Novias

Wednesday, 26 September, 08:59

Nyheter om Novias

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 17 jul 18 kl. 17:59

Novia i Raseborg tar tag i problemen: Det ska bli möjligt att göra mera på distans

Novia jobbar hela tiden med orsakerna till att utbildningarna i Ekenäs inte lockar studerande. Det säger chefen för Novias enheter i Åbo och Raseborg Eva Sandberg-Kilpi..

YLE - 29 mar 18 kl. 23:01

Novia får miljondonation av Svenska Kulturfonden

Svenska Kulturfonden donerar en miljon till Yrkeshögskolan Novias medelinsamlingskampanj. Donationen ger oss större resurser att utveckla högskolans utbildning, säger rektor och vd Örjan Andersson..

YLE - 30 mar 18 kl. 08:15

Ny e-utbildning lockar rekordmånga till Novia

Yrkeshögskolan Novias nya e-socionomutbildning på distans i Åbo hör till de mest populära yrkesutbildningarna i Svenskfinland. Vid Åbo Akademi är det svårast att komma in till psykologi..

YLE - 07 feb 18 kl. 18:45

Yrkeshögskolerektor: Vi behöver flera ungdomar som söker till tekniska branschen

Ungdomar söker sig inte till den tekniska branschen och därför utbildas det inte tillräckligt med yrkeskunnigt folk. Det säger yrkesutbildaren Novias rektor Örjan Andersson..

YLE - 21 dec 17 kl. 19:15

"Fantastiskt för regionerna att Sören Lillkung blir vd för Kulturfonden"

Sören Lillkung har gjort mycket för Novias verksamhet i Jakobstad. Hans kolleger ser ändå positivt på nyheten att han blir vd för Svenska kulturfonden..

YLE - 15 sep 17 kl. 12:33

"Flytten är ett lyft för Novia i Åbo"

På fredagen hade Yrkeshögskolan Novia i Åbo inflyttningsfest i sina nya lokaler. Enligt enhetschef Eva Sandberg-Kilpi är flytten från Nunnegatan till Henriksgatan ett lyft för Novia. - Nu när vi har kommit närmare både Åbo Akademi och Åbo universitet är det lättare att se att Novia också är en högskola i Åbo, säger Novias enhetschef i Åbo.

YLE - 13 sep 17 kl. 05:00

Färre studenter äter på Kåren sedan grannen Novia flyttade

Förra veckan körde universitetens läsår igång, och med dem också studentrestaurangerna. För kårcaféerna innebär Novias flytt förändringar i kundströmmarna. Nu är nämligen högskolorna i Åbo mer koncentrerade, och köerna utanför de centrala kårcaféerna Gado, Arken och Fänriken ringlar sig långa.

YLE - 31 aug 17 kl. 05:05

Novia inledde studieåret på sitt nya campus – så ser det ut

I går inledde Yrkeshögskolan Novia sitt studieår, men den här gången var det inte i Rettigska tobaksfabriken som tidigare år. Under sommaren har Novia i Åbo nämligen flyttat till den så kallade Åbohanken där Handelshögskolan vid Åbo Akademi förr höll hus. Byggnaden har under våren och sommaren renoverats, för att kunna inhysa de övningsutrymmen som praktiska ämnen som sjukvård kräver.

YLE - 09 aug 17 kl. 05:18

Novias kultur under en hatt i Jakobstad

Yrkeshögskolan Novia tar in nya studerande på dramainstruktörslinjen i höst och dessutom flyttar verksamheten från Vasa till Campus Allegro i Jakobstad. Nya utrymmen i bottenplanet tas i bruk för scenkonstens behov men rockkonserter kan också passa bra i samma utrymmen. Dramainstruktörlinjen kommer att ta in tio studerande vartannat år och enhetschef Sören Lillkung hoppas att gemensamma produktioner mellan de olika kulturutbildningarna i Campus Allegro skall ske också i framtiden.

YLE - 05 jul 17 kl. 04:07

Skogsbrukets framtid är flygande – snart kommer drönarna

Det finns många potentiella användningsområden för drönare inom jord- och skogsbruket. I framtiden kan de vara vardag inom skogsbruket, men i dagsläget används drönarna bara småskaligt. Nära golfbanan i Ekenäs granskar Romi Rancken ett slutavverkningsområde med sin drönare.

YLE - 14 jun 17 kl. 10:03

Splittringen inom Sannfinländarna: Var det faktiskt värderingarna som avgjorde?

