Riksbankschefen

Saturday, 16 February, 06:08

Nyheter om Riksbankschefen

Sortering: Relevans | Senaste
Cornucopia - 16 jan 19 kl. 16:23

Fortsatt inflation över målet - inga tecken på räntesäkning

Riksbankens inflationsindikator, SCB:s KPIF låg på 2.2% i december och ger inget stöd för en räntesänkning. Samtidigt skenar nu matpriserna för kommunerna, Ingves säger i SR att han vet att krisen på grund av hushållens skuldbubbla kommer, och vice ordförande Skingsley kallar regeringsuppgörelsen för marginellt expansiv och ger inget skäl till att justera räntebanan.

DI - 16 jan 19 kl. 11:14

Vice riksbankschefen: Decemberrapporten står sig än

Den bild som Riksbanken gav i sin penningpolitiska rapport från i december står sig fortfarande. Omvärldsfaktorerna är fortsatt den största risken..

Dagens PS - 10 jan 19 kl. 08:01

Snillen spekulerar: Så går det med räntan

Blir det en räntehöjning i år, nästa år eller nästa år ändå? Det här tror experterna men vad Riksbankschefen Stefan Ingves tänker är däremot oklart. Som Dagens PS rapporterat höjde Riksbanken med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen i december reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, från rekordlåga minus 0,50 procent till minus 0,25 procent.

DI - 02 jan 19 kl. 19:34

Tufft år för Stefan Ingves portfölj

Riksbankschefen Stefan Ingves privata portfölj må vara värd nästan 20 miljoner kronor, men 2018 blev inget bra år för placeringarna. Tur då att han kan varje månad får drygt 300.000 kronor från både sitt nuvarande och gamla jobb..

Sydöstran - 20 dec 18 kl. 17:13

Vill inte vara nejsägare

Det går bra för Sverige även om konjunkturen mattas av. Det sa Riksbankschefen Stefan Ingves innan han berättade att räntan höjs. Det är minusräntan som blir lite mindre..

PrivataAffärer - 20 dec 18 kl. 13:15

Alfredsson: Låga räntor lång tid framöver

Den mediala upphetsningen över Riksbankens räntehöjning på torsdagen kommer sig mycket av att det är den första höjningen sedan 2011. Och givetvis av det faktum att vi haft en minusränta så länge trots att högkonjunkturen varit så stark under flera år.   Räntehöjningar anses generellt vara negativa för börssentimentet ur en flödessynpunkt eftersom det gör ränteplaceringar mer intressanta på marginalen.

GöteborgsPosten - 17 dec 18 kl. 05:00

Räntebeskedet – en nagelbitare som splittrar experterna

Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktionsmedlemmar har målat in sig i ett hörn. Veckans räntebesked, som splittrar experterna, är mer osäkert än på länge.
Här är svaret på varför Riksbanken borde höja reporäntan.

DI - 12 dec 18 kl. 10:17

Färska siffror stoppar Ingves räntehöjning

En svagare inflation än väntat i november är dåliga nyheter för Riksbanken. Nu stängs dörren för en räntehöjning i december för Riksbankschefen Stefan Ingves, spår SBAB:s chefsekonom. .

Ekonomistas - 05 dec 18 kl. 06:14

Villy Bergström, 1938–2018

Som nyligen meddelats har Villy Bergström, docent i nationalekonomi och fd vice riksbankschef, gått bort. I detta gästinlägg tecknar professor emeritus Mats Lundahl, Handelshögskolan i Stockholm, ett personligt porträtt av Villy Bergström. Jag träffade Villy Bergström för första gången 1981.

DN - 11 dec 18 kl. 14:51

Minnesord: Villy Bergström

Som tidigare meddelats har förre vice Riksbankschefen och docenten Villy Bergström, Uppsala, har avlidit i en ålder av 80 år. Hans närmaste är hustrun Eva, dottern Ylva och sönerna Örjan och Stefan med familjer..

DI - 04 dec 18 kl. 09:54

Vice Riksbankschefen tror inte på kraftig lågkonjunktur i närtid

Med tanke på den mycket expansiva penningpolitiken är det svårt att se att det skulle komma en kraftig lågkonjunktur i närtid. .

DN - 22 nov 18 kl. 20:33

Johan Schück: Därför går Riksbanken i otakt om e-kronan

Riksbankens ledning går i otakt vad gäller e-kronan. Riksbankschefen Stefan Ingves är pådrivande att införa en digital krona, medan vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley är betydligt mer avvaktande. Frågan är ännu inte avgjord..

