Utlandshjälp

Sunday, 17 February, 18:58

Nyheter om Utlandshjälp

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 16 sep 18 kl. 10:13

Kyrkans utlandshjälp skickar nödhjälp till tyfondrabbade Filippinerna

Den internationella hjälpen till tyfonen Mangkhuts offer i Filippinerna börjar komma igång. Kyrkans Utlandshjälp meddelade på söndagseftermiddagen att de bidrar med en summa på 50 000 euro..

YLE - 29 aug 17 kl. 05:54

Finländskt exit-program har hjälpt ett fyrtiotal radikaliserade

Programmet Radinet, som hjälper radikaliserade personer att lämna extremrörelser, har under ett år hjälpt ett fyrtiotal människor. Det skulle finnas mera hjälp att ge, bara det fanns resurser. Finlands första så kallade exit-program, pilotprojektet Radinet, körde igång hösten 2016.

YLE - 13 aug 17 kl. 07:01

Fin lunch på fula morötter och billigare torrvaror från nätet – svinn är inte längre skräp

Överblivna råvaror blir till lunch och nya butiker säljer svinn billigt: Både företag och organisationer vill minska på svinnet i Finland som årligen uppgår till hundratals miljoner kilogram. Mängden matsvinn i Finland är årligen 400-500 miljoner kilo, enligt Naturresursinstitutet Luke. Samtidigt ökar mängden företag och organisationer som vill minska på mängden svinn på nya sätt: Loop bjuder på svinnlunch, Wefood ska öppna en matsvinnsbutik och Fiksuruoka samt Matsmart säljer svinnvaror på nätet.

YLE - 17 jun 17 kl. 13:30

Ramieza såg döden, våldet och svälten i vitögat då hon besökte Somalia

Folket i Somalia lider av det långvariga kriget, våldet, torkan och nu också den fruktansvärda svälten. Barn och åldringar drabbas värst, och då vasabon Ramieza Mahdi nyligen besökte Somalia kunde hon konstatera att läget är värre än någonsin. Somalia är ett av världens farligaste länder.

Nyan - 13 apr 17 kl. 17:00

Passionsmusik i Jomala kyrka

Påskens berättelse tolkas i ord och ton långfredagen klockan 19.00 av Fredrik Erlandsson och Nicklas Lantz.

Det tas ingen entré, men en frivillig kollekt till Kyrkans Utlandshjälp tas upp vid utgångarna.

YLE - 13 apr 17 kl. 16:01

Inrikesminister Risikko vill höja flyktingkvoten - Sampo Terho säger nej

Inrikesminister Paula Risikko föreslår att Finlands flyktingkvot höjs med ytterligare 300 flyktingar per år. Inrikesministern vill att flyktingkvoten höjs tillbaka till 1050 kvotflyktingar per år. Den nuvarande flyktingkvoten är 750 per år och skars ner av den nuvarande regeringen.

YLE - 13 apr 17 kl. 16:01

Inrikesminister Risikko vill höja flyktingkvoten

Inrikesminister Paula Risikko föreslår att Finlands flyktingkvot höjs med ytterligare 300 flyktingar per år. Inrikesministern vill att flyktingkvoten höjs tillbaka till 1050 kvotflyktingar per år. Den nuvarande flyktingkvoten är 750 per år och skars ner av den nuvarande regeringen.

YLE - 27 mar 17 kl. 10:46

Finland bistår offren för hungersnöden i Afrika

Finland beviljar sammanlagt 61 miljoner euro i humanitärt bistånd. Pengarna går bland annat till att bekämpa hungersnöden i på Afrikas horn och till Syrien. 20 miljoner euro riktas till länderna i sydöstra Afrika samt till Nigeria och Jemen som drabbats av hungersnöd meddelar Utrikesministeriet.

YLE - 21 mar 17 kl. 16:24

Rapport: Biståndsorganisationer gör ett bra arbete - trots minskat stöd från staten

Det finländska utvecklingsbiståndet får gott betyg i en rapport från utrikesministeriet. Medborgarorganisationerna räddar liv och stärker samhällen i utsatta delar av världen, men något utökat statligt stöd är inte att räkna med. Alla de sex medborgarorganisationerna som utrikesministeriet evaluerat sköter sitt arbete väl.

