Trettioåriga kriget

Wednesday, 29 January, 10:20

Nyheter om Trettioåriga kriget

Sortering: Relevans | Senaste
GöteborgsPosten - 09 nov 19 kl. 07:00

Veckans bästa böcker

Kolsvart satir, Malmska valen, Trettioåriga kriget, en före detta finansminister och Hasselblads jubileum..

Expressen - 03 dec 19 kl. 06:30

Det var en tysk och en narr och det trettioåriga kriget

Det Trettioåriga kriget skildras i en humoristisk och strapatsrik roman.Daniel Sjölin finner den tysk-österrikiske Daniel Kehlmann i högform. .

Cornucopia - 27 nov 19 kl. 17:57

Det pågår ett krig i Europa - men även kriget blir vardag

"Där ute är det krig, men innanför det här hemmets dörrar har det alltid varit fred. Krig är något politiker för, folk vill ha fred." - vår ukrainske värdDet pågår sedan 2014 ett krig i Europa, Rysslands krig mot Ukraina.

Skånskan - 17 jul 19 kl. 12:00

Dödligt hot -19

– Var skulle sleven vara om inte i grytan?Jag skulle gå på öppningen av Grands antikmässa på Liljevalchs, eller som den hette officiellt: ”Grand Antiques, Art & Design.” Namnet ”Grand” hängde med från den tiden när den stora, årliga mässan hållits på Grand Hôtel.

Nyan - 17 jul 19 kl. 11:29

Finland sett med andra ögon

Under sommaren kan Riksarkivets ambulerande affischutställning ”Pro Finlandia – Finlands väg till självständighet” beskådas i Finströms bibliotek i Godby. Nu besöker forskaren vid Riksarkivet Pertti Hakala Åland för att hålla två föreläsningar i ämnet, i kväll på Finströms bibliotek och i morgon kväll i Mariehamns stadsbibliotek, dit även utställningen flyttar för en dag.
Inför och i anslutning till hundraårsjubileet av Finlands självständighet 2017 genomförde Riksarkivet i Helsingfors ett stort projekt om just vägen till självständigheten.

GöteborgsPosten - 30 mar 19 kl. 07:00

Var första- och andra världskriget samma konflikt?

Ulrika Knutson har läst "Det moderna Trettioåriga kriget" av Klas-Göran Karlsson..

Helsingborgs Dagblad - 16 nov 17 kl. 09:00

Trettioåriga kriget går igen i dagens Syrien

En tysk statsvetare tror inte på snar fred i Syrienkriget..

Sydsvenskan - 16 nov 17 kl. 09:00

Trettioåriga kriget går igen i dagens Syrien

En tysk statsvetare tror inte på snar fred i Syrienkriget..

Politologerna - 17 jan 17 kl. 11:24

En praktisk grundkurs i statskonst

Jag är en entusiastisk anhängare av principen ”learning by doing”. Även om man kan läsa sig till det mesta är det mycket enklare att förstå varför saker sker när man själv står inför ett problem. Som statsvetare med intresse för statens historiska utveckling är detta något av ett dilemma.

SvD - 18 dec 16 kl. 10:45

Kejsaren gjorde sig skyldig till övergrepp mot staden

”I skildringar av religionskrigens era i allmänhet och Trettioåriga kriget i synnerhet brukar ofta den tyska staden Donauwörth framhävas. För tyska historiker verkar detta tillhöra allmänbildningen. Vad hände?

SvD - 06 nov 16 kl. 09:30

Gustav II Adolf skymfad och hyllad efter sin död

Med anledning av dagens datum – årsdagen för Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen, enligt vår gamla kalender – tar jag mig an ett spörsmål om hur denna händelse reflekterades i pressen. Under Trettioåriga kriget blomstrade ju detta fenomen för första gången. Vad skrev tidningarna?.

YLE - 09 sep 16 kl. 14:29

Wasa Teaters scen täcks med vatten för Mor Kurage

Den 24 september är det premiär på Wasa Teaters uppsättning av pjäsen Mor Kurage och hennes barn, av Bertolt Brecht. För regissären Ulrika Bengts är det här ett drömprojekt. - Jag läste pjäsen i tjugoårsåldern och det finns ju några pjäser som man som regissör tänker "den där skulle jag vilja göra".

YLE - 04 maj 16 kl. 10:25

Mor Kurage är Ulrika Bengts drömprojekt

Musik, spänning och dramatik bjuder Wasa Teater på i höst när man sätter upp pjäsen "Mor Kurage och hennes barn". - Det här är ett actionspäckat drama samtidigt samtidigt som pjäsen för en moraldiskussion, säger regissör Ulrika Bengts. Bertolt Brecht skrev texten med andra världskriget som fond men Bengts tycker att den är högaktuell ännu idag.

