Sara Stridsberg

Thursday, 29 September, 13:56

Nyheter om Sara Stridsberg

Sortering: Relevans | Senaste
DN - 16 aug 16 kl. 10:57

Sara Stridsberg om en föregångare, drottningar, horor, dårar och kejsare


I lördags tilldelades den nya ledamoten i Svenska Akademien Sara Stridsberg stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2016. Motiveringen lyder: ”för en intensiv och vackert slipad berättarkonst som sjunger det bräckliga livets lov och med öppna ögon återupprättar de utsatta och tystade”. Nu publicerar DN Kultur hennes pristal..

Skånskan - 06 aug 16 kl. 14:00

De tar över Skillinge teater

skillinge Efter 21 år som chef på Skillinge teater lämnar Katarina Zell över verksamheten till Nils Peder Holm och Karin Johansson-Mex.
– Jag är glad för att det är just Peder och Karin som tar över teatern nu när jag väljer att avgå som verksamhetsledare, säger Katarina Zell.Under hösten gör hon sina sista produktioner som chef på Skillinge teater.

Expressen - 10 jul 16 kl. 05:55

Ett förtröstans hus

Skyskrapan symboliserar trygghet, modernitet, lyx, sömnlöshet och undergång. Dan Hallemar skriver om höghusets mytologi från 1920-talet till Sara Stridsberg..

Skånskan - 05 jul 16 kl. 16:30

Teatersommar i Skåne

Kultur och Nöje Här är några exempel på teaterföreställningar som visas i sommar. Marsvinsholms slottspark. MarsvinsholmsTeatern pressenterar Nysningen av Neil Simon, en lekfull, absurd komedi som bygger på ett antal humoristiska noveller av Anton Tjechov.

Nya Wermlands Tidningen - 13 aug 16 kl. 17:53

Lagerlöfspriset till Stridsberg

Sara Stridsberg är den författare som i år tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris..

Expressen - 13 maj 16 kl. 11:41

Radikalfeminismen flyttar in i Akademien

 Författaren Sara Stridsberg blir den första 70-talisten i Svenska Akademien. Jens Liljestrand gratulerar De Aderton till ett både radikalt och självklart val. .

Aftonbladet - 13 maj 16 kl. 12:49

En nykter blick på ett skumögt samhälle

Sara Stridsberg blir svenska akademiens yngsta ledamot.

YLE - 13 maj 16 kl. 20:13

Många kända nutidsförfattare på Helsinki Lit

Bokevenemanget Helsinki Lit har lockat många kända nutidsförfattare till Helsingfors över helgen. En av författarna som ska tala på evenemanget är svenska Jonas Hassan Khemiri. Khemiris nyaste bok "Allt jag inte minns" har nyss utkommit på finska.

DN - 13 maj 16 kl. 11:54

Björn Wiman: Nu tar 00-talets författare plats i Akademien


Sara Stridsberg är ett överraskande men knappast oväntat val, skriver DN:s Björn Wiman..

Sydsvenskan - 15 maj 16 kl. 10:00

Från outsider till insider

Sara Stridsberg har sagt att hennes efternamn är en lögn. Rakel Chukri hoppas att hon har fel..

SvD - 15 maj 16 kl. 08:24

Storpolitiska spänningar i Eurovision-finalen

Sällan har har politiska spänningar varit så starka som i Eurovision song contest i Stockholm igår kväll - då vinnarstriden stod mellan främst Ukraina och Ryssland. Tittarna röstade på Rysslands bidrag, men juryn föredrog Ukrainas som till sist vann. Det blir intressant att följa hur resultatet kan tänkas påverka opinioner i de respektive länderna, särskilt eftersom den ukrainska låten av Jamala, som handlar om Stalins massdeportationer av Krimtatarer 1944, har stark politisk laddning.

Sydsvenskan - 13 maj 16 kl. 16:54

Sara Stridsberg till Akademien

Författaren och dramatikern ersätter Gunnel Vallquist..

SvD - 13 maj 16 kl. 16:19

Ingela Olsson: "Nu slipper jag äta upp min hatt"

Invalet av Sara Stridsberg i Svenska Akademien hyllas av flera kulturpersonligheter. Men det finns oro för att hon kommer att få mindre tid för sitt författarskap..