YLE - 03 feb 17 kl. 12:10

Gemensamt ansvar hjälper unga flyktingar i Jordanien

Pengarna via insamlingen Gemensamt ansvar går i år till unga på flyktingläger i Jordanien och till personer som blivit offer för människohandel i Finland. Du kan hjälpa dem att få ett bra liv trots alla hemskheter de fått uppleva. I Finland används medlen från Gemensamt Ansvar till att hjälpa människohandelsoffer i samarbete med Pro-tukipiste ry, Brottsofferjouren, Flyktingrådgivningen rf och Monika-Naiset liitto ry.

YLE - 05 feb 17 kl. 11:25

Människohandel och flyktingar i fokus i Gemensamt Ansvar

Republikens president Sauli Niinistö öppnade den årliga insamlingen Gemensamt Ansvar på söndagen. I år riktas insamlingsmedlen både till människohandelsoffer i hemlandet och unga syriska flyktingar i Jordanien. Gemensamt Ansvar är den evangelisk-lutherska kyrkans årliga insamling som hjälper nödställda i Finland och u-länderna.

YLE - 17 nov 16 kl. 05:26

Morgonkollen: Industrin behöver tusentals flera anställda, Obama tar avsked av Tyskland

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen. Läget utrikes: USA:s avgående president Barack Obama inleder ett avskedsbesök i Tyskland och ska träffa förbundskansler Angela Merkel. Obama väntas få svara på många svåra frågor om hur den amerikanska utrikespolitiken kommer att se ut med Donald Trump i Vita huset.

YLE - 14 nov 16 kl. 11:44

Organisationer kräver: Finland borde flerdubbla sin flyktingkvot

Tjugofem organisationer kräver att Finland flerdubblar sin flyktingkvot. I världen finns nu fler flyktingar än någonsin efter andra världskriget. Största delen finns i utvecklingsländer.

YLE - 03 nov 16 kl. 12:30

Hjälp världens barn via näsdagsinsamlingen

Du kan vara med och hjälpa barn i världen som har det sämre ställt. Med pengar som kommer in via näsdagsinsamlingen utför nio organisationer långsiktigt arbete i utvecklingsländer. Idén att koppla ihop välgörenhet med glada jippon kommer från Storbritannien.

YLE - 21 okt 16 kl. 17:19

Hjälporganisationer: ”Fråga vad dina pengar används till”

Det finns misstankar om att donationer till ”leksakssmugglaren” Rami Adhams hjälparbete i Syrien inte nått rätt personer och polisen utreder nu om brott har begåtts. Vid de mer etablerade hjälporganisationerna påminner man bidragsgivare om att alltid fråga vart pengarna går. Om man som bidragsgivare vill vara säker på att ens pengar når de som är i behov av hjälp ska man vara beredd på att en del av summan går till administrationskostnader och mellanhänder.

YLE - 25 aug 16 kl. 04:00

Finskt Exit-program kör igång i höst

Finlands första Exit-projekt, kallat Radinet, kör igång på allvar i höst. Radinet ska hjälpa politiskt eller religiöst radikaliserade personer som vill lämna extremistkretsarna och personer som löper risk att bli inblandade i våldsam extremism. Esa Holappa, ex-ledare för nynazistiska Finska Motståndsrörelsen, är med i projektet som erfarenhetsexpert.

YLE - 20 okt 17 kl. 10:30

Anställd fick Kyrkans utlandshjälp att betala räkningar utan grund - egen vinning på över 75 000 euro

En tillfällig projektchef på Kyrkans Utlandshjälp debiterade extra belopp för tiotusentals euro i samband med att organisationens webbplats förnyades..

YLE - 11 feb 16 kl. 10:45

Stort behov av hjälp för flyktingar i Grekland

I Grekland kan nyanlända flyktingar få sina grundbehov fyllda, men utöver det är behoven stora och vitt skilda. Det kan bland annat handla om juridisk hjälp för att kunna ta sig vidare eller psykosocialt stöd för ungdomar. Helena Sandberg från Kyrkans Utlandshjälp har granskat hurudant stöd flyktingar och särskilt flyktingbarn får.

YLE - 03 feb 16 kl. 14:59

Unga i Uganda och Finland stöds via Tongåvan

De unga i Finland och Uganda är i fokus för årets insamling Gemensamt ansvar. Fjolårets insamling kom upp till 3,6 miljoner euro. Ska vi slå det i år?

Nyan - 25 jan 16 kl. 11:40

Konsert för flyktingarna

– Blev det som jag trodde? Vet inte. Är jag nöjd?