Sydsvenskan - 20 jan 16 kl. 04:00

Framtiden är sekulär

”Det skrämde mig att så många människor omedelbart skyllde terrordåden i Paris den 13 november enbart på religion och gudstro – all slags religion, all slags gudstro överallt”, skriver författaren och Sydsvenskanskribenten, Maria Küchen, i senaste numret av Ordfronts Litterära Magasin (”Religionen som syndabock”). Det är ett svepande påstående utan försök till belägg eller källhänvisning, som dessvärre är typiskt för hela detta nummer av OLM om ”religion i liv och litteratur” vilket överlag kunde vara en pr-skrift för Livets Ord.Ateismen hudflängs och beskrivs som en kvasireligion, men ingen företrädare för någon form av sekulär eller ateistisk livssyn får komma till tals.

SvD - 10 dec 15 kl. 06:15

1600-talens krig var komplexa kraftmätningar

I nutida historieböcker framhålls att Trettioåriga kriget, liksom andra krig på 1500- och 1600-talen, inte var ett religionskrig utan först och främst en maktpolitisk konflikt. Den gamla föreställningen om att svenskarna drog ut för att hjälpa sina protestantiska trosbröder i fejden mot ”papisterna” är alltså falsk. Men ligger det inte någon sanning i det?

SvD - 06 nov 15 kl. 06:15

Hur utnyttjades Gustav II Adolfs död i propagandan?

I dag är det Gustav Adolfsdagen, varför jag vänder mig till en fråga om kungens död i Trettioåriga kriget. Jag har redan tidigare bloggat om varför Sverige inträdde i konflikten och hur kungen dog under slaget vid Lützen, men hur utnyttjades dödsfallet i propagandan?.

SvD - 09 jul 15 kl. 06:00

Det ryktbara slaget vid The Downs

Det mest ryktbara sjöslaget under Trettioåriga kriget, ”slaget vid the Downs”, påstås ibland vara den spanska flottans största nederlag någonsin, större än spanska armadans undergång några decennier tidigare. Är det sant? Vad hände egentligen?.

Sydsvenskan - 07 maj 15 kl. 10:51

Astrid och den stora striden

För sjuttio år sedan just idag sken solen i Stockholm. Astrid Lindgren sjöng den norska nationalsången på jobbet, drack sig smålummig på sherry, lät sig uppslukas av det euforiska folkhavet på Kungsgatan och skrev in en jublande rad i dagboken: ”Detta är V-dagen! Kriget är slut!

Helsingborgs Dagblad - 07 maj 15 kl. 10:51

Astrid och den stora striden

För sjuttio år sedan just idag sken solen i Stockholm. Astrid Lindgren sjöng den norska nationalsången på jobbet, drack sig smålummig på sherry, lät sig uppslukas av det euforiska folkhavet på Kungsgatan och skrev in en jublande rad i dagboken: ”Detta är V-dagen! Kriget är slut!

Sydsvenskan - 14 apr 15 kl. 04:00

Giganten Grass var i spetsen för uppbrottet

Vid sidan av den ”arbetsjournal”, som Günter Grass publicerade förra året, ”Sechs Jahrzente”, Sex decennier, var de sista litterära verk han själv offentliggjorde ett par dussin dikter som tilldrog sig stor politisk uppmärksamhet. En av dessa dikter hade titeln ”Was gesagt werden muss”, Vad som måste sägas, och handlade om riskerna för ett israeliskt anfall mot Iran. En annan manade till solidaritet med Grekland.

Sydsvenskan - 31 mar 15 kl. 04:00

Ett krig som alla förlorar

Trettioåriga kriget var en barnlek i jämförelse. I över fyrtio år har USA utkämpat sitt krig mot knarket, och förlorat varje enskilt slag under förnedrande former.Nu talar en del för att det åtminstone är en nedtrappning på gång.

SvD - 05 nov 14 kl. 12:59

På bilden plundras en tysk stad - Vilken?

Gör Dick Harrisons quiz om Trettioåriga kriget..

Expressen - 06 nov 14 kl. 07:17

Krigets offer

Historieprofessor Dick Harrison tar sig an Trettioåriga kriget i sin nya bok. Ulrika Kärnborg ser paralleller till vår oroliga europeiska samtid..

