Riksbankens

Thursday, 17 October, 04:37

Nyheter om Riksbankens

Sortering: Relevans | Senaste
DI - 24 sep 19 kl. 21:37

Riksbankens räntesplittring: ”Kommer försöka strida för det jag tycker”

Riksbanken är öppen för en höjning av räntan i år eller i början av nästa år, men sannolikt är att vice riksbankschefen….

PrivataAffärer - 24 sep 19 kl. 09:53

Ingves: Kronans växelkurs en stor fråga – men inte Riksbankens bord

Han konstaterade att många har åsikter om växelkursen, men sade att den inte är ett mål för Riksbanken. ”Här är det viktigt att komma ihåg att Riksbanken inte har ett mål för växelkursen”, sade han. Stefan Ingves konstaterade att växelkursen sätts av marknaden och nivån påverkas av flera faktorer, varav räntan är en.

Cornucopia - 22 sep 19 kl. 22:55

ECB-igelkotten

Det är inte bara Sveriges Riksbank som har lite svårt att killgissa sitt eget framtida beteende. ECB har lite svårt att killgissa hur inflationen ska utvecklas framåt, och har skapat en egen ECB-igelkott.
Efforts to reflate the Euro zone face 2 obstacles: (i) fiscal policy that's too tight to counter dis-inflation from periphery output gaps (#CANOO); (ii) a divided ECB where hawks verbally undermine easing.

Cornucopia - 19 sep 19 kl. 08:21

Federal Reserve sänkte styrräntan - svenska kronan föll

Igår kväll sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve sin styrränta med 0.25 procentenheter. Resultatet blev det kontraintuitiva att den svenska kronan föll, eftersom snart ingen längre tror på Riksbankens påståenden om höjd svensk reporänta mot slutet av året.

DI - 17 sep 19 kl. 05:14

Detta händer tisdag 17 september

Nolato och Husqvarna håller kapitalmarknadsdag, protokollet från Riksbankens möte publiceras och ZEW-indexet tar tempen….

DI - 16 sep 19 kl. 07:21

Ingves minusspel blir skönt klirr i Anderssons kista

Det är inte bara de rika som är stora vinnare på Riksbankens experiment med minusränta, som Di skrev om i onsdags..

Dagens PS - 13 sep 19 kl. 12:13

Så fel har Riksbanken haft i sina prognoser

I veckan kom Riksbankens räntebesked där räntebanan bibehölls. Det finns dock all anledning att inte fästa alltför stor tilltro till Riksbankens prognoser, skriver Investerardygnet. I diagrammet nedan framgår hur fel Riksbankens prognosmakare haft i sina bedömningar.

PrivataAffärer - 12 sep 19 kl. 06:59

SBAB: Låga räntor får bopriserna att stiga i år

”Med nedpressade förväntningar på räntehöjningar finns utrymme för bostadspriserna att visa en uppgång när året summeras. Därefter väntas de ligga mer eller mindre stilla”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar. Enligt SBAB:s modellprognos stiger bostadspriserna med 6 procent i år för att sedan ligga i princip stilla under de kommande åren.

PrivataAffärer - 12 sep 19 kl. 14:10

”ECB:s räntesänkning ökar pressen på Riksbanken”

”Med räntesänkning och QE är det ingen tvekan om riktningen från ECB. Detta plus det faktum att Fed redan tagit steg i samma riktning och gett signaler om att mer är att vänta ökar allt annat lika pressen på Riksbanken. Det är en slutsats som är svår att undkomma”, säger han.

PrivataAffärer - 10 sep 19 kl. 09:47

Resor och grönsaker sänkte inflationen

Riksbankens prognosbana, som publicerades den 5 september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti, vilket den var i juli. KPI sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med föregående månad och steg 1,4 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,6 procent, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,6.

VA - 12 sep 19 kl. 11:07

Förändrade bostadsprognoser – priserna kan stiga i år

"Jag förstår inte riktigt Riksbankens agerande", säger Robert Boije..

Dagens PS - 10 sep 19 kl. 12:38

Inflationen faller – och kronan med den

Det oväntat låga inflationsutfallet för augusti har gjort att en räntesänkning, snarare än en höjning, kan bli aktuellt vid årsskiftet. Kronan tappar kraftigt på beskedet. KPIF kom in 0,2 procentenheter under Riksbankens och marknadens förväntningar, då Sveriges konsumentpriser ökade mindre än beräknat i årstakt under augusti.

DI - 11 sep 19 kl. 19:00

Riksbanken gödde de rikaste – och lämnade de andra på perrongen

Riksbankens direktion utses inte direkt av medborgarna, och kan inte avsättas i val..

Affärsvärlden - 10 sep 19 kl. 10:56

Kronan faller efter inflationsbesvikelse

Kronan tappat betydligt på tisdagsförmiddagen efter en inflationssiffra för augusti som kom in under både marknadens och Riksbankens förväntningar..