YLE - 23 dec 15 kl. 07:12

Getter som hjälper i julklapp

Julgåvor som ges till en tredje part är populära. Hittills i år har finländarna gett getter och annat via Kyrkans Utlandshjälp för runt en miljon euro. - Det är ett sätt att hjälpa de människor som faktiskt behöver hjälp, säger Martin Sandberg från Vasa svenska församling.

YLE - 23 dec 15 kl. 07:17

Välgörenhetsboomen har inte lagt sig

Flyktingvågen i huvudstadsregionen skapade i höstas ett nyväckt intresse för välgörenhetsarbete. Nu inför julen väljer många att göra något konkret, i stället för att skänka en slant till de traditionella julinsamlingarna. - Det har gått ganska bra för vår insamling runtom i landet och jag tror att slutresultatet kommer att ligga på kring en miljon euro.

Sydsvenskan - 05 nov 15 kl. 17:49

Löfven skickar desperata flyktingsignaler

Statsminister Stefan Löfven pressas nu hårt från alla håll att visa handlingskraft i flyktingkrisen.Migrationsverket kan inte längre ordna tak över huvudet på alla nyanlända.Kommunerna kräver miljarder i extra anslag.

Helsingborgs Dagblad - 05 nov 15 kl. 17:49

Löfven skickar desperata flyktingsignaler

Statsminister Stefan Löfven pressas nu hårt från alla håll att visa handlingskraft i flyktingkrisen. Migrationsverket kan inte längre ordna tak över huvudet på alla nyanlända. Kommunerna kräver miljarder i extra anslag.

Nyan - 20 okt 15 kl. 10:00

Ansvarssoppa i Hammarland

Hammarlands församling inbjuder till Ansvarssoppa på Catharinagården på torsdag klockan 16.00-18.00.

Nyan - 24 sep 15 kl. 15:02

67 kvinnoyrken efter promenad

Evenemanget ”Gå för ett kvinnoyrke” drog ihop intäkter motsvarande 67 yrken, det berättar arbetsgruppen för Kvinnobanken Åland.
– Vi är mycket glada och tacksamma för detta, skriver gruppen i ett utskick.

På Åland hölls arrangemanget i Godby och Mariehamn söndagen den 13 september.

YLE - 06 sep 15 kl. 20:41

Soini munhuggs med kristna organisationer om flyktingpolitiken

Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini är på kollisionskurs med Finska Missionssällskapet och Kyrkans Utlandshjälp. Orsaken är Soinis uttalanden om förföljelsen av de kristna och hur detta borde beaktas i flyktingpolitiken, som får kritik. Soini skrev i sin blogg häromdagen att de kristna är världens mest förföljda folkgrupp och att vi inte får blunda för den muslimska terrororganisationen IS folkmord på kristna och jesidier.

Nyan - 18 sep 15 kl. 14:00

Skördemässa firas med nya Jullebullen

Skördefestens mässa hålls i S:t Olofs kyrka i Jomala klockan 11.00 söndagen den 20 september med välsignelse av nya medarbetare och kyrklunch med auktion. I S:t Olofs tornkyrka finns jutesäckar, i dem kan man lämna ifrån sig markens gåvor i form av rotfrukter, marmeladburkar, bröd, med mera.

Nyan - 14 sep 15 kl. 16:02

Kvinnobankens mål: Hjälp till självhjälp

Målet med Kvinnobankens promenader runtom i Finland i går var att samla ihop så mycket pengar att de räcker till för att ge 2 500 kvinnor i utvecklingsländer ett yrke.

– Hjälp till kvinnor innebär att också barnen får det bättre, säger Ulla Boman.
Kvinnobanken på Åland grundades 2010 som en undergrupp till Kvinnobanken i Finland.

YLE - 05 sep 15 kl. 09:06

Audas-Willman: Kyrkan får viktigare roll i debatten

Som präst upplever jag ibland att folk vill berätta för mig varför de hör till kyrkan. Många ger uttryck för att det är en självklarhet och att man knappast kan må dåligt av det. Och att det finns en trygghet i det, för att man tror att det finns något större och något slag av plan även om man kanske inte vill kategorisera sig själv som troende eller särskilt kyrksam.

Nyan - 13 sep 15 kl. 10:31

Konserter för flyktingar

Två konserter som samlar in pengar till flyktingar arrangeras i kväll söndag.
Mikael Fagerholms och Annika Ollinkaris konsert ”På vågor, i sagor” arrangeras i Jomala kyrka klockan 17.00.

