Trafiksäkerhetsverket

Friday, 19 April, 11:33

Nyheter om Trafiksäkerhetsverket

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 19 dec 18 kl. 17:49

Trafi genomför intern utredning om problemen med elektroniska tjänster

Trafiksäkerhetsverket Trafi inleder en intern utredning om verkets e-tjänster. Orsaken är kritikstormen mot e-tjänsten Föraruppgifter, som tidigare publicerade enskilda personers körkortsdata..

YLE - 13 dec 18 kl. 13:36

Trafis generaldirektör sade upp sig – de elektroniska tjänsterna ska öppnas så fort som möjligt

Trafik- och kommunikationsministeriet har fått en första expertbedömning om dataskyddet för Trafiksäkerhetsverket Trafis elektroniska tjänster. Samtidigt har Trafis chefdirektör Mia Nykopp sagt upp sig efter kritikstormen kring tjänsten Föraruppgifter, där enskilda personers körkortsdata fanns till öppet påseende..

YLE - 15 dec 18 kl. 12:52

Trafis tjänster öppna igen

Vissa av Trafiksäkerhetsverket Trafis digitala tjänster öppnade på lördagsmorgonen..

YLE - 10 dec 18 kl. 13:02

Trafis elektroniska tjänst stängd - nu kräver kommunikationsministeriet en förklaring

På söndagskvällen stängde Trafiksäkerhetsverket Trafi all sin elektroniska kundbetjäning. Orsaken är kritikstormen mot tjänsten Kuljettajatiedot / Föraruppgifter, där enskilda personers körkortsdata publicerats..

YLE - 11 dec 18 kl. 15:14

Trafis uppmärksammade webbtjänst måste utredas anser kommunikationsminister Berner - "Utan tvekan en allvarlig fråga"

Kommunikationsminister Anne Berner ( C) anser att uppståndelsen kring Trafiksäkerhetsverket Trafis webbtjänst bör tas på allvar. Rabaldret har handlat om tjänsten Kuljettajatiedot, Föraruppgifter, där man kunnat söka fram enskilda personers körkortsdata..

YLE - 10 dec 18 kl. 13:02

Trafis elektroniska fortfarande tjänst stängd - nu kräver kommunikationsministeriet en förklaring

På söndagskvällen stängde Trafiksäkerhetsverket Trafi all sin elektroniska kundbetjäning. Orsaken är kritikstormen mot tjänsten Kuljettajatiedot, Föraruppgifter, där enskilda personers körkortsdata publicerats..

Nyan - 30 aug 18 kl. 06:00

Flygplansvraket flyttas nästa vecka

På tisdag bärgar Finnair vrakdelarna efter flygolyckan i Jomala Torp 1963. Efter bärgningen hålls en ceremoni vid minnesstenen i närheten.
Annina Metsola, kommunikationsspecialist på Finnair, meddelade i går datum för när bärgningen ska ske.

Nyan - 16 apr 18 kl. 17:00

Ny myndighet för utvärdering

Trafiksäkerhetsverket i riket ska ta hand om utvärderingen av den sjöfartsutbildning som ges på Åland enligt ett nytt lagförslag från justitieministeriet. Sjöfartsstyrelsen har sedan 1998 har ansvarat för den åländska utbildningen men nu är det meningen att Trafiksäkerhetsverket ska ta över all utvärdering. Lagförslaget har nu skickats på remiss.

YLE - 25 jan 18 kl. 04:00

Trafiklärare om förslaget om hastighetsbegränsade bilar istället för mopedbilar: "Vad kommer att garantera att bilen går endast 60?"

Under onsdagen presenterade Trafiksäkerhetsverket Trafi och Kommunikationsministeriet sina planer för att tillåta 15-åringar köra hastighetsbegränsade bilar, i stället för mopedbilar..

Nyan - 14 dec 17 kl. 17:00

Grunda båtleder fick farledsplaner

Landskapet har låtit mäta upp och göra vissa säkerhetsmässiga förändringar i sex befintliga grunda farleder. De nya farledsplanerna, som ska fungera som underlag för framtida sjökort och i digitala navigationshjälpmedel, gäller Sandö-Sälsö, Bänö-Föglö båtrutt, Överö, Utö-Kökar båtrutt, Havet-Kökar och Kökar-Kalkskärskobb. Landskapet anhåller nu av Trafiksäkerhetsverket om att planerna ska publiceras så att de kan klubbas och verkställas.