Dagens PS - 21 nov 18 kl. 12:29

Hushållens skuldberg största riskfaktorn

Det slår Riksbanken fast i sin senaste stabilitetsrapport, framgår det i ett pressmeddelande. Riksbanken med Riksbankschefen Stefan Ingves (bilden) efterlyser åtgärder inom bostadspolitiken och skattepolitiken för att komma till rätta med hushållens höga och växande skuldsättning. ”Det är viktigt att alla bolån omfattas av en gedigen kreditprövning och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt”, framhåller Riksbanken och fortsätter: ”Om osäkerheten på bostadsmarknaden består, eller om bostadspriserna faller ytterligare, finns det en risk för att fler aktörer på bostadsmarknaden får problem.

DI - 19 nov 18 kl. 12:58

Af Jochnick: Inflationen "mer eller i mindre i linje" med prognos

Vice Riksbankschefen Kerstin af Jochnick anser att oktoberinflationen kom in "mer eller mindre i linje" med Riksbankens prognos, rapporterar Bloomberg News..

DI - 16 nov 18 kl. 13:36

Vice riksbankschefen: Inte för sent att sänka ränteavdragen

En översyn av ränteavdragen borde redan ha genomförts men det är inte för sent för politikerna att sänka dem, menar förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick..

DI - 14 nov 18 kl. 16:24

Kommentar: Mer krävs för att Riksbanken ska byta fot

Trots ovälkommet kylig inflation i oktober krävs mer för att hindra Riksbankschefen Stefan Ingves bestämda steg mot en första räntehöjning.  Men ovissheten består om när höjningen ska ske, och när den följs av fler..

DN - 07 nov 18 kl. 07:58

Ingves öppnar för att Sverige ska få e-kronor

Riksbankschefen Stefan Ingves vill låta Riksbanken pröva att ge ut en e-krona som efter hand ska ersätta dagens kontanter. Men än så länge rör det sig om ett pilotprojekt där avgörande beslut om e-kronan ska tas längre fram..

DI - 14 nov 18 kl. 13:14

Efter Ingves varning – så ska du göra med boräntan

Förra veckan varnade Riksbankschefen Stefan Ingves för en 100 procentig höjning av bolåneräntan de kommande två åren. Trots att det historiskt sett har varit billigare med rörlig bolåneränta rekommenderar storbankerna nu att tänka över sina val. .

DI - 14 nov 18 kl. 09:31

Riksbankschef Per Jansson: Dags att höja räntan i december

Vice Riksbankschefen Per Jansson säger att det är dags för Riksbanken att höja reporäntan i december eller februari om inflationsutsikterna förblir stabila, rapporterar Bloomberg News..

DI - 08 nov 18 kl. 17:20

Kronan stärktes efter riksbanksutfrågning

Kronan stärktes, börser backade från initiala uppgångar och dollarn stärktes på torsdagen. Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén deltog på förmiddagen i en utfrågning i riksdagens finansutskott..

DI - 08 nov 18 kl. 13:56

Ingves skarpa varning till politikerna

Krisande bostadsutvecklare oroar inte Stefan Ingves. Huvudvärken är istället politiker som inte förmår reformera bostadsmarknaden. Särskilt hård kritik riktar han mot partier som vill riva upp amorteringskravet.

DI - 02 nov 18 kl. 09:47

Inflationsutsikter avgör Cecilia Skingsleys ränteröst i december

Ur det numera offentliga senaste riksbanksprotokollet: den vice Riksbankschefen tänker låta inflationsutsikterna styra om hon ska rösta för en räntesänkning i december..

DI - 02 nov 18 kl. 10:05

Ingves: för tidigt ropa "Hej, inflationsmål!"

Riksbankschefen vid senaste räntemötet: inflationsmålet må vara uppnått, men det ska också vidmakthållas..

Dagens PS - 23 okt 18 kl. 09:25

Ledarkollen: Sänka räntan inte effektivt

Dagens ledarkoll spänner över ett brett fält. Allt från rockmusik, via kampen mot rasismen och över till Riksbanken och svensk inrikespolitik. PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Dagens PS - 19 okt 18 kl. 10:50

Borgs bubbelvarning får rejält mothugg

Byggexpert tycker att den tidigare finansministerns resonemang är ”märkligt”. ”Har man Europas största byggsektor, bland de mest uppdrivna huspriserna, bland de mest skuldsatta hushållen och bland de största banksektorerna har man lagt grundstenarna för en rätt djup och allvarlig lågkonjunktur”, sade Anders Borg till Di den 25 augusti. Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke och socialdemokratisk bostadsexpert, sågar nu på Di.

