Skolinspektionen

Thursday, 24 September, 22:57

Nyheter om Skolinspektionen

Sortering: Relevans | Senaste
GöteborgsPosten - 03 sep 20 kl. 16:37

Skolors arbete i coronatider granskas

Skolinspektionen ska granska hur grund- och gymnasieskolor gör för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, och hur de arbetar för att eleverna ska kunna ta igen det de missade under vårens ansträngda pandemiläge..

SVT - 02 sep 20 kl. 08:12

Kommuner misslyckas i skolansvar

Många kommuner är för dåliga på att hjälpa skolor i utsatta områden att hitta behöriga lärare och fördela resurser. Det slår Skolinspektionen fast i en rapport som publiceras idag. Men de lyfter också fram ett par kommuner som tar stort ansvar för skolorna..

Jönköpingsnytt - 31 aug 20 kl. 16:16

Anmälan om sexuella trakasserier på Per Brahegymnasiet – flera elever uppges stå bakom anmälan till Skolinspektionen

P4 Jönköping rapporterar att elever vid Per Brahegymnasiet gjort en anmälan till....

SVT - 11 sep 20 kl. 17:04

Skolinspektionen: ”Ser ett antal skolor med återkommande brister”

Hittills har Skolinspektionen stängt över 30 fristående skolor på grund av allvarliga brister. Nu ska tillsynsmyndigheten, enligt ett förslag från utbildningsdepartementet, få större möjlighet att stänga skolor med återkommande missförhållanden. – Det är ett antal skolor som vi ser har återkommande brister, säger generaldirektör Helén Ängmo..

SVT - 19 aug 20 kl. 10:53

Här är höstens coronaregler i skolorna

Klockan 11:00 kommer utbildningsminister Anna Ekström (S) tillsammans med Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, att presentera vilka coronaregler som gäller i den svenska skolan inför höstterminen. SVT Nyheter sänder direkt från presskonferensen..

Sydsvenskan - 19 aug 20 kl. 07:30

Svedalaskola kritiseras av Skolinspektionen

Elev med stort hjälpbehov får inte rätt stöd..

Expressen - 14 aug 20 kl. 15:01

Römosseskolans rektor leder islamistiskt parti

Den kritiserade muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg fick i somras grönt ljus att utöka sin skolverksamhet i höst. Detta trots att GT kunde visa att tillståndet gick ut 2017. Nu kan tidningen avslöja att skolans rektor, Abdirizak Waberi, parallellt med sin tjänst är partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia – kopplade till Muslimska brödraskapet.

SR - 03 sep 20 kl. 06:08

Skolinspektionen ska granska skolornas restriktioner

Skolinspektionen kommer inleda en granskning av hur riktlinjerna kring distansering och andra åtgärder för att minska smittspridningen följs på ett hundratal skolor i Sverige..

SVT - 27 aug 20 kl. 17:12

Skolinspektionen om extremisterna i skolledningarna: Kommer att utredas

Staten har betalat ut omkring en miljard skattekronor till organisationer och bolag med utpekade extrema islamister i ledningen under de senaste fem åren, visar en kartläggning av nyhetsbyrån Siren. En stor del av miljonerna har gått till friskolor. – Om det finns brister av allvarligt slag som vi kan verifiera så stoppar vi skolorna, säger Maria Wassén, regionchef för region Söder på Skolinspektionen..

Helsingborgs Dagblad - 27 jul 20 kl. 12:00

Klippans kommun får bakläxa för bristande utredning av elev

Skolinspektionen kritiserar skolan och kräver att ärendet görs om och rätt..

Aftonbladet - 26 jul 20 kl. 14:57

Skolinspektionen hotar friskola i Malmö med dryga böter

▸ Har omfattande och allvarliga brister i verksamheten.

Dalarnas tidningar - 24 jul 20 kl. 15:54

Lärare på Borlängeskola anklagades för hot mot elev – frias av barn- och elevombudet

Tidigare i år anmäldes en lärare på en grundskola i Borlänge till Skolinspektionen för att ha....

Expressen - 22 jul 20 kl. 17:03

Stötande att skandalskolor får fortsätta att expandera

En lång historia av kritik från Skolinspektionen, bland annat för könsuppdelade lektioner, är inte nog. Tack vare kryphål kan Römosseskolan ta in ännu fler elever i höst..