Då Juha Sipiläs Centern och Samlingspartiets Petteri Orpo bestämde sig för att ödelägga samarbetet med det förnyade Sannfinländarna som leds av Jussi Halla-aho, angavs Halla-ahos olämpliga värdegrund som den viktigaste orsaken. Också då Centern och Samlingspartiet igår meddelade att de tar tillbaka den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ till regeringen, angavs värderingar som orsak. Statsminister Juha Sipilä sade vid presskonferensen igår kväll att de tidigare och nuvarande sannfinländarnas värderingsskillnader i synnerhet i invandringsfrågor är betydande.

YLE - 05 jun 17 kl. 10:50

Ett öga gråter när scenkonstutbildningen flyttar från Vasa till Jakobstad

Nu flyttar scenkonsten från Vasa till Jakobstad. Sedan slutet av maj har sakerna vid Kaserntorget packats ihop inför flytten till Campus Allegro i Jakobstad. Gabriele Alisch som är utbildningsansvarig och studerande Kalle Halmén tycker att det känns en aning vemodigt.

YLE - 19 maj 17 kl. 10:40

Novium lämnar SSI och Studentbladet – "No hard feelings"

Yrkeshögskolan Novias studerandekår Novium lämnar Svenska Studerandes Intresseförening, vars viktigaste uppgift är att ge ut Studentbladet. Beslutet att lämna föreningen grundar sig på att Studentbladets kvalitet inte motsvarar den medlemsavgift som Novium betalar till SSI, det skriver Novium i ett pressmeddelande. Sedan Studentbladet övergick från papperstidning till en nyhetssida på webben har Novium följt med utvecklingen och anser att resultatet inte har uppfyllt förväntningarna.

YLE - 19 maj 17 kl. 10:40

Novium lämnar Svenska Studerandes Intresseförening - inte nöjda med Studentbladets resultat

Yrkeshögskolan Novias studentkår Novium lämnar Svenska Studerandes Intresseförening, vars viktigaste uppgift är att ge ut Studentbladet. Beslutet att lämna föreningen grundar sig på att Studentbladets kvalitet inte motsvarar den medlemsavgift som Novium betalar till SSI, det skriver Novium i ett pressmeddelande. Sedan Studentbladet övergick från papperstidning till en nyhetssida på webben har Novium följt med utvecklingen och anser att resultatet inte har uppfyllt förväntningarna.

YLE - 16 maj 17 kl. 12:59

Så här vill kandidaterna leda Raseborg

Det är Raseborgs bästa jobb. Intressant och fascinerande. Det är några åsikter om jobbet som stadsdirektör i Raseborg.

YLE - 10 maj 17 kl. 17:23

Bo i Ekenäs och studera i Karis - längre och dyrare dagar

En del studeranden vid Axxell måste pendla mera i höst och det blir dyrare. Det konstaterar Nelly Holtegaard från Hangö som bor på internatet i Knipnäs i Ekenäs. Hon studerar på merkonomlinjen som flyttar från Ekenäs till Karis i höst.

YLE - 07 maj 17 kl. 05:07

Sparkrav och reformer: Blir yrkesskolan en återvändsgränd?

Kommer yrkesutbildningen att börja tappa terräng efter alla reformer och sparkrav? Håller man på att skapa en förlängning av folkskolan som idé - en utbildningsmässig återvändsgränd i nyfriserad form? Vid yrkesskolorna säger man gärna att yrkesutbildning fungerar som en inkörsport för fortsatta studier (på högskolenivå) på samma sätt som studentexamen.

YLE - 11 apr 17 kl. 05:36

Få arbetslösa efter vårdutbildning på Novia

Arbetsläget för utexaminerade vårdare ser bra ut såväl direkt efter som en längre tid efter examen. Yrkeshögskolan Novias siffror står ut. Men samtidigt ökar arbetslösheten bland sjukskötare.

YLE - 18 apr 17 kl. 05:32

Flera unga väntar hellre än går till tandläkaren regelbundet

Allt fler unga behöver avdelningsvård och kirurgiska ingrepp till följd av svåra infektioner i tänderna, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Yle Åboland frågar åtta personer i 20-34-års åldern när de senast satt i tandläkarstolen. - Förra hösten.

YLE - 08 apr 17 kl. 09:21

Tvåspråkiga Campus Alere har öppnat dörrarna i Vasa

På fredagen fick Vasa yrkeshögskolas och Novias gemensamma campus för utbildningar inom social- och hälsovården, Campus Alere, sin officiella invigning. Det firades med rundvandring, livemusik, rektorer och representanter från Utbildnings- och kulturministeriet. Campusområden finns förstås över hela landet, men Alere är ganska unikt om man ser på det intima samarbetet som man ska få till stånd.