Nyan - 30 okt 17 kl. 18:13

Mer kontroller vid färjorna

Rederierna har den senaste tiden skärpt säkerhetsåtgärderna, rapporterar Yle Åboland. Det gäller både Viking Line och Tallink Silja.
Viking Line har ökat säkerhets-, identitets- och biljettkontroller.

YLE - 20 sep 17 kl. 05:49

Drönare med hjärtstartare kan rädda liv – fyra gånger snabbare än ambulansen i tester

En hjärtstartare kan komma snabbt fram till den som har fått hjärtstopp om apparaten levereras med drönare. Systemet börjar användas på försök i Sverige nästa år. Trafiksäkerhetsverket Trafi i Finland vill se liknande lösningar också i vårt land..

YLE - 14 sep 17 kl. 17:47

Stor olycksövning ombord på Wasa Express – 120 passagerare räddades från havet

På torsdag ordnades storolycksövningen Sommarö ombord på Wasa Express. Det är viktigt att öva så man är redo om olyckan är framme på riktigt, säger räddningsledare. På morgonen gick larmet vid räddningscentralen i Åbo.

YLE - 14 sep 17 kl. 17:47

Stor olycksövning ombord på Wasa Express – 120 passagerare räddades ur havet

På torsdag ordnades storolycksövningen Sommarö ombord på Wasa Express. Det är viktigt att öva så man är redo om olyckan är framme på riktigt, säger räddningsledare. På morgonen gick larmet vid räddningscentralen i Åbo.

YLE - 12 sep 17 kl. 10:42

Larmet går på Wasa Express på torsdag - stor olycksövning på Kvarken

På torsdag kan man såväl se som höra en storolycksövning utanför Vasa. Övningen inleds med en brand på bildäcket på Wasa Express. Flera myndigheter och frivilliga är involerade i övningen som går under namnet Sommarö.

YLE - 29 aug 17 kl. 08:33

Trafikpsykolog: Finland behöver ett nytt körtest för dem som regelbundet bryter mot trafikregler

Finland borde införa nytt medicinskt och psykologiskt test av körförmågan för vårdslösa bilförare. Det anser Sari Kukkamaa, specialist på neuropsykologi och medlem i Finlands psykologförbunds arbetsgrupp för trafikpsykologi. Ett sådant test finns bland annat i Tyskland där det kallas idiottest.

YLE - 07 aug 17 kl. 05:30

"En lag på att barn måste ha flytväst förbättrar inte sjösäkerheten"

I Finland pågår diskussioner om att flytvästar ska bli obligatoriska för barn under 15 år. Åbobon Samuli Salanterä, som är ordförande för Segling och Båtsport i Finland, menar att en sådan lag enbart skulle skapa tolkningsfrågor och problem. Kommunikationsministeriet kartlägger just nu behovet av eventuella lagförändringar kring sjösäkerhet.

YLE - 31 jul 17 kl. 10:42

Elbilarna ska bli fler, men hur ska elen produceras?

Bilbranschens experter är ense om att det behövs fler laddningsställen och bättre batteriteknologi för att elbilen ska vinna terräng i Finland. Men hur ska själva elen produceras? För att fler finländare ska ta i bruk elbilar behövs betydligt bättre infrastruktur för att ladda bilarna.

YLE - 30 jul 17 kl. 18:08

Personer med psykiska problem beläggs sällan med körförbud

Läkare fäster alltför lite uppmärksamhet vid körförmågan hos personer som lider av problem med den mentala hälsan. Det anser professorn i trafikmedicin Timo Tervo och ledande experten, psykologen Inkeri Parkkari vid Trafiksäkerhetsverket Trafi. Då motorfordonsolyckor utreds framgår det ofta att personen som orsakat olyckan länge kan ha lidit av psykiska problem - dock utan att beläggas med körförbud.

YLE - 21 jul 17 kl. 16:07

Berner: Finland ska inte förbjuda diesel- och bensinbilar

Finska regeringen har inte funderat på att förbjuda försäljningen av diesel- och bensinbilar, säger kommunikationsminister Anne Berner (C) till tidningen Demokraatti. Berner anser att ett totalförbud skulle vara en alltför drastisk åtgärd. Regeringen har ändå som mål att betydligt minska trafikutsläppen till 2030.