Nyan - 05 sep 15 kl. 15:00

Kollekt ges åt flyktingar

Kyrkostyrelsen rekommenderar att de evangelisk-lutherska församlingarna i gudstjänsten på söndag den 6 september uppbär kollekt för att hjälpa flyktingar.
Kollekten går till Kyrkans Utlandshjälp och deras Balkanprojekt som erbjuder krishjälp i den europeiska flyktingkrisen i Ungern, Serbien och Grekland.

Kollektändamålen för kyrkoårets gudstjänster bestäms långt på förhand.

YLE - 03 sep 15 kl. 08:11

Näringslivet har stort inflytande i EU

Storföretag och representanter för näringslivet är de som har störst chans att sitta runt samma bord som högre tjänstemän inom EU, visar Yles kartläggning. Yle finskspråkiga nyhetsredaktion har tittat på möten mellan finländska lobbister och EU-kommissionärer samt deras kabinett. De har räknat hur många gånger olika aktörer träffat EU-tjänstemän under en period på nio månader.

YLE - 09 jul 15 kl. 13:06

"Finlands bistånd på samma nivå som Rumäniens"

Hjälporganisationerna lyfter upp det faktum att Finlands biståndssamarbete nu ligger på samma nivå som Rumäniens, skriver Yle Uutiset. Representanter för olika organisationer ventilerade sin oro för bistånds- och utvecklingssamarbetet i morgonprogrammet Aamu-tv i dag.
Utvecklingsminister Lenita Toivakka (Saml) Lenita Toivakka.

YLE - 17 jun 15 kl. 16:51

"Vi har mycket att lära av varandra"

De olika religiösa samfunden har enats om rekommendationer för hur man kan motverka rasism och radikalisering. Många gånger kan det räcka med små, praktiska åtgärder för att få en person från ett annat religiöst samfund att känna sig delaktig av det finländska samhället. I våras gjorde representanter för Kyrkans Utlandshjälp, de olika religiösa samfunden och tredje sektorn en studieresa till USA för att lära sig hur man kan få stopp på utslagning av unga, och i förlängningen hur man motverkar att ungdomarna radikaliseras.

YLE - 28 apr 15 kl. 16:48

Finland ger två miljoner till Nepal

Finland beviljar två miljoner euro för att hjälpa offren för jordskalvet i Nepal. Bidraget ska gå till direkta humanitära behov. Det är möjligt att Finland ger mer pengar i samarbete med FN senare, meddelar utrikesministeriet.

YLE - 21 mar 15 kl. 09:10

Esbobo pressades att strida för IS

En 25-årig man från Esbo har blivit misshandlad och hotad av personer som krävt att han ska åka utomlands för att strida för terrororganisationen Islamiska staten, IS. Det här skriver Helsingforstidningen Länsiväylä. Mannen säger till tidningen att han både varit tvungen att flytta, byta telefonnummer och ta sig bort från sociala medier på grund av påtryckningarna.

HBL - 01 feb 15 kl. 14:52

President Niinistö: Hjälpviljan ett mått på mänsklighet

Vår mänsklighet mäts i hur villiga vi är att hjälpa utan att förvänta oss något i gengäld, säger president Sauli Niinistö. Han förklarade insamlingen Gemensamt ansvar öppnad på söndagen.I Finland används pengarna som samlas in för att hjälpa fattiga och andra behövande.

YLE - 16 jan 15 kl. 12:32

Biskop Vikström träffar påven

Biskop Björn Vikström träffar påven i Rom. Biskopen för Borgå stift besöker Rom under den ekumeniska böneveckan. Biskop Vikström är liturg i S:t Henriksmässan måndagen den 19 januari.

YLE - 08 jan 15 kl. 04:04

Ojala: Mycket jobb kvarstår i västra Afrika

Krisen som har orsakats av viruset ebola är inte bara en humanitär fråga, utan återuppbyggnadsarbetet i de drabbade länderna i Afrika är viktigt och kommer att bli långvarigt, säger Kyrkans Utlandshjälps nya specialsändebud för arbetet mot ebola, Jussi Ojala. Ojalas arbete går bland annat ut på att föra samman olika instanser och intressen och försöka utarbeta metoder med vilka de drabbade samhällena kan stabiliseras. - Hela det internationella samfundet kommer att vara tvunget att fortsätta sitt arbete i västra Afrika i många, många år.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.