YLE - 06 mar 17 kl. 12:13

Konstnärer i Vasa: det behövs ett ateljéhus

När kasern 14 inte längre har subventionerade ateljéer står många konstnärer utan utrymme. Alternativ finns, men det skulle behövas ett riktigt ateljéhus, menar Vasakonstnärer. I september löper stiftelsen Pro Artibus hyreskontrakt för kasern 14 ut och stiftelsen kommer inte att förlänga kontraktet.

YLE - 15 mar 17 kl. 16:14

Jakobstads kulturcampus växer - i höst startar scenkonsten

Till hösten inleder yrkeshögskolan Novia scenkonstutbildningen i Jakobstad. Förberedelarna är i gång på Campus Allegro där Novia fått ta över undervisningsutrymmen av Centria. Nästa vecka börjar man bygga en så kallad black box teater där scenplatser och publikplacering kan varieras.

YLE - 06 mar 17 kl. 04:27

Ont om plats för Vasas konstnärer

Det råder brist på ateljéer för konstnärer i Vasa. Stadens kulturchef Sanna Bondas har inget klart svar på vart konstnärerna kunde ta vägen. I september löper stiftelsen Pro Artibus hyreskontrakt för kasern 14 ut och stiftelsen kommer inte att förlänga kontraktet.

YLE - 21 feb 17 kl. 15:56

Studiebostäder i Ekenäs kan bli äldreboende

Vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs står för tillfället många studiebostäder tomma. Bostädernas ägare Kustregionens utbildningsfastigheter förhandlar nu med vårdproducenter om att ändra studiebostäderna till serviceboende eller resurserat boende. Företaget Kustregionens utbildningsfastigheter är tvingat att hitta nya lösningar för tomma studiebostäder eftersom antalet studerande vid Yrkeshögskolan Novia är färre och därmed är behovet av studiebostäder mindre.

YLE - 03 feb 17 kl. 09:40

Nu är det klart: Novia flyttar till Åbohanken

Yrkeshögskolan Novia flyttar till Akademikvarteren i Åbo. Flytten sker hösten 2017 och då flyttar verksamheten till Henriksgatan, där Åbo Akademis ekonomiutbildning fanns tidigare. Flytten gäller utbildningarna inom företagsekonomi och social- och hälsovård och cirka 960 studerande.

YLE - 03 feb 17 kl. 05:09

Stort behov av svenskspråkig kanslipersonal vid tingsrätterna

Sedan Vasa yrkeshögskola lade ner sin svenskspråkiga utbildning av justititeförvaltningstradenomer 2013 har det varit utmanade att hitta rätt personal. Detta oroar ledande lagman Daniel Allén, som menar att behovet bara växer. - Det är sällsynt att vi får hit folk som har studerat på finska som är tvåspråkiga.

YLE - 16 jan 17 kl. 14:42

Brändös tvåspråkiga campus öppnade dörrarna

I Vasa har den svenskspråkiga och den finskspråkiga yrkeshögskoleutbildningen inom social- och hälsovård flyttat in under samma tak. Kring 1500 studerande samsas nu i nyrenoverade utrymmen på Brändö i Vasa. Förhoppningen är att gemensamma utrymmen ska stärka undervisningen.

YLE - 26 dec 16 kl. 08:32

Åbohanken har lämnat Henriksgatan - Novia flyttar in

Efter mer än 50 år i huset lämnar Åbohanken Henriksgatan 7. Nu ska byggnaden renoveras, i höst är det meningen att Yrkeshögskolan Novias Åboenhet ska flytta in. Handelshögskolan vid Åbo Akademi flyttade in i det då nybyggda huset år 1963.

YLE - 21 nov 16 kl. 05:01

Jakobstad kan bli fristad för författare

Bildningsnämndens kultursektion ställer sig positiv till att Jakobstad kunde bli en författarfristad. Och även stadsdirektör Kristina Stenman anser att konceptet skulle passa staden. Kultursektionen vill gärna att Jakobstad blir en del av ICORN, det internationella nätverk International Cities of Refuge Network som öppnar dörrarna för förföljda författare och konstnärer.

YLE - 15 nov 16 kl. 10:48

Novia valde nya enhetschefer

Tony Pellfolk och Sören Lillkung är nya enhetschefer för Yrkeshögskolan Novia i Österbotten och Eva Sandberg-Kilpi valdes till chef för enheten i Åbo-Raseborg. Pellfolk valdes till enhetschef i Vasa och Lillkung för enheten i Jakobstad. De nya enhetscheferna tillträder tjänsterna från årsskiftet.