YLE - 10 jul 17 kl. 13:56

Bilar med hastighetsgräns utreds för ungdomar

Trafik- och kommunikationsministeriet startar en utredning om minderåriga chaufförer kunde få börja köra bilar med lägre hastighetsbegränsningar. Ministeriet vill undersöka vilka effekter en reform skulle ha på säkerheten i trafiken. Enligt Erik Asplund vid ministeriet vill man reda ut om bilar med lägre hastighetsbegränsning kunde erbjuda ett säkrare alternativ till mopedbilar.

YLE - 06 jul 17 kl. 13:15

Nya bilars utsläppsvärden blir mer exakta

Metoden att mäta bilars utsläpp förändras. Från och med i höst mäts koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning enligt en ny skala som bättre ska motsvara de verkliga utsläppen. Orsaken är en EU-förordning som träder i kraft i september.

YLE - 12 jun 17 kl. 15:37

Sterna körde mot ponton vid färjfäste - flera fordon fast på Pargasfärjan

Landsvägsfärjan Sterna har kört på pontonen vid färjfästet i Lillmälö i Pargas. Rampen vid färjfästet skadades så pass mycket att de 16 fordon som är ombord på färjan inte kan köra av. Olyckan skedde efter klockan 15 på måndagseftermiddagen.

YLE - 15 jun 17 kl. 12:44

Tonårsundret kan köra VM-rally redan i år

Den 16-årige rallytalangen Kalle Rovanperä kan få chansen att göra debut i rally-VM redan under den pågående säsongen, uppger MTV Sport. Ursprungligen såg det ut som att ett VM-deltagande skulle vara en omöjlighet på grund av åldern. Rovanperä fyller 17 år den 1 oktober och har fått specialtillstånd av Trafiksäkerhetsverket Trafi att avlägga körkort ett år tidigare än normalt.

YLE - 26 maj 17 kl. 14:02

Drönare störde presidentbegravningen - "Amatörer ska hålla sig borta från centrum"

Två drönare beslagtogs av Helsingforspolisen under president Mauno Koivistos begravning i torsdags. Personerna som flög drönarna misstänks för luftfartsförseelse. Helsingforspolisen misstänker att drönarflygningen inte var i enlighet med Trafis direktiv.

YLE - 31 maj 17 kl. 04:53

Morgonkollen: Studiestöd ska återbetalas, regeringen försöker enas om alkoholreformen

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen. Läget inrikes: Regeringspartierna gör i dag ett nytt försök att komma överens om reformen av alkohollagen. Riksdagsgrupperna ska sammanträda på förmiddagen.

YLE - 18 apr 17 kl. 15:16

Taxiföretagare: Färre taxibilar på landsbygden

Intresset för att köra taxi på landsbygden, till exempel i Korsholm, kommer att minska i och med regeringens reform. I städerna finns risken att bilarna blir för många. Det tror Krister Båsk som kört taxi i Korsholm i snart 30 år.

YLE - 25 apr 17 kl. 15:59

Trafi, Kommunikationsverket och Trafikverket slås ihop - går under arbetsnamnet Liivi

Tre ämbetsverk inom trafik- och kommunikationsområdet slås delvis samman. Trafiksäkerhetsverket Trafi och Kommunikationsverket fusioneras till ett nytt ämbetsverk i början av 2019. Verket övertar också en del av Trafikverkets uppgifter.

YLE - 21 apr 17 kl. 10:11

Fortsättningsvis tryggt och säkert i de finländska hamnarna

Terrordåden i Europa har väckt frågor om säkerheten i de finländska hamnarna borde skärpas men i nuläget anser myndigheterna inte att det finns skäl att höja säkerheten ytterligare. Trafiksäkerhetsverket, Trafi, kommer inte att ändra säkerhetsreglerna i nuläget och anser att säkerheten i hamnarna är tillräcklig. Samarbetet med alla parter fungerar bra och säkerhetsfrågorna är hela tiden på tapeten.

YLE - 24 apr 17 kl. 12:01

Tingsrätten: Inget straff för öppet bogvisir

Befälhavaren som åtalats efter att Viking Lines färja Rosella kört nästan en timme med öppet bogvisir går ostraffad. Ändå döms han för handlingen. Domen kom nyligen i Ålands tingsrätt.

YLE - 17 mar 17 kl. 09:21

Parkerade på helikopterplattan - sjuktransport tvingades vänta

En sjuktransport per helikopter fördröjdes i torsdags av en privatbil som stod parkerad på helikopterns landningsplatta invid sjukhuset i Rovaniemi. Medan helikoptern med en patient i behov av vård ännu var på väg mot Lapplands centralsjukhus, anlände en ambulans till helikopterplattan för att ta emot patienten. Ambulanspersonalen tvingades konstatera att helikoptern inte skulle kunna landa, eftersom en personbil stod parkerad på landningsplatsen.

