Vetenskaplig

Tuesday, 21 August, 12:15

Nyheter om Vetenskaplig

Sortering: Relevans | Senaste
Skånskan - 25 jul 18 kl. 14:00

Skrämmande lätt att få fejkartiklar publicerade

Oseriösa eller skrupelfria forskare kan enkelt få artiklar publicerade i fusktidskrifter, helt utan hänsyn till om forskningen är seriös eller bluff. Detta enligt en granskning gjord av teamet bakom Panamapappren. Reportrar från 18 länder analyserade 175.

Expressen - 30 jun 18 kl. 21:17

Nobelpristagaren Arvid Carlsson död

Nobelpristagaren Arvid Carlsson har gått ur tiden, vid 95-års ålder.Han mottog Nobelpriset i medicin år 2000 för sitt arbete kring Parkinsons sjukdom och sina upptäckter rörande signalöverföring i nervsystemet.– Han var en Vetenskaplig gigant och är en av de mer välförtjänta Nobelpristagare som funnits, säger vännen och kollegan Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet..

SmålandsPosten - 15 jul 18 kl. 13:55

Begränsad tillgång till gratis tolk främjar inte integrationen

Oliver Rosengrens (M) förslag att stoppa möjligheten till gratis tolk för personer med migrationserfarenheter som redan har läst klart SFI går stick i stäv med Vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet, skriver Jesper Johansson vid Linnéuniversitetet..

Dagens PS - 17 jul 18 kl. 10:46

Good News: AI kommer att skapa fler jobb

Artificiell intelligens har förutspåtts ta bort jobbmöjligheter, men en ny rapport från konsultfirman PWC visar på motsatsen. Vissa sektorer som tillverkning och transport kommer att påverkas negativt men nya jobbmöjligheter väntas skapas inom hälsovård och utbildning, enligt analysen. PWC har tittat på Storbritannien där AI förutspås ersätta 38 procent av arbetstillfällen inom transportsektorn respektive 30 procent inom tillverkningssektorn.

DN - 14 apr 18 kl. 21:00

”Hyfs och kunskap krävs i ­debatten om flyg och klimat”

DN DEBATT 15/4. I debatten om flygets klimatpåverkan förekommer ofta argument som är ofullständiga, missriktade eller felaktiga. Vi som universitet tar ställning för en hållbar framtid utifrån fakta baserade på Vetenskaplig grund.

PrivataAffärer - 06 jun 18 kl. 21:45

Hernhag: Turerna kring Dr Sannas är rena dokusåpan

Dr Sannas produkter är framtagna i eget laboratorium av inte bara en näringsterapeut, en doktor i immunologi och en hudläkare utan även en homeopat. Homeopati ger enligt många studier i bästa fall en placeboeffekt och är utan större Vetenskaplig uppbackning. Motsvarande kan sägas om grundaren och styrelseordförande Sanna Ehdins råd från 2015 att hennes hälsosåpa inte bara fungerar att ha i badvattnet utan även går att dricka om man späder ut det med lite vatten.

GöteborgsPosten - 04 jun 18 kl. 14:02

Annelie Pompe: "Konsten att vara bekväm i bikini"

"En Vetenskaplig studie visar att vi som lever nära naturen eller tillbringar tid där är mer bekväma med våra kroppar", skriver Annelie Pompe i sin vardagskrönika..

NSD - 29 maj 18 kl. 11:12

TV: Se den konstgjorda glaciären

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa jordbrukare i norra Indien att säkra tillgången på vatten genom att bidra med Vetenskaplig kunskap till de unika försök som pågår i området med konstgjorda glaciärer..

SR - 28 maj 18 kl. 06:24

Hockeyspelare riskerar demens

Ännu en Vetenskaplig studie visar att kraftigt våld mot huvudet kan öka risken för demenssjukdom. Samtidigt har antalet hjärnskakningar ökat kraftigt inom elithockeyn..

NSD - 28 maj 18 kl. 08:11

Så ska de lösa vattenbristen

Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa jordbrukare i norra Indien att säkra tillgången på vatten genom att bidra med Vetenskaplig kunskap till de unika försök som pågår i området med konstgjorda glaciärer..

SR - 25 maj 18 kl. 06:00

Påvens rådgivare: "Jag vill skapa en miljon klimatkrigare"

Professor Ram Ramanathan är en av världens mest kända klimatforskare och Vetenskaplig rådgivare åt påve Franciskus. Nu har han startat en ny utbildning i kampen mot klimathotet..

SVT - 17 maj 18 kl. 20:48

Kritiserade utredaren fick nobben – av vetenskaplig tidskrift

Rapporten som kom fram till att 500 liv kunde sparas på att centralisera den högspecialiserade vården har fått kritik för bristande Vetenskaplighet..

Sydsvenskan - 22 maj 18 kl. 13:00

Utbildningsförlag i Lund köper Stockholmsförlag

”Bygger utgivningen på Vetenskaplig grund”..