YLE - 17 nov 16 kl. 13:51

Studieorten Raseborg ska bli mer känd

Yrkeshögskolan Novias nya enhet Åbo-Raseborg ger Raseborg en chans att få mer synlighet som högskolestad. Det säger Eva Sandberg-Kilpi, ny chef för den nya enheten. Omorganiseringen betyder inte att utbildningar försvinner från Raseborg, försäkrar Sandberg-Kilpi.

YLE - 13 nov 16 kl. 19:50

Fritid med eller utan sysselsättning är frågan på finlandssvenska studieorter

Allt från billiga gymkort till kulturupplevelser. Möjligheterna till fritidsaktiviteter varierar stort på de finlandssvenska studieorterna. Skillnaderna märks inte bara mellan de stora och små orterna, utan också mellan mindre orter varierar utbudet på vad studerande kan göra på kvällar och veckoslut kraftigt.

YLE - 11 okt 16 kl. 14:44

Nya delikatesser tävlar i FM i mathantverk

FM i mathantverk är en unik chans för deltagarna att få sina produkter bedömda och få konstruktiv kritik. Det säger jurymedlemmen Marie Backrud-Ivgren från Sverige. Det första öppna finländska mästerskapet i mathantverk lockar totalt 60 deltagare till yrkeshögskolan Novias campus i Ekenäs.

YLE - 13 okt 16 kl. 09:00

Från merkonom till tradenom på nolltid

Merkonomstudeier på YA i Närpes, vuxenstudier inom bokföring kvällstid, tradenomstudier inom öppna högskolan på Novia i Vasa och gymnasiestudier med studentskrivningar i februari. Det är verkligheten för Linda Teir, Jannike Kuuttinen och Jasmine Ylsöbäck i Närpes som valde att verkligen ta det här med studier på allvar. - De dagar vi inte är på Novia är vi här på YA.

YLE - 11 okt 16 kl. 14:44

Nya delikatesser tävlar på FM i mathantverk

FM i mathantverk är en unik chans för deltagarna att få sina produkter bedömda och få konstruktiv kritik. Det säger jurymedlemmen Marie Backrud-Ivgren från Sverige. Det första öppna finländska mästerskapet i mathantverk lockar totalt 60 deltagare till yrkeshögskolan Novias campus i Ekenäs.

YLE - 07 okt 16 kl. 07:29

Novia i Raseborg och Åbo slås ihop

Yrkeshögskolan Novia effektiverar sin organisation och slår ihop enheter. Enheterna i Åbo och Raseborg slås ihop och de båda enheterna i Vasa går samman. Det här betyder i praktiken att Novia från och med årsskiftet har tre i stället för fem enheter.

YLE - 03 okt 16 kl. 08:46

Novia och VAMK flyttar ihop

I det nyrenoverade Campus Alere kommer de båda yrkeshögskolornas utbildningar inom social- och hälsovård att finnas från årsskiftet. Yrkeshögskolorna Novia och Vaasan ammattikorkeakoulu kommer att verka i gemensamma utrymmen i sitt egna campus på Brändö i Vasa från och med januari 2017. Från yrkeshögskolornas håll hoppas man på att kunna erbjuda de studerande en god utbildning i en tvåspråkig miljö.

YLE - 09 sep 16 kl. 04:57

Allt fler bilar i Vasa

Antalet bilar i Vasa har ökat kraftigt på 15 år. Trafiksäkerhetsverket Trafis statistik visar att det finns drygt 34 000 personbilar i trafik i Vasa, och utslaget på stadens fokmängd betyder det att över hälften av Vasaborna har en egen bil. På Vasa stad säger Pertti Hällilä som är planeringschef för trafikärenden att man räknar med att antalet bilar kommer att fortsätta öka lite i ungefär 10 år.

YLE - 22 aug 16 kl. 15:28

Jakobstad vill hålla kvar barnträdgårdslärarutbildningen

Staden Jakobstad hoppas att sista ordet inte ännu är sagt i frågan om var Åbo Akademis barnträdgårdslärarutbildning ska ges. Alternativt hoppas man hitta någon annan utbildningsaktör som passar in i helheten i Campus Allegro. Men vilken utbildning som skulle flytta in är oklart.

YLE - 16 jul 16 kl. 15:02

Också Karisbor vill handla direkt av producenten

Reko-ringen i Ekenäs mår bra men i Pojo och Västankvarn har ringarna dött ut. Nu finns det efterfrågan på reko i Karis. Reko-ringen i Ekenäs startade för ungefär två år sedan.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.