Riksintresse

Saturday, 30 May, 16:42

Nyheter om Riksintresse

Sortering: Relevans | Senaste
SmålandsPosten - 04 maj 20 kl. 04:00

Johannes och Katarina ger nytt liv åt anrik prästgård

Vägen till Hemmesjö prästgård strax utanför Växjö slingrar sig fram genom ett vackert odlingslandskap utgörande kulturmiljö av Riksintresse. Ett stycke förbi gamla Hemmesjö kyrka från 1100-talet ligger den solgula prästgården där Katarina, präst och Johannes Friberg, organist, bor tillsammans med sina tre barn..

Barometern - 23 apr 20 kl. 20:24

Svartbygge i riksintresse får bygglov i efterhand

Ett garage på 256 kvadratmeter i Krankelösa byggdes utan bygglov i Krankelösa på ett område som klassats som Riksintresse. Nu får det bygglov i efterhand..

Barometern - 11 mar 20 kl. 12:33

Kulturmiljöer i Glasriket kan bli riksintresse

Varje år kommer tusentals turister till Glasriket och en stor del av besökarna lockas av brukshistorien. Då är kulturmiljöerna värda att bevara. Det menar Christina Nyquist, kommunchef i Lessebo kommun..

SmålandsPosten - 09 mar 20 kl. 18:42

Glasriket kan bli riksintresse: ”Det är en viktig del i vår besöksnäring”

Varje år kommer tusentals turister till Lessebo kommun och en stor del av besökarna lockas av brukshistorien. Då är kulturmiljöerna värda att bevara. Det menar Christina Nyquist, kommunchef i Lessebo kommun..

Expressen - 02 mar 20 kl. 11:33

Planen för att skydda småländska Glasriket

Glasriket i Småland är värt att skydda.Det anser i alla fall flera olika länsstyrelser som försöker få området klassat som Riksintresse.Som Riksintresse kan området få ett extra skydd..

Skånskan - 25 feb 20 kl. 20:00

Miljöpartiet kritiska till utbyggnad i Bara

BARA En galoppbana tillsammans med 450 nya bostäder på högklassig jordbruksmark är inget Miljöpartiet vill se på Bara söder.
Partiet riktar även kritik mot att kommunen ska lägga ut 28 miljoner kronor för markbyten samtidigt som andra verksamheter måste spara.– Kommunen ska inte syssla med spekulationer för mångmiljonbelopp.

Skånskan - 17 feb 20 kl. 09:14

Hamnplan rivs upp

Malmö I en dom i Mark- och miljööverdomstolen rivs Malmö stads detaljplan för utbyggnaden av hamnen upp.Domstolen går på Eon och Sydkrafts linje där de menar att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till deras verksamhet i området när man håller öppet för en fast broförbindelse mellan mellersta och norra hamnen.
Viktigt i sammanhanget är också att Öresundsverket sedan ett år tillbaka klassas som Riksintresse.

Skånskan - 11 feb 20 kl. 15:44

S förordar superbuss till Dalby och Veberöd

öster ”Tänk Simrishamnsbana, kör superbuss”. Det är överskriften på en motion från Socialdemokraterna. De vill att arbetet med att förbereda för Simrishamnsbanan intensifieras.

UNT - 06 feb 20 kl. 15:00

Uppsala får ett nytt riksintresse

Riksintressen kanske främst förknippas med kulturhistoriska miljöer eller orörda naturtillgångar men nu är det Statens veterinärmedicinska anstalts tur..

NSD - 03 feb 20 kl. 05:00

Stopp för höghusplaner i centrala Luleå

Försvarsmaktens Riksintresse sätter stopp för ett nytt höghus i Luleå centrum..

Dalarnas tidningar - 31 jan 20 kl. 15:00

Kultur- och fritid starkt kritiska mot byggplanerna på Born: ”Stör upplevelsen av det unika industrilandskapet”

För mycket bostäder på en yta för nära Riksintresse för kulturmiljö kommer påverka världsarvet....

Skånskan - 26 jan 20 kl. 04:30

Stuga får rivas trots museiprotest

Malmö Malmö museer ville bevara fritidshuset men stadsbyggnadsnämnden valde att säga ja till att en av de äldsta stugorna i området Strandhem får rivas. Ett beslut som fastighetsägaren lär vara nöjd med eftersom han fick en chock när han först läste yttrandet från Malmö museer.Stugan ligger i den delen av Strandhem som började bebyggas av HSB i slutet av 30-talet.

SmålandsPosten - 06 mar 20 kl. 18:19

Sju kommuner kan bli riksintresse: ”Det är väldigt speciellt”

Enligt ett nytt förslag kan hela Glasriket bli till ett Riksintresse. Vilka hyttor och bruksorter som ska ingå ligger nu på remiss hos sju olika kommuner i Glasriket. Lessebo kommun är en av dem..