GöteborgsPosten - 22 jul 20 kl. 15:59

Kritiserade skolan får öppna nytt – trots utgånget tillstånd

Skolinspektionen: ”Villkoren var för otydliga”.

Expressen - 22 jul 20 kl. 06:00

Kritiserad skola får starta trots att tillståndet ”gått ut”

Den kritiserade muslimska friskolan, Römosseskolan, i Göteborg, utvidgar i höst sin verksamhet. Då tar de över före detta Vetenskapsskolans lokaler, vars tillstånd drogs in i våras, efter att kopplingar till islamistisk extremism hade avslöjats. Detta trots att Römosseskolans tillstånd för att starta utbildningen gick ut redan 2017, enligt villkoret.

Helsingborgs Dagblad - 21 jul 20 kl. 10:30

Helsingborgs stad får delvis rätt om Påarps skola – slipper miljonböter

Otydliga krav från Skolinspektionen gör att vitet sänks från 1,2 miljoner till 300 000 kronor..

SR - 17 aug 20 kl. 19:06

Skolinspektionen: Frånvaron har ökat bland många elever

Den svenska skolan behöver ta sig an ett antal nya utmaningar, i spåren av coronapandemin. Det konstaterar Skolinspektionen i en kartläggning. Bland annat oroas man över att frånvaron bland många elever ökat..

Dagen - 11 jul 20 kl. 15:35

Muslimsk skola har könsseparerat i 22 år

Römosseskolan i Göteborg kritiseras av Skolinspektionen och politiker vill nu stoppa skolan efter uppgifterna om könsseparerad undervisning kommit fram..

Dagen - 11 jul 20 kl. 15:35

Muslimsk skola har könsseparerat i 22 år

Römosseskolan i Göteborg kritiseras av Skolinspektionen och politiker vill nu stoppa skolan efter uppgifterna om könsseparerad undervisning kommit fram..

GT - 08 jul 20 kl. 20:32

Skola har könsseparerat undervisningen – i 22 år

I 22 år har eleverna på Römosseskolan i Göteborg delats upp i grupper och undervisats separat baserat på deras kön.Först efter en lagändring kunde Skolinspektionen kritisera skolan för könsuppdelningen.Men kritiken har än så länge inte resulterat i någon åtgärd.

GöteborgsPosten - 09 jul 20 kl. 05:00

Absurd ideologi om inkludering gör barn utbrända

Enligt en granskning från Skolinspektionen kan barn behöva vänta i två år för att få en plats i en särskild undervisningsgrupp..

Sydsvenskan - 06 jul 20 kl. 17:00

Förskola anmäls då ett barn utsatts för kränkning

I januari utsatte en pedagog ett barn för kränkning bland annat genom att trycka ner barnet i en bänk med ett grepp runt nacken. En anmälan har skickats till Skolinspektionen, som konstaterar att Malmö kommun har brutit mot förbudet i skollagen att personal inte får utsätta barn för kränkande behandling..

Expressen - 01 jul 20 kl. 17:22

Lärare hotade och skrek på sina elever

En lärare verksam i Skåne har under en lång tid skrämt, hotat och skrikit på sina elever. Hon har flera gånger anmälts till Skolinspektionen, och nu dras hennes lärarlegitimation in, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.  .

GöteborgsPosten - 29 jun 20 kl. 05:33

Religiösa friskolor – ett juridiskt kryphål

När den nya skollagen trädde i kraft 2010 arbetade jag på Skolinspektionen och kunde på nära håll följa hur lagstiftningen implementerades..

Cornucopia - 26 jun 20 kl. 10:38

Skolverket stoppar statistik för enskilda skolor efter dom i kammarrätten - friskolor omfattas av sekretess

Efter en dom i Kammarrätten, som nekades överprövning av Högsta domstolen slutar nu Skolverket redovisa statistik per enskild skola och redovisar framöver enbart på riksnivå. Varken antal elever, betyg eller andra jämförelsetal eller ens vem som driver en skola ("huvudmän") kommer längre publiceras. Anledningen är att friskolor ska omfattas av sekretess enligt domen, så från och med första september blir transparensen noll.