Trelleborgs Allehanda - 27 okt 14 kl. 12:49

TA tipsar: Detta händer i veckan

Foto: Leif R Jansson/TT
Vecka 44 innebär höstlov. TA har fem förslag på aktiviteter under veckan.
1.

Sydsvenskan - 20 sep 14 kl. 14:30

Eftervalsoro

Eftervalsoro Hej! Jag är orolig över det parlamentariska läget. Kan du hjälpa mig att stilla min oro?

Cornucopia - 13 aug 14 kl. 15:23

USA:s marinkår rustar upp i Norge - stridsvagnar ersätter terrängbilar

USA:s marinkårs förutplacerade utrustning i bergrummen i Tröndelagen i Norge rustas nu upp kraftigt. Lättare fordon ersätts nu av stridsvagnar och stridsfordon, något man inte såg ens under kalla kriget.

Bjugnbergrummen.

Kristianstadsbladet - 24 maj 14 kl. 07:00

EU står för fortsatt fred

Foto: Alik Keplicz
Det är lätt att glömma bort vad EU i grunden är, och det som fortfarande är det viktigaste med samarbetet: Att EU är ett stort och lyckosamt fredsprojekt. Det menar författare och filosof Rolf Ejvegård i dagens krönika.
EU är ett fredsprojekt, faktiskt världshistoriens mest framgångsrika.

YLE - 10 feb 14 kl. 15:16

Mohammed smugglades genom Europa

Det här är historien om Mohammed 19 år. Han bestämde sig i somras för att göra en farlig och olaglig resa. Resan från Syrien till Europa.

SvD - 16 jan 17 kl. 10:45

Ett kidnappningsförsök under trettioåriga kriget

Det sägs att Johan Banér kort tid före sin död försökte kidnappa kejsaren och få slut på Trettioåriga kriget. Vad var det som hände?.

SvD - 28 okt 13 kl. 15:12

Vad satte igång Trettioåriga kriget?

Gör Dick Harrisons historiequiz..

SvD - 18 nov 16 kl. 08:30

Står det fel i böckerna om trettioåriga kriget?

”I alla historieböcker står det att Trettioåriga kriget slutade med westfaliska freden 1648, men på flera platser i Tyskland får man höra att det egentligen slutade först två år senare. Hur kommer det sig? Står det fel i alla böcker?

Trelleborgs Allehanda - 13 aug 13 kl. 16:57

Polen vill ha tillbaka kulturskatter


Den polska parlamentarikern Marek Poznanski ber kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att utreda om kulturskatter som Sverige tog under Trettioåriga kriget kan lämnas tillbaka, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig bland annat om astronomen Nicolaus Copernicus klassiska verk "Om himlakropparnas kretslopp" från 1543, som i dag återfinns på Uppsala universitetsbibliotek.Flera av verkan ska ha förts från dåvarande Polen till Sverige mellan åren 1621 och 1629..

Kristianstadsbladet - 13 aug 13 kl. 16:57

Polen vill ha tillbaka kulturskatter


Den polska parlamentarikern Marek Poznanski ber kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att utreda om kulturskatter som Sverige tog under Trettioåriga kriget kan lämnas tillbaka, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig bland annat om astronomen Nicolaus Copernicus klassiska verk "Om himlakropparnas kretslopp" från 1543, som i dag återfinns på Uppsala universitetsbibliotek.Flera av verkan ska ha förts från dåvarande Polen till Sverige mellan åren 1621 och 1629..

NT - 13 aug 13 kl. 16:57

Polen vill ha tillbaka kulturskatter

Den polska parlamentarikern Marek Poznanski ber kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att utreda om kulturskatter som Sverige tog under Trettioåriga kriget kan lämnas tillbaka, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig bland annat om astronomen Nicolaus Copernicus klassiska verk "Om himlakropparnas kretslopp" från 1543, som i dag återfinns på Uppsala universitetsbibliotek..

Västerbottens Folkblad - 13 aug 13 kl. 16:59

Polen vill ha tillbaka kulturskatter

Den polska parlamentarikern Marek Poznanski ber kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att utreda om kulturskatter som Sverige tog under Trettioåriga kriget kan lämnas tillbaka, skriver Dagens [...].

TA - 01 aug 13 kl. 22:40

Klimatförändringar skapar våld

Foto: Scanpix
När klimatet har förändrats under mänsklighetens historia har våldet ökat.
Den slutsatsen dras i en ny analys som utförts av forskare vid Princeton University och University of California i USA. Forskarna, som redovisar sina rön i Science, har gått igenom en lång rad historiska konflikter från istidens slut fram till våra dagar.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.