Spararna

Tuesday, 28 January, 06:00

Nyheter om Spararna

Sortering: Relevans | Senaste
PrivataAffärer - 03 jan 20 kl. 12:03

Här är norrmännens favoritaktier

Det är nätmäklaren Nordnet som gått igenom de norska privatkundernas portföljer. Småspararfavoriten Nel toppar listan över de mest nettoköpta aktierna under fjolåret. – Med en uppgång på 90 procent så har Nel varit ett äventyr att äga under 2019.

PrivataAffärer - 03 jan 20 kl. 08:22

Här är fondbolagen som spararna flydde i fjol

Det är nyhetsbyrån Direkts fondredaktion Fonder Direkt som undersökt vilka svenska fondbolag som haft de största nettoinflödena och nettoutflödena i fjol. Det fondbolag som haft det största inflödet är Swedbank Robur. Bland Swedbank Roburs fonder hade majoriteten av fonderna nettoinflöden, men störst nettoinsättningar gjordes till Swedbank Robur Globalfond, Swedbank Robur Access Global samt Swedbank Robur Access Sverige.

PrivataAffärer - 30 dec 19 kl. 08:19

Här är månadens mest köpta aktier

Toppade listan över mest köpta aktier i december bland Nordnets kunder i Sverige gjorde dock Swedbank, följt av Investor. Electrolux tog sig in på en tredje plats över månadens mest köpta aktier. – Beskedet om oväntat höga kostnader i den nordamerikanska verksamheten tyder på fortsatta utmaningar, och det fick aktien att rasa tvåsiffrigt.

PrivataAffärer - 02 jan 20 kl. 12:09

Nu måste fonder redovisa aktivitetsgrad

– Det är positivt både för konsumenter och för fondbolagen själva att transparensen ökar. Framför allt eftersom det nya kravet gör det svårare för fondförvaltare att ta ut höga avgifter för passivt förvaltade fonder. Förhoppningsvis kommer man till rätta med problemet med dolda indexfonder, något som varit en fråga för finansmarknaden en längre tid, säger Jakob Stigsson, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

DI - 30 dec 19 kl. 10:00

Spararna flockades till investmentbolag i december

PrivatSpararna fortsatte att handla aktier friskt ända in till årsskiftet..

PrivataAffärer - 27 dec 19 kl. 04:00

Globala indexfonder dominerade 2019

Man kan lugnt säga att 2019 var globalfondernas år, menar Frida Bratt. Anledningarna är två, dels har den globala aktiemarknaden gått väldigt bra, med en uppgång för MSCI World på 25 procent räknat i dollar, dels har den svenska kronan varit så svag att fonder som investerar i utländska aktier har fått mer tillbaka i kronor för varje dollar de köper fondandelar för. – Det har gjort att världsindex räknat i kronor är upp med 32 procent, och det har naturligtvis sparare i globalfonder tjänar på.

PrivataAffärer - 19 dec 19 kl. 07:58

Avanza Årets Bank 2019

Årets upplaga, som är den 29:e i ordningen, har juryn belönat sex olika banker, inklusive huvudpriset. I år har Avanza varit först i världen med ett specialgjort jämförelseverktyg för Morningstars hållbarhetsbetyg för fonder. Banken har också lanserat landets billigaste tillväxtmarknadsfond, Avanza Emerging Markets, med 0,29 procents avgift.

PrivataAffärer - 12 dec 19 kl. 04:00

Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år

Både storleken på sparandet och nysparandet i miljöfonderna blev 20 gånger större än 2018 och antalet kunder som sparar i en miljöfond har ökat med 25 procent på ett år hos Avanza.  Frågan är om något liknande hänt tidigare? – Det hör absolut inte till vanligheterna.

PrivataAffärer - 11 dec 19 kl. 15:13

Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas

Vägledningen tar hänsyn till Task Force for Climate-related Financial Disclosures (TCFD) rekommendationer, och gör det möjligt att även redovisa koldioxidavtryck för ränte- och blandfonder. Det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande. Fondbolagens förening tog fram en vägledning för beräkning av utsläpp av växthusgaser från portföljbolagen i värdepappersfonder år 2016, men det har sedan dess skett en mängd förändringar på området.

Affärsvärlden - 10 dec 19 kl. 07:33

Aktiefonder lockar spararna

Under november månad uppgick det totala nysparandet i fonder till 11 miljarder kronor. Nettoinsättningar gjordes främst i aktiefonder medan räntefonder uppvisade nettouttag..

PrivataAffärer - 06 dec 19 kl. 10:35

Spararnas amerikanska favoritaktier

Beyond Meat hade en fantastisk kursresa efter introduktionen i maj och var som mest upp 839 procent (234,9 dollar) jämfört med introduktionskursen på 25 USD.  Sedan gick luften ur aktien. I slutet av oktober föll kursen ytterligare i samband med att inlåsningsperioden gick ut för tidiga investerare och insiders som passade på att ta hem vinsterna.