DN - 17 apr 18 kl. 14:13

Inget fel på sköldkörtelmedicinen Levaxin

Hundratals patienter har rapporterat problem med sköldkörtelläkemedlet Levaxin. Men Läkemedelsverket hittar ingen Vetenskaplig förklaring i sina analyser.  – Vi har inte hittat några fel på läkemedlet och uppmanar patienter att fortsätta med sin medicinering, säger Ann-Kristin Arvidsson på Läkemedelsverket..

Nyan - 11 maj 18 kl. 14:00

Åländsk forskare får anrikt pris

ALLMÄNT. Tommy Lundberg har premierats med SCIF:s Vetenskapliga pris till yngre forskare.
– Det är en ära.

Skånskan - 12 maj 18 kl. 10:00

”Det som sker vid havet är magi”

Krönika Inbillning? Nej, troligen inte. Och faktiskt varken mirakel eller ens magi.

Alingsås tidning - 06 maj 18 kl. 05:30

De skissade fram lekplatser

Sedan i höstas har elever från trean på teknikprogrammet på Alströmergymnasiet jobbat med att skapa en naturlekplats. I onsdags presenterade eleverna sina verk på Alingsås museum. I november 2017 fick teknikeleverna i årskurs tre på Alströmergymnaiset i uppgift att skapa en naturlekplats, inom ramen för kursen konstruktion 1.

Skånskan - 09 maj 18 kl. 14:00

Parti kritiskt till skolform

lund Den politiska striden kring den nya gymnasieskolan Hedda Andersson fortsätter.
Liberalerna ifrågasätter nu den höga prislappen, minst 700 miljoner, samt att byggnaderna utformas för en pedagogik som saknar Vetenskaplig grund.– 2023 hoppas vi att Lund är i framkant och inte att det blir året då den nya skolan får symbolisera ett dyrt och feltänkt monument över Anders Almgrens (S) och Emma Bergingers (MP) rödgröna styre, skriver Liberalerna till Skånska Dagbladet.

Skånskan - 03 maj 18 kl. 14:00

Doktoranden frias

Lund Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har på rektorns uppdrag gjort en utredning med anledning av de anklagelser om forskningsfusk, som Lundaforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez har riktat mot en doktorand.
Utredningen frikänner doktoranden.– Vásquez och Olofssons sätt att hantera sitt handledarskap har fått djupt olyckliga följder för doktoranden, skriver Linnéa Littorin, universitetsjurist på SLU, som har genomfört utredningen.

Barometern - 25 apr 18 kl. 13:38

Internationellt genomslag för Sandby borg

Det har varit bråda dagar för Kalmar läns museum. Efter att museet fått en artikel om Sandby borg publicerats i en internationell Vetenskaplig tidskrift har bland annat New York Times och The Guardian hört av sig..

Skånskan - 20 apr 18 kl. 14:00

Nya pengar stödjer hans forskning om leukemi

HEDRAD. Thoas Fioretos forskar om leukemi, om varför den uppstår och vad man kan göra åt sjukdomen. Han har just utsetts till Wallenberg Clinical Scholar, vilket innebär nya forskningspengar.

Sydsvenskan - 18 apr 18 kl. 03:59

Bra att äta rätt inför graviditet

Hur blivande föräldrar äter flera månader före graviditeten kan få långtgående konsekvenser för barnet. Och det gäller både mamman och pappan, visar forskning. Det är i tidskriften The Lancet som forskare gått igenom tillgänglig Vetenskaplig litteratur.

Helsingborgs Dagblad - 18 apr 18 kl. 03:59

Bra att äta rätt inför graviditet

Hur blivande föräldrar äter flera månader före graviditeten kan få långtgående konsekvenser för barnet. Och det gäller både mamman och pappan, visar forskning. Det är i tidskriften The Lancet som forskare gått igenom tillgänglig Vetenskaplig litteratur.

Skånskan - 17 apr 18 kl. 14:00

Skogen är ett dåligt politiskt verktyg

I en debattartikel efterlyser en skara undertecknare mindre debatt och mer samarbete kring skogen. Bland annat är det professorer med skogs- och klimatkompetens, men också den socialistiske ledarskribenten Göran Greider. Man kan invända att samarbete förutsätter att man är överens om vad man ska samarbeta om.

DN - 07 mar 18 kl. 20:00

”Genusvetenskap har gjorts till en politisk halmdocka”

DN DEBATT 8/3. Genusforskningen är på inget sätt fullkomlig och lider, som många andra ämnen, ibland av bristande kvalitet och Vetenskaplig stringens. Men kritiken mot området bygger på vanföreställningar.