DalaDemokraten - 13 maj 16 kl. 16:16

Sara Stridsberg tar plats i Akademien

Hon tar över stol nummer 13 i Akademien, efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist. Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år..

SvD - 13 maj 16 kl. 11:44

”Drottning Kristina blir aldrig omodern”

Maktmänniska och övergivet flickebarn. Så beskriver Ingela Olsson sin roll Konungaflickan, som drottning Kristina kallas i Sara Stridsberg nya pjäs ”Dissekering av ett snöfall”. Urpremiär ikväll på Dramaten..

BT - 07 maj 16 kl. 11:46

Priser som skapar litteraturhistoria

Sara Stridsberg fick Selma Lagerlöfs litteraturpris i tisdags. Välförtjänt tycker (förstås) BT:s Stefan Eklund, som sitter i juryn. Och litterära pris är viktiga.

BT - 03 maj 16 kl. 13:39

Lagerlöf-pris till Sara Stridsberg

Skånskan - 02 maj 16 kl. 13:00

Skillinge teater får 320 000 kr

SKILLINGE Region Skåne har beviljat Skillinge teater 320 000 kronor i bidrag för att uppföra ett teaterstycke i sommar.– Det var ett glädjande besked, nu klarar vi ekonomiskt att sätta upp teaterstycket, säger Katarina Zell. Pengarna ska användas till produktion av föreställningen ”Dissekering av ett snöfall” av Sara Stridsberg.

DN - 13 maj 16 kl. 10:06

Stridsberg till Akademien


Sara Stridsberg har valts till ny ledamot i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande. — Det var som att få ett samtal från en annan planet, säger författaren till DN..

SvD - 13 maj 16 kl. 10:06

Sara Stridsberg invald i Akademien

Svenska Akademien har meddelat att Sara Stridsberg blir ny ledamot på stol nummer 13..

SR - 09 mar 16 kl. 06:32

Silverskimrande undergång i American Hotel

År 2013 försattes den amerikanska bilstaden Detroit i konkurs och bilder från den forna metropolen som nu till stor del ligger i ruiner har fascinerat världen. Så också författaren Sara Stridsberg som låter sitt nya drama American Hotel utspela sig där. Ingela Olsson regisserar och Jenny Aschenbrenner var på premiären på Kulturhuset Stadsteatern.

DN - 13 maj 16 kl. 10:06

Sara Stridsberg till Akademien


Sara Stridsberg har valts till ny ledamot i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande. — Det var som att få ett samtal från en annan planet, säger författaren till DN..

SVT - 13 maj 16 kl. 10:15

Sara Stridsberg ny ledamot i Akademien

Sara Stridsberg efterträder Gunnel Vallquist på plats nummer 13 i Svenska Akademien..

GöteborgsPosten - 04 mar 16 kl. 05:00

Känslomättat dubbelspel

Från Beckomberga till Detroit. Sara Stridsberg fortsätter att utforska själens ödslighet och hjärtats orimliga längtan. Just i kväll samtidigt i Göteborg och Stockholm..

SR - 13 maj 16 kl. 10:08

Sara Stridsberg invald i Akademien

Sara Stridsberg ny ledamot i Svenska Akademien..

Sydsvenskan - 28 feb 16 kl. 04:00

Trubbel i tillvaron

Livets tvära vändningar är ett tema som går igen i det senaste släppet från novellförlaget Novellix: fyra berättelser av kvinnliga författare som var och en på sitt sätt tar sig an tillvarons överraskningar och bistra realiteter.Malou von Sivers gör sin skönlitterära debut med "Var du lycklig farmor?", en historia om ett livsval som är skickligt uppbyggd, men har för mycket av tillrättalagd sensmoral för min smak.

Skånskan - 28 feb 16 kl. 11:50

En kvartett nyskrivet

Läsvärt Sara Stridsberg, Anna-Karin Palm, Susanna Alakoski och debuterande Malou von Sivers bjuder på nyskriven novellkonst i februari månads Novellixsläpp.
Allra mest fängslas jag av Anna-Karin Palms Älven där forsande vattenljud bär en livshistoria fångad i en enda förmiddag. Det är vackert, sorgligt och vardagligt uppgivet på ett språk som hittar rätt hela tiden.

