Vetenskaplig

Tuesday, 16 October, 12:08

Nyheter om Vetenskaplig

Sortering: Relevans | Senaste
DN - 18 sep 18 kl. 20:37

Sannolikt fler felaktigt dömda i svenska fängelser

Det finns med största sannolikhet felaktig dömda i Sverige som inte har fått en ny chans. Den slutsatsen dras i en ny Vetenskaplig artikel. Doktoranden Moa Lidén har studerat hur många dömda som har ansökt om resning i Sverige och hur få av dem som lyckas.

DI - 21 sep 18 kl. 14:11

Koboltutvinning i Kongo leder till DNA-skador hos barn

Utvinningen av kobolt i Kongo leder till giftiga utsläpp i utsatta lokala samhällen. Det visar en Vetenskaplig artikel i Nature Sustainability..

Skånskan - 21 sep 18 kl. 08:00

Tes kastad överbord på flottexperiment

Recension FilmFlotten
Manus & regi: Marcus Lindeen
Medverkande: Edna Reves, Eisuke Yamaki, Fé Seymour, Maria Björnstam, Mary Gidley, Rachida Lièvre, Santiago Genovés, Servane ZanottiFlotten är en dokumentär om det ganska märkliga experiment som antropologen och våldsforskaren Santiago Genovés företog sig under 70-talet. Tillsammans med tio utvalda volontärer skulle de på en sju gånger tolv meter stor flotte färdas från Kanarieöarna över Atlanten till Mexico som ett Vetenskapligt forskningsexperiment.
Santiagos mål var att under dessa isolerade och påfrestande former kunna iaktta människans konflikter och våld, hur de uppstår och varför.

Nyteknik - 20 sep 18 kl. 06:00

5 saker du behöver veta om Crispr och patentstriden

Vem har egentligen rätt till patenten för den grundläggande Crispr Cas9-tekniken? Frågan har gett upphov till en utdragen Vetenskaplig patentstrid där ära och enorma summor pengar står på spel..

Jönköpingsnytt - 17 sep 18 kl. 13:45

Så kan du minska din klimatpåverkan

<strong>Invånarna i Jönköpings län släpper genom sin konsumtion ut 3,8 miljoner ton koldioxid per år. Det leder till att 11 miljoner kvadratmeter is smälter i Arktis, enligt en Vetenskaplig studie.</strong>
<strong>– Att äta upp den mat som produceras är ett enkelt sätt att minska sin klimatpåverkan, säger Karl Andersson, vd för nätbutiken Matsmart.

SVT - 13 aug 18 kl. 16:59

Forskare: Kopplingar mellan skatteparadis och miljöförstöring

För första gången kan forskare visa på kopplingen mellan skatteparadis och global miljöförstöring. I en Vetenskaplig artikel slås det fast att 70 procent av alla fiskeföretag i världen som är inblandade i olagligt fiske är, eller har varit, registrerade i skatteparadis..

Supermiljöbloggen - 03 sep 18 kl. 14:47

Fjellner (M): Framgång i klimatpolitiken handlar om utsläppsminskningar

Politik ska bedömas utifrån resultaten – inte utifrån intentionerna. Miljöpartiets klimatpolitik är i praktiken ineffektiv, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M). Sju av åtta klimatförslag i regeringens budget får kritik av Konjunkturinstitutet för att de är ineffektiva.

DI - 23 aug 18 kl. 11:20

Maria Borelius: Omvärlden har blickarna på Sverige

Jag bor sedan 18 år i Storbritannien. Vi svenskar bemöttes till för bara några år sedan med ljusa förtecken. Sverige stod för rent och snyggt, Vetenskaplig tradition, välfärdsstat, dugliga företag och starka kvinnor.

SR - 07 sep 18 kl. 15:35

Ulrika Björkstén: Då kan Sverige glömma ambitionen att ligga i vetenskaplig framkant

Komplicerade migrationsregler tvingar utländska forskare att lämna landet. Det får Vetenskapsradions Ulrika Björkstén att undra hur lång tid det kommer ta att återupprätta förtroendet för Sverige som ett attraktivt studie- och forskningsland..

