Trafiksäkerhetsverket

Sunday, 30 April, 01:14

Nyheter om Trafiksäkerhetsverket

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 17 mar 17 kl. 09:21

Parkerade på helikopterplattan - sjuktransport tvingades vänta

En sjuktransport per helikopter fördröjdes i torsdags av en privatbil som stod parkerad på helikopterns landningsplatta invid sjukhuset i Rovaniemi. Medan helikoptern med en patient i behov av vård ännu var på väg mot Lapplands centralsjukhus, anlände en ambulans till helikopterplattan för att ta emot patienten. Ambulanspersonalen tvingades konstatera att helikoptern inte skulle kunna landa, eftersom en personbil stod parkerad på landningsplatsen.

YLE - 23 mar 17 kl. 18:47

Körkort klart vanligare bland 18-åringar i Esbo än i Helsingfors

18-åringarna i Helsingfors skaffar körkort i klart mindre utsträckning än jämngamla i övriga landet och i övriga huvudstadsregionen. Det här visar statistik från Trafiksäkerhetsverket. Statistiken visar att i fjol hade bara var tredje 18-åring i Helsingfors ett B-körkort, som ger en rätt att köra personbil och paketbil.

YLE - 22 mar 17 kl. 11:02

Fler länder överväger förbud mot elektronik i flygplanskabinen

Också Kanada och Frankrike överväger nu att införa nya restriktioner gällande elektronik ombord på flygplan. USA och Storbritannien har meddelat att de inför ett förbud för bland annat bärbara datorer och pekplattor av en viss storlek i kabinen. Förbudet gäller passagerare som reser från Turkiet och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika med bland annat flygbolagen Emirates, Etihad, Qatar Airways, Turkish Airlines, British Airways och EasyJet.

Nyan - 22 mar 17 kl. 10:00

161 000 euro för dockning

Det blir Åbo reparationsvarv i Nådendal som sköter dockningen av Skiftet den 18-28 april och av Gudingen den 8-19 maj.

Landskapsregeringen har beslutat anta varvets anbud på 81 000 euro för Skiftet och 80 000 för Gudingen.

Trafiksäkerhetsverket Trafi kräver att ett fartyg dockas två gånger under en femårsperiod.

YLE - 04 feb 17 kl. 14:00

Hur mycket kan våra seniorer om webben och sociala medier?

Berit Sjöberg och Signild Sundin i Sundom har känt varandra sedan skoltiden och följts åt genom privatliv, fritidsaktiviteter och föreningsengagemang. Men en sak som skiljer dem åt är dataintresset. Berit Sjöberg är uppkopplad på nätet dagligen, medan Signild Sundin inte använt någon dator sedan hon gick i pension för omkring tjugo år sedan.

YLE - 25 jan 17 kl. 10:48

Se vilka bilar som klarar sig bäst och sämst i besiktningen

Den vanligaste orsaken till att en bil inte går igenom besiktningen är fel på bromsar och framaxel. Vid bilbesiktningen ges ofta anmärkningar för körljusen. Trafiksäkerhetsverket Trafi uppger att felen som framkommer vid besiktningen är de samma från år till år.

YLE - 03 jan 17 kl. 18:50

Många vill registrera båten i Estland: "E-posten är stockad, servern har kraschat"

Den planerade båtskatten har väckt en hel del ont blod bland båtfolket. Nu går ett finländskt företag båtägarna till mötes genom att erbjuda möjligheten att registrera sin båt i Estland för att undvika skatten. Företagets talesperson Sami Parviainen berättar att intresset för tjänsten har överträffat alla förväntningar.

YLE - 13 jan 17 kl. 18:13

Trafi: Torsdagens storm inget problem för färjorna

Trafiksäkerhetsverket Trafi försäkrar att passagerarfärjorna på Östersjön inte har problem med stormar som den som blåste på torsdagen. - De faryg som seglar på Östersjön är byggda för att tåla förhållandena på Östersjön. Besättningen är väl skolad och vet vad fartygen klarar av, säger sjöfartsdirektör Tuomas Routa på Trafi.

Nyan - 07 jan 17 kl. 11:10

Flyr båtskatt – i Estland

Den omdiskuterade båtskatten har väckt finländarnas intresse för att registrera sina båtar i Estland.
Ett finländskt företag erbjuder nu denna möjlighet och förfrågningarna har strömmat in.

– Efterfrågan har överträffat alla förväntningar, e-posten har stockat sig och vår server har kraschat, säger företagets talesperson Sami Parviainen till Yle Nyheterna.