Skånskan - 14 nov 19 kl. 16:49

100 nya bostäder skapas på vindar

MALMÖ Malmö behöver nya bostäder och ett sätt är att inreda lägenheter på vindar i befintliga hus. Stadsbyggnadsnämnden sade på torsdagen ja till att inleda arbeten med att ändra flera detaljplaner för att göra detta möjligt.
Beslutet innebär att 55 nya lägenheter kan förverkligas inom ett par år.

Skånskan - 13 nov 19 kl. 17:00

Så kan Sjöbo Ora utvecklas

SJÖBO Fler bänkar, sittplatser och grillplatser, frisbeegolf, utegym och en bana för mountainbikecykling.
Det är några förslag för hur Oranområdet bör utvecklas när Sjöboborna själva fått tycka till.Uppdraget kom från politikerna i kommunstyrelsen i januari.

Skånskan - 12 nov 19 kl. 20:00

Oro för urlakning i Öresund

Lund/Barsebäck Mångåriga störningar för närboende och oro för urlakning av gifter i grundvattnet och i Öresund, men ingen som ifrågasatte att Barsebäcksverket ska få rivas. Så kan tisdagens förhandling i mark- och miljödomstolen sammanfattas.Dagligen hålls förhandlingar vid tingsrätten i Lund.

Skånskan - 07 nov 19 kl. 05:00

Städnivå efter Barsebäck avgörs

Barsebäck På tisdag inleds förhandlingar om rivningen av Barsebäck. 2017 menade kärnkraftsverkets vd att marken ska återställas. Nu är bolagets mål att iordningställa den attraktiva kustremsan till industrimark.

BT - 14 okt 19 kl. 04:00

Skyddet av Vättern är ett riksintresse

De tre största hoten mot Vätterns vattenkvalitet och ekologi är provskjutningar, dränering av flygvapnets landningsbana och gruvdrift, skriver Bo Lundberg..

Skånskan - 27 sep 19 kl. 05:30

Vill hoppa högt i annan sjö

Prästtorp De har en historia fylld med utmaningar och fajter. Nu går Gamla Bo vattenskidklubb en ny kamp till mötes när föreningen vill flytta sin verksamhet till Prästtorpsjön.
– Det här skulle bli vårt paradis, säger Lizette Svensson som är engagerad i klubben och styrelseledamot i Svenska vattenskidförbundet.

Skånskan - 25 sep 19 kl. 15:30

Tvingas riva upp lägenhetsbygge

ESLÖV En fastighetsägare får bakläxa för ett lägenhetsbygge på Västerlånggatan. Fastighetsägaren har inte följt bygglovet och måste därför riva upp stora delar av bygget.Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som gett byggherren Suprema Sweden ett föreläggande för bygget på Västerlånggatan 51.

Skånskan - 19 sep 19 kl. 17:01

15 nya lägenheter skapas på vindar

MALMÖ 14 nya lägenheter skapas när vindarna inreds i två flerfamiljshus.Stadsbyggnadsnämnden gav på sitt möte på torsdagen klartecken för att göra ändringar i detaljplaner för två fastigheter i Malmö.
På Per Wickenbergsgatan nära Mariedalsvägen skapas fyra nya lägenheter I en fastighet i korsningen Nobelvägen/Amiralsgatan ytterligare elva stycken.

Skånskan - 30 aug 19 kl. 05:00

Satsning på tågstopp i Börringe får positivt gehör

BÖRRINGE Förverkliga att tåget stannar i Börringe och ansluter till en busslinje mellan Sturup-Börringe-Anderslöv - och det före 2022.
Det anser Carl Ramel i Börringe som vill se en snabbutredning ihop med grannkommunerna.– Sturupspendeln utreddes och skrotades 2015 för att det blev för dyrt med 19 kilometer järnväg till Sturup från Börringe.

Skånskan - 27 aug 19 kl. 05:00

Antikrundan till Ringsjön

Bosjökloster Uppemot tusen personer kommer troligen att besöka Bosjökloster och dess trädgård under söndagen. Anledingen är att anrika tv-programmet Antikrundan kommer på besök.
Skånska Dagbladet tog sig till ägorna för att se hur det går med förberedelserna av vad som förväntas bli en välbesökt folkfest.

Skånskan - 30 jul 19 kl. 06:30

Klagar på beslut om Hemmestorpshus

HEMMESTORP Familjen ville bygga hus i Sjöbo.
Men politikerna gjorde tummen ner för de byggplatser familjen föreslog.Nu överklagar familjen samhällsbyggnadsnämndens beslut om att lämna negativt förhandsbesked för att bygga ett enbostadshus på två fastigheter mellan Hemmestorps Eke och Hemmestorps Fure.