Helsingborgs Dagblad - 24 jun 20 kl. 17:32

Kritiserad skola får öppna ny enhet

Den fristående Römosseskolan i Göteborg fick nyligen nej till att öppna en ny enhet i Agnesberg. Men nu har Skolinspektionen vänt och givit klartecken, rapporterar Dagens Nyheter. Myndigheten hade först invändningar mot att eleverna skulle vara uppdelad.

GöteborgsPosten - 24 jun 20 kl. 17:34

Kritiserad skola får öppna ny enhet

Den fristående Römosseskolan i Göteborg fick nyligen nej till att öppna en ny enhet i Agnesberg. Men nu har Skolinspektionen vänt och givit klartecken, rapporterar.

Helsingborgs Dagblad - 24 jun 20 kl. 16:00

Friskola får inte starta verksamhet

Skolinspektionen har avslagit ansökan om en ny friskola i Ramlösa..

YA - 22 jun 20 kl. 18:00

Hårt gemensamt arbete har gett studiero på skolan

2019 fick Nils Holgersson-gymnasiet ett vitesföreläggande av Skolinspektionen på grund av bristande trygghet och studiero. Ett hårt förändringsarbete har gett resultat och höjt kvaliteten på undervisningen..

Kristianstadsbladet - 22 jun 20 kl. 15:41

Skola brister på flera punkter

Skolinspektionen riktar kritik mot Framtidsgymnasiet och pekar på flera brister. Bland annat har skolan inte lyckats ge alla elever på yrkesprogram minst 15 veckors arbetsplatsutbildning..

UNT - 22 jun 20 kl. 11:48

Ofredade elev - har kvar sin lärarlegitimation

En lärare dömdes för sexuellt ofredande av en minderårig elev i mars. Skolinspektionen yrkar att kvinnans lärarleg bör återkallas..

Barometern - 22 jun 20 kl. 11:56

Lärare försökte stoppa bråk – kränkte elev

Läraren sa ”jag orkar inte höra på dig” och höll fast elevens armar för att undgå att själv bli slagen. Det är kränkande behandling slår Skolinspektionen fast i ett beslut..

SmålandsPosten - 20 jun 20 kl. 16:51

Skolan är nu fri från brister – lagom till nystarten i höst

I tre år har viteshoten duggat tätt mot Uppvidinge gymnasieskola. Nu är Skolinspektionen nöjd med hur skolan fungerar och stänger tillsynsärendet. – I dag är vi fria från böter.

YA - 17 jun 20 kl. 18:00

Föräldrar anmälde klassindelning – ärendet avskrivs

Befarade brister som ännu inte inträffat går inte att utreda. Det slår Skolinspektionen fast, och avskriver en anmälan avseende Östergårdsskolans klassindelning inför höstterminen..

BT - 16 jun 20 kl. 04:43

Nej till friskola i Holsljunga

En fristående skola i Holsljunga skulle få negativa följder för kommunens skolorganisation. Den bedömningen gör Skolinspektionen och avslår ansökan om att starta en friskola..

GöteborgsPosten - 15 jun 20 kl. 19:03

Bakslag för Römosseskolan hos Skolinspektionen

Politisk diskussion om skolan väntar..

Aftonbladet - 15 jun 20 kl. 17:31

Kritiserad skola nekas öppna ny enhet

▸ Römosseskolan i Göteborg får inte klartecken från Skolinspektionen för att öppna en ny enhet, rapporterar Dagens Nyheter..

Helsingborgs Dagblad - 15 jun 20 kl. 17:31

Kritiserad skola nekas öppna ny enhet

Römosseskolan i Göteborg får inte klartecken från Skolinspektionen för att öppna en ny enhet, rapporterar Dagens Nyheter. Planen som har redovisat för inspektionen går ut på att förskoleklassen och årskurs 1 skulle hålla till i en byggnad och årskursern.

GöteborgsPosten - 15 jun 20 kl. 17:31

Kritiserad skola nekas öppna ny enhet

Römosseskolan i Göteborg får inte klartecken från Skolinspektionen för att öppna en ny enhet, rapporterar.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.