YLE - 27 dec 16 kl. 10:09

Lita inte på begagnad bils trippmätare - kolla mätarställningen själv på nätet

En ny tjänst gör det möjligt att kontrollera begagnade bilars kilometerställning. I Finland är det inte olagligt att manipulera bilars trippmätare, och alla ifrågasätter inte mätarställningen i bilaffären. Nu kan kunden själv kontrollera kilometerställningen via tjänsten autorekisteri.

YLE - 27 dec 16 kl. 10:09

Lita inte på begagnad bils kilometermätare - kolla mätarställningen själv på nätet

En ny tjänst gör det möjligt att kontrollera begagnade bilars kilometerställning. I Finland är det inte olagligt att manipulera bilars kilometermätare, och alla ifrågasätter inte mätarställningen i bilaffären. Nu kan kunden själv kontrollera kilometerställningen via tjänsten autorekisteri.

IDG - 23 nov 16 kl. 12:02

Amerikanska myndigheter vill att mobiltillverkare utvecklar "förarläge"


Trafiksäkerhetsverket i USA kommer snart publicera riktlinjer för hur mobiltillverkare kan ta fram ett ”förarläge” som ska förhindra distraherande användning..

YLE - 24 nov 16 kl. 10:04

Trafi: Handelsfartygen slarvar med säkerhetsrutinerna

Trafiksäkerhetsverket Trafi slår larm om att säkerhetskulturen till sjöss har blivit sämre. Under perioden januari till september har 34 olyckor inträffat där finländska fraktfartyg har varit inblandade. 36 olyckor har inträffat i finländska farvatten, uppger Trafi.

YLE - 23 nov 16 kl. 08:28

Brister vid nästan alla statliga ämbetsverk – ledningen åker för mycket taxi och fattar jäviga beslut

Jäviga beslut och för många taxiresor är exempel på fel som ledningen för statliga ämbetsverk har begått. Yle Uutiset har granskat hur högsta ledningen för statens 60 ämbetsverk har fungerat. I 43 av fallen fanns det anmärkningar på hur ledningen har skött sig.

YLE - 23 nov 16 kl. 16:59

Kommunikationsministeriet: vi är beredda att kompromissa om skärgårdstrafiken

Debatten kring skärgårdstrafiken fortsätter att gå het efter kommunikationsministeriets förslag på att göra trafiken avgiftsbelagd från och med april 2017 fram till slutet av år 2018. Nu väljer ministeriet att gjuta olja på vågorna. -Vi kommer att vara flexibla och lyssna väldigt uppmärksamt på den feedback vi får, säger trafikrådet Sabina Lindström.

YLE - 15 nov 16 kl. 06:48

I huvudstadsregionen är det vuxna som springer framför tågen

Det är farligt och förbjudet att gena över järnvägsspåren. I huvudstadsregionen är det oftast fullvuxna som springer över rälsen. En lokförares upprop på Facebook fick mycket uppmärksamhet förra veckan.

YLE - 06 sep 16 kl. 10:23

Vbl: Trafi inspekterar m/s Tritons motorer

I dag kommer Trafi att utföra en extra besiktning av m/s Triton vars motorer stannade på väg till Mickelsörarna på söndag. Det skriver Vasabladet. Vattenbussen m/s Triton fick problem på söndag eftermiddag strax före klockan 13.

YLE - 11 sep 16 kl. 17:12

15 år sedan terrorattackerna i USA - "Flygsäkerheten skärptes för gott"

Det har i dag gått 15 år sedan terrorattackerna i New York den 11 september 2001. I Finland märks följderna av attackerna främst i den skärpta flygsäkerheten som enligt Trafis luftfartschef knappast någonsin lättar. Terrorattackerna förändrade den kommersiella luftfarten radikalt, berättar Pekka Henttu, luftfartschef vid Trafiksäkerhetsverket Trafi.

YLE - 09 sep 16 kl. 04:57

Allt fler bilar i Vasa

Antalet bilar i Vasa har ökat kraftigt på 15 år. Trafiksäkerhetsverket Trafis statistik visar att det finns drygt 34 000 personbilar i trafik i Vasa, och utslaget på stadens fokmängd betyder det att över hälften av Vasaborna har en egen bil. På Vasa stad säger Pertti Hällilä som är planeringschef för trafikärenden att man räknar med att antalet bilar kommer att fortsätta öka lite i ungefär 10 år.

