16 arter av ryggradsdjur presenteras i tidskriften Nature. Resultaten är de första från ett projekt där forskarna en dag hoppas kunna kartlägga arvsmassan hos alla de över 70 000 arter av ryggradsdjur vi känner till. Men det kräver inte bara mycket mer finansiering, utan kan också stöta på etiska hinder när det gäller att samla in DNA från utrotningshotade arter..

SR - 17 timmar sedan

Ny metod för att rena PFAS ur dricksvatten prövas

Nyligen fälldes vattenbolaget i Ronneby för att invånarna där under fler års tid druckit PFAS-förorenat vatten. Ingen plats i Sverige är fri från PFAS-kemikalier – och nya metoder utvecklas för att bättre att kunna rena PFAS ur dricksvatten. I Hammarby sjöstads vattenreningsverk i Stockholmsområdet testas rening av PFAS från vatten med hjälp av elektricitet..

SR - 19 timmar sedan

Tre procent får covid-19 trots vaccination

Tre procent, eller 15 000 personer, av de som har smittats med covid19 i år i Sverige har smittats trots vaccination, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är vanliga är att viruset bryter igenom vaccinet de tre första veckorna efter första dosen. Av de som fått båda doserna vaccin är det 67 personer som har dött i covid19, vilket motsvarar 0,1 promille av vaccinerade i Sverige..

SR - Igår: 06:00

Styr själv över Atlanten

Den femtonde maj är det tänkt att världens första självstyrande båt ska korsa Atlanten. Fartyget har ingen besättning med ombord, men ska bland annat analysera plast i vattnet under överfarten. Tre veckor beräknas resan från brittiska Plymouth till Plymouth på den amerikanska sidan ta..

SR - Igår: 08:31

Vilda djur dödas och hotas i väpnade konflikter

Organisationen IUCN listar 219 arter som råkat illa ut i krigsdrabbade områden. Under inbördeskriget i Rwanda dödades 90 procent av gorillorna i nationalparken Akagara för mat eller byteshandel. Torka och dåliga förutsättningar för jordbruk förvärrar situationen..

SR - Igår: 06:07

Hjärnan krymper oavsett utbildningsgrad

Vår hjärna krymper när vi åldras och volymminskningen går lika fort oavsett om du är högutbildad eller bara har sexårig folkskola, enligt en ny internationell studie. Sedan tidigare finns det teorier om att lång utbildning gör att minskningen går långsammare, men det har det inte funnits några bevis för. Genetik och individuella skillnader påverkar hjärnans åldrande, men även högt blodtryck, stress, hörsel, fysisk inaktivitet, ensamhet och social isolering kan påverka..

SR - Igår: 06:07

Forskare lyfter fram spermieminskning

Hormonstörande ämnen i plast kan vara en viktig orsak bakom en dramatisk nedgång i antalet spermier i mäns sädesvätska, menar forskare. I en ny bok sammanfattar professor Shanna Swan hoten mot fertiliteten, där hon i sin egen forskning kunnat visa att antalet spermier i sädesvätska hos män i västvärlden har minskat med hälften under en 40-årsperiod. En möjlig förklaring är de hormonstörande ämnena, men livsstilsfaktorer kan också påverka, enligt spermieexperten Lars Björndahl..

SR - I förrgår: 13:42

Uppfödning av lejon för jakt i Sydafrika stoppas

I Sydafrika blir det förbjudet att föda upp lejon för troféjakt. Uppskattningsvis finns mellan 8 000-12 000 uppfödda lejon och cirka 3 500 vilda lejon i landet. Beslutet väntas reta upp aktörerna bakom uppfödningsindustrin som omsätter många miljoner medan djurrättsorganisationer uppskattar beslutet..

SR - I förrgår: 11:54

Ny metod att rensa bort mikroplaster

Forskare vid Hongkongs politekniska universitet har presenterat en ny metod för att med hjälp av bakterier rensa bort mikroplaster. En metod som forskarna hoppas ska kunna användas exempelvis för att rena avloppsvatten så att mikroplasterna inte når ut i naturen, där de kan skada växter och djur. Hittills har tekniken bara testats i labbet och nu återstår att se om den även fungerar i större skala..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.