GöteborgsPosten - 26 aug 18 kl. 12:00

Vetenskaplig podd slår hål på idrottens myter

Varje år lägger svenskarna flera tusen timmar och kanske ännu fler miljoner kronor på idrott. Men hur mycket av verksamheterna bygger egentligen på beprövad erfarenhet och kunskap. Den nystartade podden Wag the Dog vill ta död på myterna inom idrotten..

SR - 03 sep 18 kl. 16:01

Vetenskapsradions poddsamling inför valet 2018: Skola på vetenskaplig grund

Hur kan det kritiserade betygssystemet göras bättre? Används för mycket datorer i skolan? Ska vi ha mer katederundervisning?.

Nyan - 29 aug 18 kl. 13:00

Landskapet sågar snabbrutten

Landskapets tjänstemän har synat Ålands natur och miljös alternativ, snabbrutten, till förnyad skärgårdstrafik. Tjänstemännen sågar förslaget vid fotknölarna. Man menar att det inte är tekniskt genomförbart, att det inte leder till mindre koldioxidutsläpp eller sänker driftskostnaderna.

DN - 08 aug 18 kl. 21:53

Erika Ullberg: ”Det är provocerande att NKS inte är byggt för sjukvård”

Socialdemokraterna lovar att stoppa den kritiserade organisationsmodellen med värdebaserad vård på Karolinska universitetssjukhuset vid ett maktskifte.   – Man måste lyssna på personalen och modellen saknar Vetenskaplig evidens, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd som också lovar mer resurser till akutsjukhusen och mindre privatisering vid ett maktskifte. .

Skånskan - 25 aug 18 kl. 05:00

Grodorna hotas av fängelsebygge

SVEDALA Nybildade partiet Älska Svedala pekar nu med stöd av en egen expertrapport på konflikten i att bygga ett fängelse på naturkänsligt område där framför allt löv- och lökrodans lokaliteter riskeras.– Man måste gå ner i faunan och se vad som händer om man placerar något som är 30 hektar stort i miljön. Det har vi låtit göra, säger Peter Henriksson, pressansvarig och kandidat för nybildade partiet Älska Svedala.

Expressen - 27 jul 18 kl. 13:35

Boken ”Omgiven av idioter” kallas bluff

Boken ”Omgiven av idioter” har sålt mer än en halv miljon exemplar. Nu anklagas samma bok för också ha lurat en halv miljon människor. Magasinet Filter granskar boken och menar att den inte är ”mer Vetenskaplig än ett horoskop”.

Expressen - 29 jul 18 kl. 20:46

Psykologernas kritik mot ”Omgiven av idioter”

Bästsäljaren "Omgiven av idioter" har ankagats av flera psykologer för att förespråka ett personlighetstest som är utdaterat och saknar Vetenskaplig grund. Samtidigt är metoden populär i framför allt i rekryteringsprocesser. – Det är lätt att förstå och är lätt att ta till sig, säger Jenny Sandén, marknadschef på Roi Rekrytering.

DN - 17 aug 18 kl. 10:33

”Forskningen visar att de nya medicinerna har låg verkningsgrad”

SLUTREPLIK DN DEBATT 11/8. Anders Blanck, vd för LIF, skriver i sin replik att det är svårt att förhålla sig till de data vi publicerat då vi ännu inte publicerat dem i någon Vetenskaplig tidskrift. Det är lite överraskande och borde inte skymma huvudproblemet eftersom liknande data finns i nästan alla studier som publicerats och som legat till grund för godkännanden av nya ”målinriktade” läkemedel där det finns prediktiva markörer, skriver fem företrädare för cancervården..

YLE - 27 aug 18 kl. 11:32

Jyväskylä universitet: Laura Huhtasaaris pro gradu bryter mot god vetenskaplig praxis

Laura Huhtasaaris (Sannf) pro graduavhandling bryter mot god Vetenskaplig praxis på ett betydande sätt konstaterar rektor för Jyväskylä universitet..

DN - 01 aug 18 kl. 11:58

"Lobbyismen segrade över vetenskapen"

REPLIK DN Debatt 28/7. EU-domstolens beslut strider både mot Vetenskaplig logik och sunt förnuft, två föremål som är exakt likadana är förstås lika mycket/lite riskabla, skriver Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi..