YLE - 06 sep 16 kl. 13:17

Stockat filter misstänks ligga bakom motorstopp

Trafiksäkerhetsverket har undersökt m/s Triton vars motor stannade i söndags när båten var på väg till Mickelsörarna. Man misstänker att ett stockat filter ligger bakom haveriet. Vattenbussen m/s Triton fick problem på söndag eftermiddag strax före klockan 13.

YLE - 18 jul 16 kl. 04:08

Stora skillnader på båtmackarnas bränslepris - kolla listan för prisläget vid din hamn

Det går att spara tiotals euro per tankning, beroende på var i skärgården man tankar båten, visar Yle Nyheters kartläggning. De billigaste båtmackarna kan konkurrera med bensinstationerna på land medan de dyraste tar ett literpris på närmare 2 euro för bensinen och 1,7 euro för diesel. Yle Nyheters undersökning av bränslepriset i skärgården visar att det råder stora prisskillnader mellan båtmackarna i skärgården.

YLE - 22 jul 16 kl. 06:12

Stora båtmotorer blir vanligare – ekonomisk körstil sparar flera liter bränsle i timmen

Motoreffekten för nyregistrerade båtar har ökat sedan början av förra året och större motorer betyder större bränsleförbrukning. Enligt Jussi Lehti, servicechef på båtförsäljningsföretaget Waltic, går det med några enkla knep att spara över 10 liter bränsle per körtimme med en vanlig motorbåt. Mellan januari och juni registrerades det 2 056 nya motorbåtar i Finland, visar siffror från Trafiksäkerhetsverket.

YLE - 20 jul 16 kl. 08:40

Huvudstadsregionen en föregångare på elbilsfronten

Det finns få elbilar i Finland, men huvudstadsregionen är en föregångare. Här finns över hälften av de eldrivna bilarna i landet. I elbilsdiskussioner pratas det ofta om Norge.

YLE - 02 jul 16 kl. 13:17

Bajsvatten släpps ut i havet: "Folk åker inte två timmar in till Ekenäs för en tömning"

Det finns alltför få tömningsstationer för båtarnas toalettavfall i Ekenäs skärgård, anser många båtägare. Håll skärgården ren har erbjudit hamnarna nya tömningsapparater men hamnarna tackar nej. Forststyrelsen tycker att de befintliga sugtömningsstationerna räcker till.

YLE - 01 jun 16 kl. 07:11

Ofog på järnvägen mellan Seinäjoki och Tammerfors

Stenar har under flera tillfällen placerats ut på tågrälsen vid Jalasjärvi mellan Seinäjoki och Tammerfors. Polisen påminner om att det här är mycket farligt och kan leda till allvarliga olyckor. Polisen spanar efter de skyldiga och enligt kommissarie Pasi Sillanpää har VR bedömt situationen som farlig.

YLE - 01 jun 16 kl. 07:11

Ofog på tågbanan mellan Seinäjoki och Tammerfors

Stenar har under flera tillfällen placerats ut på tågrälsen vid Jalasjärvi mellan Seinäjoki och Tammerfors. Polisen påminner om att det här är mycket farligt och kan leda till allvarliga olyckor. Polisen spanar efter de skyldiga och enligt kommissarie Pasi Sillanpää har VR bedömt situationen som farlig.

Kristianstadsbladet - 25 maj 16 kl. 11:44

Höga hastigheter vid skola

På uppdrag av Trafiksäkerhetsverket gör Motormännen fartkontroller i hela landet. Utanför Sånnaskolan i Åhus stod lokalklubben i östra Skåne..

YLE - 08 apr 16 kl. 09:11

Finland har EU:s liberalaste drönarregler – sunt förnuft ska räcka långt

Reglerna för de som flyger obemannade luftfartyg har blivit lättare, Trafiksäkerhetsverket hoppas att det här ska inspirera till flera experiment med drönarna. Bland yrkesflygare finns det ändå en beställning på hårdare reglering. Enligt de nya reglerna som trädde i kraft i höstas får obemannade luftfarkoster flygas på max 150 meters höjd, i tätbebyggda områden och det krävs inget flygcertifikat eller tillstånd för att flyga en obemannad luftfarkost.

YLE - 11 apr 16 kl. 04:32

Nytt kapitel i Valsörarnas historia

Förra veckan började rivningen av den före detta sjöbevakningsstationen på Valsörarna. Två grävmaskiner river huvudbyggnaden som byggdes 1984. Sjöbevakarna lämnade Valsörarna 2009 och planerna för framtiden är småskaliga.