SvD - 27 feb 16 kl. 09:45

Hur mår den svenska essäkonsten egentligen?

De Nios årliga kalender tar tempen på den genre där idéer prövas och samband blottläggs. I årets utgåva medverkar bland andra Eva Ström, Sara Stridsberg och Niklas Rådström. Therese Eriksson har läst och fäller diagnosen: hyfsat..

Skånskan - 24 feb 16 kl. 08:00

Bokfynda i reahögarna – här får du bästa tipsen

Kultur och Nöje Den årliga bokrea är här och även om många suckar nostalgiskt och säger att den var så mycket bättre förr är det svårt att låta bli att försöka fynda åtminstone ett par böcker. Som hjälp för att hitta guldkornen bland reatravarna har vi bett tidningens litteraturkritiker om personliga tips.Thomas Almqvist: Pojken som läste Jules Verne, Almudena Grandes
Grandes skriver om tiden efter Spanska inbördeskriget, då folket levde under en grotesk och grym diktatur, men hon gör det med både fantasi och humor och egentligen utan bitterhet och agg.

Nya Wermlands Tidningen - 08 jun 16 kl. 05:00

Selma och Sara dominerar kulturveckan

Det bjuds på kultur i olika former under Kulturveckan i Sunne, den 33:e i ordningen.En självklar höjdpunkt är förstås när Sara Stridsberg tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris lördagen den 13 augusti..

SVT - 13 maj 16 kl. 11:19

Sara Stridsberg: Jag vill vara varsam med makten

”Jag känner mig smått kaosartad” säger Sara Stridsberg..

Expressen - 13 maj 16 kl. 10:13

Sara Stridsberg ny ledamot i akademien

Svenska Akadeien har utsett en ny ledamot. Författaren och dramatikern Sara Stridsberg ersätter författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nummer 13, meddelar akademien i ett pressmedelande..

SvD - 03 feb 16 kl. 08:15

Modig och begåvad flower power-debut

Svenska Erika Bernalts första roman handlar om flickan Bluebird som växer upp i en hippievärld full av känslor, färger och lustar. Lina Kalmteg har läst en lovande debutant som hämtar inspiration hos såväl Sara Stridsberg som Margaret Atwood..

SvD - 13 maj 16 kl. 11:05

Sara Stridsberg: ”Bokens ställning är hotad”

Sara Stridsberg om vad som fick henne att ändra beslut och tacka ja till att bli ny ledamot i Svenska Akademin, på stol nummer 13. ”Kändes som om samtalet kom från en annan planet”, säger hon till SvD Kultur..

Skånskan - 13 maj 16 kl. 13:48

Sara Stridsberg perfekt val för stol nummer 13

Kultur och Nöje Sara Stridsberg fanns högt upp på min lista över tänkbara kandidater till stol nummer 13. Det kan min litteraturvetarson intyga. Det var nämligen han som påminde mig om det när vi på fredagsförmiddagen utbytte glädjerop på sms efter nyheten att författaren och dramatikern Sara Stridsberg blir Svenska Akademiens nya namn.

SR - 13 maj 16 kl. 10:06

Stridsberg invald i Svenska Akademien

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg, 43, blir ny ledamot i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande, rapporterar TT..

Sydsvenskan - 13 maj 16 kl. 10:05

TT-FLASH: Stridsberg till Akademien

Författaren Sara Stridsberg har valts till ny ledamot i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande..

Skånskan - 13 maj 16 kl. 10:23

Stridsberg i Svenska Akademien

Kultur och Nöje Det blir författaren och dramatikern Sara Stridsberg som blir ny ledamot på stol nummer 13 i Svenska Akadeiemn. Det meddelade Akademien på fredagen.Författaren och dramatikern Sara Stridsberg tar över stol nummer 13 i Svenska Akademien efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist som gick bort i januari i år.

DI - 13 maj 16 kl. 10:21

Sara Stridsberg ny ledamot i Svenska Akademien

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg är ny ledamot i Svenska Akademien. Hon ersätter författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nummer 13..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.