PrivataAffärer - 04 dec 19 kl. 13:00

Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen

”Fondbolagen anser att Premiepensionsmyndighetens fondtorg har tjänat pensionsSpararna väl och att de åtgärder som vidtagits inom ramen för det första steget av omgörningen har höjt kvaliteten och konsumentskyddet för Spararna”, skriver Realtid. Remisstiden för det planerade andra stegets begränsning och ombyggnad av fondtorget går ut den 14 februari, vilket innebär att tiden är knapp för finansbranschen om den ska lyckas skrinlägga den statliga utredarens långtgående planer. ”Man bör utvärdera effekterna och efter en period, som vanligen brukar uppgå till tre till fem år, se vilken effekten varit på systemet, Spararna och övriga intressenter”, säger Carneos vd Christoffer Folkebo till Realtid.

PrivataAffärer - 05 dec 19 kl. 12:54

Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020

Börsen har gått extremt starkt och världsindex är upp med 34 procent sedan årets början. Trots det ser Frida Bratt positivt på börsen under nästa år. En global indexfond kan vara en bra bas i sparandet, men hon råder samtidigt Spararna att göra en hälsokontroll av de nuvarande fondvalen.

PrivataAffärer - 02 dec 19 kl. 06:57

Hernhag: Finanssektorn blir allt svårare – men fonderna billigare

Jag börjar bli mer skeptisk till hela banksektorn. Storbankernas verksamhet har länge naggats i kanten av nätmäklare och nu är även bolåneuppstickare är på gång. Bankernas storlek gör det svårt att ställa om snabbt, men de har också stordriftsfördelar i vissa moment.

VA - 29 nov 19 kl. 08:58

Privatspararna återvände till börsen i november – säljlistan toppas av Swedol

”Köpen i SEB står för hälften av månadens totala nettoköp i aktier. Här är det tydligt att Spararna försöker bottenfiska, en trend som vi även sett i Swedbank-aktien hela året.” .

PrivataAffärer - 27 dec 19 kl. 11:37

Sverige- och investmentbolagsfonder lockade spararna i december

Den starka börsen under 2019 har gjort att Spararna nettoköpt fonder under alla månader förutom turbulenta augusti. Under december var det bland annat Sverigefonder som lockade Spararna enligt statistik från de två dominerande nätmäklarna. – Sverigefonder var ute i sparkylan i stort sett hela första halvåret, men senaste månaderna har Spararna hittat tillbaka till fonderna och i december går fyra av tio fondkronor till just Sverigefonder.

DI - 28 nov 19 kl. 07:01

Spararna dumpar hedgefonder - de är nya ”allemansfonderna”

Globalfonder var fortsatt på modet bland svenska fondsparare i november medan hedgefonder fick kalla handen..

PrivataAffärer - 20 nov 19 kl. 04:00

Cannabisaktier – bubblan som brast

Den snabbt växande legaliseringen av cannabis har mött motstånd, vilket lett till att flera tänkta finansieringsvägar blivit tilltäppta, inte minst har bankerna i USA tagit ett steg tillbaka. I förra veckan mörknade det ytterligare för branschen då kanadensiska Canopy Growth Corp, världens största cannabisbolag, meddelade att vinsten nästan utraderats, och låg klart under den lägsta profetian från Wall Street-analytikerna. Resultatet blev enligt Bloomberg att aktien skickades ner till tvåårslägsta, i nivå med kursen i december 2017.

PrivataAffärer - 22 nov 19 kl. 11:00

Nu lanserar Nordnet ”flytträttsklockan”

Nordnets sparekonom Frida Bratt är orolig för att Bolunds förslag dröjer väldigt länge, och det är en oro som flera i den politiska oppositionen i finansutskottet också gett uttryck för. – Det finns nämligen ingen ”deadline”, utan Per Bolund ska återkomma ”skyndsamt”. Jag tror att det krävs att vi fortsätter att sätta press i debatten – det här får bara inte ta för lång tid, säger hon.

DI - 19 nov 19 kl. 09:50

Hög tid att byta bort de usla fonderna

Fondbranschen vill ha ett omfattande fondtorg där Spararna har makten att välja och välja bort..

DI - 18 nov 19 kl. 16:33

Våldsam handel i FPC – ”investerare som dras till volatilitet”

Efter förra veckans rapportras bottenfiskar småSpararna i biometribolaget Fingerprint Cards aktie..

DI - 17 nov 19 kl. 19:36

Stjärnsmäll för spararna – här är fonderna som förlorat mest i SEB-raset

SEB:s störtdyk på fredagens börs raderade ut miljarder för svenska fondsparare..

PrivataAffärer - 13 nov 19 kl. 10:30

Spararnas amerikanska aktiefavoriter

Månadsstatistik från Swedbank visar att Tesla, Apple och Amazon fortfarande ligger i topp på popularitetslistan som baseras på Swedbank och Sparbankernas kunders innehav. Men alla tre aktierna minskade i popularitet under oktober. Det var dock ingenting mot vad som hände med den tidigare kursraketen Beyond Meat där antalet ägare rasade med över 8 procent.