Nya Wermlands Tidningen - 13 apr 16 kl. 16:04

Stopp i Villingsberg på gång

Trafiksäkerhetsverket har tillsatt en grupp som arbetar med den nya busshållplatsen i Villingsberg. Ambitionen är, säger Bosse Björk, byggstart i höst med öppning senare under året..

YLE - 22 mar 16 kl. 11:31

Höjd övervakning på Helsingfors-Vanda - inget direkt hot finns

Det är fortfarande tryggt att flyga från Helsingfors-Vanda flygplats, meddelar man från Finavia. Chefen för Finavias riskhanteringsenhet, Juha-Pekka Pystynen, meddelar att det inte finns ett förhöjt hot mot Helsingfors-Vanda flygplats. - Precis som skyddspolisen och andra myndigheter säger, så innebär det här [explosionerna i Bryssel] inget direkt hot mot Finland.

YLE - 08 mar 16 kl. 09:25

Många VW-bilar återkallas i onödan? VTT: Resultaten är förvirrande

Volkswagens utsläppsfiffel verkar inte ha påverkat bilarnas utsläppsvärden i Finland. Det visar laboratorietester som gjorts av Teknologiska forskningscentralen VTT. Bilar med och utan manipulerad programvara fick så gott som samma testresultat.

YLE - 17 feb 16 kl. 05:15

Självmord i trafiken kräver inte körkort

Tidigare i veckan rapporterade Yle Spotlight att Trafiksäkerhetsverket har ställt högre krav på att psykiater ska anmäla självmordsförsök till polisen (Länk: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/15/trafi-till-psykiatrer-anmal-sjalvmordsforsok).

YLE - 15 feb 16 kl. 04:20

Trafi till psykiatrer: Anmäl självmordsförsök

Trafiksäkerhetsverket ställer högre krav på psykiatrer att anmäla självmordsförsök till polisen. Ett självmordsförsök ska leda till körförbud på minst sex månader och det förbudet ska polisen få besked om. - Igen åläggs läkare nya orsaker att bryta tystnadsplikten.

YLE - 15 feb 16 kl. 16:49

Psykiater: Trafi bör tänka om i självmordsfrågan

Trafiksäkerhetsverket Trafis nya anvisningar om att läkare ska börja göra en anmälan om självmordsbenägna personer väcker kritik inom psykiaterkåren. Även om avsikten med anmälningarna är att skydda utomstående i trafiken anser psykiatrar att anvisningarna kan motverka sitt syfte. Psykiatern Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa, anser att Trafi borde tänka om omedelbart och eventuellt dra tillbaka sina anvisningar.

YLE - 23 feb 16 kl. 06:17

Delade åsikter om privat körkortshantering

Ett privat företag sköter från årsskiftet allt som gäller körkort och olika trafiktillstånd. Reformen som betyder att polisen slutat hantera till exempel nya körkort får både ris och ros. En rundringning till bilskolor i Svenskfinland ger olika svar.

YLE - 15 feb 16 kl. 05:39

15 februari - Morgonkollen

God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

YLE - 02 feb 16 kl. 08:24

A-Katsastus nya avgift får kritik

Besiktningsbolaget A-Katsastus får kritik för att uppbära omotiverade avgifter av sina kunder. I början av februari införde A-Katsastus en expeditionsavgift på 10 euro då kunden registrerar sitt fordon vid något av bolagets kontor. Sker registreringen via A-Katsastus nättjänst är den gratis.

YLE - 02 feb 16 kl. 08:24

A-Katsastus prickas för omotiverad avgift

Besiktningsbolaget A-Katsastus får kritik för att uppbära omotiverade avgifter av sina kunder. I början av februari införde A-Katsastus en expeditionsavgift på 10 euro då kunden registrerar sitt fordon vid något av bolagets kontor. Sker registreringen via A-Katsastus nättjänst är den gratis.

YLE - 25 jan 16 kl. 16:05

Båt- och motorcykelskatt tidigast om ett år

En planerad båt-och motorcykelskatt införs tidigast om ett år berättar man på finansministeriet. Beredningen av den nya skatten har kommit igång men ännu är det helt öppet hur stor skatten blir och vilka fordon som sist och slutligen kommer att beröras av den här nya fordonsskatten. Juha Sipiläs regering har i regeringsprogrammet slagit fast att man vill ha in 50 miljoner euro per år genom att beskatta också andra fordon än bilar.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.