Nyteknik - 23 mar 18 kl. 14:43

Neuropatienter kan bli hjälpta av elektronisk dräkt

Helkroppsdräkten Mollii behandlar ofrivilliga muskelspänningar med elektrostimulering. En första Vetenskaplig studie visar att den kan hjälpa neuropatienter..

GöteborgsPosten - 30 mar 18 kl. 17:21

Världsunika giftreptiler flyttar in på Universeum

Elva unika reptiler har fått ett nytt hem. Det är några av världens giftigaste ormar och ödlor som från och med lördag kommer att visas upp för allmänheten på Universeum.
– Vi anser att reptiler är lite underskattade.

Världen Idag - 22 mar 18 kl. 21:00

Alf Svensson lyfte barn och familj i nytt tal

Vetenskaplig kunskap är uppenbarligen inte "inne". Det sade Alf Svensson, mycket kritisk till rådande svensk familjepolitik, då han i helgen talade inför partivänner i Uppsala..

Nyteknik - 23 mar 18 kl. 11:11

Duell mellan USA och Sovjet skapade jordens djupaste borrhål

Jordens djupaste borrhål kom inte till i jakten på olja. I stället ligger en Vetenskaplig duell mellan amerikanska och sovjetiska ingenjörer bakom rekordet..

Nyteknik - 23 mar 18 kl. 11:11

Duell USA och Sovjet bakom jordens djupaste borrhål

Jordens djupaste borrhål kom inte till i jakten på olja. I stället ligger en Vetenskaplig duell mellan amerikanska och sovjetiska ingenjörer bakom rekordet..

DN - 05 mar 18 kl. 17:56

”Populistiska förslag om bestraffning saknar vetenskaplig grund”

REPLIK DN DEBATT 3/3. Att lägga fram populistiska förslag med fokus på bestraffning kommer inte att gagna vare sig elever eller lärare. Istället borde evidensbaserade metoder som syftar till att stärka barns sociala förmågor få vara en självklar del av alla elevers skolvardag, skriver Peter Leiler, psykolog inom elevhälsan..

SR - 19 mar 18 kl. 07:20

Vapenpolicys saknar vetenskaplig grund

Amerikanska forskare efterlyser forskning som kan visa vilken form av vapenpolicys som är mest effektiva för att minska antalet skjutningar i USA..

SVT - 06 mar 18 kl. 17:47

Handstilen är mindre personlig nu än förr

Designern Gudrun Sjödén intervjuades av Svenska Dagbladet och sade bland annat att de som söker jobb hos henne måste genomgå ett handstilsprov. Grafologin har låg Vetenskaplig status i Sverige, men vissa saker kan handstilen berätta om den som skriver..

Dagens Medicin - 14 mar 18 kl. 06:00

Hallå där...

...Daniel Lindqvist, docent vid Lunds universitet och Vetenskaplig sekreterare i Svenska psykiatriska föreningen, och en av koordinatorerna för årets upplaga av Svensk psykiatrikongress i Stockholm den 14–16 mars med 780 anmälda deltagare och drygt 200 programpunkter..

Dalarnas tidningar - 09 jan 18 kl. 07:07

Emma Jaenson: Varför låter vi genusteorier med skakig vetenskaplig grund härja fritt på högskolan?

På hemsidan för Nationella sekretariatet för genusforskning lyder en mening: "Vi jämställdhetsintegrerar Sverige". Politiska trender tillåts i allt större utsträckning att påverka Sveriges högskol....

Blekinge Läns tidning - 26 feb 18 kl. 05:00

Hennes forskning om jämställdhet i försvaret sprids i världen

Försvarsmakten visar en oförmåga och en ovilja att uppnå en mer jämställd organisation. Det visar plutonchef Frida Linehagens forskning som nu ska publiceras som en Vetenskaplig artikel. – Det är ett kvitto på att det jag gör är bra..

SR - 16 jan 18 kl. 19:09

Psykoterapeutförening stämmer Socialstyrelsen

Sveriges största yrkesförening för psykoterapeuter stämmer Socialstyrelsen. Man anser att myndigheten har styrts av särintressen och jäv och bortsett från Vetenskaplig evidens..

BT - 19 feb 18 kl. 04:00

Vårt arbete mot mobbning vilar på vetenskaplig grund

Svar till Christer Olsson, BT 3/2..

Kristianstadsbladet - 12 feb 18 kl. 20:00

Åke Andrén-Sandberg: Små sjukhus har också plats i vården

Det finns internationell forskning av god Vetenskaplig kvalitet som slår fast att sjukhus med cirka 400 slutenvårdsplatser (”sängar”) är optimala ur ekonomisk synvinkel..

YA - 12 feb 18 kl. 20:00

Åke Andrén-Sandberg: Små sjukhus har också plats i vården

Det finns internationell forskning av god Vetenskaplig kvalitet som slår fast att sjukhus med cirka 400 slutenvårdsplatser (”sängar”) är optimala ur ekonomisk synvinkel..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.