DI - 14 sep 18 kl. 07:07

Ingves varnar: Sverige mer sårbart nu än under finanskrisen

Sverige är mer sårbart nu än under finanskrisen för tio år sedan, säger Riksbankschefen Stefan Ingves. En bostadsmarknad i obalans, räntekänsliga och högt skuldsatta hushåll och vår stora banksektor oroar mest..

DI - 09 okt 18 kl. 12:02

Skingsley: Ingen anledning att skjuta upp åtstramning vid årsskiftet

Vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley ser inga skäl att ändra på Riksbankens besked om en första åtstramning i penningpolitiken i december eller februari. Det sa hon i samband med ett seminarium hos LO på tisdagen..

DN - 02 okt 18 kl. 17:31

Johan Schück: Högkonjunkturen där lönerna nästan står stilla

Inflationen ligger kring två procent, ändå stiger inte lönerna som normalt. Sambandet är brutet sedan flera år, konstaterar vice Riksbankschefen Henry Ohlsson. Men nu är lönerna kanske på väg upp igen.

Expressen - 25 sep 18 kl. 16:28

Tidigare riksbankchefen Lars Wohlin död

Tidigare Riksbankschefen Lars Wohlin är död. Han avled på måndagen, 85 år gammal, meddelar dottern för nyhetsbyrån TT..

VA - 05 dec 18 kl. 09:20

Vice riksbankschefen oroad över företag som vill bli "Google för pengaskapande"

"Om vi inte gör något kan vi se fram mot en framtid där pengar kommer att privatiseras spontant", sade vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley på tisdagen och tillade att centralbanker måste anpassa sig – och sätta fasta regler..

Affärsvärlden - 14 sep 18 kl. 07:01

Ingves: Sverige har blivit mer sårbart

Sverige är mer sårbart nu än under finanskrisen för tio år sedan, säger Riksbankschefen Stefan Ingves..

Affärsvärlden - 20 sep 18 kl. 10:35

Skingsley: Redo att höja räntan vid årsskiftet

Vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley räknar med att Riksbanken ska kunna börja höja reporäntan runt årsskiftet, rapporterar Bloomberg News..

DI - 19 sep 18 kl. 14:48

Svensktopparna som fått miljoner av Danske Bank

Två svenskar har dragit in miljonbelopp på styrelsearbete i Danske Bank. Mest har den tidigare Riksbankschefen och vd:n för Svenskt Näringsliv Urban Bäckström fått: nästan 5,5 miljoner kronor..

Expressen - 17 sep 18 kl. 20:39

Ingves signalerar räntehöjning

Vi närmar oss en räntehöjning och inflationen bör ligga runt 2 procent under kommande åren. Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves till reportrar på måndagen, enligt Bloomberg News. .

DI - 17 sep 18 kl. 17:57

Ingves: Räntehöjning närmar sig

Vi närmar oss en räntehöjning och inflationen bör ligga runt 2 procent under kommande åren.  Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves till reportrar på måndagen, enligt Bloomberg News. .

Cornucopia - 14 sep 18 kl. 09:57

Alla varnar för ny finanskris - Ingves: Sverige mer sårbart nu

Nu varnar "alla" för att en ny finanskris är på gång. Riksbankschefen Stefan Ingves säger att Sverige är mer sårbart än förra gången och har ett antal egna interna problem med bostadsbubblan/skuldbubblan, arbetsmarknadens matchning och den usla skolan som gör att Sverige inte klarar sig i konkurrensen.
Tjuren rusar rakt in i väggen.

Sydsvenskan - 14 sep 18 kl. 06:41

Ingves: Sverige har blivit mer sårbart

Sverige är mer sårbart nu än under finanskrisen för tio år sedan, säger Riksbankschefen Stefan Ingves. En bostadsmarknad i obalans, räntekänsliga och högt skuldsatta hushåll och vår stora banksektor oroar mest. – Det vill till att vi balanserar detta oc.

GöteborgsPosten - 14 sep 18 kl. 06:41

Ingves: Sverige har blivit mer sårbart

Sverige är mer sårbart nu än under finanskrisen för tio år sedan, säger Riksbankschefen Stefan Ingves. En bostadsmarknad i obalans, räntekänsliga och högt skuldsatta hushåll och vår stora banksektor oroar mest..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.