GöteborgsPosten - 14 jul 19 kl. 05:00

Riksintresse offras för en järnvägsstump

Skansen Lejonet hade kunnat räddas om länsstyrelsen inte använt trollformler för sitt beslut att tillåta tunnelsprängningen i stället för att dra järnvägsspåret lite vid sidan av..

Skånskan - 10 jul 19 kl. 18:27

Systrarnas strid mot NCC:s planer fortgår

Södra Sandby På onsdagen träffades NCC och systrarna över en fika på Rögle Kloster.
Trots olika framtidsvisioner för Rögleskogen hade parterna ett trevligt samtal.På onsdagsförmiddagen fick Skånskan följa med på systrarna från Rögle Klosters andra möte med NCC.

SmålandsPosten - 03 jul 19 kl. 10:57

Trafik: Klartecken för en ny trafikplats i Fagrabäck

Växjö kommun får klartecken från regeringen. En del av naturreservatet i Fylleryd får ge vika. Kommunikationer av Riksintresse väger tyngre.

Länstidningen i Jämtland - 26 jun 19 kl. 08:00

Fortsatt kritik mot riksintresse för rennäringen i planförslaget: ”Politikerna har inte insett konsekvenserna av det här”

De Riksintresseanspråk som finns för rennäringen i Härjedalen riskerar att ta död på....

BT - 28 nov 19 kl. 01:00

Remmene skjutfält kan bli riksintresse

Försvarsmakten vill uppgradera Remmene skjutfält från ”område av betydelse” till Riksintresse..

Skånskan - 13 maj 19 kl. 17:31

Reklam för ful för vacker trakt

SKURUP Bilfirman vill ha kvar sin reklamskylt vid E65.
Nej, säger länsstyrelsen. Skylten stör det vackra landskapet.

Skånskan - 18 apr 19 kl. 05:00

Barsebäck lämpligt för ny elproduktion

Kävlinge Energimyndigheten har beslutat att Barsebäcksverkets matarnät är ett Riksintresse. Området pekas ut för produktion av el. Kommunens dröm om en ny stadsdel vid vattnet har gått om intet för överskådlig framtid.

GöteborgsPosten - 20 apr 19 kl. 10:15

Svartbygge ersatte k-märkt hus i Lund

En av Lunds få kvarvarande 1800-talsbyggnader, bedömt som Riksintresse för kulturmiljö, har utan tillstånd rivits och ersatts med ny modern bebyggelse, skriver Sydsvenskan..

Hela Gotland - 03 apr 19 kl. 08:33

Upplagt för nya strider om kalken

Flera naturtyper som skyddas på norra Gotland finns även i det område i Buttle som SGU pekat ut som Riksintresse..

Hela Gotland - 25 mar 19 kl. 21:04

Westerén: "Klimatet är vår tids ödesfråga"

Regeringen ombeds att pröva frågan om regionen ska ta hänsyn till häckande örnpar i områden som redan är utpekade som Riksintresse för vindkraftverk..

DN - 21 mar 19 kl. 16:29

Stockholm-Hamburg tur och retur är ett riksintresse

DN 22/3 2019. Att länka samman Sverige med kontinenten kräver stora satsningar på järnvägstrafiken. Men höghastighetståg kostar mer än det smakar.

YA - 14 mar 19 kl. 00:01

Fornminnesföreningen bjuder in politikerna

De ideella krafterna kring Svaneholms slott är starka. Nu vill fornminnesföreningen bjuda in Skurups politiker och visa dem verksamheten. ”Vi sitter med ett slott från 1500-talet av Riksintresse, hur är det möjligt att en kommun inte vill gå in och stötta detta?

UNT - 18 okt 19 kl. 19:00

SVA kan bli riksintresse för totalförsvaret

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vid Ultuna bör bli nationellt Riksintresse för totalförsvaret..

Hela Gotland - 01 mar 19 kl. 19:32

Örnar vid vindkraftverk blir fråga för regeringen

Ska regionen ta hänsyn till enstaka häckande örnpar i områden som sedan tidigare utpekats som Riksintresse för vindkraft..

Skånskan - 24 feb 19 kl. 21:00

Husplaner på åkermark överklagas

SKURUP Ska man verkligen bygga hus på god åkermark?
Det undrar ett par i utkanten av Skurup och överklagar nu ett positivt förhandsbesked för ett husbygge till länsstyrelsen.Kommunens myndighetsnämnd för miljö och byggnad lämnade i mitten av januari ett positivt förhandsbesked på planer på att bygga ett enbostadshus vid Sommarhagens väg i utkanten av Skurups tätort.

Länstidningen i Jämtland - 20 feb 19 kl. 05:47

Insändare: Tåget låter hela Sverige leva

Grattis till Härjedalen som äntligen har insett att Inlandsbanan är av Riksintresse. Hoppas att....


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.