SR > Kultur

Saturday, 13 April, 02:44

SR - 05 mar 24 kl. 11:19

Kritik mot bokrean: Rysk censur och uråldrigt språkFörlaget Modernista kritiseras för sina reatryck av klassiker i gamla översättningar. Översättarna Alva Dahl och Lars Kleberg pekar på ålderdomligt språk och spår av rysk censur, och menar att de flesta läsare skulle ha lättare att ta till sig en nyöversättning. Kristofer Andersson på förlaget Modernista är menar att man tillgängliggör litteratur även genom äldre översättningar..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Modernista, Alva Dahl, Lars Kleberg, Andersson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kritikmot , bokrean, Rysk, censuroch , uråldrigt, språk

Fler nyheter från SR

SR - 7 timmar sedan

Konst och mosaik upptäckt – här festade de rika i Pompeji

En bankettsal med freskomålningar och mosaikgolv upptäcktes av arkeologer som arbetar i Pompeji.Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska.På målningarna syns bland annat trojanska figurer och guden Apollo..

SR - 9 timmar sedan

Kulturministerns svar: Kritiken mot kulturkanon obegriplig

Kulturminister Parisa Liljestrand svarar på Svenska Akademiens kritik mot arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon.I DN skriver hon bland annat att kritiken saknar grund i hur uppdraget utformats..

SR - 10 timmar sedan

Konstnärer anklagar spelbolag för plagiat i reklam

Helena Byström är en av konstnärerna bakom performanceverket ”City Horses”. Det har framförts sedan 2017 och bär likheter med en aktuell reklamkampanj från ATG.Reklammakarna var, enligt Byström, i kontakt med konstnärerna innan filmen spelades in - men ATG menar att det inte rör sig om ett plagiat.

SR - 11 timmar sedan

Vilks konst kuppades in på Moderna museet – bars hem igen

Ett konstverk av Lars Vilks visades tillfälligt upp på Moderna Museet under fredagen. Några personer hade med sig konstverket in på museet och har publicerat en video av förloppet..

SR - 11 timmar sedan

Swifts musik tillbaka trots växande konflikt med Tiktok

Tiktok-fans runt om i världen kan återigen använda Taylor Swifts musik på plattformen, men fortfarande pågår en konflikt om ersättningsnivåer.”Det är inte orimligt att betala mer till just musik eftersom den är så viktig i verksamheten”, säger Eva Karman Reinhold, ordförande för Svenska oberoende musikproducenter..

SR - 15 timmar sedan

Lego och andra varumärkesord strukna ur ordböcker

Svenska Akademien har gett efter för påtryckningar från företag som Lego och från Svensk Ordbok strukit flera ord som egentligen är varumärken, uppger Språktidningen.”Stora ekonomiska intressen kan stå på spel”, säger Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i ett pressmeddelande..

SR - 20 timmar sedan

Politisk strid om museichef

I Storbritannien tycks det ha varit en politisk strid på högsta nivå om tillsättningen av ny chef för British Museum. Enligt the Guardian hade premiärminister Rishi Sunak krävt att få två chefsnamn som han skulle välja mellan. Fast enligt tidningen gick museets styrelseordförande, den tidigare finansministern George Osbourne, emot premiärministerns vilja.

SR - 21 timmar sedan

Hypnotiserande ljudresa när Little Jinder släpper album

Little Jinder släpper nytt album där lyssnaren bjuds in i en pulserande och hypnotiserande ljudresa.Little Jinder har prisats tidigare med bland annat Grammy och P3 -guld för årets pop.”Romantik på svenska” är hennes åttonde album..

SR - 21 timmar sedan

Rysk arresteringsorder riktas mot exilförfattare

Rysk polis har satt upp den ryska författaren och anti-krigsaktivisten Daria Serenko på sin lista över efterlysta brottslingar. ”Hej till alla från min nya status som efterlyst,” säger hon i ett inslag på sitt Instagramkonto.Daria Serenko senaste bok, ”Jag önskar mitt hem aska”, bygger på dagboksanteckningar från en kortare fängelsevistelse..

SR - 21 timmar sedan

Hisnande scener i Stöld ger liv åt vardag i natur

Ann-Helen Laestadius roman ”Stöld” har blivit film för strömningstjänsten Netflix. Berättelsen om hur tjuvjakt blottlägger konflikter i en sameby, blir också en vacker hyllning till naturen och livet i norr, det tycker vår filmkritiker Emma Engström..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?Kontakta kontakt@pressen.se för kommunikation eller annonsering.

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.