Sydsvenskan - 10 sep 19 kl. 09:31

Lägre inflation i augusti

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i augusti 1,3 procent, jämfört med 1,5 procent i juli. Månadsförändringen var minus 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effek.

Helsingborgs Dagblad - 10 sep 19 kl. 09:31

Lägre inflation i augusti

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i augusti 1,3 procent, jämfört med 1,5 procent i juli. Månadsförändringen var minus 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effek.

PrivataAffärer - 09 sep 19 kl. 08:51

Boprisindikatorn: Fler än hälften tror på stigande priser

Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med 1 enhet sedan förra månaden och ligger nu på 57 procent. Av de tillfrågade hushållen svarar 19 procent att de tror på minskade priser det kommande året. Det är en ökning med 1 enhet från föregående månad.

Cornucopia - 06 sep 19 kl. 08:11

Riksbanken håller fast vid sin räntebana

Riksbanken lät igår som väntat reporäntan ligga oförändrad, men ändrade inte sina killgissningar om sitt eget framtida beteende i höst, utan står fast vid att man kommer höja räntan mot slutet av året. Den så kallade räntebananen sänktes dock längre fram. Den svenska kronan stärktes initialt på beskedet, men föll sedan tillbaka något.

PrivataAffärer - 05 sep 19 kl. 10:41

Analytiker: Oväntat hökaktigt besked från Riksbanken

Nordeas Mats Hydén konstaterar i en snabbkommentar att sannolikheten för en räntehöjning i oktober har minskat, medan sannolikheten för en höjning i december och februari har ökat. ”Vår bedömning om en räntesänkning i december framstår nu självfallet som mindre trolig. Men vi tycker fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om tillväxt och inflation och att de måste tänka om längre fram.

DI - 26 sep 19 kl. 11:43

Chefsekonom: Riksbankens tal om att höja räntan är inte trovärdigt

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror inte på Riksbankens och dess chef Stefan Ingves ambition att höja reporäntan.  ”.

PrivataAffärer - 05 sep 19 kl. 09:31

Riksbanken står fast vid räntehöjning runt årsskiftet

Att utvecklingen i stora drag varit i linje med Riksbankens prognos talar för att i dagsläget hålla fast vid den tidigare kommunicerade inriktningen på penningpolitiken det närmaste halvåret, skriver Riksbanken. I linje med prognosen i juli lämnas reporäntan därför oförändrad på –0,25 procent och liksom tidigare indikerar prognosen att räntan höjs mot slutet av året eller i början av nästa år. Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än i föregående prognos.

DI - 06 sep 19 kl. 18:39

Kronan fortsätter stärkas efter Riksbankens hökaktiga besked

Den nedpressade svenska kronan fortsatte att stärkas på fredagen sedan Riksbanken i går överraskat med det hökaktiga….

DI - 06 sep 19 kl. 16:22

Riksbankens nya besked om reporäntan

Det finns en hel del oroligheter i dagens ekonomiska klimat, som på sikt kan ha effekt på den enskilde individen..

DI - 05 sep 19 kl. 18:29

Valutastrategen: Överraskande att kronan inte stärks mer

Kronan har stärkts tydligt mot andra valutor efter Riksbankens oväntade besked om att de fortsatt ser en räntehöjning….

DI - 05 sep 19 kl. 16:26

Räntor och valutor: Räntorna stiger på handelsoptimism

Kronan stärktes på torsdagen efter Riksbankens räntebesked, även om en del av rörelsen gröptes ur under dagen..

Affärsvärlden - 05 sep 19 kl. 15:05

SEB:s valutastrateg: Överraskande att kronan inte stärks mer

Kronan har stärkts tydligt mot andra valutor efter Riksbankens oväntade besked om att de fortsatt ser en räntehöjning runt årsskiftet. Förstärkningen är knappast överraskande givet att marknaden hade ställt in sig på betydligt mjukare besked från Riksbanken, men givet graden av överraskning kanske kronan borde ha stärkts något mer än den har gjort. Det säger Carl Hammer, chefsvalutastrateg på SEB..

VA - 05 sep 19 kl. 14:23

Danske Bank om Riksbankens räntebesked – ”Det känns lite som 'Bagdad Bob'”

”I princip alla pilar pekar söderut plus att världens två största centralbanker går i riktning mot mer stimulanser. Att då hålla fast vid en höjning blir märkligt”,  säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn..

Affärsvärlden - 05 sep 19 kl. 13:14

Räntebeskedet dämpade börshumöret

Humöret på Stockholmsbörsen dämpades något av Riksbankens räntebesked på torsdagen, men fanns i likhet med de flesta ledande europeiska börserna på plus vid lunchtid. Nordea steg på beskedet om ny vd medan rekommendationssänkta Essity fanns i botten..