YLE - 23 mar 17 kl. 18:47

Körkort klart vanligare bland 18-åringar i Esbo än i Helsingfors

18-åringarna i Helsingfors skaffar körkort i klart mindre utsträckning än jämngamla i övriga landet och i övriga huvudstadsregionen. Det här visar statistik från Trafiksäkerhetsverket. Statistiken visar att i fjol hade bara var tredje 18-åring i Helsingfors ett B-körkort, som ger en rätt att köra personbil och paketbil.

YLE - 22 mar 17 kl. 11:02

Fler länder överväger förbud mot elektronik i flygplanskabinen

Också Kanada och Frankrike överväger nu att införa nya restriktioner gällande elektronik ombord på flygplan. USA och Storbritannien har meddelat att de inför ett förbud för bland annat bärbara datorer och pekplattor av en viss storlek i kabinen. Förbudet gäller passagerare som reser från Turkiet och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika med bland annat flygbolagen Emirates, Etihad, Qatar Airways, Turkish Airlines, British Airways och EasyJet.

Nyan - 22 mar 17 kl. 10:00

161 000 euro för dockning

Det blir Åbo reparationsvarv i Nådendal som sköter dockningen av Skiftet den 18-28 april och av Gudingen den 8-19 maj.

Landskapsregeringen har beslutat anta varvets anbud på 81 000 euro för Skiftet och 80 000 för Gudingen.

Trafiksäkerhetsverket Trafi kräver att ett fartyg dockas två gånger under en femårsperiod.

YLE - 04 feb 17 kl. 14:00

Hur mycket kan våra seniorer om webben och sociala medier?

Berit Sjöberg och Signild Sundin i Sundom har känt varandra sedan skoltiden och följts åt genom privatliv, fritidsaktiviteter och föreningsengagemang. Men en sak som skiljer dem åt är dataintresset. Berit Sjöberg är uppkopplad på nätet dagligen, medan Signild Sundin inte använt någon dator sedan hon gick i pension för omkring tjugo år sedan.

YLE - 25 jan 17 kl. 10:48

Se vilka bilar som klarar sig bäst och sämst i besiktningen

Den vanligaste orsaken till att en bil inte går igenom besiktningen är fel på bromsar och framaxel. Vid bilbesiktningen ges ofta anmärkningar för körljusen. Trafiksäkerhetsverket Trafi uppger att felen som framkommer vid besiktningen är de samma från år till år.

YLE - 03 jan 17 kl. 18:50

Många vill registrera båten i Estland: "E-posten är stockad, servern har kraschat"

Den planerade båtskatten har väckt en hel del ont blod bland båtfolket. Nu går ett finländskt företag båtägarna till mötes genom att erbjuda möjligheten att registrera sin båt i Estland för att undvika skatten. Företagets talesperson Sami Parviainen berättar att intresset för tjänsten har överträffat alla förväntningar.

YLE - 13 jan 17 kl. 18:13

Trafi: Torsdagens storm inget problem för färjorna

Trafiksäkerhetsverket Trafi försäkrar att passagerarfärjorna på Östersjön inte har problem med stormar som den som blåste på torsdagen. - De faryg som seglar på Östersjön är byggda för att tåla förhållandena på Östersjön. Besättningen är väl skolad och vet vad fartygen klarar av, säger sjöfartsdirektör Tuomas Routa på Trafi.

Nyan - 07 jan 17 kl. 11:10

Flyr båtskatt – i Estland

Den omdiskuterade båtskatten har väckt finländarnas intresse för att registrera sina båtar i Estland.
Ett finländskt företag erbjuder nu denna möjlighet och förfrågningarna har strömmat in.

– Efterfrågan har överträffat alla förväntningar, e-posten har stockat sig och vår server har kraschat, säger företagets talesperson Sami Parviainen till Yle Nyheterna.

YLE - 27 dec 16 kl. 10:09

Lita inte på begagnad bils trippmätare - kolla mätarställningen själv på nätet

En ny tjänst gör det möjligt att kontrollera begagnade bilars kilometerställning. I Finland är det inte olagligt att manipulera bilars trippmätare, och alla ifrågasätter inte mätarställningen i bilaffären. Nu kan kunden själv kontrollera kilometerställningen via tjänsten autorekisteri.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.