Skånskan - 25 jul 18 kl. 14:00

Skrämmande lätt att få fejkartiklar publicerade

Oseriösa eller skrupelfria forskare kan enkelt få artiklar publicerade i fusktidskrifter, helt utan hänsyn till om forskningen är seriös eller bluff. Detta enligt en granskning gjord av teamet bakom Panamapappren. Reportrar från 18 länder analyserade 175.

Expressen - 30 jun 18 kl. 21:17

Nobelpristagaren Arvid Carlsson död

Nobelpristagaren Arvid Carlsson har gått ur tiden, vid 95-års ålder.Han mottog Nobelpriset i medicin år 2000 för sitt arbete kring Parkinsons sjukdom och sina upptäckter rörande signalöverföring i nervsystemet.– Han var en Vetenskaplig gigant och är en av de mer välförtjänta Nobelpristagare som funnits, säger vännen och kollegan Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet..

SmålandsPosten - 15 jul 18 kl. 13:55

Begränsad tillgång till gratis tolk främjar inte integrationen

Oliver Rosengrens (M) förslag att stoppa möjligheten till gratis tolk för personer med migrationserfarenheter som redan har läst klart SFI går stick i stäv med Vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet, skriver Jesper Johansson vid Linnéuniversitetet..

DN - 27 jul 18 kl. 21:00

"Jordbruksforskningen styrs alltmer av idéer utan vetenskaplig grund"

DN DEBATT 28/7. EU-domstolens beslut i veckan angående genetiskt modifierade växter är ytterligare ett exempel på att jordbruksforskningens inriktning och tillämpningar alltmer styrs av idéer som omhuldas av miljörörelser, men som saknar Vetenskaplig förankring, skriver Jens Sundström, docent i växtfysiologi och Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi..

Dagens PS - 17 jul 18 kl. 10:46

Good News: AI kommer att skapa fler jobb

Artificiell intelligens har förutspåtts ta bort jobbmöjligheter, men en ny rapport från konsultfirman PWC visar på motsatsen. Vissa sektorer som tillverkning och transport kommer att påverkas negativt men nya jobbmöjligheter väntas skapas inom hälsovård och utbildning, enligt analysen. PWC har tittat på Storbritannien där AI förutspås ersätta 38 procent av arbetstillfällen inom transportsektorn respektive 30 procent inom tillverkningssektorn.

YLE - 27 aug 18 kl. 11:32

Jyväskylä universitet: Laura Huhtasaaris pro gradu bryter mod god vetenskaplig praxis

Laura Huhtasaaris (Sannf) pro graduavhandling bryter mot god Vetenskaplig praxis på ett betydande sätt konstaterar rektor för Jyväskylä universitet..

DN - 14 apr 18 kl. 21:00

”Hyfs och kunskap krävs i ­debatten om flyg och klimat”

DN DEBATT 15/4. I debatten om flygets klimatpåverkan förekommer ofta argument som är ofullständiga, missriktade eller felaktiga. Vi som universitet tar ställning för en hållbar framtid utifrån fakta baserade på Vetenskaplig grund.

PrivataAffärer - 06 jun 18 kl. 21:45

Hernhag: Turerna kring Dr Sannas är rena dokusåpan

Dr Sannas produkter är framtagna i eget laboratorium av inte bara en näringsterapeut, en doktor i immunologi och en hudläkare utan även en homeopat. Homeopati ger enligt många studier i bästa fall en placeboeffekt och är utan större Vetenskaplig uppbackning. Motsvarande kan sägas om grundaren och styrelseordförande Sanna Ehdins råd från 2015 att hennes hälsosåpa inte bara fungerar att ha i badvattnet utan även går att dricka om man späder ut det med lite vatten.

GöteborgsPosten - 04 jun 18 kl. 14:02

Annelie Pompe: "Konsten att vara bekväm i bikini"

"En Vetenskaplig studie visar att vi som lever nära naturen eller tillbringar tid där är mer bekväma med våra kroppar", skriver Annelie Pompe i sin vardagskrönika..

