SR > Kultur

Sunday, 23 June, 00:52

SR - 24 maj 24 kl. 12:15

Trasiga instrument skickas utomlands – startar utbildningSebastian Skarp har arbetat med stråkinstrument i 45 år och konstaterar att han och majoriteten av kollegerna närmar sig pensionsålder. För att möta framtidens behov planeras en instrumenttekniker på Göteborgs universitet i samarbete med Kungliga musikaliska akademien. Om utbildningen får resurser så planerar universitetet för 10-12 studenter med årlig intagning..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Skarp, Göteborgs, Kungliga

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Trasiga, instrument, skickas, utomlands, startar, utbildning

Fler nyheter från SR

SR - 9 timmar sedan

Martina Haag prisas i Monte Carlo för regidebuten

Filmen ”Det är något som inte stämmer” är Martina Haags regidebut och bygger på hennes roman med samma namn från 2015.I Rollerna bland andra Alexandra Rapaport och Gustaf Hammarsten. Något svenskt premiärdatum finns ännu inte..

SR - Igår: 05:30

Name the Pet gör underbart allvarlig danspop

Hanna Brandén släpper sitt fjärde album, Jizz Jazz, under artistnamnet Name the Pet. Texterna handlar om barnlängtan och att bli förälder. Musiken har mer live-känsla än hennes tidigare, och kulturnytts recensent kallar den ”underbart befriad från all tillkämpad dansgolvs-glädje.

SR - Igår: 05:30

Premiär för övernaturlig klassiker: ”Mumma för en regissör”

I värmländska Sunne är det nu premiär för ”Herr Arnes penningar” på Västanå teater - författaren Selma Lagerlöfs egen favorit.”Hon tycker att den är mest hel och har bäst dramaturgi”, säger regissören Leif Stinnerbom..

SR - I förrgår: 18:00

Indiska författaren riskerar åtal — yttrandefriheten pressad

Den indiska Bookerprisbelönta författaren Arundhati Roy riskerar att åtalas under Indiens stränga anti-terrorlagar.Detta för uttalanden hon gjorde för 14 år sedan.Hör Sveriges Radios korrespondent Naila Saleem om anklagelserna..

SR - I förrgår: 16:30

Allt mindre kultur i lokalpressen: ”Det är känsligt”

Fyra av tio lokaltidningar har dragit ned på sin kulturbevakning de senaste fem åren, enligt en kartläggning av tidningen Journalisten. Piteå-Tidningen är en av dem, och står sedan fyra år tillbaka helt utan kulturredaktör. ”Det är klart att det är känsligt”, säger tidningens chefredaktör Mari Gustafsson.

SR - I förrgår: 15:46

Armlängds avstånd lyfts igen – kritik mot kulturborgarråd

Frågan om armlängds avstånd till kulturen har aktualiserats efter att Stockholms kulturborgarråd Torun Boucher (V) ifrågasatt sammansättningen av en debattpanel på Kulturhuset Stadsteatern, enligt mejlväxling som tidningen Kvartal har begärt ut.Vid kommunfullmäktige i veckan fick vänsterpartisten också kritik av oppositionen för sin inblandning. Kulturborgarrådet avböjer att kommentera frågan för Kulturnytt.

SR - I förrgår: 13:14

Sällsynt Harry Potter-bok såld för mer än halv miljon

En sällsynt förstautgåva av ”Harry Potter och de vises sten” från 1997 har gått under klubban på ett auktionshus i skotska Edinburgh.Slutpriset blev strax över 45 000 pund, vilket motsvarar 600 000 svenska kronor.Boken trycktes i denna första upplaga bara i 500 exemplar eftersom förlaget var osäkert på dess potential..

SR - I förrgår: 07:00

Hyllad skejtpark i konsthallen: ”Ska kunna slås sönder”

Sommarens stora utställning på Malmö konsthall, ”Event Horizon Malmö”, går att klättra och åka skateboard i.Bakom den kritikerhyllade och skejtbara skulpturen i trä står den koreanska konstnären Koo Jeong A, som gjort sig berömd för sina skejtparker.”Jag ville göra något man kan röra vid, hoppa på och slå sönder”, säger hen..

SR - I förrgår: 06:30

Recension: ”Brandsommar” av Marit Sahlström

”Brandsommar” är Marit Sahlströms tredje roman. Hon har tidigare bland annat skrivit om en småbarnsmammas sammanbrott i ”Skred” från 2019.Den nya romanen är ett slags klimat-scifi och handlar om ett nära obeboeligt Sverige plågat av torka och skogsbränder och förgiftade marker.

SR - I förrgår: 06:00

Efter olyckan – fuktskadade fotonegativ räddade

I januari 2021 råkade Nordiska museet ut för en vattenläcka och 100 000 värdefulla negativ fuktskadades.Nu presenteras rapporten ”100 000 bildminnen” om hur arbetet med att rädda och digitisera dem gått till.”Vi är väldigt stolta över att ha uppnått det här” säger projektledaren Sara Ellenius..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?Kontakta kontakt@pressen.se för kommunikation eller annonsering.

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.