DI - 14 nov 19 kl. 20:10

Cannabisbolagen visar svagheter – men småspararna biter sig fast

Cannabisbolaget Canopy Growth rasar på Wall Street efter en kvartalsrapport som kom in långt under förväntningarna..

PrivataAffärer - 13 nov 19 kl. 12:11

Regeringen vill förbjuda riskfyllda sparformen

Inlåningsföretagen lockar sparare med riktigt attraktiva räntor. Just nu kan du till exempel få runt 5 procent rörlig sparränta hos de största aktörerna ViaSpar, Upplands Spar och 4Spar. Är du villig att avvara dina pengar en längre tid stiger räntorna rejält.

DI - 13 nov 19 kl. 07:55

Trendbrott: Spararna rusar till läkemedel – trots hotet från USA

FondSpararna har storköpt läkemedelsfonder den senaste månaden. Oro för recession göder köpintresset för den….

PrivataAffärer - 04 nov 19 kl. 12:22

PPM-utredare: Mindre än 200 fonder kan bli kvar på upphandlat fondtorg

Med bakgrund av uppdagade skandaler inom premiepensionssystemet presenterade Mikael Westberg på måndagen sin utredning om hur det nya fondtorget ska se ut till regeringen. Antalet fonder i det nya premiepensionssystemet tror Mikael Westberg kan komma att landa på mellan 150 och 200 fonder, att jämföra med de knappt 500 fonderna som finns i dag på fondtorget. Exakt hur många fonder som kommer finnas tillgängliga är upp till den nya myndigheten, påpekar han.

Affärsvärlden - 30 okt 19 kl. 08:03

Guldfonder förlorar sin glans

Globalfonder fortsätter locka Spararna, men guldfonder hamnar i kylan, både hos Avanza och Nordnet..

DI - 30 okt 19 kl. 06:59

Småspararna vräker ut guldfonder – ”helt enligt skolboken”

Guldet glimrade inte längre för Sveriges fondsparare i oktober som passade på att ta hem vinsten efter årets….

DI - 28 okt 19 kl. 21:17

Larmsignalen – då ska du sälja dina fonder

Fonder som släcks ned är sällan dåligt för Spararna. Men märkliga tvångsfusioner av fonder måste kunderna se upp för..

PrivataAffärer - 10 dec 19 kl. 07:26

Spararna tankar aktiefonder

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med 70 miljarder kronor och uppgick vid utgången av november till rekordhöga 4.941 miljarder kronor. I november noterade fonder ett nettoinflöde på totalt 11,4 miljarder kronor.

DI - 23 okt 19 kl. 13:43

Dold vinstfest: Spararna borde ta fram miniräknaren

Börsen jublade över ABB:s rapport och aktien lyfte 4 procent. Då har industrijätten ändå inte valutadopat sig – som….

PrivataAffärer - 15 okt 19 kl. 13:00

Sparekonomen varnar för bottenfiske i Turkietfonder

– Börsen i Istanbul har störtdykt efter förra veckans invasion i nordöstra Syrien, samtidigt som tonläget från EU och USA höjts. Bara i går föll Borsa Istanbul 5 procent. Alla sektorer drabbades, men framför allt bank- och telekomsektorn, konstaterar Frida Bratt.

DI - 12 okt 19 kl. 14:58

Miljöfonder heta bland spararna – men experterna varnar för jättetrenden

Allt fler lockas av att investera i klimatsmart teknik. Miljöfonder växer, visar nätbankernas siffror..

PrivataAffärer - 08 okt 19 kl. 04:00

Här är småspararnas gamingfavoriter

Gaming- och spelindustrin genererade förra året intäkter på 135 miljarder dollar, varav mobilspel står för hälften av intäkterna medan konsolspel och PC delar på resten. – Jag tror knappast att den här trenden bromsar in. Snarare kommer den bara att öka och öka, och Spararna är med på tåget, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Affärsvärlden - 11 okt 19 kl. 07:42

Surt börshumör bland spararna

Humöret hos privatSpararna har dämpats och nu tror allt fler på ett börsfall, visar en Sifo-undersökning..

Affärsvärlden - 10 okt 19 kl. 07:54

Spararna ratar aktiefonder

Det totala nysparandet i fonder uppgick till närmare 10 miljoner kronor i september. Aktiefonder uppvisar åter nettouttag..

DI - 09 okt 19 kl. 18:00

Hagströmer: Bolunds lagförslag låser fast spararna

På torsdagen bereder finansutskottet regeringens förslag på ny reglering av tjänstepensionsmarknaden..

PrivataAffärer - 08 okt 19 kl. 11:42

Två av tre svenskar vill själva välja premiepensionsfonder

På uppdrag av Fondbolagens förening har TNS Sifo Prospera frågat 1.171 svenskar om deras syn på premiepensionen, och om det som helhet är bra att de själva kan välja fonder för en del av din pension eller om de skulle föredra att staten bestämmer hur deras pensionspengar förvaltas. ”64 procent uppger att det är bra eller mycket bra att få möjlighet att välja själva.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.