NSD - 29 maj 18 kl. 11:12

TV: Se den konstgjorda glaciären

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa jordbrukare i norra Indien att säkra tillgången på vatten genom att bidra med Vetenskaplig kunskap till de unika försök som pågår i området med konstgjorda glaciärer..

SR - 28 maj 18 kl. 06:24

Hockeyspelare riskerar demens

Ännu en Vetenskaplig studie visar att kraftigt våld mot huvudet kan öka risken för demenssjukdom. Samtidigt har antalet hjärnskakningar ökat kraftigt inom elithockeyn..

NSD - 28 maj 18 kl. 08:11

Så ska de lösa vattenbristen

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa jordbrukare i norra Indien att säkra tillgången på vatten genom att bidra med Vetenskaplig kunskap till de unika försök som pågår i området med konstgjorda glaciärer..

SR - 25 maj 18 kl. 06:00

Påvens rådgivare: "Jag vill skapa en miljon klimatkrigare"

Professor Ram Ramanathan är en av världens mest kända klimatforskare och Vetenskaplig rådgivare åt påve Franciskus. Nu har han startat en ny utbildning i kampen mot klimathotet..

SVT - 17 maj 18 kl. 20:48

Kritiserade utredaren fick nobben – av vetenskaplig tidskrift

Rapporten som kom fram till att 500 liv kunde sparas på att centralisera den högspecialiserade vården har fått kritik för bristande Vetenskaplighet..

Sydsvenskan - 22 maj 18 kl. 13:00

Utbildningsförlag i Lund köper Stockholmsförlag

”Bygger utgivningen på Vetenskaplig grund”..

DN - 17 apr 18 kl. 14:13

Inget fel på sköldkörtelmedicinen Levaxin

Hundratals patienter har rapporterat problem med sköldkörtelläkemedlet Levaxin. Men Läkemedelsverket hittar ingen Vetenskaplig förklaring i sina analyser.  – Vi har inte hittat några fel på läkemedlet och uppmanar patienter att fortsätta med sin medicinering, säger Ann-Kristin Arvidsson på Läkemedelsverket..

Nyan - 11 maj 18 kl. 14:00

Åländsk forskare får anrikt pris

ALLMÄNT. Tommy Lundberg har premierats med SCIF:s Vetenskapliga pris till yngre forskare.
– Det är en ära.

Skånskan - 12 maj 18 kl. 10:00

”Det som sker vid havet är magi”

Krönika Inbillning? Nej, troligen inte. Och faktiskt varken mirakel eller ens magi.

Alingsås tidning - 06 maj 18 kl. 05:30

De skissade fram lekplatser

Sedan i höstas har elever från trean på teknikprogrammet på Alströmergymnasiet jobbat med att skapa en naturlekplats. I onsdags presenterade eleverna sina verk på Alingsås museum. I november 2017 fick teknikeleverna i årskurs tre på Alströmergymnaiset i uppgift att skapa en naturlekplats, inom ramen för kursen konstruktion 1.

Skånskan - 09 maj 18 kl. 14:00

Parti kritiskt till skolform

lund Den politiska striden kring den nya gymnasieskolan Hedda Andersson fortsätter.
Liberalerna ifrågasätter nu den höga prislappen, minst 700 miljoner, samt att byggnaderna utformas för en pedagogik som saknar Vetenskaplig grund.– 2023 hoppas vi att Lund är i framkant och inte att det blir året då den nya skolan får symbolisera ett dyrt och feltänkt monument över Anders Almgrens (S) och Emma Bergingers (MP) rödgröna styre, skriver Liberalerna till Skånska Dagbladet.

Skånskan - 03 maj 18 kl. 14:00

Doktoranden frias

Lund Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har på rektorns uppdrag gjort en utredning med anledning av de anklagelser om forskningsfusk, som Lundaforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez har riktat mot en doktorand.
Utredningen frikänner doktoranden.– Vásquez och Olofssons sätt att hantera sitt handledarskap har fått djupt olyckliga följder för doktoranden, skriver Linnéa Littorin, universitetsjurist på SLU, som har genomfört utredningen.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.