DI - 05 sep 19 kl. 13:09

Räntebeskedet dämpar börsuppgångarna – vd-rusning i Nordea

Humöret på Stockholmsbörsen dämpades något av Riksbankens räntebesked på torsdagen, men fanns i likhet med de flesta….

Kristianstadsbladet - 05 sep 19 kl. 11:52

Bedömare: Riksbanken spelar med lönerna

Riksbankens besked om att räntan höjs i en långsammare takt än vad banken har sagt tidigare kan vara ett sätt att försöka hålla inflationsförväntningarna uppe. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist..

Dagens PS - 05 sep 19 kl. 10:26

Riksbanken står fast – räntebanan oförändrad

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad vid -0,25 procent på torsdagen. Centralbanken upprepar samtidigt bedömningen om en höjning mot slutet av året eller början av nästa år. ”Att utvecklingen i stora drag varit i linje med Riksbankens prognos talar för att i dagsläget hålla fast vid den tidigare kommunicerade inriktningen på penningpolitiken det närmaste halvåret”, resonerar Riksbanken.

Affärsvärlden - 05 sep 19 kl. 10:32

Kronan stärks efter Riksbank-besked

Kronan stärks efter Riksbankens räntebesked. Räntor stiger generellt efter att marknaden återfått riskaptiten på nyheten om ett datum för nya samtal mellan Kina och USA..

PrivataAffärer - 05 sep 19 kl. 10:37

Starkare krona efter Riksbankens besked

”Riksbanken tycks ha en betydligt mer positiv bild av läget än vad SBAB och marknaden i övrigt har. Vi tror på en betydligt långsammare höjning av reporäntan än riksbanken”, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB, i en kommentar. Han säger att med fallande inflationsförväntningar, tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge och att flera centralbanker i världen nyligen sänkt sina styrräntor borde Riksbanken justerat ner räntebanan betydligt mer.

PrivataAffärer - 05 sep 19 kl. 10:32

Riksbanken: Riskerna på bomarknaden har minskat

”Att priserna under en period har stigit i måttlig takt har möjligen bidragit till en stabilisering på bostadsmarknaden och minskat riskerna för en kraftig korrigering. Enligt Riksbankens prognos kommer priserna att fortsätta att stiga svagt”, skriver de och tillägger att den framtida utvecklingen är ”mycket osäker”. Att prisuppgången de kommande åren väntas bli blygsam beror enligt Riksbanken bland annat på att utbudet av nybyggda bostäder kommer att vara fortsatt stort, boräntorna gradvis lite högre och för att amorteringskraven verkar dämpande på prisutvecklingen.

UNT - 05 sep 19 kl. 11:14

Bedömare: Riksbanken spelar med lönerna

Riksbankens besked om att räntan höjs i en långsammare takt än vad banken har sagt tidigare kan vara ett sätt att försöka hålla inflationsförväntningarna uppe..

SR - 05 sep 19 kl. 08:21

Ekonom: "Finns inget golv för hur låg minusräntan kan bli"

Idag kommer Riksbankens räntebesked. Sparekonomen Frida Bratt tror att reporäntan kommer lämnas oförändrad på minus 0,25 procent idag och att nästa justering blir en sänkning..

Sydsvenskan - 05 sep 19 kl. 06:02

Riksbanken väntas skjuta på höjning

Glöm räntehöjning. Bedömarna tror snarare inför dagens räntebesked att riktningen pekar nedåt igen. Att räntan ligger kvar på minus 0,25 procent, ses som redan spikat.

Helsingborgs Dagblad - 05 sep 19 kl. 06:02

Riksbanken väntas skjuta på höjning

Glöm räntehöjning. Bedömarna tror snarare inför dagens räntebesked att riktningen pekar nedåt igen. Att räntan ligger kvar på minus 0,25 procent, ses som redan spikat.

DI - 05 sep 19 kl. 05:09

Detta händer torsdag 5 september

Den stora händelsen på torsdagen är Riksbankens räntebesked. Dessutom släpper Norwegian sina trafiksiffror för augusti,.

PrivataAffärer - 03 sep 19 kl. 11:32

Söderberg & Partners: Vinsttillväxten avgörande för börsen

Det makroekonomiska landskapet fortsätter att sätta käppar i hjulen för Riksbankens normaliserade penningpolitik, skriver finansrådgivaren Söderberg & Partners som bland annat kommenterar det stundande räntebeskedet från Riksbanken i en veckoanalys. ”Trots Riksbankens enögda penningpolitik går det inte att komma ifrån det faktum att den globala konjunkturen håller på att mattas av”, skriver rådgivaren. Samtidigt ställs frågan om vilken nytta en sänkning på 25 ränktepunkter faktiskt kan bidra med när styrräntan redan är på negativt territorium.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.